Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Oscar “kaymak” gibi

Türkiye’yi Oscar’da “En İyi Yabancı Film” kategorisinde temsil edecek “Dondurmam Gaymak”, New York Queens Film Festivalinde açılış filmi olarak seyirciyle buluştu.

Türkiye’yi Oscar’da “En İyi Yabancı Film” kategorisinde temsil edecek “Dondurmam Gaymak”, New York Queens Film Festivali’nde açılış filmi olarak önceki akşam seyirciyle buluştu.

Filmin yapımcılığını üstlenen Hermes Film prodüktörü Elif Dağdeviren Güven, filmin festivalde gösterimi için geldiği New York’ta film ile ilgili soruları cevapladı.

“Kimsenin inanmadığı bir film, şimdi Oscar adayı” diyen Dağdeviren Güven, filmi ilk izlediği zaman filmden çok etkilendiğini ve daha o zaman “Eğer Türkiye’den bir film Oscar’a gidecekse bu film olmalı” dediğini söyledi.

Filmin 150 bin dolarlık olağanüstü düşük bütçesiyle bir “mucize film” olduğunu ifade eden Dağdeviren Güven, oyuncuların Muğla halkından seçildiğini ve ilk defa bir filmde oynadıklarını vurguladı.

Oyuncu Mehmet Ali Alabora’nın filmin çekimlerinden iki ay önce gelip “oyuncu koçluğu” yaptığını anlatan Güven, filmin çe-kileceği Muğla’da halka anons yaptıklarını, filmde oynamak için halktan 4 bin kişinin başvurduğunu, bunların arasından iki bininin seçildiğini ve aralarından 150 kişinin ana roller için eğitim aldıklarını anlattı.

Bir tek başroldeki Turan Özdemir’in tiyatro oyuncusu olduğunu, ama onun da ilk kez bir filmde oynadığını hatırlatan Dağdeviren Güven, “Bu filmin çekimine Muğla’da herkes dahil olmuş, filmin kendine ait bir büyüsü ve karizması var, mucize bir film bu ve izleyince siz de hemen filme dahil oluyorsunuz, kendinizden bir şeyler buluyorsunuz” diye konuştu.

“İMECE USULÜ BİR FİLM”

Filme sonradan dahil olduklarını anlatan Güven, Yönetmen Yüksel Aksu’nun film çekmek için parası bittiğinde bir arkadaşları aracılığıyla bir araya geldiklerini ve Muğla’da bu “imece usûlüyle çekilen” filmi izleyince, filme hemen destek olmak gerektiğini düşündüklerini kaydetti.

Güven, “Türkiye’de sektörde herkes bize bu film iş yapmaz, delirdiniz mi, adınızı uzak tutun bu filmden” dediğini, ancak buna rağmen “bu iyi niyetli ve olumlu filme” baştan beri inandıklarını belirtti.

Güven, filmin bir anlamda “imece usûlüyle” çekildiğinden söz ederek bölge insanının, Muğla Belediyesinin filme yaptığı katkıları anlattı.

Güven’in verdiği bilgiye göre, Muğla halkı filmin çekimi sırasında seferber olmuş, sete yemek bitince yemek, su bitince su, insanlar üşüyünce battaniye getirmiş. Aynı şekilde belediye ve esnaf da filmin çekimi için ellerinden gelen yardımı yapmış. Filmin galası da 21 Nisanda Muğla’da yapılmış, 1.5 ay yerel bir sinema salonunda gösterilmiş ve çok büyük ilgi görmüş.

Elif Dağdeviren Güven, filmin İngilizce isminin (Ice Cream, I Scream) ABD’de çok dikkat çektiğini ve Hollywood’da film endüstrisindeki insanların filmden söz edildiğinde hemen “Aaa, evet biz bu filmi duyduk” dediklerini anlattı.

17.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Oscar “kaymak” gibi

  “Mukaddes Emanetler,” Oltu’da

  Ustalarla fotoğraf


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004