Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İşimizi sevmiyoruz

Yenibiriş İnsan Kaynakları’nın yaptırdığı araştırmaya göre, son dönemde 18-45 yaş grubu arasındaki işsizlerin oranı yüzde 42’ye ulaşırken, halen bir işte çalışanların da yüzde 37’si aktif olarak iş arıyor.

Yenibiriş İnsan Kaynakları Hizmetleri Danışmanlık ve Yayıncılık A.Ş, Türkiye’nin istihdam ve işsizlik profilini belirlemek amacıyla bir araştırma yaptırdı. Consultancy & Research Center (CRC) tarafından gerçekleştirilen ‘’E-İş ve İK Siteleri’’ başlıklı araştırmada, İstanbul, Ankara ve Bursa illerinden 18-45 yaş arasındaki 600 kişi ve çeşitli firmalardan 200 insan kaynakları (İK) yöneticisi ile yüz yüze görüşüldü.

Araştırmaya göre, Türk insanının yüzde 63’ü sevdiği meslekte çalışmıyor. İş arayanlar çoğunlukla yazılı basını ve İK sitelerini takip ediyor. En çok kullanılan iş arama kanalını yüzde 79 oranıyla yazılı basın ilânları oluşturuyor. Bireylerin internet üzerinden iş arama sürecini giderek daha fazla benimsediğinin ortaya çıktığı araştırmada, online İK sitelerini takip edenlerin oranı yüzde 73 olarak belirlendi. Daha geleneksel bir yöntem olan tanıdık vasıtasıyla iş bulma seçeneğini tercih edenlerin oranı ise yüzde 56 çıktı.

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 37’Sİ İŞ ARIYOR

Araştırmada, Türkiye’deki genel işsizlik durumu ile ilgili veriler de belirlendi. Buna göre, son dönemde 18-45 yaş grubu arasındaki işsizlerin oranı yüzde 42’ye ulaştı. Halen bir işte çalışanların da yüzde 37’si aktif olarak iş arıyor. Çalıştığı iş yerinde kendisini güvende hissetmediği için iş arayanların oranı ise yüzde 19.

Araştırmada, bireylerin işsiz kaldıkları dönemi evde oturarak geçirmek yerine, kendilerini geliştirmeye yönelik faaliyetlere ayırdıkları belirlendi.

İşsiz olanların yüzde 12’si iş bulma umudunu yitirdiğini ifade ederken, yüzde 26’sı ‘’biraz ümitli’’, yüzde 15’i ‘’ümitli’’, yüzde 47’si ise ‘’ne ümitli ne de ümitsiz’’ olduğunu kaydetti. Umutsuzluğun arkasındaki sebepleri ise ‘’uzun süredir iş aranması’’, ‘’niteliklere uygun iş bulunamaması’’ ‘’işsizliğin artması’’, ‘’deneyim sahibi personel aranması’’ oluşturdu.

/ ANKARA

18.11.2006


 

Herkes vergisini ödeyecek

Kurumlar Vergisi’ni yüzde 30’dan yüzde 20’ye indirdiklerini dile getiren Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, “Artık hiç kimse ‘bu kadar ağır vergi yükü olur mu?’ mazeretine sığınamayacak. Herkese makul seviyedeki bu vergiyi ödeyecek’’ dedi.

Bir tören için Mersin’e gelen Arıoğlu, burada yaptığı açıklamada ‘’yeni yılda fiş toplama kalkıyor’’ diye vatandaşlık görevinin unutulmaması, alış verişlerde mutlaka fiş ya da fatura alınmasına özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi. Emekli ve çalışanlara vergi artırımının kesinlikli söz konusu olmayacağına da işaret eden Arıoğlu, ‘’Vergi oranlarında, son 1.5-2 yılda artırılan bir tek vergi yok. Hep vergi oranlarında indirimler görüyorsunuz. Türkiye’de ekonomik istikrar ve kayıtlı ekonomi devam ettiği sürece vergi oranlarını bırakın artırmayı siyasî iradenin kararıyla, yeni vergi indirimleri bile gündeme gelebilir’’ diye konuştu.

“VERGİ KAÇAĞI MAZERETİ’’

Bu yıl kurumlar vergisi oranlarını yüzde 30’dan yüzde 20’ye indirdiklerini anlatan Arıoğlu, ‘’Buradaki amacımız, vergiyi makul seviyeye çekip kaçağı önlemekti. Artık hiç kimse ‘bu kadar ağır vergi yükü olur mu?’ mazeretine sığınamayacak. Herkese makul seviyedeki bu vergiyi ödeyecek’’ görüşünü dile getirdi.

1 Kasım 2006 tarihinden itibaren vergi numaralarının vatandaşlık numarası olduğunu da hatırlatan Arıoğlu, artık her vatandaşın bütün ekonomik aktivitelerini tek numara altında izleyeceklerini belirtti.

/ MERSİN

18.11.2006


 

Vergiler 2007’de yüzde 7.8 artacak

Yeni yılda motorlu taşıtlar vergisi, harçlar ve cezalar yüzde 7.8 oranında artacak. Otomobilde en düşük vergi 329 YTL’ye çıkarken, 1 yıllık pasaport harcı 136,5 YTL’ye yükselecek.

