Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

NYT: ABD, Türkiye’yi kaybetmemeli

Amerikan New York Times gazetesi, Türkiye’nin batı ile doğu arasında karar vermede “dönüm noktasında” olduğunu ileri sürerek, Amerikan yönetimine müttefik Türkiye ile ilişkilerini daha da geliştirmesi tavsiyesinde bulundu.

Dün yayımlanan başyazıda gazete, Bush yönetiminin PKK ile mücadeleyi koordine etmek için emekli NATO Generali Joseph Ralston’u koordinatör olarak atamasını Türkiye tarafından da olumlu karşılanan bir “fırsat” olarak nitelendirmesine rağmen ABD’nin “daha fazla ve çeşitli” adımlar atması gerektiğinin altını çizdi. Yazıda, “Avrupa ve Ortadoğu arasında bulunan demokratik ve laik Türkiye emsalsiz öneme haiz oldu” yorumu yapılarak, ABD’nin Irak’taki istikrarsızlığın Türkiye’yi etkilediğini kabul etmesi ve bu yönde atımlar atması telkininde bulundu. “Irak’taki istikrarsızlık, Türkiye’yi de etkiliyor. Bu durum ahlaken ABD’yi doğru adımlar atarak Türkiye’ye yardım etmeye zorunlu kılıyor” ifadelerinin yer aldığı yazıda, bu durumun sadece Türkiye için değil aynı zamanda ABD’nin kendi çıkarları için de önemli olduğu değerlendirmesinde bulunuldu. New York Times, Alman Marshall Fon’u tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasının, Türklerin ABD ve AB ile ilişkileri sorgulayıp, nükleer programı yüzünden batı ile kriz yaşayan İran’a yakınlık duyduklarını gösterdiğini hatırlattı. Gazete, bu durumun, Türk halkının Bush yönetiminin uluslar arası ilişkileri ele alışını onaylamadığını ve AB liderlerinin tutumunu beğenmediğini gösterdiğini yazdı. Yapılan son kamuoyu araştırması, Türklerin AB’ye olan desteğinin yüzde 54’e düştüğünü göstermişti. Bu oran, iki yıl önce yüzde 73’tü. New York Times, ABD yönetimine, Kıbrıs sorununun çözümü dahil AB sürecinde Türkiye’ye yardım etme tavsiyesinde bulunarak, Türkiye’nin her zaman Batı’nın ve ABD’nin yanında olduğu varsayımından hareket etmemesi uyarısında bulundu.

/ NEWYORK

11.09.2006


 

Kaddafi Avrupa’dan tazminat istedi

Libya Lideri Muammer Kaddafi, Afrika’dan Avrupa’ya olan mülteci akınını durdurmak için Avrupa’nın Afrika’ya yılda 10 milyar dolar vermesi gerektiğini söyledi.

Afrika Birliği’nin kuruluşunun 7. yıldönümü kutlamalarında konuşan Libya Lideri Muammer Kaddafi, yasadışı göçün önlenmesi için Afrika’ya yılda 10 milyar dolar ödenmesi teklifinde bulundu.

Kaddafi, “Zenginliklerimizi ve cevherlerimizi sömürdükleri ve yağmaladıkları için bize tazminat ödemeliler. Afrikalıların yerlerinde kalması için Avrupa’dan yılda 10 milyar dolar talep ediyoruz” dedi.

/ SYRTE

11.09.2006


 

Kazakistan’da İslâma ilgi artıyor

Kazakistan Adelet Bakanlığı Din İşleri Komitesi Başkanı Amanbek Mukaşev, ülkede İslam dinine ilginin her geçen gün arttığını söyledi.

Başşehir Astana Gumilyev Üniversitesi’nde düzenlenen ‘’Barış ve Hoşgörünün Merkezi Kazakistan’’ adlı yuvarlak masa toplantısında bir konuşma yapan Amanbek Mukaşev, ülkede İslâm dinine büyük bir yönelişin olduğunu ifade etti. Ülkedeki dinî faaliyetler hakkında bilgi veren Mukaşev, 3 bin 552 kurum ve kuruluşun dinî konferans adı altında kayıtlı olduğunu bildirdi. Kazakistan’da bin 756 cami, 232’si Ortodoks olmak üzere Hıristiyanlığın farklı mezheplerine ait 600’den fazla kilisenin faaliyet gösterdiğini kaydeden Mukaşev, cami ve mescitlerin sayısında son yıllarda gözle görülür bir artış yaşandığını, 10 bin kadar Kazakistan vatandaşının da hac ibadetini yerine getirdiğini ifade etti.

Kazakistan’da Farklı dini görüşlere ait yayın organı sayısının 38’e ulaştığını ve 300 kadar yasal çalışma izinli misyonerin faaliyet gösterdiğini ifade eden Mukaşev, genç nüfusun sağlıklı dini eğitim alması ve manevî gelişimi için, ilköğretim okullarından yüksek öğretime kadar okul müfredatlarına din kültürü derslerinin konulmasının yerinde olacağını savundu. Çok farklı inançlarda 150’ye yakın farklı topluluğun yaşadığı Kazakistan nüfusunun 9 milyonunu Kazaklar, 4.5 milyonunu ise Ruslar ve diğer Slav halkları oluşturuyor. Ülkede ayrıca, Hristiyan Almanlar, Budist ve putperest Koreliler, ateistler ve diğer küçük etnik ve dini inanıştan gruplar bulunuyor. Ülke nüfusunun yüzde 55’inin tercih ettiği İslâm dinine Kazak asıllıların yüzde 70’i mensup. Büyük çoğunluğu Ortodoks Hıristiyan olan gayrimüslim Kazaklar arasında ateistler de bulunuyor.

