Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Kütüphaneler hayatın merkezine geliyor

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Bilgili, kütüphanelerin sadece okuma hizmetlerinin sunulduğu mekânlar değil, kültürel birer yaşam merkezi olması amacıyla, bu aydan itibaren kütüphanelerde kültür faaliyetleri başlatacaklarını bildirdi.

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Bilgili, kütüphanelerin sadece okuma hizmetlerinin sunulduğu mekânlar değil, kültürel birer hayat merkezi olması amacıyla, bu aydan itibaren kütüphanelerde kültür faaliyetleri başlatacaklarını bildirdi.

Bilgili, Hilton Oteli’nde düzenlenen basın toplantısında, İstanbul’un 2010 yılı için “Avrupa Kültür Başkenti” olarak kabul edildiğini belirterek, bu konudaki hazırlıkların artarak devam ettiğini söyledi.

Bu kapsamda kültürel atılım içinde olduklarını anlatan Bilgili, şehirde birçok kütüphanenin sadece okuma hizmeti sunduğuna işaret ederek, “Kütüphanelerin sadece okuma hizmetlerinin sunulduğu mekanlar değil, kültürel birer hayat merkezi de olması gerekir. Bu amaçla, bu aydan itibaren kütüphanelerimizde kültürel faaliyetler başlatıyoruz. Topkapı Sarayı ve Arkeoloji müzesi de bu faaliyet kervanında yer alacak” dedi.

Ahmet Bilgili, her kütüphane ve müze için kültürel etkinliklere yönelik birer üst başlık belirlendiğini, bu kapsamda konferans ve panel gibi birçok faaliyet düzenleneceğini anlatarak, Atatürk Kültür Merkezi ve Sirkeci DÖSİM Kitap Satış Mağazası’nda da, yazarların okurlarıyla buluşacağını bildirdi.

Faaliyetlerin her ay belirli günlerde düzenli olarak Beyazıt, Süleymaniye Yazma Eserler, Fatih Millet, Beyazıt İl Halk, Bakırköy ve Pendik kütüphanelerinde gerçekleşeceğini ifade eden Bilgili, şunları kaydetti:

“Fatih’teki kütüphanedeki restorasyon çalışması tamamlanana kadar buranın faaliyetleri, Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde sürdürülecek. Zamanla bu etkinlikleri tüm kütüphanelerimize yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Bu İstanbul’da bir ilktir. İstanbul’da bunu yapmamız lazım.”

Bilgili, Türkiye Katılım Bankası ana sponsorluğunda düzenlenecek faaliyetlerin, her gün anlaşma yaptıkları 3 radyo tarafından da duyurulacağını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan da, bu tür faaliyetlere yeterince ilgi gösterilmediğini ve salonların boş olduğunu kaydetti.

Nevzat Bayhan, bu sene belediyenin kültürel faaliyetler için 50 milyon YTL’lik bütçe ayırdığını bildirdi.

Yeni Asya / İSTANBUL

09.11.2006


 

Misstanbul’dan missergi

İstanbul’da sayıları her geçen gün artan konut projeleri içerisinde dikkat çeken Misstanbul Evleri kendi alanında bir ilke imza attı. Eski İstanbul kültürünü yaşatmayı hedefleyen proje kapsamında bir konut projesinin şantiyesinde bir faaliyet düzenlendi.

Şantiyenin satış ofisi yanında kurulan Osmanlı Otağ Çadırında gerçekleştirilen faaliyete, projeden ev alan konut sahiplerinin yanı sıra geniş bir davetli topluluğu da katıldı. Faaliyeti “Sanata destek” parolasıyla başlattıklarını belirten Tekçelik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çelik, sanatsal faaliyetlerin Misstanbul Evlerinde bir gelenek haline gelmesini arzu ettiklerini söyledi.

09.11.2006


 

Bursa evliyaları DVD’de

Bursa Evliyaları Belgeseli çekimleri başladı. Tarihi kayıtlara göre 70 bin evliyanın medfun olduğu Bursa’da, halk arasında tanınan 30 evliyanın hayat hikayesi ve bulundukları yerler DVD ortamında meraklıların hizmetine sunuluyor.

Eğitimci-Yazar ve Radyo-Telvizyon programcısı İlhan Yardımcı, ‘30 yılık hayalim’ dediği projeye start verdi. İlk olarak şehrin en önemli isimlerinden olan Emir Sultan Hazretleri’nin belgeselini çektiklerini belirten Yardımcı, Tophane’de medfun bulunan Mehmed Muhyiddin Üftade’nin (Üftade Hazretleri) belgeselini çekmek için harekete geçtiklerini, daha sonra da, Abdallar, Baba Sultan, Kudbettin İzniki gibi 30 evliyanın belgesel çekimlerini tamamlayacaklarını ifade etti.

