Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Enerji açığına ‘rüzgâr’ teklifi

Elektrik Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ali Kemal Başaran, son dönemlerde ortaya çıkan enerji açığının, Türkiye’nin alternatif kaynaklara yönelmesini gerektirdiğini belirtti.

Başaran, yaptığı açıklamada, rüzgar enerjisi, biyoyakıt, güneş enerjisi ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının, Türkiye’nin enerji sorununu çözmek için kullanılması gereken kaynaklar olduğunu söyledi.

Türkiye’de önemli miktarlarda enerji açığı bulunduğunu, buna rağmen alternatif enerji kaynaklarından yeterince yararlanılamadığını ifade eden Başaran, ‘’Türkiye’de yaklaşık 40 bin megawat kurulu güce karşılık, rüzgardan üretilen elektrik enerjisi kurulu gücü yaklaşık 20 megavattır. Bu rakam, sahip olduğumuz potansiyele göre çok düşük’’ dedi. Başaran, yaklaşık 5 ay gibi kısa bir süre içinde kurulabilen rüzgar enerjisiyle ilgili yapılacak yatırımların, kurulum maliyetini 3-6 yılda amorti edebileceğini kaydetti.

Ülkemiz için termik ve hidroelektrik santrallerine en uygun alternatifin rüzgâr olduğunu vurgulayan Başaran, şunları kaydetti:

‘’Gelecekte, günümüzde elektrik üretiminde kullanılan birçok enerji kaynağı yok olacak. Bu gerçek ışığında, rüzgar enerjisinin önemi ortaya çıkmaktadır. Temiz, bol ve emniyetli olan rüzgar enerjisi, en ucuz yenilenebilir enerji kaynağıdır. Gerekli yatırımlar yapıldığı takdirde, şu anda Türkiye’nin mevcut elektrik enerjisi üretiminin yarısına yakın miktarı, rüzgar gücü kullanılarak üretilebilir.’’

/ KONYA

22.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kırılganlık sürüyor

  İşsizlik yüzde 8.8’e indi

  Emlak vergisine yüzde 9,8 zam

  Avea’dan uzak mesafeye beş imza

  Enerji açığına ‘rüzgâr’ teklifi

  Eker: “Çiftçi nüfusu 1 milyon kişi azaldı”

  Bursa sanayisi ‘Birleşmiş Milletler' gibi

  Üreticinin umudu elmada

  Çan termik santrali tam kapasite

  Besiciler destek bekliyor

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004