Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Sertifika, beyan veya referans

Avrupa Birliği müzakere sürecinde kurumlar ve kavramlarda birçok yenilik ve gelişmeler yaşanacak.

Her iş görenin yaptığı işin bilgi ve becerisine sahip olduğunu belgelendirmesi mecburi oluyor.

Meslek sahibi denilince belirli alanlarda diploma sahibi olanlar anlaşılıyordu. İlköğretim ve düz lise mezunu olanlar vasıfsız ve mesleksiz kabul ediliyordu.

Diploma meslek sahibi olma konusunda gerek şartları karşılamakla beraber yeter şartları karşılamaz. Çünkü okul temel bilgiler vermekte uygulamaya yönelik işe özgü bilgi ve beceriler ayrı sertifikayı gerektirmektedir.

Belediyeler, Halk Eğitim Merkezleri veya YASEM gibi özel kuruluşların verdikleri sertifikalar ve katılım belgeleriyle çok insan iş sahibi olabilmektedirler.

Tanımlılık çok önemlidir. Her insanın nüfus kimlik bilgileri, öğrenim belgesi yanında özgeçmişleri CV'lerinin ötesindeki sertifikalar önem kazanmaktadır. Mesleğin temel prensipleri teorik ve pratik olarak ancak eğitim vesilesi öğrenilebilir.

İş yapmak adına her ne yapılıyorsa yapılsın, ister vasıfsız sayılan hamallık, kazma-kürek, temizlik işi de da olsa eğitim almış olması şarttır. Vasıfsızlık döneminden tanımlılık dönemine geçişe hazırlanmak zamanı artık.

Bilginin inandırıcılığı gerektiğinde beyanın belgeye dayandığı ispatlanabilmelidir.

Resmî bürokrasideki ilgili ilgisiz kırtasiye kalabalığı güvensizlik göstergesi belge ile karıştırılmamalı.

Burada amaç, vasıf ve tanımlılık anlamındaki kariyer konusu CV muhtevası belge olan eğitim sonucu verilen sertifikalardır.

Nasıl ki, sürücü belgesi, bilgisayar, yabancı dil, diksiyon, kalite yönetimi vb..gibi eğitimlerin göstergesi olan sertifikalardır.

Torpilden referansa geçiş

Torpil döneminden referans dönemine geçiş sürecindeyiz. Yeğenim, oğlum, gelinim, damadım veya “hamili kart yakınımdır” dönemi kapanmaktadır. “Yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır” anlamına gelen “şu belgelerle tanımlı alanlarda iş yapabilirim, daha önce de listede belirtilen işleri yaptım” denilebilecek referanslar önem kazanmaktadır.

Gençlerimiz öğrencilik döneminde CV'lerini belirli alanlarda uzmanlık göstergesi olabilecek beceri sertifikaları sahibi olmalılar.

İletişim, Motivasyon, Kalite Yönetimi, Diksiyon, Hızlı Okuma, Hızlı Öğrenme gibi kişisel gelişim konularındaki sertifikaların iş hayatında çok faydası görülecektir.

Bir işin her şeyini her şeyin bir şeyini bilmek günümüzün aranan vasıflarıdır. Sürekli öğrenme bütün alanlarda bir hayat biçimi kabul ediliyor. Bunun için sürekli okumak gerekiyor. Liderlik vasıfları sadece kuruluşun yöneticilerine değil her çalışanı için lazımdır. Lider ruhu taşıyanlar, yenilikçi, tasarımcı, problem çözücü ve iş bitirici olurlar. Sadece rutin işi yapan robotik beceri yetmiyor. Zamana ve yeni gelişmelere çabuk adapte olabilen, hatta yeniliklere vesile olan insanlar aranıyor.

İşsizlerin çoğunluğu diplomalı insanlardan oluşuyor. Onlar da diplomayı her şey zannedenler oluyor. Liderlik psikolojisi için özel gayret ve araştırma yapanlar, CV'lerini ek vasıflar ekleyenlerin işsizlik gibi sorunları olmuyor.

Okul bitirmeyi yeterli görmek zamanın gerçekleri ile örtüşmüyor.

Sevgili gençler kariyer planlamanızı mezuniyet sonrasına bırakmayın. Öğrencilik yıllarında iş hayatı için yapılması gerekenleri ihmal etmeyin.

Selçuk DURSUN

28.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  İç arayışın teessürü ve sessiz ısrarı

  San'atta takva derecesi

  Sertifika, beyan veya referans

  Meraklı veya mütecessis olmak

  Her ay 8 program


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004