Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Korkunç bir katliâm

İsrail ve Filistin’de neler yaşandığını yerinde görmek için bölgeyi ziyaret eden Avrupa Parlamentosu (AP) heyeti, yaşadıkları karşısında şok olduklarını ve dehşete düştüklerini belirterek Ortadoğu Dörtlüsüne ‘’Gazze’deki katliâmın durdurulması ve işgalin sona erdirilmesi için uluslararası güç gönderilsin’’ çağrısında bulundular.

Yaptıkları açıklamada ekonomik yaptırımlar sebebiyle neredeyse bütün kamu kurumlarının çalışamadığını, kapasitelerinin çok üzerinde kalabalık hastahanelerin parasız kaldığını ve ilâç alamadığını, kamu çalışanlarının aylardır maaş alamadığını anlatan 11 kişilik AP temas gurubu, görüştükleri doktorların kendilerine ‘’çoğu ölümcül vak'ada yeni denendiği sanılan kimyasal silâhların kullanıldığını anlattıklarını’’ bildirdiler.

Refah ve Karni geçiş noktalarının kapalı tutulmasının Gazze’yi ‘’açık cezaevine çevirdiğini’’ kaydeden AP üyeleri, şehirde son yaşananların ‘’korkunç bir katliâm’’ olduğunu ifade ettiler. İsrail’in öldürdüğü insanları ‘’terörist’’ olarak tanımlamasına şiddetle karşı çıktıklarını duyuran AP heyeti, bu ülkenin insan haklarını ve Cenevre Konvansiyonu’nu defalarca ihlal etmesine derhal son vermesini istediler. AP heyetinin açıklamasına, İtalyan üyeler Luisa Morgantini, Vincenzo Aita ve Alessandro Battilocchio, İngiliz üyeler John Bowis, Chris Davies, Jill Evans ve Alayn Smith, Fransız Helene Flautre, Macar Gyula Hegyi, Portekizli Miguel Portas ve Avusturyalı Karin Resetarits imza attı.

/ BRÜKSEL

11.11.2006


 

İKÖ’nün gündemi Filistin

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Gazze’de Kasım ayında 53 Filistinliyi öldürmesi üzerine Ekmeleddin İhsanoğlu’na acil bir mektup göndererek, İKÖ bakanlarının acilen toplanması çağrısı yaptı.

Genel Sekreter İhsanoğlu, üye devletlere önümüzdeki hafta Cidde’de dışişleri bakanları düzeyinde bir toplantı yapılacağını duyurdu.

11.11.2006


 

Türkiye’yi Avrupa’ya bağlamalıyız

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Tüm darbe ve engellere rağmen, Türkiye’yi Avrupa’ya bağlama projesiyle ilgili uzun yolu kararlılıkla izlemeye devam etmemiz lazım” dedi.

Steinmeier, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği demeçte, Türkiye’nin yıl sonuna kadar limanlarını ve havaalanlarını açmaması durumunda ne gibi ‘’uygun kararların’’ alınacağı sorusuna karşılık, şunları kaydetti:

“Türk limanlarının ve hava sahasının açılmaması, üyelik müzakereleri için bazı sonuçlar doğuracaktır. Bu sonuçların neler olabileceği konusunu biz dışişleri bakanları bir araya gelerek itinayla görüşeceğiz ve Aralık ayında hükümet ve devlet başkanlarına uygun bir öneride bulunacağız.’’

Üyelik müzakerelerinin kesilip kesilemeyeceği şeklindeki bir soruyu da Steinmeier, şöyle cevapladı:

‘’Bazı kişilerin daha şimdiden bu krizi müzakerelerin kesilmesi için bir fırsat olarak gördüklerini biliyorum. Bunun yapılmaması konusunda uyarıda bulunmak isterim. Müzakereleri kesmek çok çabuk olur, ancak yeniden güven kazanmak yıllarca çaba gerektirir. Bu nedenle tüm darbe ve engellere rağmen, Türkiye’yi Avrupa’ya bağlama projesiyle ilgili uzun yolu kararlılıkla izlemeye devam etmemiz lazım.’’

Steinmeier, Kıbrıs konusunda yapılması öngörülen toplantının neden iptal edildiği şeklindeki bir soruya da, şu cevabı verdi:

‘’Toplantının gizliliği uzun süre korunamadı. Ankara ve Lefkoşa’da bu konuda basında haberler yer aldı. Daha sonra Kıbrıslı Türklerin toplantıya hangi sıfatla katılacakları konusunda tartışma başladı. Bu konuda yoğun bir tartışma başlayınca dönem başkanı Finlandiya haklı olarak toplantıyı erteleme kararı aldı.’’

