Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Bol harcamaya sıkı takip

Maliye Bakanlığı, belediyeler dahil bütün kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarını yakın takibe aldı. Yeni projelerle, kamuda ‘’bol keseden harcama’’ döneminin sona erdirilmesi amaçlanıyor.

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürü Ömer Duman’dan alınan bilgiye göre, bütçe uygulamalarına yönelik 1 yeni proje hayata geçirilirken, 2 projeye ilişkin çalışmalar da sürdürülüyor. Geçtiğimiz ay devreye sokulan Ödenek Kontrol Sistemi ile artık ödeneği olmayan hiçbir harcama yapılamayacak. Say 2000i çerçevesinde işlerlik kazanan bu sistemde, ödenek kullandırmada saymanlar tümüyle devre dışı bırakıldı ve harcamaya yönelik işlemler tamaman bilgisayar ortamına taşındı. Herhangi bir mal ve hizmet alımında bulunacak kamu kuruluşu, ödenek talebiyle saymanlığa geldiğinde, Say 2000i’ye bağlanılacak ve ilgili kuruluşun söz konusu iş için ödeneği bulunup bulunmadığına bakılacak. Ödenek olmayan işleri de, sistem otomatik olarak reddedecek. Bu durumda, kurumun, bağlı olduğu kurum ya da kuruluşa başvurarak, ödenek bulması gerekecek. Böylece, siyasi ya da başka sebeplerle, ödeneksiz iş yapılmasının önüne geçilecek.

HARCAMALARDA

SAPMA PROGRAMI

Bu arada Muhasebat Genel Müdürlüğü, bütçe harcamalarında sapma gösteren kuruluşların anında belirlenmesi için ‘’Sapma Programı’’ üzerinde çalışıyor. Kasım ayı başında uygulamaya konulması planlanan bu program ile aynı bölgede, aynı dönemde benzer işleri yapan kamu kuruluşlarından standart giderlerin üzerinde harcama yapanlar, hemen tesbit edilecek. Meselâ Balıkesir’de herhangi bir ilçenin 2 ayrı köy okulundan birinin, kış aylarında öğrenci başına yakıt masrafının, iklim şartları da dikkate alınarak hazırlanan harcama standartlarının üzerine çıkması halinde, Milli Eğitim Bakanlığına olay aktarılacak ve bunun sebebi hakkında bilgi istenecek. Gelen cevabın tatmin edici bulunmaması halinde Muhasebat Kontrolörleri ya da Sayıştay tarafından bu birimlerle ilgili harcama denetimi yapılacak.

BELEDİYELERİN VARI

YOĞU ORTAYA DÖKÜLECEK

Muhasebat Genel Müdürlüğünün bir diğer projesi ile de, beldeler dahil, Türkiye’deki bütün belediyelerin varı, yoğu ortaya dökülecek. Genel Müdürlük, İçişleri Bakanlığı kanalıyla bütün belediyelerden 2006 yılı Ocak-Mart dönemine ilişkin bütçe verilerini bu ay sonuna kadar göndermelerini istedi. Belediyelerin gelirleri, giderleri, banka hesapları, borç ve alacakları, arazi, arsa ve demirbaş durumları gibi bilgilerin yer alacağı bu veriler, daha sonra da 3’er aylık dönemler halinde Maliye Bakanlığına iletilecek. İleride bu veriler, elektronik ortamda, aylık toplanmaya başlanacak. Muhasebat Genel Müdürlüğü, bütün belediyelerin bütçe verilerini değerlendirerek, genel bir tablo ortaya koyacak. Büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere bazı belediyelere ilişkin ayrıntılı tablolar da hazırlanacak. Uluslararası Para Fonunun (IMF) da ısrarla derlenmesini istediği bu tablolar, daha sonra internet ortamında kamuoyunun bilgisine sunulacak.

/ ANKARA

11.09.2006


 

Fındık buğdaya benzemez

Toprak Mahsulleri Ofisinin 50 alım merkezinde ürün alımlarına başlayacağını hatırlatan Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, “Fındık alımları hububat alımlarına benzemez, TMO’nun başarısız olacağına inanıyorum’’ dedi.

Akbaşlı, yaptığı açıklamada, 2006 ürünü fındık alımları için görevlendirilen TMO’nun bugün fındık bölgesi illerde oluşturulan 50 alım merkezinde ürün alımlarına başlayacağını hatırlattı. TMO’nun ne kadar ürün alacağı ve piyasada ne kadar kalacağının hala bilinmediğini ifade eden Akbaşlı, ‘’Cevap bekleyen birçok soruyla yeni ürün alım kampanyası sorunlu bir şekilde açılıyor. Bundan tedirgin olarak üretici haklı olarak tepkili. TMO bu konuda bilgili değil. Fındık işi uzmanlık ister. Fındık alımları hububat alımlarına benzemez, TMO’nun başarısız olacağına inanıyorum’’ dedi.

