Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Dünya ekonomi zirvesi İstanbul'da toplanacak

Dünya Ekonomik Forumu Avrupa Direktörü Felix Howald, Türkiye’nin stratejik olarak Avrupa açısından çok önemli bir ülke olduğunu vurgularken, bu nedenle Dünya Ekonomik Forumu Zirvesini Türkiye’de yaptıklarını bildirdi.

Felix Howald, 23-24 Kasım tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek Türkiye zirvesine ilişkin soruları cevapladı.

Türkiye’nin; Avrupa, Orta doğu, Orta Asya ve Balkanlar arasında stratejik bir merkez olarak yer aldığını belirten Howald, AB uyum sürecindeki Türkiye’nin, gelecek açısından önemli fırsatlar sunduğunu kaydetti.

‘’Bu toplantıyı düzenlememiz zamanlama açısından da önemli, çünkü Türkiye hem AB ile fiili müzakerelere başladı, hem de son yıllardaki ekonomik başarıyla uluslar arası iş dünyasının da ilgi odağı haline geldi’’ diyen Howald, ‘’böyle bir toplantıyı düzenleme isteği üyelerimizden geldi, çünkü Türkiye’deki hızlı değişim, üyelerimizin de dikkatini çekiyor’’ ifadesini kullandı.

Forum üyelerinin Türkiye ile daha yakından ilgilenmeye başladıklarının altını çizen Howald, ‘’Üyelerimiz ve uluslararası iş dünyası, Türkiye’deki yatırım ortamı, bölgesel işbirliği fırsatları, Türkiye’nin bölgesinde ve Avrupa’ya sunacağı imkanlar konusunda daha çok bilgi edinmek istiyor’’ dedi.

TÜRKİYE, DİYALOĞUN BAŞARILI ÖRNEĞİ

Türkiye’nin ‘’kültürler arası diyalog’’ açısından önemine de işaret eden Howald, ‘’Davos toplantılarının da temelini oluşturan kültürler arası diyaloğun en başarılı örneğini, şu anda Türkiye oluşturuyor’’ dedi. İstanbul’da yapılan Medeniyetler İttifakı toplantısının da, Türkiye’nin, medeniyetler arasındaki rolü açısından önemini ortaya koyduğunu belirten Howald, Türkiye’nin, dünyanın en prestijli kuruluşlarından birisi olan Dünya Ekonomik Forumu toplantılarından birisine ev sahipliğini yapmasının, Forum’un, Türkiye’ye duyduğu güveninin bir göstergesi olduğunu da ifade etti.

Howald, 23-24 Kasım tarihlerinde İstanbul’da yapılacak ‘’Bölgeleri Birleştirmek-Yeni Fırsatlar Yaratma’’ konulu toplantıda, Türkiye ile ilgili ‘’Rekabet ve iş fırsatları, medeniyetleri birleştirme, AB süreci ve Jeopolitik rol’’ adı altında ilgili alt başlıkların ele alınacağını kaydetti. ZİRVEYE ULUSLAR ARASI İLGİ BÜYÜK 23-24 Kasım’daki Türkiye zirvesine çok büyük bir uluslar arası ilgi olduğunu vurgulayan Howald, şimdiden 40’dan fazla ülkeden, hükümet yetkilisi, iş adamı, profesyonel yönetici, akademisyen, sanatçı, gazeteci ve sivil toplum kuruluşu yetkilisinin toplantıya katılma kararı aldığını söyledi. Türkiye’nin laik ve Müslüman bir ülke olarak örnek oluşturduğunu ifade eden Howald, şöyle devam etti: ’’Türkiye, çoğunluğu Müslüman bir ülke olmasına rağmen, laik ve çok güçlü bir demokratik geleneğe sahip AB yolunda ülke olarak, dünyaya sunulabilecek en iyi örnek olarak ortaya çıkıyor. Türkiye’nin başarılı olması dünya açısından önemli, çünkü böyle bir örneğin başarısı Batı ile Doğu’nun farklı dinlerin, kültürlerin bir arada yaşayabileceğini göstermesi açısından önemli.’’

/ CENEVRE/ANKARA

15.11.2006


 

Kayıtlı ekonomi aynı zamanda sermayeyi büyütme aracıdır

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, muhasebe mesleğinin etkin, etik kurallara sahip bir yapılanmayla sistemi kayıt altına aldığı ülkede, kayıtlı ekonominin aynı zamanda sermayeyi büyütmeye elverişli bir ekonomi anlamını taşıdığını kaydetti

17’nci Dünya Muhasebe Kongresine katılan Şener, artan bilgi ihtiyacı ve açıklanan bilgilerin güvenirliğinin muhasebe mesleğinin önemini ortaya koyduğunu kaydetti.

