Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

BM’den carî açık uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Antonio Ocampo, Türkiye’nin son yıllarda, ekonomide önemli ilerlemeler kaydettiğini söyledi. Ocampo, Türkiye ekonomisindeki en büyük riskin yüksek carî işlemler açığı olduğunu vurguladı.

Uluslararası Ekonomi Konferansı nedeniyle Ankara’ya gelen BM’nin Ekonomik ve Sosyal İşlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Ocampo, soruları cevapladı. Bu yılın 6 aylık döneminde yüzde 7,5 oranında büyüyen Türkiye ekonomisinin, yükselen piyasalardaki ortalamaların üstünde bir büyüme performansı yakaladığını belirten Ocampo, büyümenin, ekonomik canlılığın bir göstergesi olduğunu belirtti.

Carî açık takip edilmeli

Türkiye ekonomisindeki en büyük riskin ise yüksek cari işlemler açığı olduğunu belirten Ocampo, istikrarsızlık oluşturabilecek bu açığın yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Likiditenin yeterli olduğu dönemlerde finanse edilebilen cari açığın, likiditenin azaldığı dönemlerde döviz kuru sistemini de bozduğunu anlatan Ocampo, Türkiye’nin de Cari İşlemler Açığını, sürdürülebilir bir düzeye çekmesi gerektiğini vurguladı.

Kısa vadeli yabancı sermayeye sınırlama getirin

“Sıcak Para” olarak da isimlendirilen kısa vadeli yabancı sermaye hareketlerinin, Türkiye gibi Yükselen Piyasalara ilgi gösterdiğini belirten Ocampo, bu türden yabancı sermayenin girdiği ülkelerden çabuk çıkması halinde istikrarsızlıklar oluşturduğuna dikkati çekti. Kısa vadeli yabancı sermayenin, ekonomik büyümeye ve istihdama katkıda bulunmadığını anlatan Ocampo, bu türden yabancı sermayenin istikrarsızlık oluşturmasını önlemek için, bazı sınırlamalara gidilebileceğini vurguladı. Ocampo, Türkiye’nin, kısa vadeli yabancı sermaye yerine, kalıcı doğrudan yabancı sermaye çekmesi için gayret göstermesini tavsiye ederken, bu türden kalıcı sermayenin, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına da katkıda bulunacağını ifade etti.

/ ANKARA

15.09.2006


 

IMF: Carî açık 2007’de azalacak

IMF tarafından yayınlanan dünyanın ekonomik görünümü raporunda Türkiye’de yıllık ortalama tüketici enflasyonunun, bu yıl ortalama yüzde 10.2, 2007’de de yüzde 7.2 olacağı tahmininde bulunuldu.

Bu yılki ve 2007’deki büyüme oranları da, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 5’i olarak tahmin edildi. IMF ile Dünya Bankası’nın Singapur’da yapacağı güz toplantıları öncesinde yayınlanan rapora göre, Türkiye’de bu yıl GSYH’nin yüzde 6.7’si olarak gerçekleşmesi beklenen carî açık oranının, gelecek yıl yüzde 5.8’e gerilemesi bekleniyor. IMF daha önceki raporlarda, Türkiye’nin önündeki en büyük riskin carî açık olduğunu vurgulamıştı.

/ SİNGAPUR

15.09.2006


 

Vestel, notebookta rekabete hazır

Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk notebook fabrikasını kuran Vestel, ürünlerini Fransa, Polonya, Danimarka, Romanya’ya satmaya başladı.

Vestel’in teknoloji merkezlerini basın mensuplarına tanıtmak amacıyla ‘’Vestel Teknoloji Turu’’ düzenledi. Tesislerde yapılan gezi sırasında basın mensuplarına bilgi veren Vestel Elektronik Üretim İcra kurulu Üyesi Özer Ekmekçiler, Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk notebook fabrikasının Vestel’e ait olduğunu ve geçtiğimiz Şubat ayından itibaren dünyaya tamamen Türk mühendislerinin tasarımları ile notebook üretmeye başladıklarını söyledi.

2006 yılı itibari ile dünya çapında 71 milyon notebook satışı olacağını ve bu pazarda artık Vestel’in de yer alacağını beliren Özer Ekmekçiler, özellikle Vestel’in en yeni üyesi olan Vestel dijitalin bu pazarda ki avantajlarına dikkat çekerek, “Lokasyon olarak Avrupa için çok önemli bir noktadayız ve bu stratejik noktamız özellikle bu pazar için çok büyük artıları Vestel’e sağlayacak” dedi.

Ekmekçiler, piyasadaki rekabetle nasıl başa çıkacaklarını ise şöyle özetledi: “Öncelikle kullanıcıların neye ihtiyacı olduklarını çok iyi tesbit ettik ve bu doğrultuda ürün çeşitlerini düzenledik. 4 ayrı şekilde piyasaya çıkan Vestel dizüstü bilgisayarlar (midi notebook, iş dünyası modelleri, tüm kullanıcılar ve oyun oynamak için CPU işlemcileri ve grafik kartları geliştirilmiş cihazlar) ile bütün hedef kitlelere ulaşmayı amaçlıyoruz.”

Amaçlarının, aylık 50 bin adetlik üretim kapasitesine sahip olan fabrikanın kapasitesinin 2007 yılında yıllık 500 bin adete yükseltileceğini ve bunun 400 binin ihraç edilmesi olduğunu kaydeden Ekmekçiler, Intel ile ortaklaşa geliştirilen dizüstü bilgisayarlarla Vestel’i dünya pazarındaki ilk yılında en iyi yere getirmek için 500 bin metre karelik üretim alanında tüm servisleri ile hizmet verdiğini dile getirdi. Ekmekçiler, Vestel’in Polonya, Romanya, Fransa ve Danimarka’ya notebookları satmaya başladığını da vurguladı.

