Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

KOBİ’ler AB konusunda yavaş hareket ediyor

Küçük ve Orta Boy İşletmelerin Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye’de 2007 yılından itibaren uygulamaya geçecek yeni sermaye uzlaşısı Basel II’nin kriterlerini yerine getirme konusunda oldukça yavaş hareket ettikleri bildirildi.

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Develi, yaptığı açıklamada, AB ülkeleri ile Türkiye’de 2007 yılından itibaren uygulamaya geçecek yeni sermaye uzlaşısı Basel II konusunda KOBİ’lerin yanı sıra Bankalar Birliği, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) gibi ilgili kurumların çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Kurumlar tarafından yapılan çalışmaların özellikle Türkiye’de sayıları 1 milyon 300 bini bulan KOBİ’ler tarafından çok iyi algılanması gerektiğini belirten Develi, ‘’Özellikle firmalar açısından çok önemli olmasına karşın oldukça yavaş hareket ediliyor. Firmaların yaptığı çalışmalar istenen düzeyde değil’’ dedi.

Develi, KOBİ’lerin Basel II’nin kendilerine getireceği avantajlar ve sıkıntıları ayrı ayrı belirleyip kurumlarında gördükleri eksikliklere göre düzenleme yapma yönüne gitmelerini istedi.

Basel kriterlerinin temel şartının, her şeyin kayıt altında olması olduğunu ifade eden Develi, şöyle konuştu:’’KOBİ’ler şeffaf olmak zorunda ve bütün işlemlerini kayıt altına almaları gerekiyor. Gösterdikleri performansları bir reyting biçiminde değerlendirilecek ve kullanacakları kredilerin faiz oranları buna göre belirlenecek. Kriterleri yerine getirenler düşük kredi faiz oranlarından yararlanabilecekken, yerine getirmeyenler ise kredilerini yüksek faiz oranlarından kullanmak durumunda kalacak. Mali yönde yapılacak olan çalışmalar KOBİ’lerin işlerini büyük oranda kolaylaştıracak. Bu düzenlemeler kurumsallaşmanın gereği olarak zaten yapılmalı.’’

Develi, firmaların yabancı şirketlerle yapacakları ortaklıkta da Basel II’ye uymalarının çok önemli olduğunu ifade ederek, ‘’Yabancı firmalar, her şeyin şeffaf ve kayıt altında olmasını istiyor. Bu nedenle kriterleri yerine getirmeyen KOBİ’lerin, yabancı firmalarla ortaklık yapmaları çok zor’’ dedi.

/ ADANA

09.11.2006


 

Morgan Stanley'den kapasite övgüsü

Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, AB Komisyonunun bugün yayınlayacağı İlerleme raporunun, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin kopmasına neden olmayacağını bildirdi.

Türkiye ekonomisi ve kurumlarının önemli bir ilerleme kaydettiğinin vurgulandığı Morgan Stanley raporunda, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin kırılgan olmasına rağmen, AB’nin, Türkiye ile müzakereleri askıya almayacağını, Türkiye’nin de, büyük gayret sarf ettiği AB sürecinden çekilmeyeceği vurgulandı.

Yatırım bankasının raporunda, ‘’AB ülkelerinin iç siyasi ağları, Türkiye’nin katılım sürecindeki gerçek engeli oluşturuyor’’ denildi. Fransa’daki, sözde ermeni soykırımını inkara ceza öngören yasa teklifinin parlamentoda onaylanmasının, Avrupa’daki en son popülist engelin bir örneğini oluşturduğunun belirtildiği raporda, bu hareketin, sadece Türkiye’deki reform hareketlerine zarar vermeyeceğini, asıl Fransa’nın kredibilitesine zarar vereceği ifade edildi.

Türkiye’nin reform yorgunu olmadığını ve aynı diğer aday ülkeler gibi reformları gerçekleştirdiğinin belirtildiği raporda, bu reform sürecinin, AB’nin iç siyasi-popülist engelleriyle yavaşladığı ifade edildi. Raporda, Kopenhag Kriterlerini yerine getiren Türkiye’nin, katılım müzakerelerindeki birçok konuda teknik olarak hazırlıklı olduğu belirtilirken, bu süreçte Türkiye’nin hazırlığından çok, AB’deki iç siyasetisin belirleyici olacağı ifade edildi.

Raporda, ‘’Türkiye, AB müktesebatını 5 yıl içinde tamamlayabilecek bir kapasitede, ancak Kıbrıs sorunu gibi AB’nin kendi içindeki iç çekişmeleri, bu katılım süreci hızını olumsuz etkileyecek’’ denildi.

/ LONDRA/ANKARA

09.11.2006


 

Esnaflar da işsizler ordusuna katılıyor

Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı İzzettin Yılmaz, çiftçilerin durumundan endişe duyduklarını, bunun olumsuzluğunun esnafa da yansıdığını bildirdi.

Yılmaz, yazılı açıklamasında, çiftçinin zor bir süreçten geçtiğini ve ekonomik bunalımda olduğunu, bunun tüm toplum kesimlerini de etkileyeceğini kaydetti.

Çiftçinin durumunun iyi olmamasının aynı şekilde esnafa da yansıdığını vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:’’Esnafa kan veren çiftçidir. Bugün ülkemiz çiftçisinin durumu ortada. Doğal olarak esnafın da durumu iyi değil. Bu durum işsizliğe de yansıyor. İşsizlik sadece bölgemizde değil, ülkenin ciddi sorunları arasında yer alıyor. Ne yazık ki işsiz sayısına her geçen gün yenileri ekleniyor. Bu konuda alınabilecek tek önlem istihdama yönelik yatırımdır. İşsizler ordusuna kepenk kapatan esnaflar da dahil oluyor. Bu yıl kepenk kapatan esnaf sayısı, geçen yıla göre yüzde 25 oranında artış gösterdi.’’