Türkiye’nin, AB’ye karşı bir sözü olduğunu bildiğini, buna karşın AB’nin de ‘’Kuzey Kıbrıslılara’’ verdiği sözü henüz yerine getirmediğini belirten Steinmeier, gelecek haftalar içinde hem Türk hükümetinin, hem de Kıbrıs Rum kesiminin gerekli esnekliği göstererek, Finlandiya’nın ‘’akıllı uzlaşma önerilerini’’ kabul etmelerini dilediğini söyledi.

Finlandiya’nın isteği üzerine Kıbrıs konusundaki toplantının yapılması için çaba harcadığını, ancak toplantının son anda iptal edildiğini kaydeden Steinmeier, ‘’Halbuki her iki tarafın da akılcı davranarak ihtilaftan kaçınmaya çalıştıkları ve bir anlaşmanın temelini atmaya çalıştıkları izlenimini edindim’’ şeklinde konuştu.

Almanya’nın gelecek yıl başında üstleneceği AB dönem başkanlığı sırasında sorunun büyümesini istemediği için şimdiden bu konuda yoğun şekilde çaba harcadığını ifade eden Steinmeier, AB’nin genişlemeden sorumlu komisyon üyesi Olli Rehn’in, İzleme Raporu açıklanmadan önce dile getirilen tüm karamsar görüşlere rağmen, Türkiye’deki eksiklikleri açıkça dile getirmesinin yanı sıra Türkiye’deki reformlardan da takdirle söz ettiğini kaydetti. Steinmeier, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinin değiştirilmesi konusunda harcadığı çabalardan da görülebileceği gibi

Türkiye’nin, daha gidecek bir parça yolu bulunduğunun bilincinde olduğunu belirterek, ‘’Bugüne kadar elde edilenlerin ışığında, Avrupa açısından bakıldığında, tüm bunları kolayca tehlikeye atmak sorumsuzca olacaktır’’ dedi.

/ BERLİN

11.11.2006


 

Avukata peçe izni

İngiltere’de Yüksek Mahkeme, bir hakimin görüş talebi üzerine, Müslüman kadın avukatın istiyorsa peçeyle dâvâda savunma yapabileceğine hükmetti.

Yüksek Mahkemenin bu görüşü, Müslüman kadın avukat Şebnem Mughal’ın peçesiyle mahkemede bulunma ısrarı üzerine, Stoke-on-Trent göçmenlik ve iltica mahkemesi yargıcı George Glassop’a iletildi. Avukat Mughal’ın ısrarı sebebiyle görülemeyen dâvânın ‘’hassasiyetine’’ dikkati çekerek, iki kez ertelenen duruşmaların bir daha ertelenmemesi gerektiğini kaydeden Yüksek Mahkeme yargıcı Lord Hodge, benzeri durumlarda peçe takan avukatların yaptığı sunuşların duyulabildiğine dikkati çekti. Sanayi Bakanı Margaret Hodge’un eşi olan Lord Hodge, “bu nedenle avukatın peçe takmasına mani bir hali olmadığını’’ kaydetti.

/ LONDRA

11.11.2006


 

AİHM yine mahkûm etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye aleyhine açılan dört davayı karara bağladı.

Gazeteci yazar Koray Düzgören’in açtığı davayı inceleyen AİHM, ‘’Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. ve ifade özgürlüğüyle ilgili 10. maddesini ihlal ettiği’’ görüşüne vardı. Türkiye, karar gereği, mahkeme masrafları da içinde olmak üzere toplam 3 bin 500 avro maddi tazminat ödeyecek.

Kazım Tavlı isimli vatandaşın yaptığı başvuru inceleyen AİHM, ‘’Türkiye’nin AİHS’nin aile ve özel yaşama saygı hakkıyla ilgili 8. maddesini ihlal ettiği’’ görüşüne vardı ve davalıya 5 bin avro ödenmesini kararlaştırdı.

AİHM, Mehmet Cemal Kavak isimli vatandaşın yaptığın başvuruda ise, Türkiye’nin AİHS’nin 6. maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Bu davayla ilgili maddi tazminata gerek görmeyen AİHM, bununla birlikte Türkiye’nin mahkeme masrafı olarak 2 bin 500 avro ödemesini kararlaştırdı. AİHM’den yapılan açıklamada, Vehbi Ünal isimli vatandaşın yaptığı başvuruda ise, Türkiye’nin AİHS’nin 6. maddesini ihlal ettiği belirtildi. Mahkemenin yazılı basın açıklamasında, bu kararla ilgili bir maddi tazminata gerek görülüp görülmediği konusuna açıklık getirilmedi.