Vestel Dijital Genel Müdürü Hayrettin Çelikhisar da, Vestel Dijital fabrikasında 40 Ar-Ge mühendisinin, diz üstü bilgisayar tasarımı üzerine çalıştığını ifade ederek, ‘’2007’nin Şubat ve Mart aylarında devreye alacağımız 2 ürünümüz daha mevcut’’ dedi.

Manisa Vestel City’de 38 bin metrekare alan üzerinde kurulu olan tesiste 62 mühendis ve 500 kişiye istihdam sağlanıyor.

Firma satışa sunduğu dizüstü bilgisayarların “A yüzü” adı verilen üst kapağını kullanıcının istediği desenlerle süslüyor. Vestel’in başlatacağı bu yeni hizmette, kullanıcı satın almak istediği notebook’un üzerine bastırmak istediği fotoğrafı JPEG formatında firmaya gönderiyor. Fotoğraf 10 gün gibi kısa bir zaman içinde seçilen modelin üzerine basılarak kullanıcıya gönderiliyor. Vestel bu hizmetiyle Türkiye pazarında iyi bir yer edinmeyi planlıyor.

Vestel, Avrupa’da 8 katlı PCB kullanarak anakart üretebilen tek firma olma özelliğini taşıyor. 2000 komponenti birleştirerek 400 kadar parçayı bu tesislerde üretebiliyor. Bu anlamda Türk ekonomisi ve prestijine destek veren Vestel, kendi notebook’larının anakartı ve kasasını Türkiye de üreterek de öncü kimliğini ve “Teknolojinin Türkçesi” olduğunu tüm dünyaya anlatmış oldu.

Ümit KIZILTEPE / MANİSA

15.09.2006


 

Emlakta vergi vurgunu

Gayrimenkul sektöründe satışlarla beraber, vergi kayıp ve kaçağı da patladı. Sadece Ankara’da gerçekleştirilen vergi denetimlerinde, müteahhitlerin 2 bin 880 inşaatta, daha yapım aşamasında 40 milyon 18 bin YTL’lik geliri devletten kaçırdığı belirlendi.

Son 2 yılda satışları katlanan gayrimenkül sektörü için Türkiye çapında kapsamlı bir vergi denetimi başlatıldı. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere, özellikle büyük kentlerde emlak sektöründe hayata geçirilen projeler ile satışlar, denetim elemanları tarafından büyüteç altına alındı.

Ankara’da bin 176’sı Çankaya’da olmak üzere 2 bin 432 müteahhit incelemeye alındı. Müteahhitlerin belge düzeni yönünden denetlenen inşaat sayısı ise yine bin 217’si Çankaya’da olmak üzere 2 bin 880 olarak tesbit edildi. Belge bazında inşaat denetimleri sırasında, bugüne kadar 11 bin 821 adet usulsüz fiil tesbit edildi. Bunların 9 bin 965’i için denetim tutanağı, bin 856’sı için de vergi inceleme raporu düzenlendi.

İncelemesi tamamlanan müteahhitlerin, 2004-2006 döneminde, gerçekleştirdikleri inşaatların sadece yapım aşamasında, vergiye tabi olması gereken 40 milyon 18 bin 150 YTL’lik gelirin devletten kaçırıldığı ortaya çıkarıldı.

Bu gelirin inşaat malzemelerinin temini sırasında belge alınmaması, müteahhitlerin gerekli belgeleri düzenlememesi gibi yollarla gizlendiği anlaşıldı.

/ ANKARA

15.09.2006


 

Çetinkaya yatırımlarını arttırıyor

Çetinkaya Grubu mağazacılık ve konfeksiyon alanındaki yatırımlarına hız verdi. Grup 2007 yılında her iki alan için toplam 100 milyon dolarlık yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Çetinkaya Mağazalar zinciri iki misli büyüyerek 4 bin metrekareye çıkan Beyoğlu mağazasını Sanayi Bakanı Ali Coşkun ve İstanbul Valisi Muammer Güler’in katıldığı bir törenle hizmete açtı. Törende bir konuşma yapan Çetinkaya Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Çetinkaya, işe 25 metrekarelik küçük bir dükkânda gömlek üretimi le başladıklarını belirterek, “Bugün şapkadan ayakkabıya kadar üretim yapan 100’den fazla konfeksiyon fabrikası ve turizm şirketini bünyemizde bulunduruyoruz. Yılda yaklaşık 2 milyon 500 bin adet gömlek, 1 milyon pantolon, 100 bin takım elbise, 100 bin tek ceket, 25 bin pardösü, 25 bin adet kaban üretiyoruz “ dedi. Yıllık cirolarının 250 milyon YTL olduğunu ifade eden Çetinkaya, “Bu bayrağı yurtdışında da dalgalandırmak istiyoruz. Almanya, Polonya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden mağaza açmak için teklifler alıyoruz. Bunları değerlendirerek gelecek planlarımız arasına aldık” diye konuştu.

YENİ ASYA / İSTANBUL

15.09.2006


 

Sağlık sektörü ‘Healthex’te buluşacak

Sağlık Sektörü Avrupa’nın en büyük sağlık turizmi fuarı “Healthex”de buluşuyor.

16 – 17 Eylül tarihlerinde Travel Extra Firması tarafından Hilton Convention Center’ da gerçekleştirilecek olan “Healthex Hospital & Spa Show” yurt içi ve yurt dışından sağlık sektörünün çok önemli isimleri ve markalarını buluşturacak.

YENİ ASYA / İSTANBUL

15.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004