Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

BBC: İsrail Kürtleri eğitti

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin Newsnight programında, eski İsrail komandolarının gizlice Kuzey Irak’ta Kürtleri ‘’terörle mücadele operasyonları ve yeni bir havaalanını korumak için’’ eğittiği ileri sürüldü. Reuters ajansının haberine göre, BBC’nin programında konuşan adı açıklanmayan eğitimci olarak tanıtılan eski bir İsrail askeri, eski İsrail özel kuvvetler askerlerinin 2004’te Türkiye üzerinden ‘’iki grup Kürt askerini eğitmek için’’ Irak’a geçtiğini söyledi.

Habere göre, eski İsrail askeri, İsrail askerlerinin Irak’taki Kürtleri Erbil şehirlerinde havaalanı için güvenlik gücü olarak görev yapmak üzere eğittiğini anlattı. Eski İsrail askerinin, ayrıca tüfeğin nasıl kullanılacağı ve kalabalıkta militanların nasıl vurulacağının da dahil olduğu ‘’özel görevler’’ için Kuzey Irak’ta 100’den fazla peşmergeyi eğittiklerini söylediği kaydedildi.

Habere göre, eski İsrail askeri, eğitilen Kürtler bilmese bile Kürt yetkililerinin eğitimi verenlerin İsrailliler olduğunu bildiğini düşündüğünü söyledi. Kendi görevinin büyük bir havaalanı projesi için Kürt güvenlik görevlileri yetiştirmek ve askeri eğitim vermek olduğunu ifade eden İsrailli, ‘’nerede olduğunu, kendisinin kim olduğunu bilmesi ve her zaman kimliğinin açığa çıkma olasılığının bulunması nedeniyle günden güne gerginlik yaşadığını’’ da anlattı. Newsnight programında ayrıca, Interop olarak adlandırılan İsrail’in bir güvenlik şirketinin ve İsviçre olarak kayıtlı Kudo ve Colosium adındaki iki yan kuruluşun da Erbil havaalanındaki önde gelen sözleşmeli şirketlerden olduğunu söyledi.

Öte yandan, BBC’nin Newsniht programında açıklama yapan İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Regev, İsrail’in hiçbir şirkete Irak’ta savunma görevi için izin vermediğini kaydetti. Regev, şirketlerin, polisin ihraç yasalarını ihlal ettiklerini tespit etmesi durumunda kovuşturmaya uğrayacaklarını söyledi. Kuzey Irak’taki bölgesel yönetim sözcülerinden Halid Salih de BBC’nin programındaki eski İsrail askerinin açıklamalarını yalanladı.

Irak gazetelerinde daha önce de İsrail askerlerinin Kuzey Irak’ta Kürtlere askeri eğitim verdiği yönünde çıkan haberler, bölgedeki yetkililer tarafından yalanlanmıştı.

/ LONDRA

21.09.2006


 

Tayland’da 18. kral darbesi

Tayland Kara Kuvvetleri Komutanı Sonthi Boonyaratglin, Başbakan Thaksin Shinawatra’nın ülke dışında olmasını fırsat bilerek yönetime el koydu.

Tayland Kralı 9. Rama, tahtta olduğu süre zarfında 21 başbakan gördü. Bu zaman diliminde askerler 18 darbe yaptı. Ekonomik tutarsızlıklar, seçimle ilgili şaibeler ve Müslümanların direnişinin darbeyi tetiklediği ileri sürülüyor. Darbe lideri Sonthi, krala yakınlığıyla biliniyor.

21.09.2006


 

Filistin’e gasp baskını

İsrail askerleri, Batı Şeria’da sabaha karşı Filistinlilerin döviz bürolarını bastı. Döviz bürolarında bulunan 10 milyon şekele (yaklaşık 2,3 milyon dolar), terör örgütlerinin finansmanında kullanılacağı iddiasıyla el konuldu.

İsrail askerleri, İç Güvenlik Servisi Şin Bet ve polislerle birlikte Batı Şeria’daki Ramallah, Nablus, Tulkarem ve Cenin’deki döviz bürolarına operasyon düzenledi. Operasyonlar sırasında Nablus’taki 5 döviz bürosunun yanı sıra bir bankanın tahrip edildiği belirtildi.Cenin’deki iki döviz bürosu yetkilisi, askerlerin Nablus ve Cenin’deki operasyonlarında, döviz büroları sahiplerini yataklarından kaldırarak iş yerlerini açmaya zorladığını ve iş yerlerinde bulunan döviz ve diğer paralara el koyduğunu bildirdi.

