Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Çözüm için tek arena BM

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümü için tek arenanın Birleşmiş Milletler olduğunu, Avrupa Birliği’nin (AB) böyle bir şeyi istese de yapamayacağını belirterek, “AB çözemez, çünkü ne o bilgi birikimi, ne yeteneği, ne de tarafsızlığı var” dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, son zamanlarda Kıbrıs sorunuyla herkesin ilgilendiğini, bunun da çok tabiî olduğunu, çünkü her uluslar arası çalışmanın bir yerinde Kıbrıs’ın sorun oluşturduğunu ifade etti.

RUM’UN TALEPLERİ TÜRKİYE’YE

ÖN ŞART OLDU

Türkiye’nin AB’ye girişinin ön şartı haline getirilmiş olmasının bu süreçte dikkati çeken yeni gelişme olduğunu söyleyen Talat, geçmişte bunun olacağını tahmin ettiklerini, ancak işin bu boyuta ulaşabileceğini özellikle AB çevresinin hesaplayamadığını dile getirdi.

Kıbrıs Rum tarafının taleplerine örnekler veren Talat, şu an en temel şartın limanların açılması olduğunu, bunun gerekçesinin de Ankara Antlaşması olduğunu hatırlattı. Taşımacılık sektörünün Gümrük Birliği anlaşmasının hizmet sektörünü kapsamadığını ve bunun da aynı anlaşmayı imzalayan başka ülkelerin Türkiye’ye uyguladığı kotadan anlaşılacağını belirten Talat, hava sahalarının Gümrük Birliğiyle hiç ilgisi olmadığının altını çizdi. KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs sorununun varlığının, Rum tarafının AB üyesi olmasının ve Türkiye’nin AB yolunda ilerlemekte oluşunun sorunların esas kaynağını oluşturduğuna dikkat çekti. Talat, bu gerçekleri bilen ve bu doğrultuda hareket eden akıllı adamların gözünde Kıbrıs sorununun çözümünden başka doğru yol olmadığını vurguladı ve bunun AB ile diğer ülkeler tarafından yavaş yavaş seslendirilmeye başlandığını söyledi.

“BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜM ŞART”

Kıbrıs konusunda bütünlüklü bir çözüme ulaşılmaması halinde sorunların AB ile sınırlı kalmayacağını, başka alanlara da kayacağını dile getiren Talat, Türkiye’nin, önü tıkanmasın diye ortaya koyduğu son girişimin bütünlüklü çözümü de içeren bir düşünce olduğuna işaret etti. Talat, bunun da önerinin doğru bir öneri olduğunun göstergesi olduğunu belirtti. Talat, Türkiye’nin ortaya koyduğu önerinin, hem karşılıklı olarak limanlarla havaalanlarının açılmasını öngördüğünü hem de 2007 yılı içerisinde Kıbrıs sorununun çözülmesinin önemini vurguladığını hatırlattı.

Uluslararası toplumun tüm dikkatini çözüme yönlendirmek durumunda olduklarını söyleyen Talat, Kıbrıs sorununun mülkiyetle ilgili bölümünü çözemeyeceğine işaret ederek, bu sorunu yine bütünlüklü çözümle halledilebileceğini ifade etti.

Talat, bütünlüklü çözüm için tek arenanın BM olduğunu, AB’nin böyle bir şeyi istese de yapamayacağını belirterek, “AB çözemez, çünkü ne o bilgi birikimi, ne yeteneği, ne de tarafsızlığı var” dedi.

BM sürecini yeniden canlandırmaya konsantre olmaları gerektiğini vurgulayan Talat, “Sadece bizim değil, Rum tarafı da artık anlamış olmalıdır ki Kıbrıs sorununun çözümü dışında bir çıkış yoktur. Aksi halde birbirimizi daha fazla hırpalayıp kırmaktan başka bir şey yapmayacağız” diye konuştu.

/ LEFKOŞA

11.12.2006


 

İran’dan ABD’ye şartlı destek

İran yönetimi, ABD hükümetine askerlerini Irak’tan çekmesi şartıyla yardım edebileceğini açıkladı. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, düzenlediği basın toplantısında, hafta içinde açıklanan Irak Çalışma Grubu’nun raporuna değindi ve ABD yetkililerinin rapor konusundaki tutumlarını tam olarak ortaya koymadıklarını söyledi.