Maliye Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun üretici fiyat endeksinde Ekim ayı sonunda, 12 aylık ortalamalara göre oluşan yüzde 7.76’lık artışı dikkate alarak, yeniden değerleme oranını yüzde 7.8 olarak tesbit etti.

Hükümetin yeni yılda da ’yeniden değerleme oranına bağlı kalması’ halinde motorlu taşıtlar vergisi, damga vergisi, çevre temizlik vergisi, harçlar ve vergi cezaları, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yüzde 7.8 oranında zam görecek. Emlak vergisine tabi değerlerdeki artış ise yeniden değerleme oranının yarısı kadar, yani yüzde 3.9 oranında olacak.

1600 CM3 OTOMOBİLİN

VERGİSİ 525 YTL’YE ÇIKACAK

1-3 yaş grubundaki motor silindir hacmi 1300 cm3’e kadar olan otomobillerin halen 305 YTL olan motorlu taşıtlar vergisi, yılbaşında 329 YTL’ye çıkacak. Motor silindir hacmi 1301 cm3 ile 1600 cm3 arasındaki otomobillerin vergisi de 487 YTL’den 525 YTL’ye yükselecek. Bu gruptaki otomobillerin en yüksek vergisi de 10 bin 988 YTL’den 11 bin 845 YTL’ye çıkacak.

PASAPORT HARCI 136.5 YTL OLUYOR

Harçların da aynı oranda zam görmesi ile birlikte 1 yıllık pasaport harcı 136,5 YTL, silâh taşıma vesikası harcı her yıl için 329 YTL, silâh bulundurma vesika harcı da 526,4 YTL olacak. İş yerlerinden alınan çevre temizlik vergisinde de en düşük tutar 14 YTL, en yüksek tutar da 1.656 YTL’ye yükselecek. Vergi cezaları da, yeniden değerleme oranı çerçevesinde yılbaşında zamlanacak. Fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu vermeme ve almamanın cezası 10 YTL artışla 139 YTL’ye çıkacak.

/ ANKARA

18.11.2006


 

Fitch Albaraka’nın notunu teyit etti

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Albaraka Türk’ün notunu yeniledi.

Fitch Ratings ve Albaraka Türk‘ün internet sitelerinde yer alan açıklamaya göre; Kurumun yerli ve yabancı para cinsinden kısa vadeli notları B, yine yerli ve yabancı para cinsinden uzun vadeli notları da B olarak teyit edildi.

Fitch Ratings tarafından yapılan resmî açıklamada Kurumun aktif kalitesindeki artış, istikrarlı fon yapısı ve kârlılığındaki artışa dikkat çekildi. Albaraka Türk Genel Müdürü Dr. Adnan Büyükdeniz Fitch tarafından yapılan derecelendirmeye ilişkin olarak yaptığı açıklamada; Kurum şube ağını genişletmeye devam edeceklerini, sermaye yapısını güçlendireceklerini ve Albaraka Bankacılık Grubu (ABG)’nun Bahreyn ve Dubai’de Mayıs ayında gerçekleştirdiği halka arzdan sonra Albaraka Türk hisselerinin de 2007 yılında halka arz edileceğini ifade etti.

Yeni Asya / İSTANBUL

18.11.2006


 

Yurt dışı çıkış harcı 15 YTL’ye düşüyor

Yurt dışına çıkış harcı 70 YTL’den 15 YTL’ye düşürülüyor. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yurt dışına çıkış harçlarını yeniden düzenleyen Kanun Taslağı, Başbakanlığa gönderildi.

Taslağın Bakanlar Kurulunca aynen benimsenmesi ve Mecliste de bu şekilde yasalaşması halinde, yurt dışına çıkışlarda artık 70 YTL yerine 15 YTL harç ödenecek. Taslak, yurt dışına çıkış harcıyla ilgili istisnaları da büyük ölçüde sınırlıyor. Yeni düzenlemeyle 7 yaşından küçük çocuklar ile uçakların uçuş personeli haricindeki herkes, yurt dışına çıkışlarda harç kapsamına alınıyor.

/ ANKARA

18.11.2006


 

Bank Asya’dan ödematik kartı

Bank Asya, doğrudan fatura ve kredi kartı tahsilatı yapabilen ödematik ile anında kredi kartı basma imkânı sağlayan şubeden kart basım sistemini hizmete soktu.

Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Büyükateş, müşterileri olsun olmasın herkesin banka kartına gerek duymadan faturalarını ’Ödematik’ cihazıyla gerçekleştirebileceğini söyledi.

Bir diğer yeniliklerinin de “Şubeden Kart Basım Sistemi” olduğunu kaydeden Büyükateş, kredi kartı başvurusunu şubeden yapanların yasal işlemlerin tamamlanmasının ardından aynı gün kartlarını şubeden alıp kullanabileceklerini belirtti. Büyükateş, 2007’nin ilk 3 ayında 8 şubeye kart basım makinesi kurarak 30 bin adet kart basmayı hedeflediklerini ifade etti.

Yeni Asya / İSTANBUL

18.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004