Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Holbrooke’dan dünya savaşı uyarısı

ABD’de eski Başkan Bill Clinton döneminin en önemli diplomatları arasında yer alan Richard Holbrooke, Lübnan’daki çatışmaların, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda dünya savaşına bile yol açabileceğini söyledi.

Bosna barışının mimarı olarak tanınan eski ABD dışişleri bakan yardımcısı Holbrooke, Washington Post gazetesinde yayımlanan makalesinde, I. Dünya Savaşı’nın, bundan 92 yıl önce yine yaz aylarında bir suikastın yol açtığı zincirleme tepkilerin sonucu patlak verdiğini yazdı.

Holbrooke, ‘’Ağustos silahları’’ başlıklı makalesinde, o dönemdeki küresel şartlarla şimdiki durum arasında büyük farklılıklar bulunduğunu, ancak I’inci Dünya Savaşı’nin, gerginliğin çok büyük olduğu bir ortamda ulusların bir tuzaktan kurtulamaması sonucu ortaya çıktığını ve şimdi de zincirleme reaksiyonlara yol açabilecek olayların Ortadoğu’da yaşandığını kaydetti.

Richard Holbrooke, ‘’Lübnan ve Irak’taki krizler, tek bir acil durum olarak birleşiyor. Kahire ile Bombay arasında bulunan her yerde bir zincirleme reaksiyon kısa sürede yayılabilir. Türkiye, teröristlerle mücadele için açıkça kuzey Irak’a girebileceğini belirtiyor. Suriye, kolayca güney Lübnan’daki savaşın içine sürüklenebilir. Mısır ve Suudi Arabistan, Hizbullah’ı desteklemesi için radikallerin baskısı altında. Afganistan, Pakistan’ı El Kaide ve Taliban’ı barındırmakla suçluyor. NATO’nun Afganistan’daki savaşı iyi gitmiyor. Hindistan, Bombay’daki bombalamaların arkasında olduğu gerekçesiyle Pakistan’ı cezalandırmaktan bahsediyor’’ diye yazdı.

Bu durumdan çıkar sağlayanların, İran, Hizbullah, El Kaide ve Irak’taki Şii lider Mukteda EsSadr olduğunu savunan Holbrooke, ‘’Bu kadar çok patlayabilecek unsurun bir araya gelmesi, 1962’deki Küba füze krizinden bu yana en büyük küresel istikrarsızlığı ortaya çıkarıyor’’ ifadesini kullandı.

Holbrooke, ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin eylem ve açıklamalarının, dünyanın büyük bölümünde ABD’nin konumunu çok aşağı noktalara düşürdüğünü, Amerika karşıtı tehlikeli koalisyonların oluşmasına yol açtığını ve yeni nesil teröristleri teşvik ettiğini belirterek, bu duruma son verilmesini istedi.

/ WASHINGTON

12.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Alman Bakan: Aceleci olmayın

  Guardian: Demokratik değerler feda edilmesin

  Bush fırsatı kaçırmadı

  İsrail “doğru haber”den rahatsız

  İsrail yine öldürdü

  BM oyalıyor

  BM'nin Irak'ta görev süresi bir yıl uzatıldı

  Rusya ‘şaşkın’

  Holbrooke’dan dünya savaşı uyarısı

  Çin'de tayfunda ölenlerin sayısı 98' yükseldi

  Olmert'e halk desteği eriyor

  Bilge Kral’ın mezarına bomba

  Çin’de 5,5 kiloluk bebek dünyaya geldi

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004