Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Vekil, 20 asgarî ücretliye bedel

Bir milletvekili maaşının, yaklaşık olarak 20 asgarî ücretlinin toplam maaşlarına denk düştüğünü belirten Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Sekreteri ve Ankara Şube Başkanı Recep Orhan, başka bir hesaplamaya göre ise, bir milletvekilinin maaşının ödenebilmesi için 112 asgarî ücretli vatandaşın gelir vergisi ödemesi gerektiğini kaydetti.

Bir haber sitesinde yer alan haberde, TİED Genel Sekreteri Orhan, işçi ve Bağ-Kur emeklisine 2007 yılı için toplamda yüzde 7 memur ve emeklilerine toplamda yüzde 8.16 zam verilmesi planlanırken, milletvekili maaşlarına yüzde 9.3 zam yapılmasını eleştirdi. Orhan, “Bunun adı adalet olamaz, ölçüsü de hakkaniyet olamaz” diye konuştu.

Asgarî ücretli bir çalışanın Hazine’ye ödediği gelir vergisinin aylık 67.70 YTL olduğunu ifade eden Orhan, şunları kaydetti: “Buna göre; bir milletvekilimizin maaşının ödenebilmesi için Hazineye asgarî ücretle geçinen 112 vatandaşımızın gelir vergisi ödemesi gerekmektedir. Bir diğer hesaba göre; bir vekilin maaşı, yaklaşık olarak 20 asgarî ücretli vatandaşımızın toplam maaşlarına denk düşmektedir. Yani bir vekil, 20 asılın bir ayda aldığı toplam meblağı almaktadır.”

Bir başka hesaba göre, bir vekilin aylığının tabandan aylık alan 16 işçi emeklisinin bir ayda aldıkları aylıklara denk geldiğine işaret eden Orhan, “Ayrıca; bir vekilimizin maaşı, tabandan aylık alan 33 Bağ-Kur tarım emeklisinin veya 22 Bağ-Kur esnaf emeklisinin toplam maaşları kadardır. Memur emeklilerine bakıldığında ise; bir vekilimizin maaşının toplam 12 memur emeklisi taban aylığına denk düştüğü görülmektedir” dedi.

Asgarî ücretliler ve emeklilerin aylık gelirleriyle vekillerin aylık gelirleri arasında adeta bir uçurum olduğunu ve bu uçurumun 2007 yılında daha da artacağını ifade eden Orhan, yaşanan bu adaletsizliği ortadan kaldıracak bazı tedbirlerin alınmasını istediklerini kaydetti.

TİED’e göre maaşlar

TİED’in verilerine göre, milletvekili maaşı 7 bin 566 YTL, asgarî ücret 380.46 YTL, en düşük işçi emeklisi aylığı 476.86 YTL, en düşük Bağ-Kur tarım emeklisi aylığı 231.36 YTL, en düşük Bağ-Kur esnaf emeklisi aylığı 349.05 YTL ve memur emeklisi aylığı da 620.32 YTL düzeyinde bulunuyor.

/ ANKARA

26.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Vekil, 20 asgarî ücretliye bedel

  Maliyeden, düşük beyana ayrıntılı inceleme

  The Economist’e göre: 2007‘de neler olacak?

  Çukurova ajansla kalkınacak

  Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ‘yeni imaj’

  Gıda Fuarı’nda Ülker’e büyük ilgi

  THY, Avrupa büyüme rekortmeni

  Bank Asya’dan selzedelere 100 bin YTL yardım


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004