/ STRASBOURG

11.11.2006


 

Demokratlar resmen galip

ABD’de, Virginia eyaletindeki senatörlük yarışında, 7 bin oyla geride olan Cumhuriyetçi Partili aday George Allen’ın yenilgiyi kabul etmesinin ardından, Demokrat Parti kongrenin alt ve üst kanadının kontrolünü resmen ele geçirdi.

Virginia eyaletinde 7 Kasım kongre seçimlerinde Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti adaylarının birbirine yakın oylar alması sebebiyle resmi sonuç belli olmamıştı. Temsilciler Meclisi’nde Demokrat Parti’nin kontrolü ele geçirdiği, seçim günü belli olmuştu. Senato’da ise durum en son Virginia eyaletinde kimin kazandığına bağlı olarak belirlenecekti. Bugün Allen’ın yenilgiyi kabul ettiği açıklaması, Demokrat Parti’ye Senato’da da çoğunluğu kazanma zaferini getirdi. Allen’ın yenilgiyi kabul etmesiyle, Demokrat Parti’den James Webb, Virginia Senatörü oldu. Allen’ın rakibi Webb, başından beri Irak Savaşı’na karşı çıkan bir isim olarak biliniyordu.

Demokrat Parti, 100 sandalyeli Senato’da 51 sandalyenin kontrolünü eline geçirdi. Senato’da 2 bağımsız Senatör de bulunuyor. Ancak bu Senatörler oylarının Demokrat Parti çizgisinde olacağı yönünde açıklama yaptı.

/ WASHINGTON

11.11.2006


 

Bush Bolton’u korumak istiyor

ABD Başkanı George W. Bush, eleştiri oklarına hedef olan BM Daimi Temsilcisi John Bolton’un ismini Demokratların kontrolüne geçen Kongre’nin reddetme riskine karşın görevde kalması için Senato’ya gönderdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Ağustos 2005’te kararnameyle atanan Bolton’un yeniden BM büyükelçisi olarak göreve atanması için dün Senato’da onay istendiği belirtildi.Cumhuriyetçi saflardan da eleştirilere hedef olan Bolton için hâlâ cumhuriyetçi çoğunluğun bulunduğu Senato’dan, Demokrat çoğunluğun Ocak’ta göreve gelmeden önce onay istenmesine Bush yönetiminin bir siyasî manevrası olarak bakılıyor.

Ancak, neo-con Bolton için Senato’dan onay istenmesini “kazanılmış hak” olarak görmeyen Kongre’nin “yeni sahipleri” Demokratlar, Bush’un Bolton için Senato’dan onay isteme kararını, kendilerine verdiği “uzlaşma” sözünün inkarı olarak değerlendiriyorlar. Başkan Bush’un, BM daimi temsilciliği görevine Demokratların da onay vereceği bir ismi seçmek zorunda kalacağına işaret ediliyor.

Başkan Bush’un Kongre tatildeyken özel kararnameyle atadığı John Bolton’un görev süresi, demokrat çoğunluğun göreve başlayacağı Ocak başında sona eriyor.

/ WASHİNGTON

11.11.2006


 

Hallak: Rumsfeld cezasız kalmasın

Suriye Milletvekili Prof. Dr. Muhammed Hallak, görevinden istifa eden Amerikan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in yargı önünde hesap vermesi gerektiğini söyledi.

11.11.2006


 

Rumsfeld itiraf etti: Irak’ta durum iyi değil

ABD’de kongre seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin başarısızlığının faturası kendisine çıkarılan ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, ilk defa Irak Savaşı’nda durumun iyi olmadığını kabul etti.

ABD Başkanı George Bush’un, kongre seçimlerindeki başarısızlığın hemen ardından görevden aldığı Rumsfeld, Kansas Eyalet Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, Irak’ta 2003 Mart’ında başlayan ve Bağdat’ın düşürüldüğü ilk aşamanın başarıyla tamamlandığını belirterek, “şurası açık ki, Irak’ta içinde bulunduğumuz ikinci safha yeterince iyi veya yeterince hızlı gitmiyor” dedi.

