Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Vahşete lânet yağdı

Mazlumder, İsrail işgal güçlerinin Filistin ve Lübnan’da gerçekleştirdiği yıkım ve katliâmları tel’in etmek için Ankara’daki birçok sivil toplum örgütüyle birlikte “Filistin ve Lübnan halkı ile dayanışma mitingi” düzenledi. Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun desteklediği mitingde İsrail vahşetini lanetledi.

Abdi İpekçi Parkı’nda düzenlenen mitingde yapılan konuşmalarda, İsrail’in Lübnan ve Filistin’de gerçekleştirdiği katliâmlar kınandı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Yusuf Alataş, “Zulme, haksızlığa, baskıya insanlık adına hayır diyoruz” dedi.

İsrail’in hayasızca yaptığı saldıralar karşısında “Filistinli ve Lübnanlılara yalnız değilsiniz” demek için toplandıkların kaydeden Alataş, “Mazlum insanların onurlu, barış içinde yaşabilmesi için insanlıkta buluşulması gerekir. Zulme hayır, barışa evet” diye konuştu.

“SUSMAKTAN ÖTE DESTEKLİYORLAR”

CHP eski Genel Sekreteri Ertuğrul Günay ise, bölgede yaşanan acıların sona ermesini isterken, şunları söyledi:

“İsrail ölüm saçan makineleri ile bir halkı yok etmeye, katletmeye çalışıyor. Bunun için çocukları bilerek ve kasten öldürüyor. Dünya bu vahşeti seyrediyor. BM susuyor. Demokrasi ve insan hakları şampiyonu (!) İngiltere ve ABD kâr beklentisi ile ellerini ovuşturuyor. Onlar susmaktan öte destekliyor. Bu düzene itirazımızı haykırmak için buradayız. her şeye rağmen barış, demokrasi, insan hakları, inançlarımız için buradayız.”

“BAŞKASAP OLMERT”

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz-İplik-İş Genel Başkanı Yusuf Engin de, zulüm durana kadar herkesi uyumamaya davet ederken, İsrail Başbakanı Olmert’e “başkasap” yakıştırmasında bulunarak “Başkasap Olmert’i lanetliyorum, tel’in ediyorum” diye konuştu. Hükümeti aktif olmaya ve sorumluluk almaya davet eden Engin, “Bir gün Müslüman halklar, zalimlerin karşısına dikilecek onları tükürükleri ile boğacaklar” dedi.

“SEYİRCİ KALANLAR DA KATLİÂMA ORTAK”

Mazlumder Genel Başkanı Ayhan Bilgen ise konuşmasında, Filistin ve Lübnan’da yaşanan sorunun, İsrail’in on yıllardır devam ettirdiği işgal politikalarının bir parçası olduğunu belirterek, nükleer silahlanma, cezaevlerinde yapılan uygulamalar, duvar örme gibi bir çok insanlık dışı uygulamanın bir parçası olarak Lübnan ve Filistin’in hedef alındığını kaydetti. Bilgen, şöyle devam etti:

“Bugüne kadar Sabra ve Şatilla katliâmları olmak üzere işlenen vahşetin hesabının sorulmaması, Ortadoğu’da barışın gerçekleşememesinin en önemli sebebidir. Arap rejimleri, İsrail tehdidini bahane ederek kendi konumlarını korumanın derdindedirler. Sorun sadece ABD’nin açık desteği, AB’nin sessizliği değildir. Asıl sorun, varlığını İsrail tehdidine borçlu olan, kendi halkları ile kavgalı rejimlerdir. Yani ‘Kana’nın’ katilleri sadece İsrailli askerler değil, bu zulme seyirci kalan ülkelerin yöneticileridir.”

Türkiye’nin İsrail’le 1996 yılında 3 milyar dolarlık silah anlaşmasını yaptığını söyleyen Bilgen, “Uluslararası ceza mahkemesini onaylamayan, savaş suçlusu yöneticiler bir gün mutlaka yargılanacaktır. Türkiye, ABD ile imzaladığı Ortak Vizyon Belgesi’ni ve İsrail’le yaptığı askerî işbirliği anlaşmalarını mutlaka kamuoyuna açıklamalıdır. Lübnan’a, İran’a, yapılacak askerî operasyonlarda Türkiye’nin barış gücü adı altında da olsa yer alması kabul edilemez” şeklinde tepkisini dile getirdi.

Miting alanında çeşitli parti mensuplarının ve sivil toplum kuruluşlarının propagandalarına da tepki gösteren Bilgen, mitingde her türlü düşünce ve fikir sahibinin destek verdiğini, kimsenin bu gibi organizasyonları kendi düşüncesine alet etmemesi gerektiğine dikkat çekti.

