Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Battal Gazi, Süperman’e karşı

Tüm dünyada ‘’Superman’’, ‘’Örümcek Adam’’, ‘’Batman’’, milyonlarca dolarlık filmleriyle vizyonda kendine yer edinirken, Yeşilçam tarihi de kendince “süper kahramanlara” sahne oldu. Kara Murat, Karaoğlan, Malkoçoğlu, Battal Gazi, Tarkan, Dünyayı Kurtaran Adam, Kılıçaslan gibi kahramanların maceraları, Hollywood’un süper kahramanlarını gölgede bırakacak cinsten...

Müslümanlar’ın 17. yüzyılda Bizans’a yaptığı gazalarda ün yapan Battal Gazi’den esinlenilen kahraman, beyazperdeyle 1955 yılında tanıştı. Sami Ayanoğlu’nun yönettiği ‘’Battal Gazi Geliyor’’ adlı filmi, 1966 yapımı ‘’Battal Gazi’’ izledi. Filmde Battal Gazi’yi Atilla Gürses canlandırdı.

Seri, 1971’de Atıf Yılmaz’ın yönettiği ve bu kahramanla bütünleşen Cüneyt Arkın’ın rol aldığı ‘’Battal Gazi Destanı’’ ile sürdü. Arkın, 1972’de ‘’Battal Gazi’nin İntikamı’’, 1973’te ‘’Battal Gazi Geliyor’’, 1974’te ‘’Battal Gazi’nin Oğlu’’ adlı yapımlarda rol aldı. Filmlerinde sık sık Bizanslıların eline düşen, ancak insanüstü gayretiyle her seferinde kurtulan ve intikamını alan Battal Gazi, bir vuruşta ya da 1 okla 20 Bizanslıyı öldürmesi, kendisine gerçek kimliğini bilmediği için vurmak isteyen oğlunun ‘’elinin taş kesilmesi’’ gibi film sahneleriyle sinema tarihine geçti.

Kinet’te 60 eser

Bilkent Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Marie Henriette Gates, 5 bin yıl önce kurulmuş antik liman şehri Kinet’te, 60’ı sezonda olmak üzere bugüne kadarki çalışmalarda, erken ve geç tunç dönemine ait çanak-çömlek, mühür, hayvan kalıntıları, ağırlık ölçüleri ve hatta dokuma tezgâhı olmak üzere bin 500’ün üzerinde eserin gün ışığına çıkartıldığını bildirdi.

07.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ‘Arabesk kültür’ mercek altında

  Battal Gazi, Süperman’e karşı

  Kültür nakışlarımız Somuncu Baba’da

  “Türkülerle Türkiye” CD’si DÖSİM Mağazalarında

  Doğu Karadeniz piknikte buluştu

  Kosova’da Osmanlı mezarlığı bulundu

  Anlayış: Barbarlar kapımızda!

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004