Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ortak para fonu kurulacak

Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresinin sonuç bildirisinde, İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) üyesi ülkelerin uluslar arası işlemlerdeki mali açılımlarını kuvvetlendirmek için kolektif olarak ortak bir para fonu, ortak bir pazar planlama ve geliştirmenin teşvikinin gerekli olduğu vurgulandı.

MÜSİAD tarafından düzenlenen 10’uncu Uluslar arası İş Forumu (IBF) Kongresinin sonuç bildirisi, MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat’ın da katıldığı bir toplantıda, IBF Başkanı Erol Yarar tarafından açıklandı. Bildiride, kongreye 55 ülkeden 1.700 kişinin katıldığı belirtilerek, desteklerinden ve katılımlarından dolayı devlet temsilcilerine ve heyetlere teşekkür edildi.

Bildiride, ‘’Gelişmiş ülkelerin öncülüğündeki küreselleşme ve çok taraflı yeni mekanizmaların ortaya çıkışından kaynaklanan tehdit ve fırsatları göz önünde bulundurarak IBF, ilgili İKT üyesi ülkeleri birçok katmandaki insanlar arasında daha iyi anlayış ve işbirliği sağlamayı gerçekleştirecek olan daha fazla ekonomik entegrasyonu hedef almaya dâvet eder’’ denildi. IBF üyelerinin, İKT ve İslâm Kalkınma Bankası gibi kurumların ve hükümet temsilcilerinin, sürdürülebilir bir büyüme için çok önemli bir adım olan politika oluşturma ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde, özel sektörün dahil edilmesinden duydukları memnuniyet de dile getirildi.

ÜLKELER ARASI TİCARET KOLAYLAŞACAK

Sonuç bildirgesinde, ‘’İKT üyesi ülkelerin uluslar arası işlemlerdeki malî açılımlarını kuvvetlendirmek için kolektif olarak ortak bir para fonu, ortak bir pazar planlama ve geliştirmenin teşviki gerekli’’ görüşüne yer verilerek, İslâm Kalkınma Bankasının, İKT üyesi ülkelerin banka ve şirketleri için bir derecelendirme mekanizması kurmasının önemine işaret edildi. Bildiride, ‘’Arzcı kredilendirme’’ uygulamasının üye ülkelerin diğer üye ülkelere olan ihracatları için yapılmasına, üye ülkelerin bağlı bulundukları ticaret odasından belge almak suretiyle, kısa sürede ve kolay bir şekilde vize almalarının sağlanması yönünde uyarıda bulunulmasına, tarife dışı engeller, çifte vergilendirme, doğrudan ve dolaylı nakliye, kurumsal yetersizlikler, vizelerde yaşanan sıkıntı ve gecikmeler, ülke mevzuatlarının ülkeler arasında ve yerel olarak bir ahenge kavuşturulmasının kuvvetli bir şekilde desteklenmesi gerektiğine dikkat çekildi.

FİLİSTİN’E DESTEK ARTACAK

Bildiride, ‘’Filistin ürünlerinin marka bilincinin oluşturulması, fuarlar ve ‘Filistin malı al’ konulu çalışmalarla Filistin’e olan desteğin artırılması için harekete geçilmeli’’ görüşü aktarılarak, KOBİ’lerin desteklenmesi, büyük projeleri desteklemenin teşvik edilmesi, finans ve bankacılık kurumlarının hissedilir ve acil bir şekilde ticaret ve üretim başta olmak üzere iş dünyasının talepleri için finans kurumlarının karşılıklı olarak birbirlerini tanımaları da teklif edildi.

Bildiride, 11’inci Uluslar arası İş Forumu (IBF) Kongresinin, Suriye, Cezayir, Fas ve Birleşik Arap Emirliklerinden birinin seçilmesiyle Kasım 2007’de yapılacağı ifade edildi.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

25.11.2006


 

Babacan’dan kayıt dışı itirafı

Devlet Bakanı Ali Babacan, kayıt dışılıkta son 4 yılda hiçbir ilerleme kaydedemediklerini belirterek, “Bunu itiraf etmek ve kabul etmek zorundayız” dedi.