Bu arada TMO alımlar için 50 merkez belirledi. Bu merkezlerde kurulan çadırlarda randıman ve nem ölçümleri yapılarak, fındık alınacak. Bu merkezlerde kurulan çadırlarda randıman ve nem ölçümleri yapılarak, fındık alınacak. TMO’nun fındık alımı, rekolteye bağlı olarak fındık fiyatlarının daha da aşağı inmemesi açısından önem taşıyor. Bu yıl fındık rekoltesinin 700 bin tonun üzerinde olacağı, ancak kuraklık sebebiyle randımanın düştüğü belirtiliyor. Randımanın düşüklüğü, üreticinin eline geçecek fiyatı da düşürüyor. Giresun kalite 50 randımanlı fındık için belirlenen 4 YTL’lik fiyat ile üreticinin eline, yüzde 5,1’lik kesinti nedeniyle 3,8 YTL para geçecek. Her bir birimlik randıman artışında fiyat 10 YKr artacak.

/ GİRESUN

11.09.2006


 

THY’nin yıldızı parladı

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, THY’nin, 2006 yılının ikinci çeyreğinde net karını yüzde 141 artırarak 32 milyon YTL’ye yükselttiğini söyledi.

THY’nin Türkiye’nin dünyaya açılan en önemli kapılarından birisi olduğunu kaydeden Kotil, 2006 yılının ikinci çeyrek bilanço sonuçlarının, bir dünya şirketi olma hedefi doğrultusunda hızlı bir yatırım süreci yaşayan THY’nin, yatırımlarının ilk sonuçlarını almaya başladığının göstergesi olduğunu vurguladı. Kotil, THY’nin uluslararası havacılık sektöründeki yıldızının giderek yükseldiğini belirterek, ‘’Sadece müşterilerimizi değil, yatırımcılarımızı da mutlu eden modern, dinamik ve verimli bir şirket olmaya devam edeceğiz’’ dedi. Geçen yıl toplam 14 milyon yolcu taşıdıklarını ifade eden Kotil, 2006 yılı sonuna kadar bu rakamın 18 milyonu bulmasını öngördüklerini belirtti. Kotil, ‘’Star Alliance, hizmet kalitesi yüksek THY’nin kendisine de değer katacağını; gücünü ve ağını artıracağını biliyor. Bu ittifakla beraber 150 olan uçuş noktamızın sayısı artacak, yolcularımıza, tek bir THY biletiyle 700 noktaya ulaşma imkânı sağlayacağız’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

11.09.2006


 

Tarımda 10 bin kişi istihdam imkanı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ‘’Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik’’ ile tarım alanında eğitim almış 10 bin kişiye istihdam imkanı sağlanacağını açıkladı.

Eker, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri ve bakanlık çalışmalarıyla ilgili bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, 8 Eylül 2006’da yürürlüğe giren ve bilgi ve teknolojinin üreticiyle buluşması anlamına gelen ‘’Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik’’ ile çiftçilerin bilgi ihtiyaçlarının karşılanacağını söyledi. Yönetmeliğin getirdiği yeniliklerle ilgili bilgi veren Eker, artık bakanlığın, yetkilendirilmiş ve sertifikalandırılmış tarımsal danışmanlık hizmeti veren kişi ve kuruluşlardan tarımsal danışmanlık hizmeti satın alabileceğini kaydetti. Katılımcılığı sağlamak amacıyla teknik komiteler oluşturulacaklarını vurgulayan Eker, yönetmelik ile tarım alanında eğitim almış 10 bin kişiye istihdam imkanı sağlanacağını bildirdi.

/ ANKARA

11.09.2006


 

TPAO, denizleri de tarayacak

Türkiye’de ham petrol arama faaliyetlerinin önemli bir bölümünü yapan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), denizlerde de tarama yapmaya hazırlanıyor.

İhale aşamasına getirilen deniz kuyularında konumlandırma amaçlı veri toplama projesiyle, denizlerdeki ham petrol ve doğalgaz potansiyeli belirlenecek. Edinilen bilgiye göre, yurt içinde yaptığı aramalara yönelik çalışmalardan olumlu sonuç alan TPAO Genel Müdürlüğü, deniz kuyularında konumlandırma amaçlı veri toplama çalışmaları projesini de ihale aşamasına getirdi. Programa göre TPAO Genel Müdürlüğü söz konusu çalışmaları bir yıl içinde tamamlayacak. 6 Eylül 2006 tarihinde gerçekleştirilecek olan ihalenin bu yıl içinde sonuçlandırılarak söz konusu çalışmalara da yıl içinde başlanması planlanıyor.

/ ANKARA

11.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004