Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Tarihî konaklar cezbediyor

Karabük’ün tarihî konaklarıyla ünlü Safranbolu ilçesinde, bu yılın 8 ayında yerli ve yabancı yaklaşık 65 bin turist konakladı, 150 bin civarında kişi de günübirlik gezdi.

Karabük’ün tarihî konaklarıyla ünlü Safranbolu ilçesinde, bu yılın 8 ayında yerli ve yabancı yaklaşık 65 bin turist konakladı, 150 bin civarında kişi de günübirlik gezdi.

Herhangi mimarî plana dayanmaksızın 18, 19 ve 20. yüzyılda inşa edilmiş yaklaşık 2 bin geleneksel konak, yerli turistlerin yanı sıra ABD, Japonya, Yunanistan, Almanya, Fransa, Kanada, Güney Kore, Yeni Zelanda ve İsrail gibi ülkelerden gelen turistlerin adeta akınına uğruyor.

Türk şehir kültürünün yaşayan önemli yapı taşlarından Safranbolu’da 1996’da 41 bin 773, 1997’de 44 bin 877, 1998’de 50 bin 30, 1999’da 52 bin 453, 2000’de 63 bin 187, 2001’de 64 bin 818, 2002’de 69 bin 383, 2003’te 85 bin 53, 2004’te 92 bin 95, 2005’te 97 bin 236 ve bu yılın 8 ayında 65 bin olmak üzere 725 bin 905 yerli ve yabancı turist konakladı.

Çeşitli turlar ve geziler kapsamında da yılda yaklaşık 250 bin kişinin geldiği ilçe, özellikle resmî tatiller ve hafta sonları ziyaretçileri cezbediyor.

“ZAMANDA YOLCULUK’’

Safranbolu Belediye Başkanı Nihat Cebeci, yaptığı açıklamada, orijinal haliyle korunan evlerin ve anıt eserlerinin Safranbolu’yu ‘’açık hava müzesi’’ haline getirdiğini söyledi.

Şehrin genel yapısından Safranbolu evlerine doğru gidildikçe bunların büyük kültür birikiminin, maddî zenginliğin ve yüksek düzeyde ustalığın ürünü olduğunun görüldüğünü anlatan Cebeci, şunları kaydetti:

‘’Çoğunlukla 3 katlı, 6-8 odalı ve insan ihtiyaçlarına uygun tasarlanmış konaklara turistlerin ilgisi her yıl daha fazla artıyor. İlçeye gelen turistler, tarihî mirasın içinde adeta zamanda yolculuk yapıyorlar. Özellikle hafta sonları çok sayıda turist bölgemize günübirlik gezilerde bulunuyor. Tanıtım faaliyetleri sayesinde her geçen yıl daha fazla yerli ve yabancı turistin ilgisini çekmeyi sürdüreceğiz.’’

VALİDEN ESNAFA UYARI

Karabük Valisi Cemalettin Sevim de son bir kaç yıldır Safranbolu’da turist patlamasının yaşandığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

‘’Bazı esnaf kesimi turistlere ürünlerini değerinden fazla fiyatla satmaya çalışıyorlar. Bu konuda da şikâyetler alıyoruz. Böyle devam ederse bölge turizmi zarar görür. Gerekli uyarılarda bulunduğumuz esnaftan duyarlılık bekliyoruz. Aksi takdirde ziyaretçilerin alış veriş gerçekleştirmeden ilçeden ayrılması bölgeye ekonomik katkı sağlamayacaktır. Turizmden yeterli pay alınmak isteniyorsa turistlere uygun fiyatlardan alış veriş imkânı sunulmalıdır. Esnafı uyarıyorum. Son pişmanlık fayda getirmez, aksine zarar verir.’’

/ SAFRANBOLU

02.09.2006


 

Mevlânâ çocuklara da anlatılacak

Konya Devlet Tiyatrosu Müdürü Yıldırım Gücük, Aralık ayında geleneksel olarak Konya’da düzenlenen Mevlânâ’yı anma faaliyetleri kapsamında, bir çocuk oyunu sahneleneceğini ifade etti.

