Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Mübarek: İran’ı vurmak dünya istikrarını sarsar

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, İran’ı vurmanın, Orta Doğu’da ve dünyada istikrarın sonu anlamına geleceği uyarısında bulundu. Ahbar El Yom gazetesinin haberine göre Mübarek yaptığı bir açıklamada, İran’ın vurulmasının çıkaracağı tehlikelere dikkat çekti.

İran aleyhindeki suçlamalar ve bölgedeki istikrarsızlığın sorumluluğunun İran’a atılması hakkındaki bir soruya Mübarek, ‘’İran ile ABD’yi karşı karşıya getiren sorun, doğrudan diyalog ve diplomasiyle çözülmelidir, çünkü İran’ı vurmak, Orta Doğu ve bütün dünyada istikrarın sonu anlamına gelir’’ cevabını verdi. İran’ın bölgede önemli bir ülke olduğunu belirten Mübarek, ‘’Ülkeler arasındaki ilişkileri, bir ülkenin bir başka ülkenin içişleri müdahale etmesini engelleyen anlaşmalar ve sözleşmeler belirler’’ ifadesini de kullandı.

Amerikan yönetimi, Tahran ile doğrudan diyaloğa girmeyi reddediyor ve İran’ın bu ay sonuna kadar uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almaması halinde BM Güvenlik Konseyinin bu ülkeye yaptırım uygulaması için acilen müdahalede bulunmasını istiyor.

İsrail: İran ve Suriye sevkiyatını kestik

Bu arada, İsrailli askeri yetkililer, BM’nin Lübnan’da ateşkes kararının yürürlüğe girdiği beş günden beri düzenlenen bu en büyük operasyonda İsrailli komandoların, İsrail’e yönelik terör eylemlerini, özellikle Suriye ve İran’dan Hizbullah’a silah sevkıyatını önlemek için Lübnan’a girdiğini söyledi. İsrail ordusu, Lübnan’daki operasyonun başarıyla tamamlandığını, Hizbullah’ın silahsızlandırılmasıyla ilgili etkili bir izleme mekanizması kurulana kadar benzer operasyonların yapılacağını bildirdi.

/ KAHİRE

20.08.2006


 

İsrail ateşkes dinlemiyor

İsrail komandolarının, Lübnan’ın doğusunda yaptıkları baskında 3 Hizbullah mensubunu öldürdüğü bildirildi.

Lübnan güvenlik kaynakları, bu sabah bir İsrail komando birliğinin Lübnan’ın doğusuna sızarak Hizbullah militanlarıyla çatışmaya girdiğini, çatışmada 3 militanın öldüğünü belirtti. Aynı kaynaklar, helikopterle Lübnan’a inen komandoların, iki araçla Hizbullah’ın üst düzey üyesi Şeyh Muhammed Yezbek’in Bodai köyündeki bürosuna saldırmak için yola çıktığını, komandoların militanlarca fark edilmesi üzerine çatışma çıktığını kaydetti. Savaş uçaklarının ağır hava atışı desteğiyle bölgeden çekilen İsrail askerlerinin 6 kayıp verdiği de belirtildi. İsrail güvenlik kaynakları da askerlerin Lübnan’da baskın düzenlediğini doğruladı.

/ ŞATURA

20.08.2006


 

Bush’dan, Küba ve Venezüela’ya özel istihbarat

Daha önce sadece Kuzey Kore ve İran için özel istihbarat şefi atayan ABD, bu kez Küba ve Venezuela için özel istihbarat şefi atadı.

Amerikan Ulusal İstihbarat Şefi John Negroponte, bugüne kadar Başkan George Bush tarafından ‘şer ekseni’ olarak adlandırılan ülkeler için atanan bu istihbarat şeflerinin bir yenisinin Küba ve Venezuela için atanacağını belirttiği açıklamasında, ‘’Bu istihbarat şefleri, istihbarat örgütlerinin stratejik düzeydeki operasyonlarını izlemekten sorumlu olacak’’ dedi.

/ WASHINGTON

20.08.2006


 

Chavez: Dört gringo yakaladık

Venezuela’da ABD hesabına çalışan 4 casusunun ele geçirildiği bildirildi. Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez, ABD için casusluk yaptıkları belirlenen 4 kişinin yakalandığını ve Amerikalılara iade edildiğini belirtti.

Konu hakkında ayrıntılı açıklamada bulunmayan Chavez, sadece yakalananlar arasında bulunan bir kadının, Venezuela’nın kuzeyindeki Valencia kentinde fotoğraf çekerken yakalandığını söylemekle yetindi. Chavez, ülkenin batısındaki bir mitingde yaptığı konuşmada, ‘’istihbarat servisinde çalışan gringolar aptal. Onların 4 casusunu yakaladım ve tekrar kendilerine teslim ettim. Yakınlarda çok güzel bir kadını Valencia kentinde fotoğraf çekerken yakaladık. Fotoğraf çekiyorlar çünkü aptallar’’ diye konuştu.

20.08.2006


 

İsrail’den Nasrallah itirafı

İsrail’in güney Lübnan’da başlattığı 33 gün süren savaşın ardından, BM Güvenlik Konseyi kararıyla ateşkese varılması bir haftayı geride bırakırken, İsrail, savaşın hatalarını ve eksikliklerini değerlendirmeyi sürdürüyor.