Babacan, Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, herhangi bir ülke için yatırım çekebilmek ve avantaj sahibi olmanın önemli olduğunu belirtirken, önce siyasi sonra da makro ekonomik istikrarın sağlanmasıyla yatırımların çekilebileceğini söyledi.

İstihdam rakamlarına da değinen Babacan, yüzde 10 işsizliğin arkasındaki en önemli nedenlerden birinin beceri eşitsizliği olduğunu belirterek, bu nedenle sanayicinin kendisiyle çalışacak uygun eleman bulamadığını, bunun giderilmesinde mesleki eğitim becerilerini eşleştirmenin önemine dikkat çekti. Türkiye’de kayıt dışı ekonominin hala önemli sorunlardan biri olduğunu vurgulayan Babacan şunları kaydetti: “Belki tek ilerleme kaydedemediğimiz alanlardan bir tanesi ne yazık ki budur. Geçtiğimiz 4 yıl içinde Türkiye’deki kayıt dışılıkla ilgili belki hiçbir ilerleme kaydedemedik. Bunu itiraf ediyorum ve kabul etmek zorundayız. Çok talihsiz tabii ama durum bu” cevabını verdi

Niyet mektubu tamam

Devlet Bakanı Ali Babacan, niyet mektubuyla ilgili taslak çalışmaların dün gece itibariyle tamamlandığını belirtirken, “Herhalde bu hafta sonu ya da Pazartesi falan imzalanır. Niyet mektubunun bütün detayları konusunda IMF heyetiyle mutabakat sağlanmış durumda” dedi.

Babacan, gözden geçirmenin aralık ayı içinde tamamlanması konusundaki planda herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını belirtti. MB’den uyarı Forumda konuşan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da, kayıtdışı ekonominin tam bir ekonomik kalkınmanın önünde engel olduğunu ifade ederek, kısa vadede yüksek maliyetler sebebiyle istihdamı desteklese de uzun vadede istihdam ve mali sektör üzerinde olumsuz etkisinin bulunduğunu kaydetti. Kayıtdışı istihdamın temel sebebinin istihdam üzerindeki yüksek maliyetler olduğunu belirten Durmuş, bu sebeble iş adamlarının üzerindeki istihdam yükünün azaltılması gerektiğini söyledi. (aa)

/ İSTANBUL

25.11.2006


 

Nahum: Cezalar sektörü zayıflatır

Petrol Ofisi Üst Yöneticisi Jan Nahum, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun verdiği para cezalarına ilişkin, “Bir sektörden bu boyutta kaynak çekildiği zaman sektörün zedelenmemesi imkansız” değerlendirmesinde bulundu.

Nahum, Dünya Ekonomik Forumu Türkiye Zirvesi sırasında bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, EPDK’nın verdiği cezanın çok ciddi boyutta olduğunu belirterek, “Zayıflık birtakım yatırımları geciktirebilir, birtakım birleşmelere sebebiyet verebilir. Bazı şirketler devam edip etmeme konusunda bir karar noktası oluşturabilir. Bir sektörden bu boyutta kaynak çekildiği zaman sektörün zedelenmemesi imkansız” görüşünü aktardı.

Yargı sürecinin devam ettiğini ifade eden Nahum, cezaların idari belgelenmeyle ilgili olduğunu, kaçakçılıkla bağlantısı bulunmadığını da kaydederek, cezalarla ilgili taksitlendirme talebinde bulunduklarını, cezanın şirketin programlanmış yatırımlarını etkilemeyeceğini bildirdi.

/ İSTANBUL

25.11.2006


 

Şener: Elektrik iş yerlerinde daha ucuz olmalı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye ekonomisinin, kamu finansman dengeleri açısından kısa dönemde gelir kaybını göze alabilecek durumda olmadığını bildirdi.

Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) tarafından düzenlenen toplantıda son ekonomik gelişmeler ışığında Türkiye ekonomisini değerlendiren Şener, içinde bulunulan dünyayı ve değişimin dinamiklerini anlamak gerektiğini söyledi.

