Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Belediyeler borç batağında

İller Bankası verilerine göre, yurt genelinde sadece 7 belediyenin hiç borcu bulunmazken, geri kalan 3 bin 227 belediyenin toplam borcu 10,1 milyar YTL’yi buluyor. Borcun yaklaşık yüzde 85’i (8,6 milyar YTL) 465 belediyeye ait. Ödeme güçlüğü çeken bu belediyelerin, 5 yıllık tahmini geliri, borcun ancak yüzde 20’sini kapatmaya yetiyor.

İller Bankası Genel Müdürlüğü’nün, CHP Adana Milletvekili Kemal Sağ’ın KİT Komisyonu’nda yönelttiği sorular için hazırladığı yazılı cevapta, belediyelerin borç tablosu ve ödeme potansiyelleri ortaya kondu. Buna göre, yurt genelindeki toplam 3 bin 234 belediyeden yalnız 7’sinin hiç borcu yok. Diyadin/Ağrı, Tepecik/Aydın, Norgah (Pazaryolu)/Erzurum, Uzundere/Hakkari, Erenler/Kütahya, Ziyaret/Siirt ve Nazimiye/Tunceli’nin dışında yaklaşık 320 belediyenin de 1.000 YTL’den az borcu bulunuyor. Tüm belediyelerin toplam borcu 10,1 milyar YTL’ye ulaşıyor. Borcun, 7,2 milyar YTL’sini amme borçları, 2,8 milyar YTL’sini banka kredi borçları ve 34,4 milyon YTL’sini de muhtelif borçlar oluşturuyor.

Bu borcun yaklaşık yüzde 85’i, İller Bankası’nın ‘’ödeme güçlüğü çeken belediyeler’’ olarak nitelendirdiği 465 belediyeye ait. İller Bankası ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçların toplamı, 5 yılda alacakları tahmini pay toplamından fazla olan belediyeler, ‘’ödeme güçlüğü içinde olan belediyeler’’ şeklinde tanımlanıyor. Bu şekilde tasnif edilen 68 ildeki 465 belediyenin toplam 8,6 milyar YTL borcu bulunuyor. Bu borcun da 6,3 milyar YTL’sini amme borcu, 2,2 milyar YTL’sini banka kredi borcu, 10,1 milyon YTL’sini de muhtelif borçlar oluşturuyor.

Söz konusu belediyelerin 5 yıllık tahmini tahakkuk geliri ise 1 milyar 792 milyon 334 bin 921,18 YTL tutarında kalıyor. Buna göre, belediyelerin 5 yıl içinde toplam borcun, 6,8 milyar YTL’sini ödemesi mümkün görünmüyor. Başka bir deyişle, İller Bankası’nın, 5 yıl içinde borcun ancak yüzde 20’sini tahsil edebilmesi bekleniyor.

“Ödeme güçlüğü çeken belediyeler” içinde en kötü durumda bulunanı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplam 1,27 milyar YTL borcu bulunuyor. Belediyenin 5 yıllık tahmini tahakkuk geliri ise 152,7 milyon YTL düzeyinde kalıyor. Isparta Belediyesi’nin de toplam borcu 1 milyar YTL’yi aşıyor. Isparta’nın 5 yıl içindeki tahmini tahakkuk geliri de 23 milyon YTL olarak öngörülüyor.

/ ANKARA

03.07.2006


 

Babacan: Lügatımızda kriz kelimesi yok

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, lügatlerinde ‘’kriz’’ kelimesinin bulunmadığını belirterek, ‘’Biz yolumuza devam ediyoruz, para politikamız ve malî disiplin aynı kararlılıkla devam edecek’’ dedi.

AKP’nin aylık yayın organı Türkiye Bülteni’ne açıklama yapan Babacan, piyasalarda yaşanan hareketliliğin küresel ekonomiye entegre olmaktan kaynaklandığını ve entegre olmanın bir göstergesi olduğunu belirtti. Türkiye ekonomisinde önemli iyileşmeler sağlandığını kaydeden Babacan, bu iyileşme sürecinde sık sık (kriz geliyor) diyenler, hatta krize tarih verenlerin bile olduğunu kaydetti.