Daha önce Bursa Evliyaları’nı kitapla tanıttığını belirten Yardımcı, gelişen teknoloji ile insanların görsel öğelere daha fazla önem verdiğini, bu sebeple de evliyaların DVD ortamında sunulması gerektiğine karar verdiğini anlattı.

Kaos ortamında yaşayan genç neslin bu büyük insanları mutlaka tanıması gerektiğinin altını çizen Yardımcı şunları söyledi: “Bursa denince 6 cihan padişahı ve evliyalar akla gelir. Bursa budur. Ama Bursa’nın bu yönü hep ihmal edildi. Daha 6 padişahın yeterince tanıtıldığını bile sanmıyorum. Bu konuya ilgi göstermek lazım. Genç nesillerin, bu değerli şahsiyetleri tanımaya, öğrenmeye ihtiyaçları var.”

09.11.2006


 

“Bediüzzaman’ın Sevgi Dünyası”nda buluşuyoruz

Yeni Asya Gaziantep Temsilciliği tarafından düzenlenen “Bediüzzaman’ın Sevgi Dünyası” başlıklı program, 11 Kasım Cumartesi Günü saat 19:30’da Gaziantep Kamil Ocak Kapalı Spor Salonu’nda icra edilecek.

Program, Yeni Asya İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın yapacağı açılış konuşması ile başlayacak. Daha sonra Araştırmacı-Yazar Dr. Hakan Yalman, “Kâinatı Kuşatan Sevgi ve Nur-u Muhammedî (asm)” başlıklı bir konuşma yapacak. “Başkasının Günahına Ağlayan Adam” kitabının yazarı Vehbi Vakkasoğlu, aynı başlık altında bir konuşma yapacak. Son olarak “Haktan Geldik Var Olduk” ve “Aziz Üstadım” adlı eserleri ile tanınan Tasavvuf Müziği Sanatçısı Ali Oktay’ın vereceği konser ile program sona erecek. Programın sonunda yazar Vehbi Vakkasoğlu kitaplarını, Sanatçı Ali Oktay ise kaset ve CD’lerini imzalayacak.

Zaman zaman gerginliklerin yaşandığı, sevgi ve hoşgörüye büyük ihtiyaç duyduğumuz, birbirimizi anlamaya çalışmamız gerektiği bir dönem yaşıyoruz. Bediüzzaman’ın “Biz muhabbet fedaileriyiz, husumete vaktimiz yoktur” sözü ve bu çerçevede ifade edilen birlik, beraberlik, sevgi ve kardeşlik mânâlarına her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bir ortamda yapılacak toplantının, yoğun bir katılım ile gerçekleşmesi bekleniyor.

Aşur DİCLELİ

09.11.2006


 

Sinemanın öncü isimleri tartışıldı

BSF Akademi Sinema-TV Okulu, okulun açılışı vesilesiyle bir anma programı düzenledi.

Anma programı’nda yakın zamanlarda vefat eden Türk sinemasının öncü isimleri yönetmen Atıf Yılmaz, senarist Bülent Oran ve yönetmen Ömer Kavur’un Türk sinemasına yaptıkları katkılar tartışıldı. Halit Refiğ, Feyzi Tuna, Ayşe Şasa ve Ali Murat Güven katıldığı programı , Sinema-TV Okulu’nun direktörü Yusuf Kaplan yönetti.

09.11.2006


 

Mevlânâ’ya ziyaretçi akını

Mevlânâ Müzesi’ne bu yılın Ocak-Ekim döneminde gelen yerli ve yabancı turist sayısının 1 milyon 109 bine ulaştığı bildirildi.

Müze Müdürü Erdoğan Erol, Türkiye’de en fazla ziyaret edilen müzeler arasında ilk sıralarda olan Mevlânâ Müzesi’nin yerli ziyaretçiler kadar dünyanın dört bir yanından çok sayıda turistin akınına uğradığını söyledi.

Özellikle son yıllarda yapılan tanıtım çalışmalarıyla Mevlânâ Müzesi’ni ziyaret eden turist sayısında büyük artışlar görüldüğünü ifade eden Erol, ‘’Geçen yıl, 1926 yılından bu yana en yüksek rakama ulaşarak rekor kırdık. 2005 yılında müzeyi toplam 1 milyon 392 bin 710 kişi ziyaret etti’’ dedi.

09.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004