Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Güven sarsıldı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankasının kredibilitesinin test edildiğini söyledi. İki hafta içinde Merkez Bankasının faiz oranlarını 4 puan yükseltmek zorunda kaldığını, piyasalara iki kez müdahale ettiğini hatırlatan Çağlayan, ‘’Ancak ne yazık ki Merkez Bankasının bugüne kadar soğukkanlı, kararlı ve piyasalara güven verici bir tutum sergileyememesi nedeniyle, piyasalar üzerinde etkili olamamıştır" dedi. Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise, bundan böyle hem döviz, hem de faiz konularında daha aktif bir Merkez Bankasının izlenmesinin şaşırtıcı olmaması gerektiğini, hızla değişen dünya şartlarının bunu gerektirdiğini söyledi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası’nın kredibilitesinin test edildiğini söyledi. ASO Başkanı Çağlayan, Merkez Bankasının 2,25 puanlık faiz arttırım kararı ile diğer tedbirleri değerlendirdi. İki hafta içinde Merkez Bankasının faiz oranlarını 4 puan yükseltmek zorunda kaldığını, piyasalara iki kez müdahale ettiğini hatırlatan Çağlayan, ‘’Ancak ne yazık ki Merkez Bankasının bugüne kadar soğukkanlı, kararlı ve piyasalara güven verici bir tutum sergileyememesi nedeniyle, piyasalar üzerinde etkili olamamıştır. Faiz arttırımı umarız piyasalardaki panik havasını yatıştırır’’ dedi. Çağlayan ayrıca, Merkez Bankasının döviz piyasasındaki likidite sıkıntısı karşısında tavır alacağını ve döviz satım ihaleleri başlatacağını belirtmesini, altı çizilecek bir gelişme olarak değerlendirdi ve şöyle devam etti: ‘’Günlük döviz satım ihaleleri, Merkez Bankası’nın piyasadaki likidite sıkıntısını ve oluşan talep baskısını ölçebilmesi açısından önemlidir. Piyasalarda bir yangın var, bu yangının tükürükle söndürülemediğini gördük. Şimdi bahçe hortumu mu yoksa itfaiye hortumu mu gerekecek, bu, günlük ihaleler sayesinde anlaşılabilecek.”

Merkez Bankası, olayların arkasından gitmeye devam ederse, o zaman eldeki bütün rezervin yangına dökülen bir bardak sudan fazla etkisi olmaz ve bugün yaşadığımız para krizi daha ciddi ekonomik sıkıntılara yol açar. Şimdi piyasalarla Merkez Bankası arasında birkaç haftadır süren sinir harbinde yeni bir aşamaya geldik. Sinirleri güçlü olan, proaktif olan, olayların gidişatın arkasından giden değil, olaylara yön veren kazanacaktır.’’

"PARAYI İYİ İDARE ETMEYE BAKALIM"

Çağlayan, Merkez Bankasının faiz arttırımına giderek enflasyonla mücadeleden vazgeçmeyeceğini ifade ettiğini vurgularken, bu çalkantı birkaç ay sonra dindiğinde, bu parasal kriz etkilerinin sınırlı kalması için herkesin soğukkanlı davranması gerekeceğini bildirdi. ‘’Şimdi paranın sıcağı soğuğu ile uğraşmayı bırakıp parayı iyi idare etmeye bakalım’’ diyen Çağlayan, başta Merkez Bankası olmak üzere, ekonomi yönetiminin kredibilitesinin test edildiği bir dönemden geçildiğini kaydetti. Çağlayan, bu testin başarılı sonuçlanmasının herkesin çıkarına olduğunu ifade ederken, bunun için ekonomi yönetiminin de kararlılıkla yapısal reformlara devam etmesi, mali disiplini güçlendirecek adımlar atması ve reel sektörün rekabet gücünü gelişterecek mikroreformlar üzerinde yoğunlaşmasının gerekeceğini belirtti. Çağlayan, ‘’Aksi takdirde, ekonomide son dört yılda sağlanan kazanımların kaybedilmesi riski vardır’’ dedi.

Yılmaz: Daha aktif olacağız

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bundan böyle hem döviz hem de faiz konularında daha aktif bir Merkez Bankası’nın izlenmesinin şaşırtıcı olmaması gerektiğini, hızla değişen dünya koşullarının bunu gerektirdiğini söyledi.

Yılmaz, dün aldıkları para politikası kararlarlarıyla, uluslararası mali piyasalarda son dönemde gözlenen aşırı dalgalanmaların ekonomi üzerindeki etkilerini en aza indirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Kur ve faizlerin bugün bulunduğu düzeylerin, Türkiye’nin ekonomik temelleri ve para politikası kararlılığı ile tutarlı olmadığına işaret eden Yılmaz, şu görüşleri dile getirdi: “Aldığımız kararlar, baskının yol açtığı oynaklığı azaltacaktır. Ancak dalgalı kur rejiminde kur riskinin piyasa üzerinde olduğu unutulmamalı. Kimse Merkez Bankasından, kur seviyesine ilişkin taahhüt beklememeli.”

Para politikasının temkinli duruşunu güçlendirmesi sonucunda, enflasyonun bu yıl sonunda tek haneli rakamlarda kalmasını beklediklerini vurgulayan Yılmaz, ancak daha da önemlisi, orta vadede enflasyonun hedeflere tekrar yakınsadığı bir görünümü öngördüklerini belirtti. İçinde bulunulan 2006 yılında enflasyonun, Haziran ve Temmuz aylarında bir miktar yükselebileceğini, ancak Ağustos ayında yıllık enflasyonda düşüş öngördüklerini belirten Yılmaz, enflasyonun Eylül ve Ekim aylarında ise yatay seyretme olasılığının yüksek olduğunu kaydetti. Yılmaz şöyle devam etti: “Bundan böyle hem döviz hem de faiz konularında daha aktif bir Merkez Bankası izlemeniz şaşırtıcı olmamalı. Hızla değişen dünya koşulları bunu gerektirmektedir.”

Faiz oranları 2.25 puan arttı

Önceki gün olağanüstü toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) faiz oranlarını 2.25 puan artırmıştı. Böylece, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 15’ten yüzde 17.25’e, borç verme faiz oranı yüzde 18’den yüzde 20.25’e çıkmıştı.

/ ANKARA / WASHINGTON

27.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Memur ve emekliye Temmuz zammı

  Güven sarsıldı

  TOBB: Ekonomi yönetimi de tedbir almalı

  Merkez YTL alıp döviz satacak

  Ucuz otomobil hayal oldu

  DPT, illerin ‘’tipolojisini’’ çıkaracak

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004