Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Tüketim hastasıyız

Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelerle kıyaslandığında, 2005 yılı itibarıyla kişi başına gelir bakımından ‘’en fakir ülke’’ konumunda olan Türkiye’nin, gelirine oranla ‘’hanelerin en fazla harcama yaptığı ülke’’ olduğu ortaya çıktı. Üretiminin yüzde 80,5’ini tüketen Türkiye’de, tüketim içinde hane halkı tüketiminin oranı ise yüzde 84,5’i buluyor.

Ankara Ticaret Odasının (ATO) Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) veri tabanından yararlanarak hazırladığı ‘’Tüketen Türkiye’’ raporuna göre, Türkiye, gelirinin çok önemli bir kısmını tükettiği belirlendi. Satın alma gücü paritesi hesaplamalarına göre, AB’nin ortalamasının yüzde 31’i kadar kişi başına gelir oluşturabilen Türkiye, ürettiği her 100 avronun 80,5’ini tüketime harcıyor. Oysa Avrupa’nın en zengin ülkesi Lüksemburg, ürettiği her 100 avronun 56,3 avrosunu harcadığı kaydedildi.

Haneler çok, devlet az tüketiyor

Satın alma gücü paritesi hesaplamalarına göre Türkiye’de 2005 yılında kişi başına 5 bin 800 avroluk toplam tüketimin 4 bin 900 avrosunun haneler tarafından gerçekleştirildiği, IMF’ye verdiği taahhütler sebebiyle kemer sıkan devletin sadece 900 avro harcadığı, sağlık ve eğitim dahil tüm harcamaları kısan devletin, büyümeyi tüketimle sağlamaya çalıştığına işaret edilen raporda, şu bilgilere yer verildi: ‘’Yüksek tüketim oranlarına sahip ülkeler ile Türkiye karşılaştırıldığı, bu ülkelerin tüketimlerinde hane harcamaları yerine devlet harcamalarının daha yüksek pay aldığı görülüyor. Örneğin gayri safi yurtiçi hasıla içinde devlet tüketimi Fransa’da yüzde 23,7, Malta’da yüzde 22 iken Türkiye’de bu pay sadece yüzde 13,1. ‘’

En çok mideye harcıyoruz

Türkiye, gelirine oranla çok tüketen bir ülke olmakla birlikte, rakam olarak 25 AB üyesi ile kıyaslandığında 5800 avro ile kişi başına tüketimin en düşük olduğu ülke olduğu bildirilen raporda, şöyle denildi: ‘’2005 yılı itibariyle AB ülkelerinde kişi başına gelir satınalma gücü paritesi ile 23 bin 500 avro, tüketim ise ortalama 18 bin 500 avro olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Türkiye 7 bin 200 avro kişi başına gelire karşılık 5 bin 800 avro tüketti. Buna göre Türkiye, AB ortalamasının üçte biri kadar tüketti.

Sabit fiyatlarla yapılan milli gelir hesaplamalarına göre 2005 yılında Türkiye’de hanelerin harcamaları içinde en yüksek payı ‘’gıda ve içki harcamaları’’ aldı. Haneler her 100 YTL’nin üçte birini gıda ve içkiye ayırıyor. Raporda, zengin ülkelerde hanelerin tüketimleri yıllar içinde azalırken, Türkiye’de kriz yılları öncesinde hanelerin tüketiminin arttığı da tespit edildi.

/ ANKARA

20.08.2006


 

Dalgalanma, belirsizlik ve durgunluk sebebi

Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, döviz kurlarında yaşanan ani yükselişler ve ani düşüşlerin piyasada ödemeler konusunda belirsizlik oluşturarak ekonomik durgunluğa sebep olduğunu belirtti.

Erturhan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de son dört yıldır uygulanan dalgalı kur sistemi ve ekonomik büyüme politikaları çerçevesinde ekonomik birimlerin, piyasaların, insanların ve tüm kesimin ekonomik sisteme bakış açılarının ve beklentilerinin tamamen döviz kurlarına dayalı şekillendiğini ifade etti.

Geçtiğimiz üç ay içerisindeki döviz kurlarında yaşanan ani yükselişler ve ani düşüşlerin mal ve hizmet piyasalarını, firmaları maliyet ve fiyatlandırma konusunda belirsizliğe ittiğini anlatan Yaşar Erturhan, bu durumun ise mal ve hizmet piyasalarında ödemeler konusunda belirsizlik oluşturarak ekonomik durgunluğa sebep olduğunu kaydetti.

Ülkemizde yüksek kamu finansman ihtiyacından dolayı dünya fiyatlarının üzerinde uygulanan yüksek faiz oranlarının uluslararası portföy yatırımcılarının ilgisini çektiğine işaret eden Erturhan, şöyle devam etti: “Gelişmekte olan bir ülke olarak uluslararası portföy yatırımcılarının cazibe merkezi olmaktansa yabancı sabit sermaye yatırımlarının cazibe merkezi olmak, yabancı ve yerli sermayeyi üretim ve istihdamı artırıcı yönde teşvik ederek yüksek teknoloji, katma değerli ürünlerle ülke ihracatını artırmak ve böylece yüksek cari açığı, yüksek kamu finansmanı ihtiyacını azaltarak ekonomik büyümenin temel amacımız olması gerektiği düşüncesindeyiz.’’

