Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak savaşı terörü arttırdı

İngiltere Avam Kamarasının Dış İlişkiler Komisyonu üyeleri tarafından hazırlanan raporda, Irak savaşının radikal grupları artırdığı ve ülkeye yönelik El Kaide tehdidinin arttığı uyarısında bulunuldu.

El Kaide terör örgütünün İngiltere’ye yönelik tehdidini ‘’olağanüstü ciddi ve tehlikeli’’ olarak niteleyen komisyon üyesi milletvekilleri, her geçen gün bu tehdidin ortadan kaldırılmasının daha da güçleştiğine işaret etti.

Bu tehdidin artmasındaki en önemli sebeplerden birinin Irak’taki savaşın sağladığı propaganda fırsatı olduğunu belirten komisyon üyeleri, Irak’ın aynı zamanda da uluslar arası terörizm için son derece müsait bir eğitim alanı oluşturduğuna dikkat çekti.

Komisyon Başkanı Mike Gapes, El Kaide’nin İngiltere’de varlığını küçük hücrelere bölünerek sürdürdüğünü ve bu sebeple izlenmesinin de güçleştiğini belirtti. Bu sebeple de örgütün bugün her günkünden çok daha büyük bir tehdit haline geldiği uyarısında bulunan Gapes, Arap ve İslâm dünyasıyla ilişki kurmak için çok az çaba harcandığı ve Guantanamo’daki ABD’ye ait esir kampı yüzünden koalisyonun destek kaybettiğini de vurguladı.

Raporda, ayrıca Afganistan’daki gelişmeler ve İran konusuna da geniş yer ayrıldı. Rapor yazarı milletvekilleri, İran’ın Irak’taki bazı terörist eylemlere kaynak oluşturduğuna işaret ederken, Tahran’ın terörle mücadele çabalarına yardım etmekten kaçındığı vurgulandı. Bağdat yine kana bulandı Irak’ta dün de saldırılar hız kesmedi. Başşehir Bağdat’ta ikisi bomba yüklü araçla olmak üzere düzenlenen çeşitli saldırılarda 5 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı, bir milletvekili de bombalı saldırıdan yara almadan kurtuldu. Başşehrin merkezinde yerel saatle 08.10’da düzenlenen bombalı saldırıda 2 kişinin öldüğü, 13 işinin yaralandığını belirten güvenlik kaynakları, bu saldırıdan biraz sonra yine bomba yüklü araçla düzenlenen bir başka saldırıda 1 polisin öldüğünü, 3 sivilin yaralandığını açıkladı.

/ LONDRA/ BAĞDAT

03.07.2006


 

Saldırılar devam ediyor

İsrail’in Filistin Başbakanı İsmail Haniye’nin Gazze’deki bürosuna düzenlediği saldırıda, bina dışındaki bir kişinin yaralandığı kaydedildi. Görgü şahitleri, İsrail saldırı helikopterleri tarafından başbakanın bürosunun bulunduğu binaya gece yarısından sonra kimsenin bulunmadığı sırada iki füze atıldığını, binanın alev aldığını söyledi. İsrailli bakanlardan Roni Bar On, Haniye’nin bürosuna yapılan saldırının anlamının, Hamas hükümetinin yönetme gücüne gölge düşürmek olduğunu söyleyerek, “Hamas’ın kurumlarını vurmaya devam edeceklerini” ifade etti.

İsrail’in önceki gece yarısında sonra Filistin Başbakanı İsmail Haniye’nin Gazze’deki bürosuna düzenlediği saldırıda, bina dışındaki bir kişinin yaralandığı kaydedildi.

Görgü şahitleri, İsrail saldırı helikopterleri tarafından başbakanın bürosunun bulunduğu binaya gece yarısından sonra kimsenin bulunmadığı sırada iki füze atıldığını, binanın alev aldığını söyledi. Hastahane yetkilileri, saldırıda bina çevresindeki bir kişinin hafif yaralandığını açıkladı. Haniye, saldırıdan daha sonra gittiği bürosunda, anlamsız olarak nitelediği İsrail saldırısının, Filistin halkının bir sembolünü hedef aldığını söyledi.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada da, Filistinli direnişçilerce kaçırılan İsrail askerinin kurtarılmasının sağlanması için gereken her şeyin yapılacağı ifade edildi. İsrailli bakanlardan Roni Bar On, Haniye’nin bürosuna yapılan saldırının anlamının, Hamas hükümetinin yönetme gücüne gölge düşürmek olduğunu söyleyerek, ‘’Hamas’ın kurumlarını vurmaya devam edeceklerini’’ ifade etti.

