Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Bağdat’ta ölüm sessizliği

Irak’ın başşehri Bağdat’ta önceki gün 202 kişinin öldüğü, Mart 2003’te savaşın başlamasından bu yana düzenlenen en kanlı saldırının ardından mezhep ayrılığına dayalı şiddetin iç savaşa dönüşmesi endişeleri daha da artarken, hükümet başşehirde ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilân etti.

Bağdat’ın Şiî semtlerinden Sadr Mahallesi’nde son rakamlarla birlikte 202 kişinin ölümü, çoğu ağır 257 kişinin de yaralanmasına yol açan eş zamanlı saldırıların ardından hükümet tarafından sokağa çıkma yasağı ilân edildi. Bombalı saldırıların ardından önceki gece acil olarak toplanan kabine başşehirde ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan ederken, dün şehirde oldukça sakin bir gün yaşandı. İşyerleri ve dükkânların da kapalı olduğu Bağdat’ta, sokaklarda top oynayan küçük çocuklar ve güvenlik güçlerinin dışında kimse yoktu. ABD askerlerinin devriye gezdiği şehirde, Cuma sebebiyle camilerden de itidal çağrıları yükseldi. Önceki gece başta Irak Devlet Başkanı Celal Talabani olmak üzere, Şiî din adamı Abdül-Aziz El Hakim ve Sünnî kanadın önde gelen isimlerinden Devlet Başkan Yardımcısı Tarık El Haşimi ile ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın saldırının İslâmî kardeşlik için büyük bir tehlike olduğu ve bu kardeşliğin bozulması için anlaşmazlığa yol açmaya çalışan teröristler tarafından düzenlendiği kaydedilerek, halkın daha sakin olması istenmişti. İçişleri Bakanlığı kaynakları, önceki günkü saldırıda ölenlerin sayısının dün itibariyle 202’ye yükseldiğini belirtti. Saldırıda çoğu ağır 257 kişi de yaralanmıştı.

İŞGALDEN BU YANA YAŞANANLAR

Irak’ın başşehri Bağdat’ta önceki gün, Mart 2003’te savaşın başlamasından bu yana düzenlenen en kanlı saldırının ardından mezhep ayrılığına dayalı şiddetin iç savaşa dönüşmesi endişeleri daha da artarken, hükümet başkentte ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilân etti.

Şiilerin Sadr semtinde düzenlenen 257 kişinin de yaralandığı saldırının hemen ardından, saldırıyla ilgili suçlanan Sünnilerin bulunduğu bölgelere yönelik misilleme saldırıları geldi. Azamiye’deki Ebu Hanife Camii’ne 10 havan mermisi atılırken, Müslüman Alimlar Birliği adlı Sünnî merkeze de 8 havan mermisi fırlatıldı.

Irak’ta Mart 2003’te savaşın başlamasından sonraki önemli olayların kronolojisi şöyle:

9 Nisan 2003: Amerikan ve İngiliz güçlerinin, Kuveyt’ten Irak’a girmelerinden haftalar sonra Amerikan askerleri Bağdat’ın merkezine ulaştı ve 30 yıllık Saddam Hüseyin rejimi çökerek kaos ve yağma başladı.

13 Temmuz 2003: ABD’nin denetiminde seçilen 25 Iraklının oluşturduğu Irak Yönetim Konseyi, Bağdat’ta ilk oturumunu yaptı.

19 Ağustos 2003: Bağdat’ta BM merkezine bomba yüklü bir kamyonla düzenlenen saldırıda, aralarında BM temsilcisi Sergei Vieira de Mello’nun da bulunduğu 22 kişi öldü.

13 Aralık 2003: Amerikan askerleri, Saddam Hüseyin’i Tikrit yakınlarında ele geçirdi. ABD’nin Irak’a atadığı yöneticisi Paul Bremer ertesi Saddam Hüseyin’in yakalandığını açıkladı.

