Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

700 yıllık köprü

Karaman’da 14. yüzyıl başlarında yapılan tarihî köprü, geçen yüzyıllara rağmen hâlâ hizmet vermeye devam ediyor. Karaman merkez Bucakkışla köyü yanında, Göksu Nehri’nin Hadim’den gelen kolu üzerinde Karamanoğulları döneminde yaptırılan Bıçakçı Köprüsü, 700 yıldır hizmet veriyor. Kesme taştan yapılan köprünün, ulaşımda bugün bile bir alternatifi bulunmuyor.

Yetkililer, 10 köyün yanı sıra Ermenek ilçesini en kısa yoldan Karaman’a bağlayan Bıçakçı Köprüsü’nü, patika olan Ermenek yolunun asfaltlanmasından sonra büyük tonajlı araçların da kullanılmaya başlayacağını belirtti. Ermenek yolunun tamamlanmasından sonra özellikle kömür kamyonlarının bu köprüden sık geçiş yapacağını ifade eden vatandaşlar, ‘’Ağır tonajlı kamyonların geçmesiyle tarihî köprü zamanla zarar görecektir. Köprü, yıllarca bu yöreye hizmet etti. Gelecek kuşaklara sağlam bırakılması için yanına alternatif ikinci bir köprü yaptırılmasını istiyoruz’’ dedi.

/ KARAMAN

11.09.2006


 

Tarihî eserleri korumada ihmalkârız

Hasankeyf’i ziyaret eden Tarihî Kentler Birliği Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, “Vatan toprakları üzerinde nutuk atarken, bir avuç toprak için can vereceğimizi söyleriz, ama o güzelim tarihî eserleri koruma noktasında son derece ihmalkârlık içindeyiz” dedi.

Mardin ve Midyat İlçesi’nde düzenlenen ‘Uygarlıkların Buluştuğu Coğrafyada Yerel Kalkınma’ semineri sonrasında, Tarihi Kentler Birliği’ne üye yaklaşık 200 belediye başkanı ile birlikte Batman’ın tarihi Hasankeyf İlçesi’ni ziyaret eden Özhaseki, “Bir avuç toprak için can vereceğimizi söyleriz, ama o güzelim tarihî eserleri koruma noktasında son derece ihmalkârlık içindeyiz. İşte onlardan birisini bugün burada görüyoruz. Burada bir derya var. Birçok medeniyet üst üste kurulmuş, buna ait izleri var. Zaten şu haliyle bırakırsak, birkaç yıl sonra birçok tarihi eser kaybolacak. Koruma anlayışı olmadığı için burada şimdi bir baraj kurulması fikri var” dedi. Birlik olarak, Ilısu Barajı’nın yapılması taraftarı olduklarını da belirten Özhaseki, “Baraj mutlaka yapılmalı ama bu tarihi eserler de yok olmamalı” şeklinde konuştu.

/ BATMAN

11.09.2006


 

Alman basını Bursa’yı tanıttı

Alman “Frankfurter Rundschau” gazetesi, Bursa’yı Osmanlı İmparatorluğunun ilk başşehri olarak tanıttı.

Gazetede Canan Topçu imzasıyla ve “Çocukluğun Çeşmesinde” başlığıyla yayımlanan haberde, Topçu, çocukluğundaki Bursa’yla 20 yıl sonra ziyaret ettiği Bursa’yı karşılaştırdı ve okuyuculara şehir hakkında çeşitli bilgiler verdi.

Şehirdeki büyük iş merkezlerini gördükten sonra Bursa’nın “tipik bir Türk şehrine dönüştürüldüğünü” düşündüğünü ifade eden Topçu, ilk ziyaretini çocukluğunda da olduğu gibi Ulu Cami’ye yaptığını, caminin duvarlarındaki hat san’atının kendisini rahatlattığını yazdı. Topçu, daha sonra Kapalı Çarşı’yı gezdiğini, burada zamanın durduğu izlenimi edindiğini ifade ederek, Bursa’nın, hanları, çay bahçeleri, cami ve türbeleriyle cazibesini hâlâ koruduğunu kaydetti. Bursa’da yaklaşık 130 caminin ve 45 türbenin bulunduğunu, bu yapıların çok iyi muhafaza edildiğini anlatan Topçu, Bursa’nın Türkiye’nin 4. büyük ve nüfusunun en çabuk arttığı şehri olduğunu ifade etti.

/ BERLİN

11.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004