Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail ordusu: Yanlış öldürmeler meslekî hata

İsrail’in Lübnan’a başlattığı savaş sırasında, BM’nin übnan’daki geçici barış gücü UNIFIL’in 4 gözlemcisinin İsrail bombardımanında ölmesine ilişkin İsrail ordu raporunda, olayın “ciddî meslekî hata” olarak değerlendirildiği ortaya çıktı.

Jerusalem Post gazetesi tarafından yayımlanan ve askeri ataşelerle büyükelçilere sunulan ordu raporunda, bir İsrail savaş uçağının 25 Temmuzda UNIFIL’in El Hiam’daki bir binasına, “yetersiz hazırlık ve İsrail ordusunun operasyonlarının gidişatındaki ihmaller” yüzünden füze attığı belirtildi.

Raporda, El Hiam bölgesindeki birliğin yetkililerinin olay sırasında yeni göreve gelmiş oldukları, BM gözlemcilerinin bulunduğu yerin Hizbullah mevzisi sanılarak “yanlışlıkla” hedef listesine alındığı kaydedildi.

Bombardıman, bir Çinli, bir Finlandiyalı, bir Kanadalı ve bir Avusturyalı UNIFIL gözlemcisinin ölümüne yol açmıştı.

/ KUDÜS

18.11.2006


 

Bush: Vietnam’dan ders aldık

ABD Başkanı George Bush, 30 yıl önceki Vietnam savaşının ABD’ye Irak konusunda “Vazgeçmedikçe başarılı olacağız” şeklinde dersler verdiğini söyledi.

Bush, Vietnam’a gelişinden kısa süre sonra yaptığı açıklamada, Vietnam’da savaştan ve savaşı kaybetmelerinden öğrenilmesi gereken dersler olduğunu belirtti ve Irak savaşını “büyük bir mücadele” olarak niteledi.

Vietnam ziyaretinden etkilenmiş görünen Bush, “Laura ile Vietnam’da olmamızın ne kadar şaşırtıcı olduğunu konuşuyorduk. Toplumlar değişebilir ve ilişkiler daimi olarak iyiye dönüşebilir” dedi. Bush ayrıca, Vietnam’da ülkesinin güçlü müttefiklerinden biri olan Avustralya’nın Başbakanı John Howard ile bir araya geldi.

Avustralya’nın yardımına teşekkürlerini ifade eden Bush, Başbakan Howard’a, “Irak’ta iş bitmeden, Irak kendini savununcaya kadar ayrılmayacakları” ve “Güç durumdaki Irak Başbakanı Nuri el Maliki hükümetinin yanında olacakları” güvencesini verdiğini söyledi.

John Howard ise Avustralya’nın Irak’ı terk etmeyeceği sözünü vererek, “Irak halkının kendilerine bakamayacakmış ve istedikleri demokrasiyi yaşayamayacakmış gibi göründüğü koşullarda koalisyonun ayrılması fikri davamız için yenilgi olur” dedi.

/ HANOI

18.11.2006


 

Cani cezasını buldu

Iraklı 14 yaşındaki bir kıza tecavüz ettikten sonra kızı ve ailesini öldürme fiiline iştirak etmekten suçlu bulunan ABD’li asker James P. Barker, şartlı tahliye edilme hakkı saklı tutulmak üzere ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

ABD’nin Kentucky eyaletindeki Fort Campbell askeri üssünde, Irak’ta 12 Mart’ta işlenen tecavüz ve adam öldürme suçlarına karıştıkları gerekeçesiyle tutulan 4 ABD’li askerden biri olan 23 yaşındaki Barker suçunu itiraf etti. Barker, ölüm cezasından kurtulmak amacıyla kendisiyle birlikte yargılanan diğer askerler aleyhine ifade vermeyi de kabul etti.

Askerî mahkeme yargıcı Yarbay Richard Anderson, suçunu itiraf etmesi karşılığında yapılan anlaşmaya uyarınca Barker’ın 90 yıldan fazla hapis yatmayacağını belirtti. Mahkûmiyet kararı ve Barker ile varılan anlaşmanın davayı izleyen bir askerî hukuk yetkilisince onaylanması zorunluğu bulunuyor.

Irak’ın başşehri Bağdat’ın 32 kilometre güneyinde, Mahmudiye köyünde 12 Mart’ta meydana gelen olayda Barker ile 3 arkadaşı, Abir Kasım El Cenebi adlı Iraklı kıza tecavüz ettikten sonra kızı ve ailesini öldürmüşlerdi. Sözkonusu olay Irak’ta sivillere yönelik olarak yapıldığı iddia edilen saldırılar ve diğer suistimal olayları arasında en kötüsü olarak kabul ediliyor.

/ FORT CAMPBELL

18.11.2006


 

El Dari’nin tutuklama emrine büyük tepki

Irak’ta İçişleri Bakanlığının bu gece Sünnilerin önde gelen lideri, Müslüman Din Adamları Birliği başkanı Harit Dari hakkında tutuklama kararı çıkarmasının ardından ülkede mezhep ayrılığına dayalı şiddetin tırmanmasından endişe ediliyor.

Bakan Cevad Bolani’nin, devlet televizyonunda yayınlanan, Dari’nin Irak halkı arasında terörizmi ve şiddeti kışkırtmaktan arandığı açıklamasının ardından Müslüman Din Adamları Birliği ve ülkedeki en büyük siyasî grup olan İslami Parti, kararı kınadılar.