Rumsfeld’in hesabını tarih görecek

“Yerine geçecek eski Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilâtı başkanlarından Robert Gates’e öğütleri olup olmadığı” sorusunu cevaplamayan Rumsfeld, “bir savunma bakanı olarak performansına kaç puan vereceği” sorusuna ise “bununla ilgilenmeyi tarihe bırakıyorum” demekle yetindi.

/ WASHINGTON

11.11.2006


 

Demokrat seçmenin oy verme azmi

ABD’de 7 Kasımda yapılan kongre seçimlerinde oy kullanmak isteyen 95 yaşındaki bir kadın, oy kullanma merkezine gidebilmek için itfaiyeyi aradı.

Yetkililer, Pennysylvania eyaletindeki Reading’de yaşayan ve Demokratları desteklediği belirtilen Anna Urban’ın, oy verme merkezine yalnız başına gidecek durumda olmadığı için 911 acil yardım hattını aradığını söylediler. Çağrıyı değerlendiren itfaiye yetkilileri, oy verme merkezindeki yetkililerle temasa geçti ve Anna Urban’ın merkeze giderek oy kullanması sağlandı. Anna Urban, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Ben şu ana dek oyumu hep kullandım’’ diye konuştu.

/ WASHINGTON

11.11.2006


 

Sırbistan’da seçim tarihi 21 Ocak

Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadic, genel seçimlerin 21 Ocak 2007’de yapılacağını resmen açıkladı.Tadic, gazetecilere yaptığı açıklamada, “21 ocakta meclis seçimlerini yapacağız. Bu kararı şimdi imzalıyorum” dedi.

Sırbistan’daki genel seçim kararının, Sırbistan’dan ayrılmak isteyen Kosova’nın kaderi konusunda BM’nin vereceği kararı etkileyebileceği belirtiliyor. Sırbistan’da yapılan referandumla kabul edilen yeni anayasa, Kosova’yı Sırbistan’ın bir parçası olarak kabul ediyor. Kosova, 1999’dan bu yana BM tarafından yönetiliyor.

/ BELGRAD

11.11.2006


 

Keşmir’de Cuma cemaatine bombalı saldırı

Hindistan’ın Cammu-Keşmir eyaletinde bir cami önündeki kalabalığın üzerine atılan el bombası 2 kişinin ölmesine ve yaklaşık 20 kişinin yaralanmasına yol açtı.

Polis, olayın Şrinagar’ın 35 kilometre güneyinde Tahat köyünde, cuma namazından hemen sonra meydana geldiğini bildirdi. Yaralılardan çoğunun durumlarının ağır olduğu belirtildi.

/ ŞRİNAGAR

11.11.2006


 

Filistin’de ulusal birliğe doğru

Hamas ve El Fetih grubunun, yeni ulusal birlik hükümetinde önde gelen siyasetçilerin yer almaması konusunda anlaştığı bildirildi.

Hamas’ın siyasî büro üyelerinden İzzet El Rişk, Şam’dan yaptığı açıklamada, tarafların, profesyoneller ve meziyetli üyelerden oluşacak bir hükümet kurma konusundaki düzenlemeleri tamamlamaya yakın olduğunu belirtti. Filistin Başbakanı İsmail Haniye’nin, İsrail’in Beyt Hanun’da düzenlediği, 18 sivilin öldüğü önceki günkü saldırıdan sonra kısa süreliğine askıya aldığı görüşmeler yeniden başlamıştı. Rişk, tarafların, nihaî ayrıntılar üzerinde çalışılması için ortak ekip oluşturduğunu da kaydetti.

/ ŞAM

11.11.2006


 

AB kararlılığımızda en ufak bir gerileme yok

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, “Bizim AB konusundaki kararlılığımızda en ufak bir gerileme söz konusu değildir” dedi.

Moskova’da, Avrupa Konseyi ile Rusya Federasyonu Adalet ve İçişleri Bakanlıkları tarafından düzenlenen Avrupa Ülkeleri Arasında Ceza Hukuku Alanında İşbirliğini Artırma konulu konferansa katılan Bakan Çiçek, soruları cevaplandırdı. Çiçek, AB’nin Kıbrıs konusunda Türkiye’ye verdiği sözleri tutmadığını söyledi. Çiçek, “Eğer bir şey yapılacaksa bir adım atılacaksa bunun eşzamanlı ve birlikte yapılması gerekir. Türkiye, BM’nin ortaya koyduğu çözüme en zor şartlarda gerekli katkıyı vererek, en önemli adımı atmışlardır. Şimdi adım atma sırası onlardadır. Biz onu bekliyoruz. Kaldı ki Kıbrıs geçmişte de AB’ye girişin de ön şartı filan değildir. Dolayısıyla burada zik zak yapan Türkiye değil, AB’dir. Herhalde oturup onu değerlendireceklerdir. Bu ikisi birbirinden farklıdır.” dedi

