Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

“Mukaddes Emanetler,” Oltu’da

Oltu Genç İş Adamlar Derneği (OLGİAD) tarafından Topkapı Sarayı ve Mukaddes Emanetler’le ilgili interaktif konferans düzenlendi. Tarihçi Yazar ve Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi Talha Uğurluel, Topkapı Sarayı’nı ve Kutsal Emanetler’i Oltu Sağlık Meslek Lisesi spor salonunda sinevizyon gösterisi ile anlattı.

OLGİAD’ın organize ettiği interaktif konferansa Oltulular büyük ilgi gösterdi. Oltu Genç İş Adamları Derneği Başkanı İsmail Bünyamin Erdem, derneği daha yeni kurduklarını ve ilk programlarına Mukaddes Emanetler’in anlatılması ile başladıklarını açıkladı. Erdem, “Derneğimizin kurulma sebebi Oltu’daki yatırımcı iş adamlarını tek bir çatı altında tutmaktır. Dernek olarak üzerimize düşen görev neyse imkânlar dairesinde Oltu’nun gelişebilmesi için çalışacağımıza inanarak derneğimizi kurduk.” şeklinde konuştu.

Araştırmacı, Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, tarihte yaşanan olayları, Peygamberimizden bu güne kadar Mukaddes Emanetler’in nasıl korunduğunu ve Topkapı Sarayına getirilişini anlattı. Uğurluel, Topkapı Saray’ında Mukaddes Emanetler ve Hırka-ı Saadet Dairesi’nde 605 adet mukaddes emanet bulunduğunu açıkladı. Emanetlerin bir çoğunun Yavuz Sultan Selim tarafından toplanıp Topkapı Sarayı’nda muhafaza edildiğini açıklayan Talha Uğurluel, “Hazret-i Muhammed’in (asm) etrafında bulunan sahabeler, tebliğ ettiği dinin esaslarını zapt edip hayatlarında tatbik ettikleri gibi, bu sevgilerinin tezahürü olarak saklamışlardır.” dedi.

Uğurluel, Hz. Peygamber’in (asm) giydiği ayakabıdan kıyafetlerine, su içtiği kaplara, kullandığı silâhlara, dayandığı esasına, sancağına, Uhud’da kırılan dişine, traş sırasında kesilen saç tellerine kadar bir çok hatırasının günümüze nasıl taşındığını anlatarak, Mukaddes Emanetler’i tek tek slayt gösterileriyle vatandaşlarla buluşturdu. Uğurluel, 400 yıl boyunca 24 saat Mukaddes Emanetler’in yanı başında Kur’ân-ı Kerim okunduğunu söyledi. Talha Uğurluel, Hırka-i Saadet Dairesi bölümlerinde bulunan Şadırvanlı Sofa, Has Oda, Destimal Odası, Arzhane ve Emanet Hazinesi hakkında Oltulular’a geniş bilgiler verdi.

17.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Oscar “kaymak” gibi

  “Mukaddes Emanetler,” Oltu’da

  Ustalarla fotoğraf


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004