“...SUSMAK YAKIŞMAZ”

Mitinge katılanlar ellerinde “Hepimiz Filistinliyiz”, “İşgale son, Filistin’e özgürlük”, “Bush, katil çocuğunu durdur”, “Bebek katilleri ile dost olmayın”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak”, “Dün Filistin’di, bugün Lübnan, yarın…”, “Ağlama çare değil, susmak yakışmaz” şeklinde pankartlar taşırken, “Terörist İsrail, terörist ABD”, “Katil ABD, Ortadoğu’dan defol!”, “Filistin Lübnan halkı yalnız değildir”, Siyonist İsrail kahrol”, “İsrail, kan, vahşet, zulüm, işkence” sloganları atıldı.

Mitinge, aralarında EMEP, BBP, Saadet Partisi ve BTP’nin bulunduğu siyasi partiler ile Hak-İş ve Memur-Sen’e bağlı sendikalar, İnsan Hakları Derneği, Genç Birikim Dergisi, Uçan Süpürge, Anadolu Gençlik Derneği, Sağlık-İş Sendikası ile bu sivil toplum örgütlerinin çeşitli illerden gelen temsilcileri destek verdi.

AYDINLAR DA PROTESTO ETTİ

Bu arada, Yüksel Caddesi’nde toplanan bir grup, İsrail’in Filistin ve Lübnan’da devam eden saldırılarını protesto etti. Aralarında eğitimci-yazar Abdullah Aydın, çevirmen Oktay Etiman, şairler Şükrü Erbaş ve Ahmet Telli’nin de aralarında bulunduğu grup adına açıklama yapan şair Zerrin Taşpınar, hazırladıkları “kınama ve talep” metnini, ulaşabildikleri bazı yabancı “yazar örgütlerine ve basın kuruluşlarına elektronik posta yoluyla ilettiklerini’’ kaydetti. Saldırılara ‘’dur demenin’’ aydın ve sanatçılar için bir görev olduğunu söyleyen Taşpınar, “Biz Türkiye’nin Ankaralı yazar, aydın ve sanatçıları olarak, Batılı ve İsrailli yazar, aydın ve sanatçılardan kirli savaşlara son verilmesi için kamuoyu oluşturmalarını, Filistin ve Lübnan halkının, diğer tüm halklar gibi özgür yaşam hakkı olduğunu kamuoyuna bildirmelerini istiyoruz’’ diye konuştu. Açıklamanın ardından grup olaysız dağıldı.

Fatih Karagöz - İbrahim Doğru / ANKARA

07.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  TSK İncirlik skandalını doğruladı

  TASARI VAR, SONUÇ YOK

  İKÖ’den Güvenlik Konseyine mektup

  Vahşete lânet yağdı

  Lübnan: Tasarı ateşkes çağrısı yapmıyor

  Konyalı imamdan ABD’ye dâvâ

  Sıcaklıklar normale dönüyor

  Talat: Hükümet krizi yeni sürece zarar verir

  BTC hattı üzerindeki şanslı köyler

  Fırat: İşsizlik temel sorun

  Altyapısı yok, festival için para istiyorlar

  Bursa’da şüpheli variller

  TPAO, denizleri arayacak

  Yazıcı: AKP’de hortumcuya yer yok

  Edirne’de kaçak operasyonu

  Komşuda 4 büyüklüğünde deprem

  İdil Jandarma Komutanlığına taciz ateşi

  Hadımköy’de trafik kazası: 4 ölü

  2 trafik kazası: 2 şehit, 6 yaralı

  Medyaya dünyada güvenen yok

  Valiliğin internet sitesi “hacklendi”

  3 bin 269 turiste 1 rehber düşüyor

  İsrail saldırıları biran önce sonlandırılmalı

  Duâlar Lübnan için

  ‘Filistin Gönüllüleri’ yola çıktı

  İlgisizlik çocukları suça itiyor

  Gurbetçiler dönüş yolunda

  OKS’de 2. yerleştirme başlıyor

  Ağustos’ta kar keyfi

  Beyaz eşekler koruma altında

  Hizmet içi eğitime çeki düzen

  Sağlık ve güzellik için domates

  ‘Güneşlenme, cilt kanserine yol açıyor’

  Şişmanlık, erken ölümde risk faktörü

  Emniyet’ten bisiklet uyarısı

  Ana sütü korur

  Barajlar canlı türlerini tehlikeye sokuyor

  İsrail denizleri de kirletti

  Deniz suyunun yararları

  Çölleşiyoruz

  Akarsularda denetim kirliliği düşürdü

  Bergama’da mahkeme kararı uygulansın

  Konya fidanla buluştu

  İçme suyunda arsenik bulundu

  Türkiye su fakiri oluyor

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004