Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Tek tuşla takip dönemi

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi mükelleflerine yönelik ‘’tek tuşla takip’’ dönemini başlatıyor. Edinilen bilgiye göre, vergi mükellefleriyle ilgili bilgilere çok hızlı ve kolay şekilde ulaşılması ve onların takibi için, ‘’Mükellef Cari Hesabı Projesi’’ uygulamaya konuluyor.

Gelir İdaresi Başkanlığında çalışmaları devam eden projeyle, mükelleflerin halen vergi daireleri ve vergi türleri itibarıyle ayrı ayrı hesaplarda bulunan vergiyle ilgili parasal bilgileri, tek hesapta toplanacak. Bütün mükelleflerin, bankalardaki cari hesaplara benzer, birer vergi hesabı olacak. Mükellefle ilgili bütün borç ve alacaklar bu hesaba işlenecek.

Bu şekilde bir vergi mükellefinin, gelir, kurumlar ve katma değer vergisi gibi çeşitli vergilerle ilgili borçları ve katma değer vergisi iadesi gibi çeşitli alacakları, bu hesapta görülecek. Proje uygulamaya girdiğinde Gelir İdaresi, herhangi bir mükellefin vergi numarasını girip, ardından da döküm tuşuna bastığında, o mükellefin vergiye yönelik bütün parasal hareketleri anında ekrana gelecek.

Böylece İdare, mükellefleri bir tuşla izleyebilecek. Onların ne kadar vergi borcu bulunduğunu, nereden ne kadar alacağı olduğunu, hangi vergiyi ne zaman ödemesi gerektiğini hemen öğrenebilecek. Vergi kayıp ve kaçağı ile mücadeleye de katkı sağlayacak Mükellef Cari Hesabı Projesi ile Gelir İdaresi, mükellefin mali portrelerine hızlı ve hatasız bir şekilde ulaşım imkanını da elde edecek.

Mükellefe de kolaylık

Söz konusu projeyle, Gelir İdaresinin yanı sıra vergi mükellefleri de, kendi durumlarını bir tuşla takip edebilecek. Sistemden şifre alacak mükellefler, istedikleri ortamda İnternete girerek, kendileriyle ilgili vergisel hareketleri, borç ve alacak bilgilerini, haklarında herhangi bir takibat olup olmadığını hemen görebilecek

Sayı 10 milyonu aşıyor

Bu arada Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, Mükellef Cari Hesabı Projesinin, son dönemdeki en önemli çalışmalarından birisi olduğunu söyledi. Arıoğlu, projenin hayata geçirilmesiyle birlikte hem İdarenin hem de mükelleflerin tek bir tuşla, her türlü bilgiye anında ulaşabileceğini vurguladı.

Her mükellefin kendi müşteri hesabında izleneceği Proje öncesi, Gelir İdaresi verilerine göre, en az bir vergi türünde faal olan mükellef sayısı 10 milyonu aşıyor.

Bunların 1 milyon 717 bin 373’ünü gelir vergisi, 2 milyon 174 bin 920’sini gelir stopajı, 631 bin 671’ini gayrı menkul sermaye iradı, 600 bin 307’sini de kurumlar vergisi mükellefleri oluşturuyor. 2 milyon 206 bin 591 katma değer vergisi mükellefinin bulunduğu Türkiye’de, 786 bin 896 kişi de, basit usulde vergilendiriliyor. Faal mükelleflerin geri kalan bölümü de, diğer vergileri ödüyor.

/ ANKARA

04.07.2006


 

Kötümser olmayalım

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, son günlerde başgösteren ekenomik gelişmelerle ilgili kötümser olmamak gerektiğini belirterek, Merkez Bankası’nın, yaptığı operas-yonla işin başında olduğunu gösterdiğini söyledi.

TOBB Yönetim Kurulu, aylık yönetim kurulu toplantısını yapmak üzere özel uçakla Muş’a geldi. Muş Havaalanı’na inen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıklıoğlu, ASO Başkanı Zafer Çağlayan ve beraberindeki heyet Muş Vali Yardımcısı Murat Sefa Demiryürek, Belediye Başkanı Necmettin Dede, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Talip Devrim ve çok sayıda esnaf tarafından karşılandı.