“ABD hükümetinin Irak’tan çekilme kararını bekliyoruz” diyen Hüseyni, kendi görüşlerini bu karardan sonra bildireceklerini kaydetti. Irak’taki güvensizliğin asıl nedeninin işgalciler olduğunu, bu ülkede güvenliğin sağlanması için işgalci güçlerin bölgeyi terk etmesi gerektiğini vurgulayan Hüseyni, işgalci güçlerin Irak’ı terk etmesinden sonra Orta Doğu’daki güvenliği bölge ülkelerinin sağlayabileceğini ifade etti. Sözcü, ABD ile ikili müzakerelere ilişkin bir soru üzerine, “Bizim ABD ile ikili olarak müzakere etmemiz asla söz konusu değil” diyerek, görüşme önerisinin ABD tarafından geldiğini belirtti ve “Şu anda önemli olan Irak’tan geri çekilmek için ABD hükümetin resmi bir karar almasıdır. ABD ile görüşmek ve diğer konular bu karardan sonra ele alınabilir” diye konuştu. Irak hükümetine yardım için hiçbir ön koşulları olmadığını ifade eden Hüseyni, Irak’ta huzur, istikrar ve güvenlik için Irak hükümetiyle her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

NÜKLEER KRİZ

Hüseyni, ülkesinin nükleer programı nedeniyle Batılı ülkelerle yaşadığı krize değinirken de ABD ile birlikte hareket eden üç Avrupa ülkesi İngiltere, Fransa ve Almanya’yı “çok kötü bir yol seçmekle” suçladı. Avrupa ülkelerinden tekrar müzakereye dönmelerini isteyen Hüseyni, Rusya ve Çin’in tutumunun da müzakereye dönülmesinden yana olduğunu vurguladı.

İran’a karşı yaptırım kararı alınması durumunda şartların daha da sertleşeceğini ifade eden Hüseyni, “Böyle bir girişimde bulunurlarsa, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliğini gözden geçiririz. Gelecekteki kararlarımızı da buna göre veririz” dedi. Hüseyni, Rusya Federal Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Sergey Kriyenko’nun da İran-Rusya karma ekonomik toplantısı için yarın Tahran’a geleceğini bildirdi.

/ TAHRAN

11.12.2006


 

Bush, Irak’ta işbirliği teklif etti

ABD Başkanı George Bush, Irak savaşında yeni bir strateji için Cumhuriyetçiler ile Demokratların birlikte çalışması çağrısında bulundu.

Bush, haftalık olağan radyo konuşmasında, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar gibi Washington’daki herkesin, en iyi yöntemi belirlemek üzere daha geniş bir konsensüsü bulmaları ve birlikte çalışmaları gerektiğini söyledi.

Irak Çalışma Grubu’nun raporunda, Irak’ın kendisini yönetebilmesi ve savunabilmesine ilişkin stratejik amaçlarının açık bir şekilde kabul edildiğini belirten Bush, Çalışma Grubu’nun tüm teklif ettiğini değerlendireceğini, bu arada Savunma ve Dışişleri Bakanlıkları ile Ulusal Güvenlik Konseyi’nin görüşlerini de bekleyeceğini kaydetti.

/ WASHINGTON

11.12.2006


 

Arap dünyası barut fıçısı

Suudi Arabistan Kralı Abdullah, ‘’Arap dünyasının patlamaya hazır barut fıçısı gibi olduğunu’’ söyledi.

Riyad’da düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi toplantısının açılışında konuşan Kral Abdullah, Arap dünyasına yönelik birçok tehdit bulunduğunu belirterek, ‘’Arap dünyası barut fıçısı gibi, patlaması için tek bir kıvılcım yeterli’’ ifadesini kullandı. Körfez İşbirliği Konseyi toplantısına Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri devlet başkanları katılıyor.

/ RİYAD

11.12.2006


 

Bangladeş’te siyasî kriz

Bangladeş Devlet Başkanı İyacuddin Ahmed, seçim reformu konusunda siyasî bir anlaşmaya varılamamasının ardından, düzenin muhafaza edilmesi için ülkenin her tarafına asker konuşlandırılmasını istedi.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Devlet Başkanı Ahmed, “kamu yaşamını ve mülkü korumak için sivil yönetimin menfaati doğrultusunda ordunun konuşlanmaya hazırlanmasını, askerlerin de göreve hazır olmasını” istedi. Askeri kaynakları, kararın hızla uygulanacağını belirttiler. Bu arada Dakka polisi de, devlet başkanlığı sarayı etrafında toplantı ve gösteri yapılmasını yasakladı.

