Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Büyük uzlaşma mı? Peki neyin karşılığında?

Danıştay’a yönelik saldırının hemen sonrasında hükümetle genelkurmay arasında suyuzüne çıkan bilinen temel uyuşmazlıkların şimdilik gündemden uzaklaştığı ve gerilen ortamın yatışmış gibi olduğu hissediliyor.

Bu sakinleşme, kimilerinin yazdığı gibi askerlerin, ilk sinyalleri geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan (Bu uyarının bedeli Türk lirasının yaklaşık yüzde 20 değer kaybetmesi oldu) yeni ve vahim bir ekonomik krizin müsebbibi olmak istememesinden mi, yoksa Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı’nın içeriği kamuoyuna açıklanmayan görüşmesinden sonra sağlanan bir mutabakat gereğince mi oldu, tam olarak bilmiyoruz.

Buna rağmen, geçici de olsa böyle bir mutabakat seziliyor.

Hükümet açısından bunun en somut göstergesi bana göre, Şemdinli davasının göz göre göre örtbas edilmesi faaliyetine suskun kalınması şeklinde tezahür ediyor.

Ayrıca Danıştay saldırısı sonrasında ortaya çıkan silahlı kuvvetler kaynaklı çeşitli çetelerle ilgili haberlerin de bıçakla kesilmişcesine tedavülden kalktığını görüyoruz.

Sonra hükümetin, Başbakan Erdoğan’ın ağzından AB karşıtlarının yıllardır söylediği bazı sözleri tekrarlamış olması da oldukça önemli. Yakından takip edenlerin iyi bilmeleri gerekir:

Silahlı kuvvetlere çeşitli alanlarda ve çeşitli kuruluşlar aracılığı ile danışmanlık yapan bazı emekli büyükelçiler ve paşalar ne zamandır Türkiye’nin AB müzakerelerinden çekilmesini, görüşmeleri askıya almasını telkin ediyorlar. Erdoğan AB’ye yönelik son çıkışını, eğer Ankara kulislerinde dolaşan erken seçim söylentilerini teyit etmek için yapmışsa ve bu nedenle milliyetçi bazı partilerin ellerindeki AB silahını ellerinden almaya çalışıyorsa bu ayrı bir konu.

Ama geçici de olsa ortamın yumuşayabilmesi için böyle bir mutabakat yapılmışsa, yani çetelere bu nedenle göz yumuluyorsa çok yazık.

Yeni Şafak Şemdinli davasıyla ilgili olarak dün davanın en önemli sanığının Ankara’daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ne gönderilmesiyle ilgili haberi şu başlıkla veriyordu:

“Kaya yargıdan kaçırılıyor mu?”

Öyle ya, Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt’ın yakından tanıdığı Assubay Ali Kaya olayın başından beri bu çeşitli yöntemlerle korunmuyor mu?

Kaya’nın çeşitli vesilelerle korunması ve adeta yargılamadan kaçırılması başlı başına Şemdinli davasının ve kuşkusuz silahlı kuvvetler içindeki çeteleşme olayının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

GATA’ya öyle kolay kolay her sanık, her hükümlü sevkedilebilir mi?

Bu ülkenin askeri hapishanelerinde ölümcül hasta olan, ameliyata ve bakıma muhtaç olan bir yığın mahkum ve tutuklu değişik zamanlarda bırakın GATA’ya sevkedilmeyi, sıradan hastanalere, doktora bile gönderilmedikleri için yaşamlarını yitirmişken Assubay Ali Kaya’ya gösterilen bu ihtimam doğrusu çok dikkat çekici geldi bana.

Belli ki Ali Kaya, Büyükanıt paşanın dahi vurgulamak zorunda kaldığı bir öneme sahip.

Belli ki, mahkemede konuşması pek istenmiyor. Ağzından çıkacak bir yanlış lafın ortalığı karıştırması uygun görülmüyor. Ya da, onun gibi başka ‘kahramanlar’ın şevklerinin kırılması istenmiyor.

Ali Kaya zaten dememiş miydi:

“Biz ne yaptıysak vatan için yaptık.” (Bu lafı şimdi, faili meçhul cinayetlerden suçlanan ve şimdi parti başkanı olan bir emniyetçi de söylemişti galiba.)

Nitekim Kaya 13 Haziran’daki duruşmaya çıkartılmadı. Çıkması uygun görülmedi.

19 Haziran’daki (yarın) duruşmaya da katılamayacağı bir gerçek.

(Bu duruşmaya çıkma, çıkarılmama, hastanelere sevk meselelerinin de emir komuta işleyişi içinde gerçekleştiğini söylemek acaba çok mu gereksiz olur.)

Müdahil avukatlardan Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu ise sanık avukatlarının kararın verilmesini geciktirmek için her türlü yöntemi uyguladıklarını söylüyor.

Tanrıkulu şöyle konuşuyor: “Ali Kaya’nın Van’dan Ankara’daki GATA’ya sevkedilmesi oldukça anlamlıdır. Mahkemeye gönderilen raporda kendisinin alt solunum yolu enfeksiyonu olduğu yazılıyor. Alt solunum yolu enfeksiyonu olan bir hasta Van’da bulunan üniversite hastanesine sevkedilebilirdi. Sanık yargıdan kaçırılmaktadır. Mahkemenin son savunmayı almadan kararını vermesi gerekir.”

Mahkeme bu talebe uyar mı? Tabii bilmiyoruz.

Peki bu çabalarla adalet sağlanır mı? Türkiye çeteler meselesini halledebilir mi?

Bunu cevabı belli. Tabii ki halledemez.

Şemdinli davasının örtbas edilmesi ve çeteler meselesinin gündemden kaldırılması olası bir erken seçimde ya da normal seçimde AKP’nin işine yarar mı?

Bu soruyu da AKP’yi yönetenler kendi kendilerine sormalıdır.

Yeni Şafak, 19.6.2006

Koray DÜZGÖREN

20.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bir savcı daha...

  Büyük uzlaşma mı? Peki neyin karşılığında?

  Bilim ve araştırma

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004