/ GAZİANTEP

20.08.2006


 

Hava- İş eylemden vazgeçti

Hava-İş Sendikası, THY yönetimi ve sendika yetkilileri ile yapılan görüşmelerin ardından ‘’bir gün kendilerini uçuşa elverişli hissetmeme haklarını’’ kullanmayacaklarını bildirdi.

THY yönetimi ve sendika yetkilileri ile önceki günkü görüşmede uygulama eksikliklerinin ortadan kaldırılması konusunda anlaştıkları ifade edilen Sendika açıklamasında, “THY’de bu konuda, bu tarihten itibaren ilanımızla belirttiğimiz şekliyle uygulama söz konusu olmayacaktır” denildi.

/ İSTANBUL

20.08.2006


 

“Kamu harcamalarına kaynak yetersiz’’

KESK tarafından yapılan araştırmada, Türkiye’nin kamu harcamalarına son derece az kaynak ayırdığı, buna bağlı olarak kamu alanında ciddî bir istihdam eksikliği yaşandığı belirtildi.

KESK Araştırma Merkezinin (KESK-AR) araştırmasında, kamu harcamalarının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) içindeki payının OECD ülkelerinde ortalama yüzde 41 olduğu ifade edildi. Türkiye’de konsolide bütçe için 2005’te yüzde 30.8 olarak belirlenen bu oranının 2006’da yüzde 29’a düştüğüne işaret edilen araştırmada, 2006 yılında faiz hariç kamu harcamalarının oranının yüzde 20 civarında olduğuna, askerî harcamalar da düşüldüğünde bu oranın yüzde 17’ye kadar gerilediğine dikkat çekildi. Araştırmada, bu konudaki OECD ortalamasının yüzde 34 olduğu kaydedildi.

‘’Türkiye kamu harcamalarına son derece az kaynak ayırıyor’’ tesbitine yer verilen araştırmada, kamu harcamalarına ayrılan payın az olmasının, kamu hizmetlerinin yetersiz düzeyde kalmasına sebep olduğu dile getirildi. Araştırmada ayrıca, Türkiye’de kamu alanında ciddî bir istihdam eksikliği yaşandığı belirtildi.

20.08.2006


 

İran gazını Türkiye taşıyacak

İran Petrol Bakanı Kazım Veziri Hamane, İran doğalgazının, Türkiye’deki boru hattı yoluyla Avrupa’ya ihracı konusunda ortak bir proje üzerinde anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Hamane, İran’ın boru hattının kapasitesini, Türkiye’nin boru hattı ile birleştirerek artırma ve ortak olarak İran doğalgazını Avrupa’ya ihraç etmek konusunda anlaştıklarını bildirdi.

/ TAHRAN

20.08.2006


 

TMO, artık fındık alabilecek

Fındıkta yaşanan sıkıntı sebebiyle fındık alması gündeme gelen Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO), bunu gerçekleştirmesi için yapılması gereken düzenlemelerden ilki tamamlandı.

Yapılan değişiklik ile önceki statüde Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı olarak yer alan ilgili bakanlığın adı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak değiştirilirken, TMO, faaliyet konuları ile ilgili her türlü iş ve işlemleri yapma ve yaptırma konusunda yetkilendirildi.

/ ANKARA

20.08.2006


 

TTK, Türkiye’nin sırtında kambur

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, TTK’nın Türkiye’nin sırtında kambur olmaktan kurtarılması gerektiğini söyledi.

Her yıl artan zararıyla “Türkiye’nin sırtında kambur” olarak görülen TTK’yı kambur olmaktan çıkarmak için her türlü gayretin gösterilmesi gerektiğini ifade eden Dağdelen, aksi durumda TTK’nın yaşamını sürdürmesinin zorlaşacağını söyledi. Dağdelen konuşmasına şöyle devam etti; “Zonguldak’ta Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu taş kömürü mevcuttur. Türkiye’de demir çelik fabrikaları yeteri kadar kömür çıkmadığı için dışardan kömür ithal ediyor. Ayrıca sanayi ve diğer kuruluşlar büyük oranda kömür ithal ediyorlar. Türkiye’ye 10-15 milyon ton civarında yurtdışından kömür geliyor. Türk ulusunun parası yurtdışına gidiyor. Bizim arzumuz bu kömürü kendi ülkemizde üretmek, paranın yurtdışına gitmesini engellemek, kendi insanımıza iş imkânı oluşturmaktır.”

Dağdelen, mülâkatları geçerek işbaşı yapmaya hak kazananların stajlarının başlayacağını da kaydetti.

/ ZONGULDAK

20.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004