Şener, Türkiye’de yabancı sermayenin özendirilmesi, çok uluslu şirketlerin daha fazla yatırım yapmaya başlaması, uluslararası ticaretin gelişmesi ve uluslar arası finansman olanakları gibi etmenlerin, düzenlenen finansal tabloların diğer ülkelerdeki firmaların finansal tablolarıyla uyumlu olmasını zorunlu hale getirdiğini bildirdi. Abdüllatif Şener, AB için üyelik müzakerelerine başlayan Türkiye’nin IMF’ye verilen niyet mektubuyla uluslar arası finansal raporlama standartlarını uygulayacağı sözü verdiğini belirterek, bu amaçla 2003 yılında gerekli düzenlemeler yapıldığını, Türkiye’de yayınlanan finansal tabloların uluslar arası standartlarla uyumunun sağlandığını kaydetti.

/ İSTANBUL

15.11.2006


 

Avrupalılara sezon boyu hamsi yedireceğiz

Samsun’da kurulu tesislerde işlenen şoklanmış hamsiler, kilosu 2 Avrodan Avrupa’nın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor.

Edinilen bilgiye göre, hamsi sezonunun başlamasıyla bölgedeki balıkçı tezgahlarında şu günlerde kilosu 1 YTL’den satışa sunulan hamsi, av sezonunun başlamasıyla birlikte Avrupa’ya da ihraç ediliyor. Yıllar önce küçük partiler halinde başlayan Avrupa’ya hamsi ihracatı, aradan geçen süre içinde gelen talepler sonrasında önemli ölçüde artış gösterdi. Samsun’daki tesislerde 1’er kiloluk paketler halinde ortalama 2 Avro’dan ihraç edilen şoklanmış hamsiler, başta Almanya ve Hollanda olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden yoğun talep görüyor.

Samsun’un Kirazlık yöresinde faaliyet gösteren Malkoçoğlu Balıkçılık Limited Şirketi yetkilisi Kemal Malkoç, yaptığı açıklamada, hamsi sezonunun yaklaşık 3 ay sürdüğünü belirterek, sezon süresince hamsi ihracatının devam ettiğini söyledi. AB standartlarında üretim yaptıklarını anlatan Malkoç, ‘’Hava şartları hamsi sezonuna uygun olursa Avrupalılara sezon boyu hamsi yedireceğiz’’ dedi.

/ SAMSUN

15.11.2006


 

MÜSİAD’ın fuar heyecanı

MÜSİAD 11. Uluslararası Fuarı Resepsiyonu’nda konuşan MÜSİAD Başkanı Dr. Ömer Bolat, MÜSİAD’ın yoğun dış ekonomik faaliyetleri sonucu üyelerinin uluslar arası rekabet gücünün hızla büyüdüğünü bildirdi.

Bolat, MÜSİAD olarak geçen 16 yılda 80 kadar ülkeye 150’den fazla ticarî heyet gezileri, 260 civarında uluslar arası fuarlara katılım gezileri düzenlediklerini bildirdi.

Bolat konuşmasına şöyle devam etti:

“Afro-Avrasya’nın Ticaret ve Yatırım Arenası’ olarak ipek yolunu canlandırmayı düşünüyoruz. İBF kongresi’nin bu yılki ana teması İslâm Konferansı Örgütü (İKÖ) üyeleri arasındaki Yatırım Ortaklıkları olacak. Ayrıca IBF kongresinde Türkiye’nin ve diğer katılımcı ülkelerin sanayi yatırımlarını çekebilmesi için ülke tanıtımları ve ikili iş görüşmeleri yapılacaktır” dedi.

MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, fuarın partner ülkesinin Suriye olduğunu ve 25 Suriyeli firma ürünlerinin sergileneceğini hatırlattıktan sonra, sözlerini şöyle tamamladı:

“Fuarımız m2 itibarıyla yüzde 50 büyürken, yabancı katılımcı firma sayısı ve yabancı ziyaretçi sayısı önceki fuarımıza kıyasla en az 3 katı bir artışla 2006 yılını rekorlar yılı olarak tescil etmektedir.”

Yeni Asya / İSTANBUL

15.11.2006


 

S&T, T-Systems Türkiye’yi satın aldı

Avrupa’nın lider bilişim firmalarından S&T, T-Systems Türkiye operasyonunu satın aldı. S&T Türkiye, bu birleşmeyle Türkiye’deki faaliyet alanını genişletmeyi ve özellikle SAP uygulamaları alanında önde gelen isimlerden biri olmayı hedefliyor.