İlk olarak Muş Valisi İbrahim Özçimen’i yönetim kurulu üyeleri ile birlikte makamında ziyaret eden TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin önünün çok açık olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Orta vadede Türkiye’nin önü çok açık. Bunu defalarca söylüyorum. Bu, son günlerdeki gelişmeler konusunda da çok kötümser olmamak lazım. Merkez Bankası son yapmış olduğu operasyonlarla beraber, kumandanın başında olduğunu hissettirdi. Bunu daha önce yapmış olsaydı bu kadar etkisi olmazdı. Bu kadar ağır olmazdı. Yapmış olduğu politika doğru bir politika, ama bunu mikro ekonomik reform paketi ile birlikte destekleniyor olması lazım. Bir laf vardır, ‘Neyi beklersen onu görürsün’ iyi beklersen iyi olur, kötü beklersen kötü olur. Biz iyi olsun istiyoruz. Türkiye iyi olsun istiyor. Hiç kimse kafasında soru işareti ile yaşamak istemiyor” dedi.

/ MUŞ

04.07.2006


 

Kur artışı otomobil piyasasını vurdu

Koluman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koluman, kurlardaki ve bireysel kredi-lerdeki artıştan dolayı otomotiv satışlarının düştüğünü belirterek, ‘’Bu yıl otomotivde yüzde 10-15 civarında daralma olacak’’ dedi.

Koluman, Mercedes Benz Türk’ün ortağı olarak Mercedes ve Chrysler marka araçlarının satışını yaptıklarını, Koluman’ın kendi üretimi Kögel yarı römorkları ve kam-yon üst yapıları satışı, damper ve tanker ile itfaiye aracı üretimi de olduğunu belirtti.

Kurlardaki yükselişin ithal otomobil satışını kötü etkileyeceğini, faizlerdeki artışın da olumsuz olduğunu kaydeden Mustafa Koluman, ‘’Kamyon ve otobüste büyük düşüşler beklemiyorum, ama bizim arabalar pahalı olduğu için binekte yüzde 20 gibi bir daralma olabilir’’ dedi.

Koluman, şöyle devam etti: ‘’Satış çok durdu. Haziran ayında bunu çok hissettik. Biz, Mayıs sonunu bütçelerimizin de üzerinde çok iyi kapattık. Ama Haziranda 600 adet otobüs, kamyon ve binek satışı beklerken 350’ye düştü. Bu böyle kalmayacak, ama herkes (kurlar ne olacak) diye bekli-yor. Bu beklenti Temmuz ayında da devam edecek. Merkez Bankası’nın proaktif tutumunun devamı olursa Ağustos ayında istikrar olur. Bu dalgalanmanın ekonomiyi çok büyük etkileyeceği kanaati taşımıyorum. İş hayatı bir miktar daralacaktır. Türkiye’de otomotivde yüzde 10-15 civarında daralma olacaktır.

/ GAZİANTEP

04.07.2006


 

Özelleştirme işsizlerine iş

Özelleştirme sonucu işsiz kalanların ‘’geçici işçi’’ olarak istihdam edilmesine ilişkin kanunun ardından, Nisan ayı sonuna kadar toplam 12 bin 778 kişi işe yerleştirildi.

Özelleştirme İdaresi’nden alınan bilgiye göre, 2004 yılı Bakanlar Kurulu kararı ve ek düzenlemeler ile 1 Ocak 1992’den itibaren özelleştirme sonucu işten çıkarılan işçilerden emekli olmayanlara geçici statüde çalışma imkanı verildi. Söz konusu statü ile çalışmayı kabul eden ilkokul mezunlarına 639 YTL, lise mezunlarına 725 YTL, üniversite mezunlarına ise 810 YTL tutarında ödeme yapılıyor.

/ ANKARA

04.07.2006


 

Sözleşmeli sağlık çalışanlarının sorunları tespit ediliyor

Türk Sağlık Sen Genel Merkezi, sözleşmeli personelin sorunlarını çözüme ulaştırmak için bir çalışma başlattı. Sözleşmeli personelin ilettiği sorunlar, sendika genel merkezinin tespit ettiği sorunlarla birlikte hem toplu görüşmelere taşınacak hem de Bakanlığa iletilerek çözüm girişimlerinde bulunulacak.

Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci yaptığı açıklamada, sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde görevlendirilen personeller arasında statü farklılığı bulunduğunu söyleyerek “Farklı mevzuata tabi olup,aynı işi yapan personeller arasında mali, sosyal ve özlük hakları bakımından ciddi farklılıklar olması hem çalışma barışını bozuyor hem de Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırılık oluşturuyor. Sağlık ve sosyal hizmet kolunda yetkili sendika olan Türk Sağlık-Sen, çalışanlar arasında statü birliğinin sağlanması ve sözleşmeli personellerin kadroya geçirilerek mevcut sorunlarının da çözülmesi için Toplu Görüşmelerde konuyu dile getirecek” diye konuştu.

Recep GÖREN / ANKARA

04.07.2006


 

TÜSİAD, 'Tarım Raporu’nu tanıtacak

TÜSİAD, "DTÖ ve AB’deki Gelişmeler Işığında 21. Yüzyılda Türkiye Tarımı" başlıklı raporunu bugün Kayseri’de tanıtacak

TÜSİAD’dan yapılan açıklamada, 21 Haziran 2005 tarihinde kamuoyuna duyurulan, Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu faaliyetleri çerçevesinde hazırlanan ‘’DTÖ ve AB’deki Gelişmeler Işığında 21. Yüzyılda Türkiye Tarımı’’ başlıklı raporun, ülke tarımında öneme sahip farklı bölgelerde tanıtılmaya devam edildiği belirtildi.

/ İSTANBUL

04.07.2006


 

Mutfak giderinde artış

İzmit Ticaret Odası’nın yaptığı fiyat hareketleri araştırmasına göre, fakirlik sınırına yakın 4 kişilik bir ailenin dengeli ve ekonomik beslenebilmesi için gerekli mutfak gideri, geçen ay 410,73 YTL’den 417,48 YTL’ye yükselerek yüzde 1,64 artış gösterdi.

Araştırmaya göre, temel gıda maddelerinin fiyatı yüzde 1, sebze- meyve fiyatları yüzde 7 oranında arttı. Mutfak giderinde yıllık artış oranı ise yüzde 13 oldu.

/ KOCAELİ

04.07.2006


 

Pakmaya fabrikasında üretim durduruldu

Pakmaya İzmit Üretim Tesisi’nde, arıtma tesisi devreye sokulmadığı ve çevreye kötü koku yaydığı gerekçesiyle, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce üretim durduruldu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Eyüp Deveci, zabıta memurları ve belediyenin Çevre Daire Başkanlığı’nda görevli bir personel ile Köseköy beldesindeki Pak Gıda Üretim ve Pazarlama A.Ş’ye gitti. Deveci, Fabrika Müdürü Tuncay Yurdesin’e, 22 Haziran Perşembe günü Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gayri Sıhhi Müessese İnceleme Kurulu’nun yaptığı fabrikanın mühürleneceğine dair tebligatı anımsattı. Daha sonra Deveci ve ekipler, fabrikada üretim için kullanılan enerjiyi keserek, panelleri mühürledi.

/ KOCAELİ

04.07.2006


 

Albaraka Türk'ten basın açıklaması

Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş. son günlerde medyada yer alan haberlerle ilgili bir basın açıklaması yayınladı

Açıklamada şöyle denildi; “On yılı aşkın bir süre önce yapılmış bir kısım havale işlemleri vesile edilerek, son derece hassas bir konuda terörün konu edildiği bir haberde bankamızın adına da yer verilmiştir. Hadise tümü ile; sıradan bankacılık işlemleri çerçevesinde ve tamamen yasalara uygun olarak gerçekleşen ve yine yasal düzenlemeler gereği süresinde Merkez Bankasına da bildirilmiş; her gün binlercesi yapılan günlük, mutad ve rutin bir bankacılık işlemidir. Bankamızca kendi kaynaklarından hiçbir paranın haber ve yazılarda yer alan şahıslara gönderilmesi asla söz konusu değildir” denildi.

04.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004