HANİYE, ABBAS İLE GÖRÜŞTÜ

Bu arada başbakanlık bürosuna düzenlenen saldırının ardından, Haniye’nin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir saat süren bir görüşme yaptığı kaydedildi. Başbakanlık açıklamasında, Haniye ile Abbas’ın, İsrail saldırılarını ve İsrail’in yaptığı tutuklamalara rağmen hükümetin işleyişinin sürmesinin sağlanması çabalarının ele alındığı kaydedildi. Haniye ayrıca, İsrail saldırılarının durması için dış müdahalede bulunulmasını isteyerek, uluslar arası toplumun sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini belirtti.

İSRAİL’DEN İNADA DEVAM

İsrail, rehin alınan askeri serbest bırakılana kadar Filistin topraklarına saldırılarının devam edeceğini bildirdi. İsrail halk radyosuna açıklamalarda bulunan İsrail İçişleri Bakanı Ronni Bar-On, rehin asker serbest bırakılana ve Filistinli grupların roket saldırıları durana kadar Filistin topraklarına saldırıların süreceğini söyledi. Ronni Bar-On, “Hamas’a darbe indiriyoruz ve Hamas ile bağlantılı tüm kurum ve kuruluşları bombalamaya devam edeceğiz” dedi.

ÇABALAR SÜRECEK

Filistin lideri Mahmud Abbas, geçen pazar günü kaçırılan İsrailli askerin serbest bırakılması için yürütülen müzakerelerin çıkmazda olmadığını söyledi. Abbas, Gazze’de gazetecilerle buluşmasında, 25 Haziranda kaçırılan İsrailli askerle ilgili olarak müzakerelerin sürdüğünü belirtti ve “Yapılan temaslar çıkmazda değil ve bütün taraflar için kabul edilebilir bir çözüm bulunması için çabalar sürüyor’’ ifadesini kullandı.

/ GAZZE

03.07.2006


 

Gazze’de açlık kapıda

BM’nin Filistinli Mülteciler için kurduğu ajans UNRWA, Gazze’deki gıda stoklarının tükenmekte olduğunu ve Gazze Şeridi’nde ciddî bir gıda sıkıntısıyla karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu.

UNRWA’nın Gazze Şeridi’ndeki yetkilisi John Ging, İsrail’in, askerinin kaçırılmasını takiben Gazze Şeridi’ne yönelik geniş çaplı bir operasyonla bölgeyi dış dünyadan tecrit etmesinden sonra stokların tükenmekte olduğunu belirtti ve ‘’UNRWA’nın elinde sadece 2 haftalık stok kaldı. Bu şartlarda, yollar kapalı kalırsa hiç kuşkusuz büyük bir sıkıntıya doğru sürükleniriz’’ dedi.

Ging, İsrail uçaklarının yollar ve köprüleri uçurmasına atıfta bulunarak, ‘’Gıda var, ama bunları dağıtmamız lazım, ancak yollar kesik’’ ifadesini kullandı. Ging, elektrik santrallarının yıkılması sebebiyle elektrik kesintilerinin, jeneratör kullanılmasını zorunlu hale getirerek benzin sıkıntısına yol açabileceğini söyledi.

/ GAZZE

03.07.2006


 

Dünya tepki gösterdi

İsrail ordusunun 25 Haziranda bir askerinin kaçırılmasına karşılık olarak başlattığı geniş çaplı operasyon, İsrail ve Mısır’da protesto edildi. Kudüs’te Başbakan Ehud Olmert’in konutunun evinin önünde toplanan İsrailli barışseverler, ‘’Filistinli ve İsrailli sivillere zarar gelmesin’’, ‘’askeri çözüme hayır’’ yazılı pankartlar açtı.

