Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Bir sürgünün hüzünlü öyküsü

TRT tarafından çekilen ve 9 Ekim’den itibaren yayınlanacak olan ‘’Osmanoğlu’nun Sürgünü’’ adlı belgeselin tanıtımı, Osmanlı hanedanı mensuplarının katılımıyla Dolmabahçe Sarayı’nda yapıldı. Tanıtımda konuşan V. Murat’ın torunu Osman Selahattin Osmanoğlu, belgesele kendisinin danışmanlık yaptığını belirterek, ‘’TRT’ye ve Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na çok teşekkür ediyorum. Şu an burada 100’den fazla hanedan mensubu bulunuyor ve bazıları birbirlerini ilk kez görme fırsatı elde ettiler’’ dedi.

Osmanoğlu, program dolayısıyla hayatta olan 25 şehzadeden 13’ünün geceye katıldığını dile getirerek, ‘’Aramızda şu anda hanedanın en büyük üyesi Osman Nami Osmanoğlu ve en küçüğü benim torunum 2 aylık Ziya bulunuyor’’ diye konuştu.

Gecede basın mensuplarına bir açıklama yapan Osmanlı Hanedan Vakfı Başkanı Cemil Adra da vakfın bir aile vakfı olduğunu, Osmanlı hanedanı dışında kimsenin alınmadığını kaydederek, ‘’Vakfın amacı, aile geleneklerini sürdürmek, birliği sağlamak ve ailenin tüm kanuni haklarını savunmaktır’’ dedi.

Vakfın tamamen politikadan uzak olduğunun altını çizen Adra, şu ana kadar Türkiye Cumhuriyeti’nden herhangi bir yetkiliyle görüşmeleri olmadığını söyledi.

Geceye katılan İstanbul Valisi Muammer Güler, bazı hanedan üyelerine çeşitli hediyeler sundu.

Tanıtıma, aralarında TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney, aralarında Bülent Osman Bey ve Kenize Murat’ın da bulunduğu hanedan mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Bu arada gecenin sonunda programa katılan tüm hanedan üyeleri Dolmabahçe Sarayı merdivenlerinde basın mensuplarına poz verdiler.

“OSMANOĞLU’NUN SÜRGÜNÜ” BELGESELİ

TRT tarafından hazırlanan 9 bölümlük ‘’Osmanoğlu’nun Sürgünü’’ belgeseline, Osmanlı hanedanı üyeleri ve İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu danışmanlık yaptı.

Hanedan üyelerinin yaşadığı Türkiye dışında 9 ayrı ülkede toplam 60 saat çekimin gerçekleştirildiği belgeselde çok sayıda tanık ve uzmanın görüşü alındı.

Belgeselin 9 Ekim Pazartesi günü yayına gireceği, ayrıca Hollanda, Fransa, Yunanistan ve İsveç televizyonlarından da yayın taleplerinin geldiği bildirildi.

Bu arada, belgesel ile ilgili olarak hazırlanan fotoğraf sergisi de Dolmabahçe Sarayı Milli Saraylar Daire Başkanlığı İdare Binası’nda açıldı.

Yönetmenliğini Kerime Senyücel’in, danışmanlığını Ekmeleddin İhsanoğlu’nun yaptığı belgeselin müzikleri Derya Köroğlu’na ait.

BELGESELDEN HERKES “NEZLE” OLMUŞTU

Lübnan’da Sultan Abdülhamid ve Sultan Abdülmecid’in torunlarıyla çekimler yapıldı. 1918’te doğan Bilun Hanımsultan, sürgüne giderken 6 yaşındaymış. “Büyükler ağlıyordu. ‘Neden ağlıyorsunuz’ deyince ‘Nezle olduk’ diyorlardı” diye anlatıyor. Bilun Hanım, geçtiğimiz ay, Lübnan’da çıkan savaşla ilgili olarak Beyrut’u terk etmesini isteyen yeğenine, “Küçüğüm, 1924’te Türkiye’den kovuldum. 1938’te Kudüs’ten kovuldum. Artık evimi terk etmek için çok yaşlıyım” demiş.

