Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Enstitü

Birey ve toplum

—GEÇEN HAFTADAN DEVAM—

2.4.5- Sivil toplum kuruluşları

Bireyin toplumda iyi bir yer edinebilmesi için kabiliyetlerine uygun herhangi bir meslekte uzmanlaşması gereklidir. Aynı meslekte olanların veya ortak özelliklere sahip olanların çeşitli amaçlarla bir araya gelerek dayanışma içerisine girdikleri ve amaçları uğruna mesai sarf ettikleri öteden beri bilinen bir gerçektir. Sivil Toplum kuruluşları, toplumun demokratik süreçlerde ihtiyaçlarına göre şekillenir ve gönüllülerin topluma vermek istediği insanî hizmetleri ifade eder. Bu yönüyle Bediüzzaman da birçok sivil toplum kuruluşunda görev almış ve kurucusu olmuştur. Yeşilay da bunlardan biridir.



Hızır Bey Çelebi (1407?-1458)

Kesin olmamakla birlikte Hızır Bey’in 1407 yılında Sivrihisar’da doğduğu tahmin edilmektedir. Babası Sivrihisar kadısı Emir Celâleddin Arif’tir. Hızır, ilk eğitimini babasından aldı. Daha sonra Bursa’ya giderek orada Molla Yegân’a talebe oldu. Çalışkanlığı ve kıvrak zekâsıyla verilenleri hemen kavramasıyla dikkat çekti. Talebesini seven ve kendisinden çok şey bekleyen hocası Molla Yegân, kızını onunla evlendirdi.



Mânâ-i harfî seferberliği

Modern dünyanın hayata getirdiği farklılıklar belli ölçüde günlük hayatın işleyişini kolaylaştırırken, insan kavramında da ciddî bir bozulmaya yol açtı. Son zamanlarda hayatın niçin yaşandığından çok nasıl yaşandığına odaklanan bir hayat anlayışı hâkim olmaya başladı. Bu hal hayatı şekillendiren pek çok kavramın muhtevasını boşalttığı gibi dinî muhtevalı kavramların da anlam olarak iyice bozulduğunu gözlüyoruz.



 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004