/ DAKKA

11.12.2006


 

Sri Lanka’da şiddet: 40 ölü

Sri Lanka’nın doğusunda hükümet güçleriyle ayrılıkçı Tamil gerillaları arasında çıkan çatışmada 40 gerilla öldürüldü.

Savunma Bakanlığının açıklamasında, ordunun, gerillaların top ateşine karşılık verdiği ve çatışmalarda, Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları örgütüne mensup 40 gerillanın ve 2 askerin öldüğü belirtildi. Bakanlığın açıklamasında, çatışmalar sebebiyle Trincomalee bölgesindeki 1450 kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı kaydedildi. Tamil gerillalarının açıklamasında ise çatışmalarda 30 asker, 15 sivil ve 7 gerillanın öldürüldüğü ileri sürüldü.

/ KOLOMBO

11.12.2006


 

Şiî evine baskın: 9 ölü

Bağdat’ta, Şiilerin yaşadığı iki eve silâhlı bir grup tarafından baskın düzenlendiği ve 9 kişinin öldürüldüğü açıklandı.

Polis kaynakları, saldırıda, Sünnilerin yoğun olduğu Cihad bölgesinde yaşayan iki ailenin hedef alındığını, 20 kadar silâhlı kişinin, bir baba ile üç oğlunu ve diğer evde de 5 erkek kardeşi öldürdüğünü söylediler. Saldırılarda kadınların hedef alınmadıkları belirtildi. Şiî militanların dün Bağdat’ın batısında düzenledikleri saldırıda iki kişi ölmüş, onlarca Sünni aile bölgeden kaçmaya zorlanmıştı. Öte yandan, yine Bağdat’ta, 40 kadar ceset bulunduğu belirtildi. İçişleri Bakanlığı açıklamasında, bulunan cesetlerin büyük kısmında işkence izlerine ve kurşun yaralarına rastlandığı kaydedildi.

/ BAĞDAT

11.12.2006


 

Hamas, erken seçime karşı

Filistin’de iktidarda bulunan Hamas örgütü, Filistin Kurtuluş Örgütü yürütme komitesinin, erken seçime gidilme kararını reddetti.

Hamas’ın önde gelen isimlerinden Halil El Hiyya, yaptığı açıklamada, erken seçim çağrısını reddettiklerini ve bu çağrının ‘’Hamas’ın siyaset sahnesinden kaldırılması amacıyla demokrasiye vurulmuş bir darbe olduğunu’’ söyledi.

El Hiyya, ‘’Bu karar Filistin’in ulusal çıkarlarına hizmet etmemektedir ve durumun ciddiyetini artırmaktan başka işe yaramamaktadır’’ dedi. Filistin Kurtuluş Örgütü yürütme komitesi toplantısından sonra yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Hamas ile siyasî anlaşmazlıklar üzerine erken seçim çağrısı yapmasının kararlaştırıldığı belirtilmişti. Abbas’ın, erken seçim çağrısını, hafta içerisinde yapacağı bir konuşmayla açıklayacağı belirtilmişti.

/ GAZZE

11.12.2006


 

Nejad’dan ‘direnişe devam’ çağrısı

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Filistinlilere İsrail’i tanımamaları ve direnişi sürdürmeleri çağrısında bulundu.

İran’ı ziyaret eden Filistin Başbakanı İsmail Haniye ile görüşen Ahmedinejad, görüşmeden sonra İran televizyonuna yaptığı açıklamada, ‘’Halkın seçtiği Filistin hükümetinin Kudüs’teki işgal rejimini tanımaması ve cesur bir politika yürüterek Filistin halkının direnişini amaca ulaşana kadar desteklemesi gerektiğini söyledi. Ahmedinejad, ‘’Bu yönetimin en büyük destekçisi ABD zayıflıyor ve Filistin halkının direnişini kırma girişimleri başarısızlığa uğruyor’’ diye konuştu. Hamas hükümetini destekleyen Tahran yönetimi, Hamas’a iktidara geldiği Mart ayından beri 120 milyon dolardan fazla maddí yardımda bulundu.

/ TAHRAN

11.12.2006


 

Haniye: İsrail’i tanımayı düşünmüyoruz

Resmî ziyaret için İran’da bulunan Filistin Başbakanı İsmail Haniye, İsrail’i tanımayı düşünmediklerini söyledi.