Göstericiler, ayrıca kaçırılan ve rehin tutulan İsrailli askerin serbest bırakılması için Hamas yönetimi ile diyalog başlatılmasını istedi. Farklı barış yanlısı gruplar tarafından düzenlenen gösteri olaysız dağıldı.

KAHİRE’DE PROTESTO

İsrail ordusunun operasyonu Mısır’ın başşehri Kahire’de de protesto edildi. Kahire’deki gazeteciler sendikası önünde toplanan göstericilerin, İsrail ve ABD aleyhine slogan atarken, ‘’Direniş terörizm değildir. Terörist olan İsrail’dir’’ ve ‘’Yaşasın Filistin halkının mücadelesi’’ diye bağırdığı bildirildi. Pankartlarda, ‘’İsrail ve ABD, tek düşman’’ yazılı olduğu görülürken, bazı göstericilerin bir kağıda çizdikleri İsrail bayrağını yaktığı aktarıldı. Mısır, Ürdün ile birlikte İsrail ile barış anlaşması imzalayan 2 Arap ülkesinden biri olma özelliği taşıyor.

ENDONEZYA’DA BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

İsrail’in Filistinli militanlarca kaçırılan askerinin serbest bırakılmasını sağlamak için Filistin topraklarında sürdürdüğü askerî operasyon, Endonezya’da düzenlenen ve yaklaşık bin kişinin katıldığı gösteriyle protesto edildi.

İslâmcı Adalet ve Refah Partisi tarafından başşehir Cakarta’ta Amerikan Büyükelçiliği önünde düzenlenen gösteride, insan hakları ihlâlinde bulunmakla suçlanan İsrail ve ABD karşıtı sloganlar atıldı. Partinin lideri yaptığı açıklamada, BM ve ABD’den, İsrail’e Filistin topraklarındaki saldırısını durdurması için baskı yapması çağrısında bulundu.

03.07.2006


 

Saddam'ın kızı ve karısı da aranıyor

Irak’ta devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in en büyük kızı ve karısının isimlerinin, terörizmle bağlantılı “en çok arananlar’’ listesine eklendiği bildirildi.

Irak yönetiminin, Saddam’ın en büyük kızı Ragda ve karısı Sacide’yi, başını devrik devlet başkanının yardımcısı İzzet İbrahim El Duri’nin çektiği ‘’en çok arananlar’’ listesine aldığı, listedeki kişilerin sayısının 41 olduğu belirtildi. Saddam’ın en büyük kızı Ragda, insanlığa karşı suç işlemekle itham edilen babasının savunmasını örgütlemede liderlik rolü üstlenmişti. Ragda’nın vaktinin büyük bölümünü Ürdün’de geçirdiği sanılıyor. “En çok arananlar’’ listesine ismi eklenenler arasında, Irak El Kaidesinin yeni lideri Ebu Eyüp El Masri’nin de bulunduğu kaydedildi.

/ BAĞDAT

03.07.2006


 

Kızılhaç: Sivilleri koruyun

Uluslar arası Kızılhaç Komitesi, İsrail ve Filistinlilerden, uluslar arası hukuka saygı göstermelerini ve sivilleri korumalarını istedi.

Yayımladığı bildiride, son günlerde Gazze Şeridi’nde şiddetin tırmanmasından endişe duyduğunu belirten Kızılhaç, “Bütün askeri operasyonlarda sivil nüfus arasında gereksiz zarara yol açılmamasını’’ istedi.

Kızılhaç ayrıca, İsrail askerini elinde tutanlardan, askere insani muamelede bulunmalarını ve uluslar arası hukuka göre askerin onuru ve hayatına saygı göstermelerini istedi.

/ CENEVRE

03.07.2006


 

Afganistan’da 20 Taliban öldürüldü

Afganistan’ın güneyinde meydana gelen ve 2 İngiliz askerinin öldüğü çatışmalarda 20 Taliban'ın öldürüldüğü bildirildi.

İngiliz ordusu sözcüsü teğmen Rob Hunt, 2 İngiliz askerinin öldüğünü doğruladığı açıklamasında, 20 Taliban bir Afgan tercümanın öldüğünü de kaydetti. Açıklamada, 4 koalisyon askerinin yaralandığını ve hastahaneye kaldırıldıkları da belirtildi.

/ KANDAHAR

03.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004