Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Bir İsrail vahşeti daha

İsrailli insan hakları kuruluşu B’Tselem, İsrail askerlerinin geçen hafta Batı Şeria’da yaralı iki Filistinliyi infaz ettiğini bildirdi. B’Tselem, söz konusu kişilerin öldürülmesinin uluslararası savaş hukukunun ciddî şekilde ihlâl edilmesi anlamına geldiğini, bunun da ‘savaş suçu’ olarak değerlendirildiğini vurguladı.

İsrailli insan hakları kuruluşu B’Tselem, İsrail askerlerinin geçen hafta Batı Şeria’da yaralı 2 Filistinliyi infaz ettiğini bildirdi. İsrail Ordusu, 8 Kasım’da Batı Şeria’nın Cenin kenti yakınlarındaki Yemun köyünde 5 kişiyi öldürdüğünü duyurmuştu. İşgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan ihlalleri araştıran B’Tselem, bir açıklama yaparak iki Filistinlinin İsrail askerleri tarafından infaz edildiğini iddia etti.

Açıklamada Salim Ebu Heyce ile Mahmud Ebu Hasan’ın öldürüldüğü evde yaşayan Kebele ailesinin, B’Tselem’e olayı şu şekilde anlattığı belirtildi: “İki genç adam kapıyı çaldı. İsrail askerleri tarafından aranıyorlardı. Eve aldık ve ilkyardımdan sonra onları battaniyelere sardık. 20 dakika kadar sonra askerî bir cip evin önüne geldi. Askerler bir el bombası attı ve hoparlörlerle dış kapıyı açmamızı istediler. Kapıyı açtıktan sonra herkesin evden çıkması talimatını verdiler. Askerlerin talimatı üzerine dış kapıya bakar bir vaziyette avluya çıktık.”

B’Tselem’in araştırmasına göre, avluya giren askerler, kapının hemen arkasında yatan yaralı Filistinlileri bir süre sonra Kebele ailesinin gözleri önünde yakın mesafeden ateş ederek öldürdü. İnsan hakları örgütüne göre askerler, yerde yatan gençleri hiçbir tehdit oluşturmamalarına rağmen öldürdü. B’Tselem, askerlerin gençlere hemen ateş etmediğinin, üstlerini aramadığının ya da ellerini bağlamadığını tespit edildiğini vurgulayarak; bunun da Filistinli gençlerin askerlerce tehdit olarak algılanmadığını gösterdiğinin altını çizdi.

B’Tselem, söz konusu kişilerin öldürülmesinin uluslararası savaş hukukunun ciddî şekilde ihlal edilmesi anlamına geldiğini, bunun da ‘savaş suçu’ olarak değerlendirildiğini vurguladı. İnsan hakları kuruluşu, söz konusu ihlalin ilk olmadığını; askerlerin bu tür durumlarda ‘yakalama değil suikast’ amaçlı operasyon düzenlediklerinin anlaşıldığını savundu.

İsrail Ordusu ise B’Tselem’in araştırma sonuçlarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Ordu sözcülüğü, operasyon bölgesinde şüpheli bir durum tespit eden askerlerin aldıkları emirler gereği Filistinlilere ateş ettiğini açıkladı.

15.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Irakzede Bush’un yeni hedefi İran

  Şam: Kapılarımız açık!

  Bir İsrail vahşeti daha

  Rumsfeld için suç duyurusu

  AP'deki Rum parlamenterlere fırça

  Rum yönetimi oyunun sonuna geldi

  Washington, İran’da rejim değişikliğinden vazgeçti

  Irak’ta millî felâket

  Howard son Neocon!

  Nasrallah: Sinyora gidecek

  Rusya’da harem-selamlık

  Kubad Talabani’den ABD ordusuna açık dâvet


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004