Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Türk Edebiyatı dünyaya açılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, TEDA Projesi kapsamında, bu yılın ilk döneminde 41 esere, Türkçe dışındaki başka dillere çevrilmesi, o dilin konuşulduğu ülke veya ülkelerde yayımlanması ve pazarlanması konusunda destek verecek.

TEDA, Türk kültür, sanat ve edebiyatı ile ilgili eserlerin Türkçe dışındaki dillerde yayımlanmasına destek verilmesini sağlayan projeye verilen ad. Türk Edebiyatı’nın dışa açılması veya Türk kültürünün dünya çıkarması olarak tanımlanabilecek proje, 2005 yılında hayata geçirilmiş ve aynı yılın 1. ve 2. döneminde, değişik ülkelerde yayımlanmak üzere 39 esere destek sağlanmıştı.

TEDA Danışma ve Değerlendirme Kurulu, bu yılın ilk döneminde, değerlendirilmeye alınan 74 eser arasından, 41 esere, Türkçe dışındaki başka dillere çevrilmesi, o dilin konuşulduğu ülke veya ülkelerde yayımlanması ve pazarlanması konusunda destek vermeyi kararlaştırdı.

Desteklenen eserler ve yayımlanacakları ülkeler

-Şefik Can - Fundamentals of Rumi’s Thought A Mevlevi Sufi Perspective (Kazakistan) -Halit Ziya Uşaklıgil- Aşk-ı Memnu (Hollanda) -Zülfü Livaneli -Engereğin Gözündeki Kamaşma (Bulgaristan) -Tuncer Cücenoğlu, Civan Canova, Behiç Ak, Özen Yula- Çağdaş Türk Oyunlar Seçkisi (Bulgaristan) -Yunus Emre- Divan ve Risaletü’n Nushiye (Finlandiya) -İlber Ortaylı- İmparatorluğun En Uzun Yılları (Suriye) -Feridun Andaç- Kar Masalları (Bosna-Hersek) -Safiye Erol- Ciğerdelen (Bosna-Hersek) -Elif Şafak- Bit Palas (Hollanda) -Kürşat Başar- Başucumda Müzik (Rusya Federasyonu) -Reha Çamuroğlu- Son Yeniçeri (Rusya Federasyonu) -Falih Rıfkı Atay- Zeytindağı (Fransa) -Orhan Pamuk- Kar (Brezilya) -Hasan Erkek- Özgürlük Yarışı (Almanya) -Şefik Can- Fundamentals of Rumi’s Thought A Mesnevi Sufi Perspective (Burkina Faso) -Cevat Çapan, Hilmi Yavuz, Özdemir İnce, Ülkü Tamer, Ataol Behramoğlu, Güven Turan - Çağdaş Türk Şairleri (Bulgaristan) -İlber Ortaylı- Osmanlıyı Yeniden Keşfetmek (Bulgaristan) -Ahmet Hamdi Tanpınar- Sahnenin Dışındakiler (İran) -Ahmet Hamdi Tanpınar- Huzur (İran) -Ahmet Hamdi Tanpınar- Saatleri Ayarlama Enstitüsü (İran) -Sevim Burak- Sahibinin Sesi/Everest My Lord/ İşte Baş İşte Gövde İşte Kanatlar (Fransa) -Cemil Kavukçu- Başkasının Rüyaları (Almanya) -Mehmet Akif Ersoy- Safahat (Makedonya) -Orhan Kemal- Ekmek Kavgası (İtalya) -İhsan Oktay Anar- Puslu Kıtalar Atlası (Makedonya) -Sait Faik- Havada Bulut (İran) -Peyami Safa- Dokuzuncu Hariciye Koğuşu (İran) -Peyami Safa- Fatih-Harbiye (İran) -Adnan Bin Yazar- Ölümün Gölgesi Yok (İran) -Latife Tekin- Buzdan Kılıçlar (İngiltere) -Mehmed Niyazi- Çanakkale Mahşeri (Makedonya) -Aziz Nesin- Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz (Güney Kore) -Celil Oker- Çıplak Ceset (İspanya) -Esmahan Aykol- Kitapçı Dükkanı (İspanya) -Talat S. Halman- Papture and Revolution: Essay on Turkish Literature (ABD) -Aytül Akal- Küçük Kertenkele (Almanya) -Aytül Akal- Rengini Arayan Top (Almanya) -Aytül Akal- Çikolata Çocuk (Almanya) -Aytül Akal- Ormandaki Apartman (Almanya) -The City’s Pleasures: İstanbul in the Eighteenth Century (ABD) -Mustafa İsen- Balkanlarda Osmanlı Mirası (Avusturya)

27.06.2006


 

100 yıllık saat kulesi restore edilecek

Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan 100 yıllık saat kulesi ve muvakkithane (vakit ölçen kişilerin bulunduğu yer), Büyükşehir Belediyesince restore ettiriliyor.

Saat kulesi ve muvakkithane Sultan 2. Abdülhamit tarafından 1906 yılında yaptırıldı ve 1 yılda tamamlandı. Tavlusunlu Salih Usta tarafından yapılan kulenin saati ise Almanya’nın Leibzig şehrinden getirildi. Saat kulesinin çevresi proje çerçevesinde çay bahçesi olarak düzenlenecek.

/ KAYSERİ

27.06.2006


 

Açık havada resim yarışması

Ümraniye Belediyesi, gerçekleştireceği ‘Açık Hava Resim Yarışması’nda, dereceye giren ilk 3 kişiye 6 bin YTL para ödülü verecek.

Ümraniye Belediyesi’nin geleneksel olarak düzenlediği Tantavi Şenlikleri’nin 13’üncüsü, 2 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında, Ümraniye Tantavi Parkı’nda yapılacak. Şenlikler çerçevesinde gerçekleştirilecek ‘Açık Hava Resim Yarışması’ için de hazırlıklar tamamlandı. Açık havada yapılacak yarışmada, belediye tarafından Tantavi Parkı’na konan tuvallerde çalışacak ressamlar, şenliğin ilk gününde başladıkları resimlerini, şenliğin son gününde bitirecekler. Bu yıl 2. si düzenlenecek olan yarışmada, birinciye 3 bin, ikinciye 2 bin, üçüncüye bin YTL para ödülü verilecek. Mansiyon ödülü olarak da 500 YTL veriliyor.

27.06.2006


 

İFOD’a Avusturya’dan 2. altın madalya

İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği (İFOD), Avusturya’da düzenlenen uluslararası fotoğraf yarışmasında altın madalya elde etti.

İFOD’dan alınan bilgiye göre, her yıl Avusturya’da yapılan Trierenberg Super Circuit Fotoğraf Yarışması’nın 2006 yılı sonuçları açıklandı. Yüz binin üzerinde fotoğrafın yer aldığı belirtilen yarışmada, dünyanın seçkin fotoğraf sanatçılarından oluşan jürinin değerlendirmeleri sonucu İFOD, geçen yıl olduğu gibi bu kez de altın madalyaya lâyık görüldü.

/ İZMİR

27.06.2006


 

Yabancı isimler rahatsız ediyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, “Tabelalarda yabancı adların kullanılması, toplumumuzdaki bireylerin tamamını rahatsız etmektedir’’ dedi.

Şahin, Anavatan Partisi Iğdır Milletvekili Dursun Akdemir’in, Türkçe isimlerin kullanılmasına ilişkin soru önergesini cevaplandırdı. Şahin, Türk Dil Kurumunun (TDK) asli görevlerinden birinin de ‘’Türkçeyi yabancı diller boyunduruğundan kurtarmak’’ olduğunu ifade etti.

/ ANKARA

27.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004