Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush'a seçim darbesi

Amerika’da önceki gün yapılan seçim sonuçlarına göre, ABD Temsilciler Meclisinin kontrolü, ABD Başkanı George W. Bush’un Cumhuriyetçi Partisinden, rakip Demokrat Partinin eline geçti.

ABD’de Demokrat Parti, Amerikan Kongresi’nin Alt Meclisi olan Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü 12 yıldır ilk kez ele geçirdi. CNN ve NBC televizyonları, anketlerden ve ilk seçim sonuçlarından yola çıkarak Demokrat Partinin 243’e 201, ABD kongresinin alt kanadı Temsilciler Meclisinin kontrolünü ele geçirdiği projeksiyonunda bulundu. Bu değerlendirmenin, ABD Başkanı Bush’a da bildirildiği belirtilirken, Beyaz Saray yetkilisi Dan Bartlett, ‘’Başkan sonuçlardan hayal kırıklığına uğradı’’ dedi. Beyaz Saray, Temsilciler Meclisi’nin 435 sandalyesini Demokrat adayların kazandığını kabul ederken, temsilciler Meclisi’nin Başkanlığı’nı şimdiki Amerikan yönetiminin sıkı muhalifi kadın üye Nancy Pelosi yapacak. Ayrıca, Keith Ellison’un seçimi kazanması üzerine Temsilciler Meclisi’ne ilk kez bir Müslüman üye seçilmiş oldu. ABD Başkanı George W. Bush’un sözcüsü Tony Snow, yaptığı açıklamada, “Meclisi Demokratların kontrol edeceğine inanıyoruz. Artık gündemde olan meseleleri Demokrat liderlerle birlikte çalışıp çözeceğiz. Bu meseleler arasında Irak ve daha geniş küresel teröre karşı savaşın kazanılması, ekonomideki büyümenin muhafaza edilmesi de var” dedi.

Cumhuriyetçiler 1994’ten beri Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü ellerinde bulunduruyordu. Demokratların meclisteki kontrolü ele geçirmesi için Cumhuriyetçilerden en az 15 sandalye alması gerekiyordu fakat oy sayımı hala devam etmesine rağmen dün sabah Demokratların, Cumhuriyetçilerin en az 21 sandalyesini aldığı kesinleşti. Irak’tan Amerikan askerlerinin fasılalı olarak geri çekilmesini savunan ve Beyaz Saray’ın politikalarını değiştirmesini isteyen Pelosi, Kaliforniya seçim bölgesinden Temscilciler Meclisi’ne girdi.

Bayan Pelosi, yaptığı açıklamada, “Bugün Amerikan halkı değişim için oy kullandı. Demokratların ülkemizi yeni bir yöne götürmesi için oyunu verdi. Bizim de aslında yapmak istediğimiz budur. Amerikan halkı başka hiç bir yerde fikrini bu kadar açıkça ortaya koyamazdı. Irak’taki savaşta yeni bir yöne ihtiyacımız var. Halihazırdaki yola devam etmekle daha güvenli bir ülke olmayacağız. Bölge daha güvenli olmayacak. Bu felaket yola devam edemeyiz. Başkana şunu söylüyoruz: Sayın Başkan, Irak’ta yeni bir yöne ihtiyacımız var. Bir çözüm bulmak için birlikte çalışmamıza izin ver” dedi.

Minnesota’dan Kongre’ye giren ilk Müslüman üye olan 43 yaşındaki Keith Ellison, Cumhuriyetçi rakibi karşısında sıkı mücadele etti, dini görüşünün devamlı ön plana çıkarılmasına karşı çıkarken, Irak’tan Amerikan askerlerinin geri çekilmesini istedi.

Öte yandan, ABD’de yapılan seçimlerde Temsilciler Meclisinde çoğunluğu ele geçiren Demokrat Parti, valilik seçimlerinde de çoğunluğu sağladı. Cumhuriyetçilerin güçlü olduğu güney eyaletlerinde bile başarılı sonuçlar alan Demokratlar, 50 eyaletin 28’inde valilik seçimlerini kazanarak, 12 yıldır ilk kez valilik seçimlerinde çoğunluğu ele geçirmiş oldu. ABD’deki Kongre seçimlerinde, Cumhuriyetçi Arnold Schwarzenegger ikinci dönem California Valisi seçildi.

Demokratların 2000’deki başkanlık seçiminde aday gösterdiği Joseph Lieberman’ın yeniden senatörlüğe seçildiği bildirildi. Eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın senatör eşi Hillary Rotham Clinton’ın, kısmi seçimden galip çıkarak New York eyaletinden ABD Senatosuna girmeye hak kazandığı bildirildi.

