Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Çok “sağlık”lı bir tarihimiz var

Osmanlı Devleti’nin sağlık tarihine ışık tutan belgeler ve makalelerden oluşan “Osmanlılarda Sağlık’’ kitabı tanıtıldı. İki cilt halinde 800 sayfadan oluşan, kûşe kâğıda renkli basılan kitapta, Osmanlı sağlık hayatına ışık tutacak belgeler ve yazılar yer alıyor.

Biofarma İlâç Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin katkılarıyla hazırlanan, editörlüğünü Dr. Coşkun Yılmaz ve Dr. Necdet Yılmaz’ın yaptığı ‘’Osmanlılarda Sağlık’’ kitabının tanıtımı, Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi.

İslâm Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, burada yaptığı konuşmasına, ‘’Böyle muhteşem bir eseri görmek beni fevkalâde memnun etti, mutlu kıldı’’ diyerek başladı.

Eserin ortaya çıkmasında katkısı bulunanlara teşekkür eden Prof. Dr. İhsanoğlu, Türkiye’de ekip çalışmasının çok zor olduğunu, çünkü ferdiyetçiliğin egemen olduğunu söyledi.

Kitabın editörlerinden Dr. Coşkun Yılmaz’ın Osmanlı sağlığı ile ilgili bahsettiği ‘’kötü kitabı’’ tanıdığını belirten Prof. Dr. İhsanoğlu, şunları kaydetti:

‘’Allah’a şükür ki o kötü kitaptan sonra bu muhteşem eseri gördük. Bu muhteşem eser bizde kötü kitap yazan, kolay eser veren, gayretsiz, derme çatma kombinasyonlarla, gidip herhangi bir resmî ya da özel yayınevine verip ortada tafra atanlara ders olsun. Bu eseri, ciddiyetin bir eseri olarak görüyorum.’’

“BU TOPRAKLARDA

YAŞAMANIN GEREĞİ’’

Biofarma İlâç Sanayi ve Ticaret A.Ş Genel Müdürü İsmail Öncel de, kitabın Türkiye’nin önde gelen uzmanlarının de katıldığı 70 kişilik bir ekiple 2 yılı aşkın bir sürede hazırlandığını kaydetti.

“KİTAP 2 YILDA HAZIRLANDI’’

Proje Yönetmeni ve kitabın editörlerden Coşkun Yılmaz da, bu projenin ilk ortaya çıkışının 2000 yılı başlarına kadar uzandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

‘’Elime bir kitap aldım. Osmanlı sağlığı ile ilgili ve oldukça kalın bir kitaptı. Tarih mezunu ve meraklısı olduğum için kitaba heyecanla baktım. Kitabı kapattığımda oldukça hayal kırıklığına uğramıştım. Çünkü 600 yıllık devletin tarihinde bir sağlık hayatına ve bilimine ciddî bir katkı yok gibi görünüyordu. Bir önyargı değil de merak saikiyle bu alana yönelip araştırmalara başladık. Gördük ki, sonuç o kitapta ortaya konulduğu gibi değil ve pek çok araştırmada da aslında Osmanlı’nın bu tarafı pek çok alanında olduğu gibi gözardı ediliyor.’’

KİTAPTAN

İki cilt halinde 800 sayfadan oluşan, kûşe kâğıda renkli basılan kitapta, Osmanlı sağlık hayatına ışık tutacak belgeler ve yazılar yer alıyor.

Kitabın birinci cildinde, Osmanlı sağlık hayatıyla ilgili aralarında İKÖ Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Prof. Dr. Hüsrev Subaşı ile Prof. Dr. Sabahattin Aydın’ın da bulunduğu 23 akademisyenin makalesinin İngilizce ve Türkçe metinleri yer alıyor.

Ümit KIZILTEPE

20.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ulu Cami yenileniyor

  Çok “sağlık”lı bir tarihimiz var

  İTO’dan san’ata destek

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004