Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Gazze’de tedirgin bekleyiş

İsrail-Gazze Şeridi sınırında Kerem Şalom geçişinin tünel kazılarak Filistinlilerce basılması ve 2 İsrail askerinin ölümü ve birinin yaralanmasının ardından 1,4 milyon kişinin yaşadığı Gazze Şeridi sessizliğe büründü. Gazze halkının İsrail’in ‘’yaralı askerin geri alınması için her şeyin yapılacağı’’ açıklamaları sonrası evlerine çekildiğini ve televizyon ve radyolardan olayların gelişimini izlemeye başladığını belirtti.

İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki Kerem Şalom geçişinin, tünel kazan Hamas’ın silâhlı kanadı militanlarınca basılarak iki İsrail askerinin öldürülmesi ve birinin yaralı olarak kaçırılmasından sonra, Mısırlı güvenlik yetkililerinden oluşan bir heyetin, askeri kaçıranlarla temas kurduğu açıklandı.

İsrail devlet radyosunun haberinde, dün Gazze Şeridi’ne gelen Mısır heyetinin İsrail askerini kaçıranlardan bir grupla temas kurduğu belirtildi. Filistin hükümeti sözcüsü Gazi Hamid de, İsrail ordu radyosuna verdiği demeçte, Mısırlıların temasını doğruladı ve herkesi memnun edebilecek bir çözüm bulunabileceğini söyledi. Askeri kaçırma sorumluluğunu üstlenen Hamas’ın silâhlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada, ‘’askerle ilgili hiçbir bedava bilgi’’ verilmeyeceği ifadesi kullanılmış, örgüt sözcüsü Ebu Ubeyda, İsrail’in Gazze’de her gün çocukları öldürdüğünü kaydederek, dünya ülkelerinin buna hiç tepki vermediklerini söylemişti. Ubeyda, Gazze sahilinde meydana gelen patlamada anne, baba ve kardeşlerini kaybeden Filistinli çocuk Hüda Galya’ya atıfta bulunarak,‘’Bu operasyonu Hüda Galya’nın çığlıklarına hediye ediyoruz’’ ifadesini kullanmıştı.

Bu arada, Fransa’nın, Filistinli militanlarca kaçırılan vatandaşı 19 yaşındaki İsrail askeri Gilad Şalit’in kurtarılması için devreye girdiği bildirildi. Tel Aviv’deki Fransız Büyükelçiliği sözcüsü Yael Avran, yaptığı açıklamada, diplomatların, askerin kurtarılması için faaliyete geçtiğini söyledi. Avran, Şalit’in, Fransa doğumlu büyükannesi aracılığıyla Fransız vatandaşı olduğunu da belirtti. Bu arada, kaçırılan İsrail askerinin, aynı zamanda Fransız vatandaşı olduğu açıklandı. İsrail askeri radyosu, askerin bir yakınına dayanarak verdiği haberde, ‘’20 yaşındaki Gulad Şalit, babası tarafından Fransız vatandaşı’’ denildi. Haberde, askerin babasının halen Fransa’da yaşadığı belirtildi.

İsrail, kaçırma olayı sonrası Filistin tarafına bir ültimatom vererek, kaçırılan İsrail askerinin serbest bırakılması iki gün süre tanımıştı. İsrail, kaçırılan askerinin kendilerine canlı olarak teslim edilmemesi halinde, Hamas hükümetini ‘’işlemez hale getirme’’ tehdidinde bulundu. Adının açıklanmasını istemeyen üst düzeydeki bir yetkili, bu tehdidin, Filistin lideri Mahmud Abbas ile bir araya gelen İsrail iç istihbarat örgütü Şin Beth’in başkanı Yuval Diskin tarafından dile getirildiğini söyledi.

Öte yandan Şalit’in babası, oğlunu kaçıranlara duygusal bir çağrıda bulunarak, ‘’ona iyi davranmalarını’’ istedi.

/ GAZZE

27.06.2006


 

KKTC'li 6 yılda 7 kez sandığa gitti

LEFKOŞA (A.A) - Kıbrıs Türk halkı önceki gün yapılan seçimle, son 6 yılda 7. kez sandık başına gitti. KKTC’de erken seçim olmaması halinde artık 2010 yılında sandık başına gidilecek, 2010 yılında cumhurbaşkanlığı, milletvekilliği ve yerel seçimler dahil tüm seçimler bir arada yapılacak.