Lügatlerinde ‘’kriz’’ kelimesinin bulunmadığını vurgulayan Babacan, şu görüşleri dile getirdi: ‘’Ekonominin parametreleri artık çok değişti. Türkiye ekonomisini dünün kavramlarıyla tanımlamak artık mümkün değil. Güçlü, sağlam bir zemine oturmuş bir ekonomik yapımız var. Yapılanları sadece göstergelerin iyileşmesi olarak görmek yanlış olur. Geri planda çok önemli çalışmalar yaptık. Yapısal reformlar var. İstikrarı artırmaya yönelik çalışmalar var. AB süreci var. Uluslararası doğrudan yatırımlar var. Bunların çoğu tarihî olaylar...

Biz yolumuza devam ediyoruz. Para politikamız ve malî disiplin aynı kararlılıkla devam edecek. Burada önemli olan kararlılığın korunuyor olmasıdır.’’

/ ANKARA

03.07.2006


 

En katı çalışma mevzuatı Türkiye’de

İşveren yükümlülükleri oranının dünyada yüzde 4,5’e kadar indiği. Türkiye’de ise yüzde 25 düzeyinde olduğu bildirildi.

Kocaeli Sanayi Odası’nca hazırlanan ‘’Zorunlu İstihdam Ve İşverene Yükümlülükleri’’ konulu rapora göre, işsizliğin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde en temel sorun olduğu belirtildi. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) tesbitlerine göre, Türkiye’de dünyanın en katı çalışma mevzuatının bulunduğu ifade edilen raporda, bu katılığın, işletmelerin küresel üretim, yatırım ve ticaret sisteminin talep ettiği şartlara uyumuna engel teşkil ettiği vurgulandı. Raporda, şu bilgiler veriliyor: ‘’Ağır yükler nedeniyle artık işveren fazla işçi çalıştırmak istememektedir. İşverenin istihdama yönelik yasal yükümlülüklerinin işgücü maliyetindeki payı 2003’de yüzde 24,7 iken 2004’de yüzde 25,1’e yükselmiştir. Türkiye’nin ticari rakiplerinin çoğunda bu oran daha düşüktür. İşveren yükümlülükleri oranı dünyada yüzde 4,5’e kadar inmektedir. Türkiye’de ise yüzde 25 düzeyinde bulunan bu oran Uzak Doğu ülkelerinde yüzde 17, OECD ülkelerinde yüzde 18,7’dir. Rakip ekonomiler, işsizliği önlemek için istihdam vergilerini azaltırken, Türkiye’de söz konusu yükler sürekli artmaktadır.’’

/ KOCAELİ

03.07.2006


 

Kartla 37 milyar YTL harcandı

Kartlı ödeme sisteminin hızla geliştiği Türkiye’de gündelik hayatın bir parçası haline gelen kredi kartlarıyla, bu yılın ilk 5 aylık döneminde 36 milyar 675 milyon 820 bin YTL harcama yapıldığı bildirildi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, tüm tüketim harcamalarında Avrupa ülkelerinde ortalama yüzde 35 olan kredi kartının payı Türkiye’de yüzde 20’lik paya sahip.

/ ADANA

03.07.2006


 

MTV’nin 2. taksit ödemesi bugün başlıyor

Motorlu taşıtlar vergisinin 2. taksit ödemeleri, yeni bir uygulamayla birlikte bugün başlıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, motorlu taşıtlar vergisinin eksik ya da fazla ödenmesi ve tahsilatın kayıtlara girmemesi gibi problemlerin önüne geçmek için, ‘’Sorgulu Tahsilat Sistemi’’ni devreye sokuyor

1 Temmuz’un hafta sonuna gelmesi sebebiyle, araç sahipleri bugünden itibaren bankalar veya MTV tahsiline yetkili vergi dairelerine giderek, araçlarının motorlu taşıtlar vergisini yatırabilecek. Vergi ödeme dönemi, 31 Temmuz Pazartesi akşamı sona erecek.