/ KUDÜS

21.09.2006


 

Papa: Sözlerim yanlış anlaşıldı

Roma Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, Vatikan’ın Aziz Petrus Meydanı’ndaki genel kabul merasimine katılan dinleyicilere hitaben yaptığı konuşmada, İslâm dünyası tarafından yanlış anlaşılmış olduğunu söyledi.

Almanya’ya yaptığı son seyahate ilişkin değerlendirmelerde bulunan Papa, Regensburg Üniversitesinde akademisyenlere seslendiği sırada İslâm ve Hz. Muhammed hakkında kullandığı ifadelerle ilgili olarak, “Ortaçağ’da yapılmış bir konuşmadan yaptığım alıntı, yanlış anlaşılmaya neden oldu. Ama alıntıyı, kendi düşüncem haline getirmediğim, polemiksel içeriğini paylaşmadığım da açıktır” dedi.

Bizans İmparatoru İkinci Manuel Paleologos’tan yaptığı alıntının kendi düşüncelerini yansıtmadığını dünkü açıklamasıyla bir kez daha yineleyen 16. Benediktus’un, İslâm dünyasında tepkilere sebep olan o konuşmanın genel itibariyle dinler ve kültürler arası bir diyalog çağrısı olduğunu ileri sürdü. 16. Benediktus, Almanya gezisi sırasında verdiği mesajlarda diyaloğu özendirici mesajlar verdiğinden bahisle, İslâm da dahil olmak üzere diğer dinlerin bağlılarına “büyük saygı” duyduğunu sözlerine ekledi. Papa, “Hukuk, barış ve özgürlüğü savunmak için kendileriyle işbirliği yaptığımız, kendileriyle birlikte tek Tanrı’ya taptığımız Müslümanlara ve de diğer dinlerin bağlılarına duyulan derin saygı (Almanya) seyahatimdeki muhtelif vesilelerle de açıkça ortaya konulmuştur” dedi. Papa’nın yaptığı bu açıklamaların, Aziz Petrus Meydanı’ndaki dinleyiciler tarafından alkışlandı. Papa’nın, merasim sırasında, üstü açık vaziyetteki beyaz bir jiple meydandaki dinleyicilerin arasında dolaşması ve onları selamlaması dikkati çekti.

/ VATİKAN

21.09.2006


 

Nejad Bush’u topa tuttu

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin nükleer çalışmalarının şeffaf, barış amaçlı ve gözetim altında sürdürüldüğünü söyledi.

BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, ABD’yi ima ederek, BM Güvenlik Konseyi’nin bazı daimi üyelerini, BM’yi tehdit ve baskı unsuru olarak kullanmakla suçladı. Ülkesinin, nükleer silâhsızlanma anlaşmalarına uygun davrandığını belirten Ahmedinejad, “Nükleer çalışmalarımızın tamamı şeffaf, barış amaçlı ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu denetçilerinin gözetimi altında yürütülüyor” diye konuştu. Ahmedinejad, İngiltere ile ABD’ye yönelik sert eleştiriler içeren konuşmasının büyük bölümünde, Güvenlik Konseyi’nin suiistimal edildiğini iddia etti ve başka bir ülke veya ulus ile ters düşmeleri halinde, veto hakkına sahip bazı daimi üyelerin, davacı, yargıç ve cellat olarak konuyu Güvenlik Konseyi’ne taşıdıklarını ileri sürdü. ABD Başkanı George Bush’un, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada İran’ı, “teröristlere kaynak ayırma ve nükleer silah yapmaya çalışmakla” suçlamasına cevap veren Ahmedinejad, ABD ve İngiltere ile birlikte bazı ülkelerin, nükleer enerji ve yakıt dönüştürme işleminden faydalandığını belirterek, “Bazıları, nükleer teknolojiden, nükleer bomba üretimi de dahil olmak üzere barış amaçlı olmayan sonuçlar çıkardılar. Bazılarının, nükleer bombaları insanlığa karşı kullandıklarına dair tatsız geçmişleri var” dedi.

Bu arada, İsrail’in BM Büyükelçisi Danny Gillerman, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’a BM Genel Kurulu’na katılması için vize veren ABD yönetimini eleştirdi.

İran Cumhurbaşkanı’nın BM’de konuşmasına izin verilmesinin bile üzüntü verici olduğunu ve bunun doğru olmadığını düşündüklerini belirten Gillermann, “ABD yönetiminin, BM anlaşmalarına karşı gelen bu kişiye giriş vizesi vermeme şansı yok muydu diye kendime soruyorum” dedi.

Genel kurula katılan, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin de aralarında bulunduğu İsrail heyeti de İsrail’i haritadan silmek istediğini söyleyen ve Yahudi soykırımını reddeden Ahmedinejad’ı boykot etti.