Ma’ariv gazetesinde, “Savaşın Hataları” başlığıyla yayımlanan haberde, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah hakkında yeterli istihbarat edinilmediği kaydedildi. İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz’in de geçen hafta yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Hizbullah tehdididin boyutu hakkında kendisini uyarmadığını ve güvenlik önceliklerinde ön sırada yer almadığını ifade ettiği belirtilmişti.

Haberde savaşın hataları madde madde sayılırken, tanksavar roketlerine karşı geliştirilmiş güvenlik sisteminin sadece 4 tanka takıldığına dikkat çekildi, ayrıca roket rampalarının imhasının sürüklediği rehavet ortamı, hava konseptinin başarısızlığı, lojistik malzemelerin eksikliği, meclisten olağanüstü hal kararı çıkarılmaması ve düşük bütçeyle kuzeyde yaşayanların sorunlarının geçiştirilmesi hatalar zincirinde sayıldı. Gazetede, Suriye sınırındaki gerginliğe rağmen, İsrail ordusunun Golan Tepelerini de “saldırıya açık bıraktığı” savunuldu.

Öte yandan, önceki akşam Başbakan Ehud Olmert’in savaşı durdurmasını protesto edenlerin ve Olmert’i istifaya çağıranların gösterisi çok sönük geçti. 30 dolayında katılımcı, Rabin meydanındaki ana cadde kenarında Olmert’i eleştiren pankartlar taşırken, yoldan geçen bazı araçlar, klakson çalarak göstericilere destek verdi. Gösteriye katılmaları beklenen yedek askerler ise subaylarını kendilerine protestoya katılma izni vermemekle suçladı. 160 yedek asker, Olmert ve Savunma Bakanı Amir Peretz’i istifaya çağıran talebi imzalarken, askerlerden biri savaşı “fiyasko değil, tam anlamıyla çöküş” olarak niteledi.

/ TEL AVİV

20.08.2006


 

50 Fransız askeri Lübnan’da

BM’nin Lübnan’daki geçici barış gücü UNIFIL’in genişletilmesi ve güçlendirilmesi kapsamında 50 kişilik bir Fransız istihkam birliğinin, İsrail sınırı yakınlarındaki Lübnan limanı Nakura’ya ulaştığı bildirildi.

Fransa Savunma Bakanı Michele Alliot-Marie, yaptığı açıklamada, Fransız istihkam taburunun Lübnan’a gideceğini açıklamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın Fransa’nın UNIFIL’e sadece 200 asker göndereceğini açıklaması, Fransa’ya güvenen BM’nin beklentilerini karşılamıyor.1978’den beri bölgede bulunan ve şu anda 2 bin askerin görev yaptığı bu gücün asker sayısının 15 bine çıkarılması bekleniyor. Güçlendirilmiş UNIFIL’e hangi ülkelerin ne kadar asker göndereceği ise henüz netlik kazanmış değil.

/ NAKURA

20.08.2006


 

İsrail, Filistin başbakan yardımcısını tutukladı

İsrail askerlerinin Filistin Başbakan Yardımcısı Nasır Şaer’i tutukladıkları bildirildi.

Şaer’in eşi Huda, İsrail askerlerinin saat 04.30’da evlerine girerek eşini götürdüklerini belirtti. Şaer’in, Hamas militanlarının İsrailli bir askeri kaçırmalarının ardından İsrail’in geçen Temmuz ayının sonlarında başlattığı tutuklamalardan kurtulmak amacıyla saklandığını kaydeden Huda Şaer eşinin çok nadiren eve geldiğini söyledi. İsrail ordusu ise söz konusu haberi henüz doğrulamadı. Hamas hakimiyetindeki Filistin kabinesinin 4 üyesi ile 28 kadar milletvekili halen İsrail tarafından tutuklanmış durumda.

/ RAMALLAH

20.08.2006


 

Bush: Ortadoğu tarihin kavşak noktasında

ABD Başkanı George Bush, Orta Doğu’nun demokrasi ve aşırı uçlar arasında, tarihinin kavşak noktasında bulunduğunu söyledi.

Bush, haftalık radyo konuşmasında Lübnan’daki savaşa da değinerek, bu savaşın “özgürlük ve terörizm arasındaki bölgenin en geniş çatışmasının bir parçası ‘’ olduğu görüşünü dile getirdi ve “Teröristler ve destekçileri, Orta Doğu’nun tarihinin kavşak noktasında olduğunu görmektedir. Terör güçleri, özgürlük yürüyüşünü durdurmaya ve kısa süredir özgür olan ülkeleri aşırı uçlara sürüklemeye çalışıyor’’ dedi. Parlamento seçimlerine 3 ay kala, yönetiminin argümanlarını ‘’ulusal güvenlik, terörle mücadele, demokrasinin yayılması ve ABD’de ekonomik refah’’ olarak özetleyen Bush, ‘’Orta Doğu’nun merkezinde, özgür toplumlar oluşturan 2 ülke olan Lübnan ve Irak’ın en şiddetli terör faaliyetlerine sahne olması bir tesadüf değildir. Orta Doğu’daki genç demokrasileri güçlendirerek teröristlerin üstesinden geleceğiz’’ ifadesini kullandı.

/ CAMP DAVID

20.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004