Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

‘Zorla indirilen zorla dikilir’

Iraklı Sünnî milletvekili Salih El Mutlak, Irak’ın kuzeyinde Irak bayraklarının indirilerek Kürt bayraklarının çekilmesi talimatını veren Kürt liderlerini sert bir dille eleştirerek, Kürt liderlerini Irak’a hakaret etmekle suçladı.

El Mutlak, “Bugün zorla alınan, başka bir gün zorla iade edilir” dedi. Haysiyetlerini, halklarını ve topraklarını koruyabileceklerini söyleyen El Mutlak, “Hiç kimse, bir başkasının toprağından küçücük bir parça bile alabileceğini tahayyül etmesin” diye konuştu. Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetiminin başkanı Mesud Barzani, bölgedeki Irak bayraklarının indirilerek, yerine Kürt bayraklarının çekilmesi talimatını vermişti.

/ BAĞDAT

03.09.2006


 

Amerika paralı asker peşinde

BM uzmanları, ABD tarafından Irak’ta savaşmak üzere giderek daha fazla Güney Amerikalı paralı asker toplanmasının endişe verici olduğunu belirttiler. BM yetkilisi, “Latin Amerika çerçevesinde şikâyetler alıyoruz ve bunlar giderek artıyor. Çok sayıda şikâyetin geldiği Honduras’ta olduğu gibi, Ekvador’da da bu konuda deliller topladık” dedi.

Latin Amerika ülkelerinde bu alanda bir çalışma yapan BM uzmanlarına başkanlık eden Kolombiyalı Amada Benavides Ekvador’un başkenti Quito’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak’ta savaşmak için asker toplamanın sadece Ekvador’un değil, tüm Latin Amerika’nın sorunu olduğunu belirterek, “Güney Amerika vatandaşlarının çok düşük ücretli güvenlik görevlisi olarak askere alınmalarının artışını endişeyle tesbit ettik” dedi.

Benavides, askerlik hizmetlerini yapmak üzere insanlık dışı şartlarda Irak’a gönderilen bu kişilerin pasaportlarına da iş verenlerince el konulduğunu söyledi. BM yetkilisi, “Latin Amerika çerçevesinde şikayetler alıyoruz ve bunlar giderek artıyor. Çok sayıda şikâyetin geldiği Honduras’ta olduğu gibi Ekvador’da da bu konuda deliller topladık” dedi.

Amada Benavides, ayrıca Peru, Şili ve Kolombiya’daki çalışmalarında ve yetkililerle temasları sırasında, bu ülkelerin ABD tarafından Irak’ta görevlendirilmek üzere paralı asker toplanması konusunda soruşturma başlatmalarını istediklerini belirtti.

Quito’da geçen yıl Ağustosta, Amerikalı eski bir itfaiyecinin, Irak’ta savaşmak üzere yasadışı şekilde Kolombiyalı paralı asker topladığının ortaya çıkması skandal oluşturmuştu.

/ QUİTO

03.09.2006


 

Irak'ta iç savaş korkusu

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Irak’taki mevcut durumun iç savaşa yol açabileceğini bildirdi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından önceki gün yayınlanan bir raporda, Irak’ın iç savaş tehdidi ile karşı karşıya olduğu belirtildi.

Pentagon’un raporunda, “Irak’ta iç savaşa yol açacak şartlar mevcut, ancak halihazırdaki şiddet olayları bir iç savaş değil ve iç savaş önlenebilir” ifadeleri kullanıldı. Irak’ta iç savaş endişesinin Iraklılar arasında da arttığına dikkat çekilen raporda, ülkedeki güvenliğin çok karmaşık bir hal aldığı belirtildi.

Bu arada Iraklı siyasi ve dini liderler, sivil ve mukaddes mekanları hedef alan terör saldırılarına karşı halkı uyarmaya devam ediyor. Devrik Irak diktatörü Saddam yanlıları ve El Kaide üyeleri, ülkede iç savaş çıkartmak için hemen her gün onlarca sivili katlediyor. Iraklı liderler, teröristlerin ve fitnecilerin oyunlarına gelinmemesi çağrısında bulunuyor.

03.09.2006


 

Kofi Annan İran’da

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Orta Doğu ziyareti çerçevesinde İran’ın başşehri Tahran’a geldi.

Havalimanında Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed Arakçı tarafından karşılanan Annan, burada yaptığı kısa açıklamada, BM Güvenlik Konseyinin Lübnan’da ateşkesin sağlanması için aldığı 1701 sayılı kararın uygulanması ve uluslar arası toplumu kaygılandıran bölge meselelerini görüşmek üzere geldiğini söyledi.

Bu arada, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İran’ın, nükleer enerji programıyla ilgili ortaya çıkan krizin aşılması konusunda uluslararası topluluğa, harekete geçeceğini gösterecek bir sinyal vermesi gerektiğini söyledi.