Vergi toplamaya yetkili bazı banka ve katılım bankalarında bugün uygulamaya girecek ‘sorgulu tahsilat’ sistemi ile araç sahibinin plakayı söylemesi yeterli olacak. Görevli, kendi sisteminden, hemen Gelir İdaresi’ne bağlanarak, mükellefin araç bilgilerine ulaşacak. Sistemdeki vergi borcuna göre de tahsilat yapacak. Araç sahibinin vergi ödemesi, aynı anda Gelir İdaresi’ne de işlenecek.

Türkiye’de halen 5 milyon 612 bin 700’ü otomobil olmak üzere motorlu taşıtlar vergisine tabi 10 milyon 523 bin 586 araç bulunuyor.

/ ANKARA

03.07.2006


 

Petrol arttı, gözler biyoyakıtta

Akaryakıt fiyatlarının, döviz kurlarında yaşanan artışla birlikte yükselmesi, petrol ürünlerinin alternatifi olan biyodizel ve biyobenzini yeniden gündeme getirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, mazot ve benzine alternatif olarak motorlu taşıtlarda kullanılabilen ya da petrol ürünlerine belli oranlarda karıştırılan biyoyakıtın hammaddesi olan yağlı tohum bitkilerinin üretimine destek veriyor.

Bakanlık, yağlı tohum bitkisi üretimine en uygun yerlerden biri olan Konya’da, kanola başta olmak üzere biyoyakıt üretmekte kullanılan yağlı tohum bitkisi üreten çiftçileri, 2005 yılı ürünleri için kilogramda 20 YKr’lik teşvikle destekliyor.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, “Türkiye’de yağlı tohum bitkilerinden elde edilen biyodizel ve biyobenzin üretiminin yaygınlaşması, petroldeki astronomik fiyat artışlarının en güçlü sigortası olacaktır. Ne kadar çok biyoyakıt üretirsek, akaryakıta o kadar az para öderiz.” dedi.

/ KONYA

03.07.2006


 

DTÖ görüşmeleri yine çıkmazda

Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) Cenevre’de yapılan ve 50 ülkeden bakanın davetli olduğu toplantısında görüşmeler çıkmaza girdi. evlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu kez de anlaşma sağlanamaması halinde DTÖ’nün varlığının tartışılır hale geleceğini söyledi.

Görüşmeleri tıkayan ana konuda gelişmiş ülkeler, tarım ihracatında iç desteklerin düşürülmesi konusunda belli tavizler vermişlerdi. Buna karşılık da gelişmekte olan ülkeler, sanayi ürünlerinde pazarlarını açmayı belli şartlarda kabul etmişlerdi.

DTÖ’nün Hong Kong’da aldığı karar doğrultusunda yapılan Cenevre toplantısında ise ülkelerin Hong Kong’da aldıkları karara yanaşmadıkları görüldü. Özellikle tarımda iç desteklerin azaltılması konusunda en çok eleştirilen ABD’nin, seçim dönemine girilmesi sebebiyle sessiz kalması tepkilere sebeb oldu. Bu girişimler üzerine bir açıklama yapan DTÖ Başkanı Pascal Lammy, henüz her şeyin bitmediğini belirterek “Temmuz sonuna kadar zamanımız var. Görüşmelere devam edeceğiz’’ dedi.

/ CENEVRE/ANKARA

03.07.2006


 

5 bin dolarlık kişi başına gelir “kura bağlı’’

Piyasalardaki dalgalanma ile birlikte geçtiğimiz günlerde döviz kurunda hızlı hareketler yaşanırken, bu yıl için belirlenen 5 bin doların üzerindeki kişi başına gelirin tutturulması da ‘’kurun seviyesine bağlı’’ olacak.

Yapılan hesaplamalara göre, yılın geri kalanında dolar kurunun 1,64 YTL’nin üzerinde seyretmesi durumunda kişi başına gelir 5 bin doların altına düşecek. Kur seviyesi hesaplanırken, Mayıs ayı başına kadar kurun ortalama 1,35 seviyesinde bulunduğu esas alındı.

/ ANKARA

03.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004