2 Mart 2004: Bağdat ve Kerbela’da düzenlenen saldırılarda 171 kişi öldü.

8 Mart 2004: Irak Yönetim Konseyi geçici anayasayı imzaladı.

17 Mayıs 2004: Bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında Yönetim Konseyi’nin başkanı öldürüldü.

1 Haziran 2004: Yönetim Konseyi, İyad Allavi Bakanlığındaki geçici hükümetin kurulması için kendisini feshetti. Gazi El Yaver Devlet Başkanı oldu.

28 Haziran 2004: ABD’nin resmen egemenliği Başbakan İyad Allavi başkanlığındaki hükümete devrettiği, planlanandan iki gün önce açıklandı. Geçiçici Koalisyon Yönetimi kendini feshetti ve Bremer Irak’tan ayrıldı.

30 Ocak 2005: Çoğu Sünninin boykot ettiği genel seçimleri, Şii’ler öncülüğündeki koalisyon kazandı.

16 Mart 2005: Irak Ulusal Meclisi ilk toplantısını yaptı, meclis 6 Nisanda Celal Talabani’yi devlet başkanı seçti. Meclis daha sonra Şiilerin Dava Partisi’nden İbrahim Caferi başbakanlığındaki kabineyi onayladı.

5 Temmuz 2005: Yeni anayasanın taslağını hazırlayacak olan meclis komisyonu, genel seçimlere düşük katılımı olan Sünnilerin desteğini sağlamak üzere denge oluşturmak için meclis dışından 15 Sünninin daha iştirakiyle ilk toplantısını yaptı.

22 Ağustos 2005: Meclis komisyonu, daha önceki ertelemenin ardından verilen sürenin tamamlanmasından dakikalar önce anayasa taslağını parlamentoya sundu. Sünnilerin itirazına rağmen, yapılan yeni görüşmelerin ardından anayasa 28 Ağustos’ta kabul edildi.

15 Ekim 2005: Anayasa, Sünnî Arapların muhalefetine rağmen yüzde 78 oy oranıyla referandumda onaylandı.

19 Ekim 2005: Saddam Hüseyin, ABD gözetiminde kurulan Irak’taki özel mahkemede yargılanmaya başladı.

15 Aralık 2005: Sünnilerin de itirazlarına rağmen katıldığı genel seçimler yapıldı.

10 Şubat 2006: Genel seçimlerin kesin sonuçlarının ilânıyla Şiî ittifak mecliste 128, Sünniler 58, Kürtler 53 sandalye kazandı.

22 Şubat 2006: Mezhep ayrılığına dayalı şiddeti körükleyen, Samarra şehrinde bir Şiî türbesine düzenlenen, yüzlerce kişinin öldüğü bombalı saldırı iç savaş endişelerini gündeme getirdi.

16 Mart 2006: Parlamento toplandı ancak Caferi’nin başbakan olarak kalma ısrarının yol açtığı tartışmalar arasında meclis başkanını seçemedi.

7 Nisan 2006: Talabani meclis tarafından yeniden devlet başkanı seçildi.

22 Nisan 2006: Caferinin sonunda kenarı çekilmesinin ardından Talabani, Caferi’nin Dava partisinden Nuri El Maliki’yi hükümeti kurmakla görevlendirdi.

20 Mayıs 2006: Meclis, Maliki hükümetini onayladı.

7 Haziran 2006: ABD’nin düzenlediği saldırıyla El Kaide’nin Irak’taki lideri Ebu Musab Zerkavi’nin öldürüldüğü açıklandı.

5 Kasım 2006: Saddam Hüseyin Irak mahkemesinde yargılandığı dâvâlardan, 1980’lerde Şiilerin öldürülmesiyle ilgili Duceyl katliâmı dâvâsında ölüm cezasına çarptırıldı.

23 Kasım 2003: Bağdat’ta 6 bomba yüklü araçla önde gelen Şiî mahallesi Sadr’a düzenlenen saldırıda 160 kişi öldü.

/ BAĞDAT

25.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bağdat’ta ölüm sessizliği

  ABD askerleri katliâmı seyretti

  Zehirlenen eski KGB ajanı öldü

  İsrail barış istemiyor

  G. Kore, Irak’tan asker çekecek


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004