/ ALMATI

11.09.2006


 

Blair’in alternatifine de alternatif aranıyor

İngiltere’de Başbakan Tony Blair’e kaşı partisinin içinden başlatılan ve Maliye Bakanı Gordon Brown’ın Blair’in yerine tek aday olarak gösterildiği muhalefet hareketinin, bu kez de Brown’a alternatif arayışlarıyla sürdüğü iddia edildi.

The Observer gazetesi, Blair’in kabinesinin üyesi olan bazı bakanların, Başbakan Blair’in pes edip bir yıl içinde başbakanlığı ve parti liderliğini bırakacağını açıklamasının ardından koltuğun tek adayı olarak görülmeye başlayan Brown’a karşı hareket başlattığını ve bir başka aday arayışına girdiğini öne sürdü. 10 kabine üyesinin bu amaçla görüşmeler başlattığı, bu arada Blair’in de Brown aleyhine sessiz bir tutum takınarak bu arayışlara dolaylı destek verdiği belirtildi.

Bu kesimlerin Maliye Bakanı Gordon Brown’ı “hazıra konmaya çalışmakla suçladığı” ve kimsenin ona parti liderliğini “altın tepside sunma niyetinde olmadığını” söylediği de kaydedildi.

Buna karşılık açıklama yapan Brown ise “tahtı direkt devralmak gibi bir hayal peşinde olmadığını” belirtirken, “Yarışmaya hazırım” mesajı verdi. İngiliz basını, bugüne kadar Blair’in ardından tartışmasız bir seçimle parti liderliğine getirilmesi beklenen Brown’ın, bir ya da daha fazla adayın da yer alacağı bir seçimle karşı karşıya kalabileceği yorumları yapıyor.

/ LONDRA

11.09.2006


 

‘Ayrımcılık Müslümanları terörize ediyor’

İngiltere Müslüman Konseyi Genel Sekreteri Muhammed Abdülbari, “ülkede 2 milyona yakın Müslüman terörist yetiştiği” uyarısında bulundu.

Müslümanlara karşı gelişen olumsuz yaklaşımların her geçen gün daha büyük kitlelerin öfkesine yol açtığını ve pek çok Müslüman genci marjinal noktalara ittiğini belirten Abdülbari, “Tabiî bizim içimizde de bazı çürük meyveler var, ama biz onları zaten kendimiz ayıklıyoruz” dedi. Sunday Telegraph’a konuşan Abdülbari, bazı polis memurlarının ve basının bir bölümünün Müslüman gençleri “terörist gibi gösterme” girişimlerini de eleştirirken, “Bu yaklaşım halk tarafından da desteklenince, ortaya organize bir ayrımcılık çıkıyor. Eğer bu durum sürerse İngiltere 700 bini başşehir Londra’da olmak üzere 2 milyon Müslüman teröristle karşı karşıya kalacaktır” yarısında bulundu.

/ LONDRA

11.09.2006


 

Putin, 2008’e çekiliyor

50 dolayında yabancı akademisyenle dün öğle yemeğinde biraraya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, “2008 seçiminde aday değilim, çekileceğim’’ dediği bildirildi.

Toplantıya katılan ABD’nin Georgetown Üniversitesi Avrasya, Rusya ve Doğu Avrupa Çalışmaları Merkezi Başkanı Angela Stent, Vladimir Putin’in, “2008’deki devlet başkanlığı seçimlerinde üçüncü kez aday olmasının anayasal olarak mümkün olmadığını, anayasanın ihlal edilmemesi gerektiğini söylediğini’’ kaydetti.

Katılımcılara göre Putin toplantıda en çok, yeni seçilecek liderin “yoksullukla mücadele etmesini, ayrıca varolan ekonomik büyüme sürecini korumasını temenni ettiğini’’ belirtti. Putin’in, görevinin sona ermesinden sonra ne yapacağıyla ilgili bir bilgi vermediği ifade edildi.

/ MOSKOVA

11.09.2006


 

Paktiya valisi intihar saldırısında öldü

Afganistan’da düzenlenen intihar saldırısında, aralarında Paktiya eyaleti valisinin de bulunduğu 3 kişinin öldüğü bildirildi.

Vali Abdülhakim Tanival’in, ülkenin güneydoğusundaki eyaletin başşehir Gardez’de bulunan evinin yakınında düzenlenen intihar saldırısında 3 kişinin de yaralandığı, ölenlerin birinin valinin şoförü olduğu kaydedildi.

Vücuduna bombalar saran saldırganın, Vali Tanival’ın bulunduğu aracı havaya uçurduğu belirtildi.

/ KABİL

11.09.2006


 

Papa: Batı dünyası inancını kaybetti

Papa 16. Benediktus, “Batı dünyasının Tanrı’ya olan inancını kaybettiğini” söyledi.

Almanya ziyaretini sürdüren Papa, dün Münih şehrinde düzenlenen bir açık hava ayininde yaklaşık 250 bin kişiye hitaben yaptığı konuşmada, “Batılı ülkelerde Tanrı’nın isteklerinin zamana uygun görülmediğini” belirterek, “Batı dünyası, kendi mantığı içinde Tanrı’ya inancını kaybetti’’ dedi. “Tanrı’yla alay etmenin bile bir özgürlük hakkı olarak görüldüğüne” işaret eden Papa, “Dünyanın Tanrı’ya ihtiyacı var. Bizim Tanrı’ya ihtiyacımız var” diye konuştu. Papa’nın, özel aracı olan “Papa-Mobil” ile geldiği ayine Cumhurbaşkanı Horst Köhler ile birlikte çeşitli ülkelerden yaklaşık 100 kardinal ve piskopos da katıldı.

/ BERLİN

11.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004