Birliğin sözcüsü Muhammed Beşar el Faydi, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığının hareketini kınadığını belirterek, bunun bir skandaldan diğer skandala yol açan Şiî ağırlıklı hükümetin iflasını gösterdiğini söyledi. Şiî İçişleri Bakanını da ‘’Irak halkını öldüren Şiî milisleri korumakla’’ suçlayan Faydi, ‘’Bu hükümetin kararının değeri yok, çünkü (hükümet) sadece Yeşil Bölgeyi (Yoğun koruma altındaki Irak hükümeti, devlet başkanlığı ve ABD ve İngiliz büyükelçiliklerinin bulunduğu bölge) yönetiyor’’ diye konuştu. Irak İslâmî Parti de kontrolündeki Bağdat televizyonu tarafından duyurulan açıklamasında, İçişleri Bakanlığı kararının şaşkınlık meydana getirdiğini ve kararı kınadıklarını bildirdi.

/ BAĞDAT

18.11.2006


 

Filistinli aileler vahşeti yaşıyor

Haziran ayında Filistinli direnişçiler tarafından kaçırılan İsrail askeri Gilat Shalit’in babası, İsrail Ordusu’nun Beyt Hanun’daki katliamında yaralanan Filistinliler’i ziyaret etti.

İsrail’in geçtiğimiz hafta Filistin’in Beyt Hanun semtindeki katliâmında yaralanan Filistinliler’i ziyaret eden kaçırılan İsrailli askerin babası Shalit, “Bugün, İsrail’in 8 kasım tarihinde Beyt Hanun’a ağır silâhlarla düzenlediği saldırıda yaralanan 2’si çocuk, 3’ü yetişkin 5 Filistinliyi, tedavi gördükleri İshilov Hastahanesi’nde ziyaret ettim. Çocuklardan biri hala komada. Ziyareti tamamen insani amaçla gerçekleştirdim. Siyasî bir amacım yoktu, yalnızca masum ailelerin acılarını paylaşmak için bu ziyareti gerçekleştirdim” dedi. İsrail ile Filistin arasındaki savaşın vahşet olduğunu ifade eden Shalit, “Bu aileler, aynı Sderot sakinleri gibi vahşi bir savaşın mağdurları” diye konuştu. Shalit, oğluyla ilgili hiçbir haber almadığını, ancak Filistin’de ulusal birlik hükümetinin kurulmasından sonra oğlundan haber alabileceğini ve serbest bırakılacağını umut ettiğini de sözlerine ekledi.

Filistinli direnişçilerin Haziran ayında İsrail askeri Gilat’ı kaçırmalarının ardından, İsrail Ordusu’nun Gilat’ı kurtarmak amaçlı olduğunu ileri sürdüğü saldırılarında bugüne kadar yaklaşık 300 Filistinli ve 3 İsrail askeri hayatını kaybetti.

/ KUDÜS

18.11.2006


 

İKÖ, Filistin’i görüşecek

İslâm Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından yapılan çağrı üzerine, örgütün Yürütme Komitesi bugün Cidde’de toplanacak. Toplantıda, Filistin’de son zamanlarda yaşanan İsrail saldırıları görüşülecek.

İslâm Konferansı yetkililerinden alınan bilgiye göre, geçen hafta Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, İsrail’in Filistinlilere yaptığı yoğun hava saldırıları üzerine, İslâm Konferansı Örgütüyle temasa geçerek acil toplantı talebinde bulunmuştu. İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da hemen harekete geçerek Yürütme Komitesini bugün için toplantıya çağırmıştı. İhsanoğlu’nun telefon diplomasisi sonucunda, Suriye ve Katar başta olmak üzere birçok ülke katılım düzeyini yükseltti.

/ BEYRUT

18.11.2006


 

Abbas ve Haniye tekrar masada

Filistin’in ılımlı Devlet Başkanı Mahmut Abbas’la Hamas örgütünün kurduğu hükümetin başkanı İsmail Haniye, ulusal birlik hükümeti için müzakereye başladı.

Filistinli bir yetkiliden alınan bilgiye göre, Abbas ve Haniye, Gazze kasabasında gizli tutulan bir yerde bir araya geldi. Abbas ve Haniye, aylardır çıkmazda bulunan ulusal birlik hükümeti konusunda anlaşmaya varmak üzere olduklarını bir süreden bu yana söylüyorlar. Taraflar arasında Eylül ayında varılan uzlaşma, Hamas yöneticilerinin İsrail’i ve Batıyla yapılan anlaşmaları tanımaya yanaşmayan açıklamaları yüzünden sonuç vermemişti.

/ GAZZE

18.11.2006


 

Hariri suikastı için yeni girişim

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastını soruşturmak üzere kurulması öngörülen uluslar arası mahkemeyle ilgili bir rapor hazırlayarak BM Güvenlik Konseyi’ne sundu.

BM sözcüsü Stephane Dujarric, raporda Annan’ın kurulması planlanan bu özel nitelikteki uluslar arası mahkemenin yapısını ve çerçevesini ortaya koyduğunu anlattı. Dujarric, BM Genel Sekreteri Annan’ın 13 Kasım’da Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora’dan Lübnan Bakanlar Kurulunun, uluslar arası mahkemenin kurulmasıyla ilgili BM tasarısını onayladığını belirten bir mektup aldığını hatırlattı. Dujarric, BM Güvenlik Konseyi’nin Annan’ın raporunu inceledikten sonra uluslar arası mahkemenin kurulmasına yeşil ışık yakması durumunda, resmî sürecin başlayacağını, daha sonra teklifin yeniden Lübnan hükümetinin dikkatine sunulacağını söyledi. Sözcü, bundan sonra Lübnan hükümetinin kendi anayasal usulleri çerçevesinde ne yapacağına kendisinin karar vereceğini belirtti.

/ NEW YORK

18.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004