Yılmaz, çözüm için acil önlem alınması gerektiğini vurguladı.

/ HATAY

09.11.2006


 

Vergi kaçağı ihbarı azaldı

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Bulut, İzmir’de vergi gelirlerinin hızla artmasına rağmen, vatandaştan gelen vergi kayıp ve kaçağı ihbarının azaldığını söyledi.

Açıklamalarda bulunan Bulut, yılın 9 aylık bölümünde geçen yılın aynı dönemine göre İzmir’den tahsil edilen vergilerde tüm vergi türlerinde önemli artışlar görüldüğüne dikkati çekti. 2005 yılında beyan edilen vergilerde yüzde 27 artış olduğunu, 2006 yılının ilk 9 ayında da vergi tahsilatında yüzde 43’lük artış sağlandığını dile getiren Bulut, bunda İzmir’in ekonomik canlılığı, yapılan denetimlerin başarısı ve vergi bilincinin etkili olduğunu ifade etti.

/ İZMİR

09.11.2006


 

ABD ile ticaret hedefi büyük

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacmini, 3 yıl içinde 10 milyar dolardan, 25 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını söyledi.

Türk-Amerikan Konseyi toplantısına katılan Tüzmen konuşmasında, iki ülke arasındaki 10 milyar dolarlık ticaret hacminin, ekonomik potansiyele bakıldığında çok küçük kaldığını ifade ederek, Konseyden destek beklediklerini kaydetti. Tüzmen, Türkiye’deki inşaat sektöründeki hızlı gelişime dikkati çekerek, bu alan başta olmak üzere mermer, tekstil, giyim, gıda, mücevher gibi alanlarda işbirliğini geliştirmek istediklerini dile getirdi. Türk-Amerikan Konseyi İcra Kurulu Başkanı Emekli General Brent Scowcroft da iki ülkenin, 2. dünya savaşından bu yana sıkı ilişki içinde olduğunu ifade ederek, başta ekonomi olmak üzere her alanda ilişkilerin gelişmesini istediklerini söyledi.

/ ANKARA

09.11.2006


 

Emlak vergisi yeni değerler üzerinden hesaplanacak

Metre kare birim değeri Ağustosta artan yerlerin yıllık emlak vergisi, yeni değerler üzerinden hesaplanacak, ikinci taksit ödemeleri de bu ay içinde yeni değerler üzerinden yapılacak.

Maliye Bakanlığının bugünkü Resmi Gazetede yayımlanan Emlak Vergisi Genel Tebliği ile Temmuz ayında çıkarılan Emlak Vergisi Kanunu uyarınca, Ağustos ayında birim değerlerinde düzeltme yapılan yerlerin emlak vergilerinin nasıl hesaplanacağı ve ödeneceği konusuna açıklık getirildi.

Tebliğe göre, yeni değer takdirleri sırasında birim değeri artan yerlerin 2006 yılına ilişkin emlak vergisi, yeni değerler üzerinden hesaplanacak. Daha sonra Mart-Mayıs döneminde yatırılan birinci taksit, bu tutardan mahsup edilecek. Kalan kısım da bu ay içinde tarh ve tahakkuk ettirilecek. Emlak vergisi mükellefleri de 30 Kasım’a kadar ödenmesi gereken emlak vergisinin ikinci taksidini, belirlenen yeni tutar üzerinden ödeyecekler.

/ ANKARA

09.11.2006


 

Sanayi üretiminde, yüzde 4 artış oldu

Türkiye’nin sanayi üretimi, bu yılın Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 oranında arttı. 2005 yılının Eylül ayında sanayi üretimi yüzde 8,3 artmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2006 Eylül ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre Eylül’de madencilik sektöründe yüzde 6,6, imalat sanayi sektöründe yüzde 3,5, elektrik, gaz ve su sektöründe de yüzde 8,3 oranında artış yaşandı. Geçen yıl Eylül ayında üretim artışları, madencilik sektöründe yüzde 1,4, elektrik, gaz ve su yüzde 5,6, imalat sanayi sektöründe yüzde 8,7 artmıştı. Sanayi üretimi Ağustos ayında ise yüzde 4,8 artmıştı.

/ ANKARA

09.11.2006


 

Görgülü Pastanelerinden yeni şube

Pastacılıkta köklü bir geleneğin adı olan Görgülü Pastaneleri İkitelli Organize Sanayi Bölgesinde “Organize Sanayi” şubesini 7 Kasım günü düzenlenen bir kokteylle hizmete açtı.

İlk Görgülü Pastanesi 1960 yılında Aksaray’da kuruldu. En son olarak da Organize Sanayi şubesi ile sektördeki 44 yıllık tecrübesine yeni bir mekan kazandırdı. Şube, Organize Sanayi Bölgesi Turgut Özal Caddesi üzerinde 107-3 numarada hizmet verecek.

Görgülü Pastaneleri sahiplerinden Fatih Sekizkardeş Organize Sanayi şubesi ile ilgili olarak “Pastane olarak hizmet vermenin yanısıra, bir fast-food ve kafe olarak da seçkin bir mekan olacak. İç mekan olarak normal kafelerden farklı dizaynıyla, aslında klasik pastane tarzının dışına çıktık. İnsanların rahat bir şekilde sohbet edip kahvelerini içebilecekleri bir bölüm oluşturduk. Bu bölümü oluşturmamızın ne kadar isabetli olduğunu, misafirlerimizin özellikle bu bölüm için gelmeleriyle gördük” dedi.

Recep BOZDAĞ

09.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004