/ WASHINGTON

09.11.2006


 

Kongre’de ilk Müslüman Demokrat

Kongre seçimlerinde ABD tarihinde ilk kez Kongre’ye bir Müslüman seçildi. Demokrat Parti’den Keith Ellison, Kongre’deki ilk Müslüman oldu.

Zaferinden dolayı taraftarlarına hitaben bir konuşma yapan Ellison, “Bu akşam biz bir tarih yazdık” dedi. Minnesota’dan katıldığı seçimlerde, Temsilciler Meclisi’ne girmeyi başaran Ellison, önemli bir seçimi kazandıklarını, yüzde yüz olumlu bir seçim kampanyasıyla güçlü rakiplerini alt ettiklerini söyledi. Ellison’un eskiden radikal bir Müslüman grupla bağlantılı olduğu ifade edilirken, rakipleri, Ellison’un eski bağlantılarını devamlı gündeme getirmiş ve onu Yahudi karşıtı olmakla itham etmişti. Ellison herşeye rağmen çoğunluğu sağlamayı başardı. Ellison, üniversitedeyken Katoliklikten İslam dinine geçtiğini ifader ederek, İslam Milleti lideri Louis Farrakhan’la bağlantısı olduğuna dair iddiaları da yalanladı.

/ MINNEAPOLIS

09.11.2006


 

İsrail uykuda katletti

İsrail, yaklaşık bir haftadır sürdürdüğü saldırılarını sona erdirdiğini duyurarak çekildiği Beyt Hanun kasabasına ve Cenin’e yeniden saldırdı. İsrail ordusu gece boyunca Beyt Hanun’a tank ve helikopterlerle vururken, ilk belirlemelere göre 19 kişi öldü. Ölenlerin çoğunun uykuyken vurulan Filistinli kadın ve çocuklar olduğu belirtiliyor.

Hamas, Filistinli gruplara, İsrail’de intihar eylemlerinin yeniden başlatılması çağrısında bulunurken, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Savunma Bakanı Amir Peretz, olayla ilgili üzüntülerini dile getirerek, Filistin’e acil insani yardım önerisinde bulundular. İsrail tanklarının Beyt Hanun’da hedef aldığı iki evin, Said ve Sadi Al Atamneh adlı iki kardeşe ait olduğu belirlendi. Ölenlerin 13’ü bu iki ailenin üyeleri. Ancak ölen diğer kişilerin çoğunun tank ateşiyle parçalanması nedeniyle kimliklerinin belirlenmesinde güçlük çekildiği öğrenildi. Ölenlerden biri, 1 yaşındaki Dima El Atamneh adlı kız bebek, diğeri de yine aynı aileden Ala El Atamneh adlı kız çocuğu. Bazı Filistinli yerel kaynaklar ölü sayısını 25 olarak verirken, yaralıların çoğunun durumunun kritik olduğuna dikkat çekildi. Görgü tanıkları ise olayı tam bir katliam olarak nitelediler. Ebu Yusuf adlı Beyt Hanunlu bir baba, Filistin ajanslarına yaptığı açıklamada, oğlunun başının koptuğunu gördüğünü söyledi. Raed Hasanin adlı görgü tanığı ise “Gerçek bir katliamdı, Naziler bile bunu yapmadı” diye konuştu.

Filistinli sözcülerden Nizar Agha ise her gün onlarca sivilin öldürüldüğünü belirtti ve “dün 25 kişiyi öldürdüler, önceki gün 11. Yarın 15-20 kişiyi öldürecekler. Çocuklarımız, insan olarak düşünülmüyor; birer sayı haline geldiler” dedi. Nizar Agha, Beyt Hanun’da yaşananları soykırım olarak niteledi.

Öte yandan, Beyt Hanun’da, Filistinlilerin yatağında uyurken ölmesine neden olan Beyt Hanun saldırısının ardından Hamaslılar, Filistinli gruplara, İsrail topraklarındaki intihar eylemlerini yeniden başlatmaları çağrısında bulundu.

DÜNYA: İSRAİL CEZALANDIRILSIN

Öte yandan, İsrail saldırısının ardından, Filistin kabinesi, olağanüstü toplantıya çağrılırken, Filistin hükümeti sözcüsü Gazi Hamad, İsrail’in yeryüzünden silinmesi gerektiğini söyledi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan İsmail Haniye de saldırıyı kınadı. Saldırıda ölen ve yaralananların hepsini siviller oluşturuyor. Ölenlerden 13’ünün aynı aileden, 7’sinin çocuk olduğu öğrenildi.

