Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

İstanbul için meraklı bekleyiş

2010 yılında Avrupa Kültür Başşehri adayı olan İstanbul’la ilgili karar, yarın Brüksel’de yapılacak AB Kültür Bakanlarından oluşan Bakanlar Konseyi toplantısında verilecek.

İstanbul 2010 Girişim Grubu’ndan yapılan açıklamaya göre, 2000 yılında 13 sivil toplum temsilcisi tarafından başlatılan girişim, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Valiliği ve Dışişleri ile Kültür ve Turizm bakanlıklarının da katılımıyla güçlendi.

Girişime, 2005 yılı başında Başbakanlık bir genelge yayınlayarak destek oldu ve bütün kamu kuruluşları ile yerel yönetimleri bu çalışmaya destek vermeye çağırdı.

Başbakanlık genelgesi ile İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Nuri Çolakoğlu bu projenin genel koordinatörlüğüne, ardından da İstanbul Milletvekili Egemen Bağış Danışma Kurulu Başkanlığı’na getirildi.

Toplumun çeşitli kesimlerinden toplanan projeleri ‘’İstanbul: Dört Element’in Kenti’’ konseptine oturtan Girişim Gurubu, Aralık 2005’te Danışma Kurulu Başkanı Egemen Bağış, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu, Başkan Yardımcısı Esra Nilgün Mirze ve Yürütme Kurulu üyesi Cengiz Aktar’dan oluşan bir heyetle Brüksel’e giderek resmi başvuruyu teslim etmişti.

BAŞVURU SONUCU

Avrupa’nın çok seçkin aydınları arasından seçilerek oluşturulan 7 kişilik uluslar arası jüri, İstanbul’un başvuru belgesini inceledikten sonra Mart 2006’da Girişim Grubu temsilcilerini Brüksel’e davet etti. Yapılan sözlü sunumun ardından soruları da cevaplayan Girişim Grubu ile sonucu 11 Nisan’da açıklayan jüri, oy birliğiyle İstanbul’u Avrupa Kültür Başşehri olarak teklif etti. Bu sonucu kamuoyuna açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başşehri projesini ‘’İstanbul’un geri kazanımı projesi’’ olarak nitelendirerek, bunun Türkiye’de ilk kez merkezi hükümet, yerel yönetimler ve sivil toplum ortaklığında gerçekleştirilen bir proje olduğunu vurguladı. Ardından jürinin bu kararı çeşitli AB kurumlarının görüşüne sunuldu. Bu görüşler ışığında oluşan sonuç, 13-14 Kasım tarihlerinde Brüksel’de toplanacak AB Kültür Bakanlarından oluşan Bakanlar Konseyi toplantısının ardından resmen açıklanacak. Bu arada, Danışma Kurulu Başkanı Egemen Bağış ve Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu imzalı dâvetiyeyle, yarın İstanbul’da mutlu sonun kutlanacağı bir toplantı düzenleneceği bildirildi.

12.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İstanbul için meraklı bekleyiş

  Haydi çocuklar kitaba

  Dünya gençleri Bursa’ya hayran kaldı

  Yeni Asya Tokat Temsilciliği irtibat bürosu yeni yerine taşındı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004