UNESCO’nun Mevlânâ’nın 2007’de üye ülkelerde anılması yolundaki tavsiye kararının ardından, Konya Devlet Tiyatrosu da san’at faaliyetleri kapsamında ‘’Uluslararası Tiyatro Festivali’’ düzenlemek için çalışmalara başladı.

Konya ve Türkiye’nin tanıtımı için önemli fırsat olarak kabul edilen 2007 Mevlânâ Yılı için planlanan faaliyetlerin hazırlıkları sürüyor. Konya Devlet Tiyatrosu Müdürü Yıldırım Gücük, yaptığı açıklamada, 2007 Mevlânâ Yılı’ndaki faaliyetlere katkıda bulunmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Tiyatro binasında yürütülen genişletme ve yenileme çalışmaları sebebiyle yapılan tadilata rağmen, Mevlânâ yılı faaliyetleri kapsamında sınırlı da olsa bazı projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Gücük, ‘’Mevlânâ’yı anma faaliyetleri ve 2007 Mevlânâ Yılı dolayısıyla bir çocuk oyunu ve uluslararası tiyatro festivali projemiz var’’ dedi.

MEVLÂNÂ, ÇOCUK OYUNU İLE ANILACAK

Gücük, Aralık ayında geleneksel olarak Konya’da düzenlenen Mevlânâ’yı Anma faaliyetleri kapsamında, bir çocuk oyunu sahneleneceğini ifade ederek, ‘’Bursa Devlet Tiyatrosu Müdürü Ömer Naci Topçu’nun Mevlânâ’dan esinlenerek yazdığı ‘Oradaki Bilgelik Ağacın Altında’ adlı yeni bir senaryo var. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayından geçmesini bekliyoruz. Onaylandığı takdirde, bu senaryoya göre provalara başlanacak’’ dedi.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünün geçen yıl yaptığı sınavı kazanan 16 çocuktan 6’sının Konya DT kadrosuna alındığını belirten Gücük, bu çocukların da sahnelemeyi planladıkları oyunda rol alacaklarını söyledi.

/ KONYA

02.09.2006


 

Bosna İlâhî Grubu coşturdu

Bosna İlâhî Grubu’nun Adana’da verdiği konser büyük beğeni topladı. Sırp, Hırvat ve Boşnak öğrencilerden oluşan 100 kişilik Bosna Sultan Mehmet Fatih İlâhî Grubu, Adana’da bir konser verdi. Çağlayan Eğitim ve Kültür Derneği tarafından organize edilen konser, Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu’nda ‘Dostluk ve Barış’ gecesi adı altında yaklaşık 2 saat sürdü.

Grubun seslendirdiği şarkılar konseri izlemeye gelenlere duygusal anlar yaşattı. Özellikle koro grubundan bir genç kızın 8 yaşındayken, Sırplar tarafından şehit edilen babasının hikâyesini anlatması ve ‘Ben de yetim bir kızım, beni de kabul et Ya Resulullah’ ilâhisini okuması, konseri izlemeye gelenleri duygulandırdı. Grubun seslendirdiği birbirinden güzel ilâhilere izleyenlerde eşlik etti.

/ ADANA

02.09.2006


 

Tarihî köprülere bakım

Edirne Valiliğinin ekonomik desteğiyle ihalesi yapılan tarihî 3 köprüden 2’sinde onarım çalışmalarına başlandı.

Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi mevkiindeki Tunca Nehri üzerindeki tarihî Fatih ve Kanuni Köprüsü ile Yeniimaret Mahallesi’ne ulaşımın sağlandığı Yalnızgöz Köprülerinin restorasyon işi 630 bin 790 bin YTL’leye ERBU İnşaat Ticaret Limitet Şirketi’ne verildi. Fatih ve Kanuni Köprülerinde restorasyon ve onarım çalışmalarının hızla devam ettiğini ifade eden yetkililer, köprülerde kullanılan taşın Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesine bağlı Çomaklı köyündeki taş ocağından temin edildiğini bildirdi.

İki köprüdeki onarımın bu yıl sonuna kadar tamamlanacağını belirten yetkililer, önümüzdeki günlerde Yalnızgöz Köprüsü’nde de onarım çalışmasının başlayacağını kaydettiler.

/ EDİRNE

02.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004