KKTC’de, önceki gün yapılan yerel seçim ve Cumhuriyet Meclisinde boş bulunan iki milletvekilliği seçiminde, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) 2 milletvekilliğini kazanarak milletvekili sayısını 23’ten 25’e çıkardı. Lefkoşa Belediye başkanlığını az farkla da olsa Demokrat Parti (DP) adayı İşadamı Cemal Bulutoğluları kazandı. CTP 28 belediyeden 8’ini kazandı. CTP seçimleri kazandığı belediye sayısını 5’ten 8’e çıkarmasına karşın ‘’amiral gemisi’ olarak nitelediği Lefkoşa belediyesini kaybetti. Ulusal Birlik Partisi (UBP) 28 belediyeden 10’unu kazandı. UBP, Güzelyurt ve İskele’de seçimi kazanırken, yönetimde olduğu belediye sayısı 2002 seçimlerine göre 16’dan 10’a inmiş oldu. 2002’de 4 belediyede seçimi kazanan Demokrat Parti (DP), son seçimlerde ise başkent Lefkoşa dahil 7 belediye başkanı çıkardı. Önceki günkü seçimlerde 28 belediyeden 3’ünü ise çeşitli partilerin desteğiyle bağımsız adaylar kazandı. Yerel seçim yarışına katılan diğer iki parti Barış ve Demokrasi Hareketi (BDH) ile Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) ise hiç bir yerde seçim kazanamadı.

Önecki günkü seçimlerle birlikte KKTC uzun yıllardan sonra ilk kez kesintisiz bir icraat dönemi geçirecek. Son 6 yılda, 24 Nisan Anna Planı referandumu dahil, 7 kez sandık başına giden Kıbrıs Türk halkı, erken seçim olmaması halinde artık 4 yıl sonra, 2010 yılında sandık başına gidecek. Ve yine erken seçim olmazsa 2010 yılında cumhurbaşkanlığı, milletvekilliği ve yerel seçimler dahil tüm seçimler bir arada yapılacak. KKTC’de milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimleri 5, yerel seçimler 4 yılda bir yapılmasına karşın son yıllarda sık sık yapılan erken seçimler sebebiyle tüm seçimlerin bir arada yapılması gündeme geldi.

2000 cumhurbaşkanlığı, 2002 yerel seçimler, 2003 milletvekilliği seçimi, 2004 referandum, 2005 cumhurbaşkanlığı ve 2005 milletvekilliği erken seçimleri sebebiyle dünkü seçim dahil Kıbrıs Türk halkı son 6 yılda 7 kez sandık başına gitti.

/ LEFKOŞA

27.06.2006


 

Rus diplomatlar öldürüldü mü?

Irak’ın başşehir Bağdat’ta kaçırılan Rus diplomatları öldürdüğünü açıklayan El Kaide, şimdi de diplomatların öldürülme görüntülerini yayınladı. El Kaide’nin yayınladığı video kaydında, gözleri bağlanmış olan rehinenin başı kesilirken, diğer rehine de vurularak öldürülüyor.

Cinayet kayıtlarında ayrıca, 4 rehinenin Rusça konuşmalarına da yer verildi. Örgütün sitesinde yayınladığı açıklamada, “Biz, inananların rahatı için Allah’ın hükmünü yerine getiriyoruz. Rus Hükümeti tarafından Çeçen kız ve erkek kardeşlerimize yapılan işkence, öldürme ve topraklarından çıkarılmalarının öcünü aldık” ifadelerine yer verildi. Rus diplomatların kaçırılmasını üstlenen El Kaide’ye bağlı Iraklı Direnişçiler Koalisyonu, Çarşamba günü Rus Hükümeti’ne Çeçenistan’dan çekilmesi ve Çeçen tutukluları serbest bırakması için 48 saatlik süre vermişti. 3 Haziran’da Bağdat’ın Mansur Semti’nde silâhlı kişiler tarafından araçlarına yapılan bir baskında 1 Rus diplomat öldürülmüş, 4 diplomat ise kaçırılmıştı.

Bu arada, Rus uzmanlar, Irak’ta kaçırılan ve öldürüldüğü açıklanan Rus rehinelerin öldürüldüğünü doğrulamadı. Ria Novosti’nin haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Andrey Denissov, Rus uzmanların, öldürüldüğü açıklanan rehinelere ait görüntüleri incelediğini, ancak rehinelerin öldürülmüş olduğunun henüz doğrulanmadığını söyledi. Haberde, Denissov’un, ‘’Şu anda, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Irak’taki 4 Rusun öldürüldüğünü doğrulayan bilgilere sahip değildir’’ dediği belirtilirken, İtar-Tass ajansının haberinde, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da Rus rehinelerin kaçırılmasını üstlenen örgütün internet sitesinde yayımlanan görüntülerin uzmanlarca incelendiğini söylediği kaydedildi. Haberde, Lavrov’un bu görüntülerin eski olduğunu belirterek, ‘’Bu görüntüleri daha önce gördük. Bunlar Haziran ortasına ait görüntüler.

Bu görüntülerde elçilik çalışanlarımızın kendilerinden haberler verdiği ve isimlerini söylediği görülüyor. Bazı kişilerin öldürüldüğü de görülüyor, ancak bunların bizim çalışanlarımız olduğundan yüzde 100 emin değiliz’’ dediği ifade edildi.