Murat ÇETİN / Davut ŞAHİN

21.09.2006


 

Altın Portakal “Eve Dönüş” ile açıldı

43. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması’na katılan ‘’Eve Dönüş’’ filmi ilk kez izleyiciyle buluştu. Antalya Kültür Merkezi’ndeki galaya jüri üyeleri, filmin yönetmeni Ömer Uğur ve başrol oyuncularından Sibel Kekilli de katıldı.

Siyasetten oldukça uzak olan ve geçim derdiyle boğuşan işçi Mustafa’nın, kasıtlı bir ihbar üzerine 1980 yılındaki askeri darbede gözaltına alınması, maruz kaldığı işkenceler ve yaşadığı travmanın anlatıldığı filmin yönetmeni Ömer Uğur, ise filmin öyküsünü 1980 yılında kendisi ve arkadaşlarının yaşadıklarından esinlenerek 16 yıl önce yazdığını, yurt dışında senaryo ödülü aldığını, ancak o dönemde filmi çekme imkanı bulamadıklarını kaydetti.

Yıllar sonra Limon Yapım’ın sayesinde filmi çektiklerini ve festivalde izleyici önüne çıkardıklarını anlatan Uğur, ‘’Gönlümdeki filmi çektim. 26 yaşındayken ben de arkadaşlarımla birlikte filmde yaşanan işkencelere maruz kalmıştık. Hepimizin yaşadığı şeylerdi onlar. Filmi iki arkadaşıma adadım. Gönül borcumu ödedim’’ dedi.

21.09.2006


 

Filistinli sinemacılardan boykot çağrısı

Filmini Hayfa Film Festivali’ne göndermeyi reddeden Ken Loach “Filistinli sinemacılar ve sanatçıların İsrail devleti destekli kültürel kurumları boykot çağrısını destekliyor ve herkesi bu kampanyaya katılmaya çağırıyorum” dedi.

İsrail devletinin desteklediği hiçbir kültür etkinliğine katılmayacağını açıklayan Loach, Filistinli sanatçıların yaptığı çağrıya kulak veren yönetmenlerden sadece biri. Ken Loach’ın bu kararlı tavrı bizim için çok şey ifade ediyor.

Filistinli sinemacı, akademisyen ve sanatçıların başlatmış olduğu “İsrail’e Akademik ve Kültürel Boykot” çağrısı, İsrail saldırılarını durdurup Filistin mültecilerinin haklarını BM kararları doğrultusunda uygulayıncaya kadar kültürel projelere destek vermemeye davet ediyor. Filistinli sanatçılar bu boykotun, bölge halklarına, kültürüne saygı duyan gerçek ve kalıcı barış tesis edilinceye kadar sürdürülmesini talep ediyor.

Nitekim bu çağrı dünyanın dört bir yanında yankı buldu, birbiri ardına boykotlar gerçekleştirildi. İrlanda parlamentosu yazılı açıklamada bulunarak insan haklarını ihlal gerekçesi ile AB Bakanlar Konseyi’nde İsrail’e karşı ticari müeyyide uygulanmasını gündeme getirdi. Glasgow’da Avrupa Kriket Şampiyonası’nda İsrail ile oynanacak kriket maçı iptal edildi. Güney Afrika İsrail’e ekonomik boykot uygulama yolunda. Yunanistan Film Merkezi İsrail’de yapılacak film festivaline katılmama kararı aldı. Edinburgh Festivali ile Locarno Film Festivali İsrail sponsorluğunu reddetti. İrlanda Film Enstitüsü İsrail ile sponsorluk ilişkilerini kestiğini açıkladı, vs... Gerekçeleri ise, İsrail finansının “Filistin ve Lübnanlı sivillerin katliamı ile lekelenmiş para” olması…

21.09.2006


 

Hollanda Mevlânâ yılına hazırlanıyor

Birleşmiş Milletler Eğitim ve Kültür Teşkilatı UNESCO tarafından 2007 yılının “Mevlânâ ve Hoşgörü Yılı” ilan edilmesi dolayısıyla Hollanda’da da gelecek yıl etkinlikler düzenlenecek. Ülkede faaliyet gösteren 10 ayrı sivil toplum örgütüyle kültür ve sanat vakfı, etkinliklerin düzenlenmesi için ortak çalışma kararı aldı.

