Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Yoksulun enflasyonu düşmedi

Gelir gruplarının kendi harcama ağırlıklarına göre yapılan hesaplamaya göre Türkiye genelinde yüzde 10.26 olarak gerçekleşen Ağustos sonu itibariyle yıllık enflasyon oranı en yoksul yüzde 20’lik kesim için yüzde 11.08 olarak gerçekleşti.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon oranlarını hesapladı. TÜİK’in Tüketici Fiyatları Endeksi ve 2004 yılı Hanehalkı Tüketim anketi sonuçları üzerinden yapılan hesaplamaya TÜFE yıl başından bu yana en fakir yüzde 20’lik dilim için yüzde 5.45 oranında artarken, en zengin yüzde 20’lik dilim için yüzde 6.06 düzeyine yükseldi. Ağustos ayında kimi maddelerdeki yüksek düşüş yoksulun enflasyonunu da aşağıya çekti. TÜFE Ağustos’ta en yoksul yüzde 20 için yüzde 0.38 oranında düşerken, en zengin yüzde 20 için yaşanan düşüş ise yüzde 0.22 oldu.

Ancak madde kalemlerine bakıldığında düşüş gerçek anlamda dar gelirliye yansımadı tersine yük getirdi. Araştırmaya göre enflasyonda ki düşüşte meyve ve sebzedeki mevsimsel etkiyle petrol fiyatları belirleyici oldu.

Enflasyonun düşmesi,

dar gelirli ücretliye yansımalı

Araştırmaya göre karpuz ve domates fiyatlarındaki yüksek düşüş, dar gelirlinin enflasyonunu aşağı çekerken, mutfağa yansıyan boyutu gizledi. Enflasyonun yüzde 0.44 düştüğü Ağustos’ta dar gelirli mutfakta alım gücünü biraz daha yitirdi. Dar gelirlinin en çok tükettiği ürünlerde fiyat artışı yüzde 3.3’ü buldu. Dar gelirlinin vazgeçilmezi ekmek yüzde 2.31, pirinç yüzde 2.05, makarna yüzde 3.31, yağ yüzde 1.55 artış gösterirken, enflasyon en çok etkileyen maddelerden benzindeki yüzde 3’lük düşüşe rağmen, toplu taşıma ücretlerinde yüzde 4 artış yaşandı.

Doğalgazla ısınan ve kirada oturan dar gelirli ise enflasyondan en kötü etkilenen kesimi oluşturdu. Doğalgaz aylık yüzde 7.41 artarken, kira yüzde 2 yükseldi. Yıllık bazda ise pirinç yüzde 12, makarna yüzde 15.74, ekmek yüzde 11.67, yağ yüzde 16, kira yüzde 20, doğalgaz yüzde 28.39, ulaşım yüzde 14 zamlandı.

/ ANKARA

08.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yoksulun enflasyonu düşmedi

  Açlık sınırı geriledi, yoksulluk arttı

  ‘Sanal banka’ mağduru 10 bini aştı

  Yumurta fiyatları yükseldi

  Kota artarsa borç maliyeti azalır

  Eker: Fındık fiyatı, bize göre makul

  Akaryakıt fişleri fatura yerine geçecek

  Enflasyonda tek hane umudu

  Türkiye, kanat değil ‘pivot’ ülke

  Petrol fiyatları geriliyor

  THY, ikram ihalesini iptal etti

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004