AB dönem başkanı Finlandiya’nın Lappeenranta şehrinde düzenlenen gayrı resmî AB dışişleri bakanları toplantısının ikinci gününde basına konuşan Steinmeier, “İran’a kapıları kapatmıyoruz, ancak İran’ın da bize bir mesaj vermesine ihtiyacımız var” dedi.

Bu arada, Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel, AB dışişleri bakanlarının, İran ile görüşmeler için AB Ortak Savunma ve Dış Politika temsilcisi Javier Solana’ya, iki hafta süre tanıdığını bildirdi.

/ TAHRAN

03.09.2006


 

14 Şiî Müslüman ve 6 TIR şoförü öldürüldü

Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, Iraklı direnişçilerin, Kerbela’ya gitmekte olan 11 Pakistanlı ve 3 Hindistanlı Şiî Müslüman’ı vurarak öldürdüğünü açıkladı.

General Abdul Kerim Khalaf, gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak’ın merkezindeki Şii Müslüman kutlamalarına gitmekte olan yabancıların infaz şeklinde vurularak öldürüldüğünü kaydetti.

Irak’ın kuzeyindeki Samarra şehrinde dün gece meydana gelen silahlı saldırılarda 6 TIR şoförünün öldürüldüğü belirtildi.

Yerel kaynaklara göre, önceki gece Samarra’da ABD ordusu için erzak taşıyan 4 TIR’ın şoförü bir grup silâhlı kişi tarafından öldürüldü. Araçları ateşe veren silâhlı kişilerin, ülkede bulunan işgal karşıtı isyancılar oldukları öğrenildi. Öldürülen şoförlerin Irak uyruklu olduğu ifade edilirken, kentin kuzey cephesinde kalan bir bölgede ise, Pakistan uyruklu 2 TIR sürücüsünün yine isyancı milisler tarafından kurşuna dizildiği belirtildi. Kuveyt plakalı TIR’larda, Amerikan karargâhına götürülmek üzere askerî mühimmatın yer aldığı ifade edildi.

/ BAĞDAT

03.09.2006


 

Irak, Ebu Garip’te denetimi aldı

rak’ta mahpuslara yapılan işkence skandalıyla gündeme gelen Ebu Garib cezaevi Iraklıların denetimine geçti.

Irak hükümeti sözcüsü Ali El Dabbag, düzenlediği basın toplantısında, Amerikan güçlerinin, Ebu Garib cezaevinin denetimini önceki gün teslim ettiğini söyledi. Hükümet sözcüsü, şu anda Ebu Garib’de mahpus bulunmadığını belirtti.

Cezaevi, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde de muhalif siyasetçilere yapılan işkencelerle tanınıyordu.

/ BAĞDAT

03.09.2006


 

İsrail yine öldürdü

İsrail ordusu, Filistin’de baba ve oğul 2 kişiyi daha öldürdü.

Filistin güvenlik ve hastahane kaynakları, dün erken saatlerde Gazze Şeridi’ne giren İsrail askerlerinin Muhammed Ebu Oda (60) ve 28 yaşındaki oğlu İsmail’i öldürdüğünü bildirdi. İsrail’in, Filistinli gruplar tarafından kaçırılan 1 askerini kurtarmak için 28 Haziran’dan beri Filistin topraklarına düzenlediği yoğun saldırılarda 200’den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

/ GAZZE

03.09.2006


 

İtalyan birlikleri yolda, Endonezyalılar da sırada

Güney Lübnan’a konuşlandırılacak genişletilmiş BM barış gücüne (UNIFIL II) katılacak İtalyan askerlerinin ilk grubu Lübnan’a ulaştı.

İtalyan Deniz Kuvvetlerinden mavi bereliler, 880 kişilik İtalyan birliğinin gün içinde geleceği iki sahili korumak üzere helikopterle Sur şehrine geldi. 200 İtalyan askerinin daha bugün başşehir Beyrut’a gelmesi bekleniyor.

Öte yandan, Endonezya, BM barış gücüne katılacak askerlerini en geç bu ayın sonuna kadar güney Lübnan’a gönderileceğini bildirdi. Dışişleri Bakanı Hasan Virajuda, “askerlerimizi en geç ay sonuna kadar göndermeye hazırız” dedi. Endonezya, İsrail’in, diplomatik ilişkisi bulunmayan ülkelerin asker katkısı yapmasına karşı tutumunu değiştirmesinden sonra güney Lübnan’a 1000 kadar asker göndereceğini açıklamıştı. İsrail, daha önce, diplomatik ilişkisi bulunmadığı için Endonezya’nın BM barış gücüne asker göndermesine karşı çıkıyordu. İsrail’i tanımamasına rağmen, Malezya ve Bangladeş de asker teklifinde bulunmuştu.

/ SUR

03.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004