Mevlânâ Yılı çerçevesinde ortak çalışmayı kararlaştıran kuruluş temsilcileri, Amsterdam’da düzenledikleri basın toplantısında planlanan faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Basın toplantısına katılan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Hollanda Başkanı Veyis Güngör, Hollanda’da ilk kez bu kadar çok sayıda sanat ve kültür kuruluşunun Mevlânâ Yılı kapsamında bir araya geldiğini belirterek, bu yılın, Mevlânâ’nın evrensel düşüncelerinin, Türkiye’nin ve Türk kültürünün yurt dışında tanıtımı açısından önemli bir fırsat oluşturduğunu söyledi.

Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek istediklerini vurgulayan Güngör, “düzenlenecek etkinliklerle bu ülkede yaşayan Türk vatandaşları ve Hollandalıların, Mevlânâ, Türkiye ve Türk kültürü konusunda bilgilendirileceğini, ayrıca son dönemlerde uygulamaya koyduğu politikalarla hoşgörü ülkesi olma özelliğini yitirmeye başlayan Hollanda’nın bu eski özelliğini tekrar kazanmasına katkıda bulunacaklarını” anlattı.

Güngör, etkinliklerin 18 farklı program içereceğini belirtti ve Ocak ayından başlayarak gelecek yıl sonuna kadar sürecek dönemde, başta büyük kentler olmak üzere değişik yerleşim birimlerinde tartışmalı toplantılar, film ve sema gösterileri, konserler, sergiler, Mevlânâ dersleri, Erasmus ve Mevlânâ’nın karşılaştırılması, makale yarışması gibi faaliyetler gerçekleştirileceğini kaydetti.

Veyis Güngör, Mevlânâ Yılı çerçevesinde Konya’dan hareket ederek Avrupa’yı dolaşacak olan Mevlânâ’nın tanıtımını amaçlayan tren seferinin Hollanda’yı da kapsaması için Türk yetkililere başvuru yapıldığını belirtti.

2007 Mevlânâ ve Hoşgörü Yılı çerçevesinde Hollanda’da düzenlenecek etkinliklerde görev almayı kabul eden kuruluşlar şunlar:

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği, Türkevi Derneği, Troya Edebiyat Vakfı, İFKSAN Kültür ve Sanat Vakfı, Hollanda Türk Yazarlar Kulübü, Kleurrijk Dans Vakfı, Mistik Kültür ve Sanat Vakfı, Hollanda Türk Tasavvuf Musikisi Vakfı, Oda Vakfı, Türk Danış ve Kardelen Kültür ve Sanat Vakfı.

Basın toplantısına, kuruluş temsilcilerinin yanı sıra etkinliklerin sponsorluğunu üstlenen Komfor Tours’un sahibi Osman Çelik katıldı.

21.09.2006


 

İstanbul kültür günleri başladı

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te gerçekleştirilen ‘’İstanbul Kültür Günleri’’, ‘’Anadolu Ateşi’’nin gösterisiyle başladı. Tiflis Flarmoni Binası’ndaki açılış kokteylinde, İstanbul’un tanıtım CD’sinin gösterimi yapıldı.

Burada konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gürcistan ile Türkiye arasında geçmişi derinlere uzanan birliktelikler, sevgi ve hoşgörü bulunduğunu söyledi. Topbaş, bu birlikteliğin kültürel boyutta olmasının halklar arasındaki ilişkileri daha da geliştireceğini vurgulayarak, ‘’İstanbul Kültür Günleri’’nde Tiflis halkının Türk kültürü hakkında derin bilgiler elde edeceğini dile getirdi.

Tiflis Belediye Başkanı Gigi Ugulava da Türkiye ile ilişkilerin ileride daha da gelişeceğini belirterek, kültür günlerinin düzenlenmesine katkıda bulunanlara teşekkür etti.

21.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004