/ BAĞDAT

27.06.2006


 

Gorbaçov Putin’i savundu

Dağılan SSCB’nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i savunarak, Batılı ülkelerin Rusya’nın içişlerine müdahale etmemesini istedi.

İngiliz The Times gazetesine demeç veren Gorbaçov, ‘’Rusya kimsenin alanı değildir ve kendi sorunlarını kendi başına halledecektir’’ ifadesini kullandı. İtalya’nın Venedik kentinde dünya siyasetine ilişkin bir foruma katılan Gorbaçov, G-8 zirvesine az bir zaman kala Putin’e insan hakları konusunda baskı yapmamın ters tepeceğini savunarak, ‘’Batı ne kadar çok baskı yaparsa Putin’in o kadar güçleneceğini, çünkü temelde Putin’in konumunun insanların beklentilerine yakın olduğunu’’ söyledi. SSCB döneminde, ‘’perestroika’’ (yeniden yapılanma) ve ‘’glasnot’’un (şeffaflık) babası olan eski Devlet Başkanı, ‘’Ben bile Putin’in hatalar yaptığını söyledim, ama demokrasi ilkeleri belli bir bağlamda uygulanıyor ve Rusya’nın ekonomik, tarihi ve toplumsal durumuna ilişkin ruhu korumak gerek’’ dedi. Gorbaçov, Ukrayna’daki Turuncu Devrim sırasında ABD’nin bu ülkedeki büyükelçiliğinin yoğun müdahalesi olduğunu belirterek, ‘’Aynı şey ABD’de olsa, eminim onlar bu dış müdahalelere son verirdi’’ dedi. ‘’Rusya’nın bir savaş kaybetmediğini, büyüdüğünü ve büyüyeceğini’’belirten Gorbaçov, ‘’bunun bazılarının hoşuna gitmeyeceğini’’ kaydetti. Putin’in gaz rezervlerini bir silâh olarak kullanmadığını savunan Gorbaçov, ‘’Batılı ülkelerin önce doğal gaz piyasasını liberalleştirmemizi tavsiye etmeleri, biz bunu yapmaya başlayınca da piyasa kurallarına göre belirlenen gaz fiyatlarını sabitlememiz gerektiğini söylemeleri tuhaf. Yapsak da suçlanıyoruz, yapmasak da’’ dedi.

/ LONDRA

27.06.2006


 

Uzlaşma teklifi sünnî grupları böldü

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin meclise sunduğu ‘’Ulusal Uzlaşma Planına’’, 7 Sünnî direniş örgütünün katılma arzusunda olduğu öne sürüldü.

Maliki’nin lideri olduğu Dava Partisinin siyasi büro üyesi ve milletvekili Hasan El Suneydi, ‘’Associated Press’’ ajansına yaptığı açıklamada, çoğu Saddam Hüseyin döneminde yönetim, ordu ve güvenlik birimlerine dahil ya da destekleyen kişilerin oluşturduğu 7 grubun ateşkes istediğini söyledi.

El Suneydi, bu 7 gruptan altısının şunlar olduğunu açıkladı: El Aşrin Tugayları, Muhammed’in Ordusu, Ebtali Irak (Irak’ın Kahramanları), 9 Nisan Grubu, El Fetih Tugayları, Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı Tugayları.

Irak’taki en büyük 11 Sünni direnişçi grubunun sözcüsü, taleplerini karşılamadığı gerekçesiyle meclise sunulan 24 maddelik planı kabul etmeyeceklerini bildirmişti.

Bu arada, Irak’ın çeşitli bölgelerinde dün düzenlenen saldırılarda 11 kişi öldü.

/ BAĞDAT

27.06.2006


 

İran: Petrol silâhı son çare

İran hükümet sözcüsü Gulamhüseyin İlham, “İran’ın petrol silâhını son çare olarak kullanacağını’’ söyledi.

Sözcü, düzenlediği basın toplantısında, Petrol Bakanı Kazım Veziri Hamane’nin ‘’çıkarlarına saldırılması halinde İran’ın petrol silahını kullanacağına’’ ilişkin sözlerini değerlendirdi. Bu silahı son çare olarak kullanacaklarını, ondan önce diyalog için diplomatik yollar bulunduğunu kaydeden sözcü, “Mevcut ortamda bu sorunu ele almayı gerekli görmüyoruz’’ dedi. Sözcü, nükleer programlarına ilişkin ortaya çıkan krize atıfta bulunarak, “bir diplomatik çözüm için şartların iyi olduğunu’’ da kaydetti. Petrol Bakanı Kazım Veziri-Hamane, çıkarlarına saldırılması halinde İran’ın petrol silahını kullanacağını söylemişti. İran, petrol üreten ülkeler sıralamasında dünyada dördüncü, OPEC bünyesinde ikinci sırada yer alıyor.

/ TAHRAN

27.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004