Bu arada, Suriye, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Hanun’da yaptığı ve 19veya 25 kişinin ölümüne, 40 dolayında kişinin yaralanmasına neden olan “devlet terörizmini” kınadı ve BM Güvenlik Konseyi’ne İsrail’i “cezalandırması” çağrısında bulundu. İslam Konferansı Örgütü (İKÖ), İsrail’in bugün Gazze’de düzenlediği, 19-25 sivilin ölümüne yol açan saldırının savaş suçu olarak kabul edilmesi gerektiğini açıkladı.

İKÖ’den yapılan yazılı açıklamada, “Bu saldırı, İsrail’in uluslararası yasaları hiçe saydığının, savaş suçu işlemeye devam etmekte ısrarcı olduğunun, kan dökülmesinin önüne geçilmesini amaçlayan uluslararası çabaları baltaladığının ve Cenevre anlaşmasını ihlal ettiğinin kanıtıdır” denildi. Açıklamada, BM Güvenlik Konseyi’nden, İsrail’in saldırılarını durdurmak ve Filistin halkını, İsrail’in “devlet terörizminden” kurtarmak için derhal gerekli düzenlemeleri yapması talep edildi.

/ KUDÜS

09.11.2006


 

ABD ve Avrupa’da dindarlık güçleniyor

Newsweek'in yayınladığı araştırma sonuçlarına göre, 2045 yılında dindarların oranı iyice yükselecek. Eğer böyle devam ederse 2075’te ABD ve Avrupa'da nüfusun yüzde 63’ü dindar olacak.

Dünyanın en önemli gen uzmanı olarak tanınan eski ateist Dr. Francis Collins, “Genetik yapımızın mükemmelliği sadece Allah’ın eseri olabilir. Bilimin ilerlemesi Allah’ın varlığının ispatlanmasını sağlayacak. İnsanların inançlı olmasını sağlayan genlerin sadece mucizevî bir şekilde aktif hale geldiğini ispatlayacağız” dedi.

ABD’nin en önemli haber dergileri olarak gösterilen Time, Newsweek ve Wired, bu haftaki sayılarında din konusuna ayırdı. Time, “Bilim ile din rasındaki mücadelenin 21’inci yüzyıla damgasını vuracağını” belirtirken, Newsweek “Dinin siyaset üzerindeki gücü artacak. Laiklik bir çok Batılı ülkelerde yeniden masaya yatırılacak” yorumunu yaptı. Wired ise dini akımların güçlenmesinin yeni bir ateizm hareketi doğurduğunu ve inanan ile inanmayanlar arasında ciddî bir çatışma yaşanacağını savundu.

ARAŞTIRMA BAŞLADI

Din konusuna ilişkin en tartışma oluşturacak haber dosyası ise Time dergisinde yayınlandı. Time’a konuşan ünlü ateist Richard Dawkins, evrim teorisini savunarak, “Bilimsel ilerlemeler, insan vücudunu hatta duygu ve davranışlarını genlerin belirlediğini gösterdi. Genetik yapımız milyarlarca yıllık bir süreçte değişti ve sonuçta tesadüfen modern insan ortaya çıktı” dedi. Dawkins’in iddialarına cevap dünyanın en önemli gen uzmanlarından biri olarak gösterilen Dr. Francis Collins’ten geldi. Eskiden bir ateist olan Dr. Collins, 1993’ten bu yana Human Genome Research Institute’un direktörlüğünü yapıyor. Dr. Collins’in öncülüğündeki 2400 kişilik bir ekip 3 milyarlık bir dizilimden oluşan insanın genetik yapısını çözmüştü. Dr. Collins, Time’a yaptığı açıklamalarda, Allah’ın varlığını bilimsel olarak ispatlayacak bir araştırma başlattıklarını belirterek şöyle konuştu:

Evrimi savunanlar insanın genetik yapısının yüzde 99’unun maymunlarla aynı olduğunu vurgulayıp duruyor. Ancak farelerle ve yüzlerce farklı türle de yüzde 90 oranında aynı genetik yapıyı paylaşıyoruz.

DNA ve genetik dizilim üzerine yaptığımız yüzlerce araştırmanın sonucunda “İnsanlar neden Allah’a inanıyor?” sorusunun cevabını bulamadık. Mükemmel genetik yapımızda bizi Allah’a inanmaya iten biyolojik bir yapı bulunmuyor.