Yapılan çalışmaların görmezden gelinmemesi gerektiğini belirten Çiçek, “Türkiye yasal olarak ve kurumsal olarak önemli düzenlemeleri yaptı. Ancak böylesine kapsamlı, derinliği olan konuların bir tek gecede, bir tek yasayla hemencecik netice vermesi mümkün değil.” diye konuştu.

Yolsuzlukla mücadelenin devamlı bir mücadele olduğunu vurgulayan Çiçek, devlet hizmetlerinin daha şeffaf hale getirilmesi gerektiğini ve kendilerinin de bunun için çaba harcadıklarını belirtti. Bakan Çiçek, bir başka soru üzerine, ilerleme raporunda AB reformlarının yavaşladığına dair görüşün doğru olmadığını belirterek, “Bu doğru değil. Bunu hep ifade etmeye çalıştık. AB ile ilgili olarak geriye dönük son 4-5 yılda, bizden önceki hükümetin de bu konudaki çalışmalarını dikkate alarak değerlendirme yaptığımızda, AB binasının evvela kaba inşaatını yaptık” dedi. Şu ana kadar geçirilen uyum paketleriyle “kaba inşaat” işini tamamladıklarını ifade eden Çiçek, “Şimdi içeride yapılan çalışmalar var” dedi.

Kimsenin kanunun içini merak etmediği için bir şey yapılmadığı fikrine kapıldığını belirten Çiçek, şunları söyledi:

“Bunlar doğru değil. Bizim AB konusundaki kararlığımızda en ufak bir gerileme söz konusu değildir. Biz, Türkiye’nin yararına olduğuna inanıyoruz. Bu çalışmayı kararlılıkla sürdürüyoruz ve reformlar anlamında da çalışmalara aralıksız devam ediyoruz. Dediğim gibi içeride çalışmalar olduğu için onu görmeyenler böyle bir yanlış kanaate sahip oluyorlar. Bunlar siyasi değerlendirmeler, gerçekçi değerlendirmeler değil.”

/ MOSKOVA

11.11.2006


 

Sanal derslerde artış

ABD’de, internet üzerinden (online) ders alan öğrenci sayısının arttığı, yüksek öğrenim gören her altı öğrenciden birinin geçen güz döneminde en az bir online ders aldığı bildirildi.

İnternet üzerinden eğitim programları düzenleyen bir grup yüksek okulun kurduğu “Sloan Konsorsiyumu” tarafından açıklanan rapor, 2005 yılının güz döneminde, online ders alan öğrenci sayısında, bir önceki yıla oranla yüzde 40’lık artış olduğunu gösterdi. Bu oran, 850 bin daha fazla öğrencinin internet üzerinden öğrenim gördüğü anlamına geliyor.

Konsorsiyumun Direktörü Jeff Seaman, elde edilen rakamların daha önceki yıllarla kıyaslanmayacak kadar yüksek olduğunu belirterek yaşanan artışı “inanılmaz” olarak tanımladı.

11.11.2006


 

Discovery göreve hazırlanıyor

ABD’nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Discovery uzay mekiği ile çalışmalarına devam ediyor. Aralık ayındaki yeni görevine hazırlanan Discovery, fırlatma rampasına konuşlandırıldı.

NASA, uzay çalışmalarını Discovery ile sürdürüyor. Aralık ayında fırlatılması planlanan mekik, fırlatma rampasındaki yerini aldı. Fırlatmadan yaklaşık 1 ay önce fırlatma rampasına alınan Discovery’e ilişkin hazırlıkların yarısının şimdiden tamamlandığı bildirildi. 7 Aralık tarihinde uzaya gönderilmesi beklenen mekikte 7 astronot görev yapacak. Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gidecek olan Discovery, 2003 yılındaki Colombia felâketinden sonra 2. kez fırlatılacak.

Öte yandan NASA, Eylül ayında, meydana gelen çeşitli aksaklıklar sebebiyle fırlatılması ertelenen Discovery, başarılı bir şekilde ISS’e uçuş gerçekleştirmişti. Columbia felâketinde ise 7 astronot hayatını kaybetmişti.

11.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004