/ NEW YORK

21.09.2006


 

Müslümanlar Danimarka ordusunu boykot ediyor

Danimarka’da yaşayan Müslüman asıllı gençler, başka ülkelerde Müslümanlar’la savaşmamak için orduya girmek istemiyor.

Danimarka Savunma Bakanlığı, orduda hala görev yapmakta olan yabancı asıllı gençlerin oranının yüzde 0.8 olduğunu ve hedeflerinin bu oranı yüzde 1.5’e yükseltmek olduğunu açıkladı. 2007 Mart ayında Danimarka ordusunda subay olacak yabancı asıllı gençlerin sayısının 193 olduğunu belirten Savunma Bakanlığı Daire Başkanı Laila Reenberg, “Biz şu anda hedefimizin sadece yarısına ulaşmış durumdayız. Orduda sivil ve ya subay olarak görev yapacak yabancı gençlerin sayısını arttırmak istiyoruz; ancak Müslüman asıllı gençler, ileride Müslümanlar’a karşı savaşa zorlanacakları endişesiyle orduya girmek istemiyor. Yabancı asıllı bir gencin orduda yetiştikten sonra, Danimarka gücünde görev alma şansı çok büyük. Danimarka Savunma Bakanlığı her şeye rağmen yabancı gençler için hem sivil hem de subay olarak çok geniş eğitim ve iş imkanları sunuyor” dedi.

/ KOPENHAG

21.09.2006


 

İngiliz askerden savaş suçu itirafı

İngiltere’de görülen davada ilk kez bir İngiliz askeri Irak’ta savaş suçu işlediğini kabul etti.

Irak’ta görev yapan Duke of Lanchester taburuna mensup onbaşı Donald Payne, 2003 yılında Basra’daki görevi sırasında Iraklı sivillere insanlık dışı muamelede bulunduğunu kabul etti. Payne’in 30 yıla kadar ağır hapisle cezalandırılabileceği belirtiliyor.Payne, dava sırasında, 26 yaşındaki Iraklı Baha Musa’nın ölümünde rol oynadığı yolundaki suçlamayı ise reddetti.

/ LONDRA

21.09.2006


 

İsrail Lübnan’dan çekiliyor

İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Lübnan’daki askerlerinin hafta sonuna kadar tamamen çekileceği yönündeki açıklamaları doğruladı.

Peretz, İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz’a atfedilen, İsrail askerlerinin yeni Yahudi yılına denk gelen Cuma gününe kadar çekilecekleri açıklamasıyla ilgili gazetecilerin sorusu üzerine, “Eğilimimiz bu yönde. Kesinlikle (Cumaya kadar) çekilmeyi tamamlamak istiyoruz” diye konuştu.

Amir Peretz, Lübnan ordusu ve uluslar arası güçle koordinasyon içinde herhangi bir aksilik olmadan çekilmek istediklerini ve her şeyin planlanan takvim içinde olmasını ümit ettiklerini söyledi.

/ KUDÜS

21.09.2006


 

Zapatero: Müslümanlar anlayışlı olsun

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Papa 16. Benediktus’un tepki çeken sözleriyle ilgili açıklaması hakkında ikna olduğunu belirterek, Müslümanlara sükunet çağrısında bulundu.

İspanyol basınına açıklama yapan Zapatero, “16. Benediktus ilk konuşmasına açıklık getirirken son derece anlaşılır oldu. Papa’nın hiçbir zaman bir polemik çıkarmak, karşılaştırma yapmak ya da İslami fikirlere sahip olanları eleştirmek gibi bir isteğinin olmadığına tam ikna oldum” dedi.

Papa’ya “tam destek” verdiğini vurgulayan Zapatero, Müslümanları “anlayışlı davranarak, sakin olmaya” çağırdı.

/ MADRİD

21.09.2006


 

Sigara içilen yerler 9 kat kirli

Sigara içilen lokanta ve taşıt araçları gibi yerlerin havasının, sigara içilmeyen yerlerden 9 kat daha kirli olduğu anlaşıldı.

24 ülkede yapılan bir araştırma, sigara içilen ortamlarda havada çok fazla parçacık olduğunu gösterdi. Özellikle akciğer alveollerine girebilen 2,5 mikrondan daha küçük parçacıkların araştırıldığı çalışma, sigara içilmeyen ortamlarda bir metreküp havada ortalama 36 mikrogram parçacık varken sigara içilen ortamlarda ortalama 317 mikrogram parçacık bulunduğunu gösterdi.

/ WASHINGTON

21.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004