S&T ve T-Systems, Türkiye’de güçlerini birleştirdi. Orta ve Doğu Avrupa’nın lider bilgi teknolojileri (BT) firması S&T, T-Systems Türkiye operasyonunu satın aldı. S&T Türkiye, T-Systems Türkiye’nin BT ve SAP alanlarındaki gücünden faydalanacak. S&T Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Christian Rosner, T-Systems Türkiye’nin satın alınmasıyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “S&T Türkiye, bundan böyle müşterilerine S&T hizmet portföyünün tamamını sunabilecektir. Türkiye’deki deneyimli ekibimiz, bizim için son derece önemli olan bu ülkedeki müşterilerimizin memnuniyetinin ve gelecekteki başarımızın garantisidir.”

/ İSTANBUL

15.11.2006


 

4 projeye hibe desteği

Siirt Valiliği, ‘’Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’’ kapsamında şehir genelinde uygulamaya konulacak 4 projeye, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca 653 bin 222 YTL hibe desteği verileceğini bildirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Siirt’teki, İl Proje Değerlendirme Birimi ve Ankara’da bulunan Merkez Proje Değerlendirme Birimi tarafından yapılan inceleme sonucunda, daha önce kabul edilen 2 projeye ek olarak 2 projenin daha destek almaya hak kazandığı belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ’’Şirvan ilçesi Ormanbağı köyünde ‘Pekmez Üretim ve Paketleme’, Kurtalan ilçesi Gürgöze köyünde ‘Un Değirmeni ve Bulgur Üretim Tesisi’, yine Kurtalan ilçesinde ‘Süt İşleme Tesisi’ ile Merkez ilçede ‘Fıstık İşleme ve Paketleme’den oluşan 4 projenin toplam yatırım tutarı 1 milyon 306 bin YTL olup 15 ayda tamamlanması planlanmaktadır. Bu projeler için Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca 653 bin 222 YTL hibe desteği verilecektir.’’

/ SİİRT

15.11.2006


 

AS Çimento devler liginde

Akdeniz’in en büyük çimento fabrikası olmayı hedefleyen AS Çimento 2006 yılında çimento kapasitesini yüzde 170 artırarak bir rekora imza atarken 2008 ihracat hedefini 75 milyon dolar olarak açıkladı.

Yeni yatırımının ilk etabını bu ay devreye alacak olan AS Çimento, 2008 yılında ulaşacağı günlük 11 bin 500 tonluk üretim kapasitesiyle Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük 2’nci üreticisi olmayı hedefliyor. Yeni yatırımlarla birlikte ihracat atağına da hız veren AS Çimento, 2005 yılında gerçekleştirdiği 5 milyon dolarlık ihracatını, 2008 yılında 15 kat artırarak 75 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.

15.11.2006


 

ÇAYKUR'dan 22 ülkeye çay ihracatı

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, aralarında İngiltere ve ABD’nin de bulunduğu 22 ülkeye çay ihraç ettiklerini söyledi.

Yüce, yaptığı açıklamada, ÇAYKUR’un 46 yaş çay ve 3 paketleme fabrikası bulunduğunu belirterek, ‘’Her yıl aldığımız yaş çay, buna bağlı olarak ürettiğimiz kuru çay miktarını arttırıyoruz. Bu yıl 627 bin ton yaş çay alarak, son yılların en yüksek yaş çay alımını gerçekleştirdik. Ürettiğimiz kuru çay miktarı da 115 bin tona çıktı’’ dedi.

Yurt içinde piyasanın yüzde 65’ini elinde bulunduran ÇAYKUR’un yurt dışında da aralarında İngiltere ve ABD’nin de bulunduğu 22 ülkeye çay ihraç ettiğine dikkat çeken Yüce, ‘’Çay alanlarının genişliği bakımından dünyada 6. sırada yer alan Türkiye’de ÇAYKUR, son yıllarda her yıl 5 bin tona yakın çay ihraç etmektedir. İhracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler arasında Avrupa ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri, ABD gibi 22 ülke bulunuyor’’ diye konuştu. Yüce, bu yıl 5 bin ton kuru çay ihraç etmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:’’Şimdiye kadar 3 bin tona yakın kuru çay ihracatı gerçekleştirildi. Hedefimize ulaşmak için geri kalan 2 bin tonu ihraç etmek için de girişimlerimizi sürdürüyoruz. Elimizdeki pazarları koruyarak ve yeni pazarlar oluşturarak, yaptığımız ihracatı artırmak için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Hem ihracat yaptığımız ülkelere hem de yapmadığımız ülkelere yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız yeni pazarlar elde ederek, ihracatımızı artırmaktır.’’

/ RİZE

15.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004