Katılımcıların sorularını da cevaplayan Şener, doğal gaza dayalı üretim yapılan ülkelerde elektrik maliyetlerinin çok düşük olduğunu vurguladı. Şener, Türkiye’de yıllarca meskenlere düşük, iş yerlerine pahalı uygulanan elektriğin kendi dönemlerinde aynı seviyeye getirildiğini, ancak iş yerlerinde elektriğin daha ucuz olması gerektiğini ve diğer ülkelere göre Türkiye’deki elektrik fiyatlarında aşırı bir pahalılık bulunmadığını söyledi.

/ İSTANBUL

25.11.2006


 

Fiskobirlik 42 bin ton ürün aldı

FİSKOBİRLİK, 2006 ürünü alım kampanyası çerçevesinde 42 bin ton ürün alımı gerçekleştirdi.

FİSKOBİRLİK Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, alım kampanyasını 11 Eylül’de açan birliğin, bugüne kadar ortağı olan üreticiden ‘emanet’ usûlü ile alım yaptığı belirtildi.

Ürün alımlarının 50 kooperatif bölgesinde mesai günü ve saati içinde sürdürüldüğünü ifade eden yetkililer, birliğin 42 bin ton ürün karşılığında üreticiye yaklaşık 190 milyon YTL borçlandığını kaydettiler. Ödemelerin daha önce açıklanan takvime göre, ürün bedelinin yüzde 10’unun FİSKOMAR marketlerinden alış veriş fişi, geriye kalan yüzde 90’lık kısmının ise 2007 yılının Şubat, Mayıs ve Temmuz aylarında 3 eşit taksit halinde ödeneceği hatırlattı

/ GİRESUN

25.11.2006


 

Günday: Büyüme halka yansımıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Derviş Günday, ekonomide son üç yıldır gözlenen yüksek büyüme hızının topluma olumlu olarak yansımadığını belirterek, ‘’Kapanan işyeri sayısının açılandan fazla olması, bunun göstergesidir’’ dedi.

Günday, yaptığı açıklamada, bu yılın ilk 10 ayında 215 bin 923 yeni iş yeri açılmasına rağmen, 276 bin 918 işy erinin kapandığını söyledi.

Ekonomideki büyümenin halkın alım gücünde değişiklik oluşturmadığını savunan Günday, “İthalata dayalı olarak büyüyen Türkiye, artan cari açığı, iç ve dış borcu ve bir türlü gerilemeyen işsizlik oranı ile halen kriz eşiğinde bir ekonomi görüntüsü vermektedir. Memurun, işçinin, köylünün reel gelirleri ve alım gücü artmadığı sürece, esnaf-sanatkârların ayakta kalmaları da mümkün görülmemektedir.’’ dedi.

/ ANKARA

25.11.2006


 

Kabak Kasım ayının zam şampiyonu oldu

Kabak, Kasım ayının zam şampiyonu oldu. Ekim ayında kilosu ortalama 0.98 YTL’den satılan kabak, Kasım ayında yüzde 155 oranında zamlanarak 2.5 YTL’ye yükseldi.

Kayseri Ticaret Odası Tüketici Fiyatları İndeksi açıklandı. KTO verilerine göre kabak fiyatları yüzde 155, salatalık yüzde 153, dolma biber yüzde 73, taze fasulye yüzde 60, lahana ise yüzde 50 oranında zamlandı. Domates, ıspanak, patlıcan, sabun, diş macunu, dana eti ve ekmek fiyatları da değişik oranlarda artış gösterdi.

Kasım ayı içerisinde portakal fiyatlar yüzde 34, mandalina yüzde 28, piliç eti yüzde 17, sosis yüzde 13, beyaz peynir ise yüzde 12 oranında ucuzladı. Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Kilci, fakirlik sınırındaki 4 kişilik bir ailenin asgarî gıda harcamasının Kasım ayında Ekim ayına göre yüzde 0.60 azalarak 388.37 YTL’ye gerilediğini bildirdi.

/ KAYSERİ

25.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004