VMAT2 adlı gene sahip olanların daha inançlı olduğu ortaya çıktı. Buna “Tanrı geni” adı verildi. Bu geni aktif olmayanların ise inançsız olduğu ifade edildi. Fakat şimdiye kadar yaptığımız araştırmalarda VMAT2’nin aktif hale gelmesini sağlayan dış bir etken bulamadık. Ne çevrede olan değişiklikler ne de kalıtsal sebepler VMAT2 üzerinde etkili oluyor. Tanrı geninin mucizevî bir şekilde aktif hale gelip insanlarda inanç olgusunun meydana geldiğini düşünüyoruz. Yani ancak Allah’ın isteğiyle inanç geni harekete geçiyor. VMAT2’nin gizemini çözeceğiz. Böylece Allah’ın varlığını ilk kez bilimsel olarak ispatlamış olacağız.

ATEİSTLER BİRLİK OLDU

Wired dergisine konuşan Dr. Richard Dawkins, dine karşı yeni bir hareket başlattıklarını açıkladı. Dawkins “Yeni Ateistler” adı verilen oluşumun üye sayısının 30 milyonu bulduğunu belirterek, “Dinin kamusal hayat üzerindeki rolü arttıkça tepki de artıyor. Bilime dayalı yeni bir inanç sistemi kurmak istiyoruz. Dinler arasındaki çatışma radikalizmi besliyor. Dinler tüm medeniyeti yok edebilir” dedi.

DOĞUM ORANLARI DA ARTIYOR

Newsweek dergisi, ABD ve Avrupa’da dinin siyaset üzerindeki etkisinin giderek arttığını vurguladı. Newsweek’te yayınlanan Londra Üniversitesi’nin araştırması ise dinî grupların daha da güçleneceğini demografik verilerle ortaya koydu:

Avrupa’da nüfusun yüzde 47’si dindar. İbadet edenlerin sayısı azalıyor.

Fakat dindar ve muhafazakâr aileler, daha fazla çocuk yapıyor. Muhafazakâr kesimdeki doğum oranları yüzde 40 daha fazla.

Sonuç olarak, 2045 yılında dindarların oranı iyice yükselecek. Eğer trend böyle devam ederse 2075’te nüfusun yüzde 63’ü dindar olacak.

09.11.2006


 

Saddam yıl sonuna kadar idam edilir

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Irak’ın ABD tarafından devrilen devlet başkanı Saddam Hüseyin’in 148 Şiinin ölümüyle ilgili ‘’Duceyl Davası’’nda aldığı idam cezasının yıl sonundan önce infaz edilmesini beklediğini söyledi.

El Maliki, BBC’ye verdiği demeçte, “Mahkemenin kararını bekliyorduk. Temyizde de ceza onanırsa hükümetin görevi bunu uygulamaktır. Ben, infazın yıl sonundan önce olmasını bekliyorum” dedi ve bütün dünya ülkelerini karara saygı duymaya çağırdı. Devlet Başkanı Celal Talabani ya da yardımcılarından birinin kararla ilgili belgeleri imzalamayı reddetmesi halinde bile infazın ertelenmeyeceğini belirten El Maliki, ABD ile İngiltere’yi, askeri müdahalenin ardından eski diktatörü devirdikten sonraki dönemi “uygun biçimde planlamamakla” eleştirdi.

/ LONDRA

09.11.2006


 

Pakistan’da orduya intihar saldırısı

Pakistan’ın kuzeybatısında bulunan Dargai kentindeki ordu eğitim alanında düzenlenen intihar saldırısında ölenlerin sayısı 35’e yükseldi.

Askeri bir yetkili, ‘’İntihar saldırganı vücudunu örttüğü pelerinle eğitim alanına koşarak geldi ve eğitim için toplanan acemi erlerin bulunduğu alanda kendini havaya uçurdu’’ dedi. Saldırıda 30 kadar askerin de yaralandığı belirtilmişti. Saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

/ İSLAMABAD

09.11.2006


 

Başörtülü jüri üyesi azledildi

Almanya’nın Dortmund kentinde, Türk kökenli Alman vatandaşı bir kadın, başörtüsünü çıkartmadığı için jüri üyesi olduğu bir davada yargıç tarafından azledildi.

Dortmund İdare Mahkemesi’nde görülen bir dolandırıcılık davasının yargıcı, başörtüsünün belirli bir dünya görüşünü simgelediği ve mahkemenin tarafsızlık ilkesiyle bağdaşmadığı gerekçesiyle adı açıklanmayan Türk kadını jüri üyeliğinden azletti. Yargıcın dava başlangıcında, jüri üyesi Türk kadından dava boyunca başörtüsünü çıkartmasını istediği, ancak kadının bu talebi reddettiği bildirildi.

/ BERLİN

09.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004