Öğrenci ajansı İSNA’nın haberine göre, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile Tahran’da görüşen Haniye, Hamas hükümetinden `’siyonist rejim’’ karşısında direnişi sürdürmelerini isteyen Ahmedinejad’a, Hamas hükümetinin ‘’Kudüs’ü işgal eden İsrail’i tanımak gibi bir düşüncesinin’’ olmadığını söyledi. Kendilerine verdikleri destek dolayısıyla İran halkı ve hükümetine teşekkür eden Haniye, ‘’İran cumhurbaşkanının Filistin halkına verdiği mantıklı ve açıktan destek, Müslümanlara gurur veriyor, Filistinli direnişçilerin de kalplerini ısıtıyor’’ dedi. Batılı ülkelerin taleplerine ve zorbalığa boyun eğmeyeceklerini belirten Haniye, İsrail’i tanımayacaklarını yineledi.

/ TAHRAN

11.12.2006


 

Rumsfeld’ten veda ziyareti

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in Irak’a bir veda ziyaretinde bulunduğu bildirildi.

Savunma Bakanlığı sözcüsü Yarbay Todd Vician konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Savunma Bakanı Rumsfeld Irak’ta görev yapan askerlere takdirlerini sunmak ve hem askerlere, hem de ailelerine, yaptıkları fedakarlıklardan dolayı teşekkür etmek amacıyla Irak’ta bulunuyor’’ diye konuştu.

/ WASHINGTON

11.12.2006


 

Güney Amerika’da işbirliği çabaları

Güney Amerika liderleri, Avrupa benzeri ortak bir parlamentoyu de kapsayan, daha yakın siyasî ve ekonomik ilişkiler kurmanın yollarını arıyorlar.

Bolivya’nın Cochabamba şehrinde düzenlenen 2. Güney Amerika Ülkeleri Topluluğu zirvesinin açılışında konuşan ev sahibi Bolivya’nın Devlet Başkanı Evo Morales, “Bir tarih yapmalıyız. Adaletsizliğin, boyunduruğun kara tarihini geride bırakacak bir tarih” diye konuştu. Venezuella Devlet başkanı Hugo Chavez de, zirveye gelişi sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Güney Amerika’nın birleşmesi gerektiği üzerinde durarak, “Yalnızca birlik bizi özgür kılabilir. Yalnızca özgürlük bizi uçurabilir” dedi. Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva ise, Güney Amerika için uluslarar ası bir parlamento kurulması teklifinde bulundu. Silva, bunun tüm Latin Amerika’yı kapsaması gerektiğini, merkezinin de Cochabamba olabileceğini söyledi.

/ COCHABAMBA

11.12.2006


 

Discovery fırlatıldı

Uzay mekiği Discovery’nin uzaya fırlatıldığı bildirildi. NASA tarafından ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılan uzay mekiği Discovery, 7 kişilik mürettebatıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) doğru yolculuğuna başladı.

Discovery, Güneş Sistemi’nde koloniler kurulabilmesine ve özellikle de Mars’a gidilebilmesine imkân sağlayacak olan UUİ’nin inşasına yardımcı olacak. Astronotlar, 12 gün sürecek yolculukları sırasında öncelikle UUİ’yi genişletmek için yeni bir metal kiriş ekleyecek, ayrıca UUİ’nin tüm elektrik ve klima bağlantılarını yeniden yapacak.

NASA Başkan Yardımcısı Bill Gerstenmaier, çok karmaşık olarak değerlendirdiği bu görevlerin yerine getirilmesi için toplam 19 saat sürecek 3 uzay yürüyüşünün öngörüldüğünü belirtmişti.

/ CAPE CANAVERAL

11.12.2006


 

RTS, AİHM’e başvuracak

Almanya Türk Vatandaşları Konseyi (RTS), yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy hakkı konusunda Avrupa İnsan hakları Mahkemesine başvuracak.

RTS üyesi olan Türk İş Adamları Dernekleri Avrupa Federasyonu (TİDAF) Başkanı Ahmet Yenice, bugün yaptığı basın toplantısında, Almanya’daki Türk vatandaşlarının sorunlarının çözümü için oy hakkının gerekli olduğunu söyledi. Yenice, bu konuda Almanya ve Türkiye’de avukatlar tarafından hukuki araştırmaların yapıldığını belirterek, gelecek yıl içinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne Türkiye hakkında şikâyet dilekçesi vereceklerini bildirdi.

/ BERLİN

11.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004