Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Türkmenbaşı vefat etti

Türkmenistan, “ömür boyu lideri” Saparmurat Niyazov Türkmenbaşı’nı kaybetmesinin şokunu yaşıyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir hükümet kaynağı, “Hepimiz şoktayız” dedi. Bir hükümet kaynağı da 21 yıldır devlet başkanı olan Niyazov’un beklenmedik bir şekilde öldüğünü duyurdu.

Her iki kaynak da Niyazov’un yerel saatle 04.30’da hayata veda ettiğini belirtti. Türkmenistan devlet televizyonu, Saparmurat Niyazov Türkmenbaşı’nın ölümünü “Büyük Türkmenbaşı öldü” flaşıyla duyurdu. Televizyon, Türkmen liderin “kalbinin aniden durması sonucu öldüğünü” bildirdi. Televizyonda Türkmenbaşı’nın ölümü nedeniyle karartılan ekranda bayrak görüntüsü ve liderin portresi yayınlanıyor. Hiçbir muhalife müsahama göstermeyen kişiliğiyle tanınan Türkmenbaşı’nın ülke çapında binlerce portresi ve heykeli bulunuyor.Türkmenbaşı, ismini limanlara, çiftliklere, askeri birlikler ve hatta bir meteora bile vermesiyle ün salmıştı.

Aylara, Türkmenbaşı (Ocak), Bayrak (Şubat), Nevruz (Mart), Kurbansultan (Nisan), Mahdumkulu (Mayıs), Oğuz (Haziran), Korkutata (Temmuz), Alparslan (Ağustos), Ruhname (Eylül), Garaşsızlık (Ekim), Sultansancer (Kasım) ve Bitaraflık (Aralık) isimleri verildi. Gün isimleri de Başgün (Pazartesi), Yaşgün (Salı), Hoşgün (Çarşamba), Soğapgün (Perşembe), Anna (Cuma), Ruhgün (Cumartesi) ve Dinçgün (Pazar) olarak değiştirildi. Caddelere, çiftliklere, at sürülerine, dünyadaki en uzun kanala, bir şehre, gemilere ve çocuklara Türkmenbaşı’nın şerefine adı verildi. Fotoğrafları, votka şişelerini, konyak ve çeşitli gıda ürünlerinin paketlerini süsledi.

”RUHNAME”

Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı’nın 3 yıllık çalışmayla kaleme aldığı “Ruhname” isimli eseri, 2001’de yayımlandı. “Ruhname”, Ekim 2001’de bağımsızlığın 10. yıldönümü kutlamaları sırasında halka dağıtıldı.Türkmenbaşı, Ruhname kitabını üç defa gönülden okuyanın cennetlik olacağını belirterek, “Her sabah akşam devamlı Ruhname kitabını okuyan insanın gönlü açılır ve o insan Allah’a daha yakın olur” diye konuştu.

Türkmenistan Devlet Başkanı Türkmenbaşı, “Orta Asya’nın en büyük camisini” kendi köyü Kıpçak’ta 2004’te ibadete açtı.Türkmen devlet televizyonu, “devletin, ömür boyu liderleri Saparmurat Niyazov Türkmenbaşı’nın siyasetini içte ve dışta aynen sürdüreceğini” bildirdi.

TÜRKMENBAŞI KİMDİR?

Ülkesini 20 yıldan fazla süre yöneten Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı, sert kişiliğiyle tanınıyordu. 66 yaşında dün kalp krizinden vefat eden Saparmurat Niyazov Türkmenbaşı, 1940 yılında bir işçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasını 2. Dünya Savaşı’nda, ailesinin diğer üyelerini de 1948 yılında meydana gelen Aşkabat depreminde kaybeden Türkmenbaşı, önceleri bir yetimhanede sonra da uzaktan akrabalarının yanında büyüdü. Leningrad Teknik Üniversitesinden enerji mühendisi olarak mezun olan Türkmenbaşı, Aşkabat yakınlarındaki Bezmein enerji tesislerinde çalıştı. Komünist Partisi üyesi olan Türkmenbaşı 1985’te Türkmenistan Milletvekilleri Konseyi Başkanlığı’na atandı. Daha sonra Türkmen Komünist Partisinin Merkez Komite Birinci Sekreterliği’ne seçildi. Türkmenbaşı, Türkmenistan’ın Moskova’dan bağımsızlığını ilân etmesinden önce 1985 yılından bu yana iktidarda bulunuyordu.

/ AŞKABAT

22.12.2006


 

Muhammed, George’u geçti

İngiltere’de Muhammed adının, popüler isimler listesinde, klasik bir İngiliz ismi olan George’u geride bıraktığı, her geçen gün daha çok anne babanın çocuklarına Muhammed adını koyduğu belirtildi.

İngiltere’de etnik ve dini çeşitliliğin ne kadar yaygınlaştığını bir kez daha ortaya koyan gelişmeyi birinci sayfasından duyuran The Daily Telegraph gazetesi, “Muhammed” isminin çeşitli şekillerde yazılabildiğine ve bunların her birinin listede ayrı ayrı yer aldığına dikkat çekti. Muhammed isminin İngiltere’de en yaygın yazılış biçimi “Mohammed”in 2006 yılında doğan 2833 erkek çocuğuna konulduğuna işaret eden gazete, bunun İngiltere ve Galler’de popüler isimler arasında yer alan George’u geride bıraktığını ve en çok konulan 22. isim haline geldiğini kaydetti. Listede, Muhammed isminin geçen yıla göre daha üst sıralara tırmandığı, etnik ve dinî çeşitlilikte Müslümanların payı arttıkça bu ismin kullanımının daha çok artacağı belirtilen haberde, ismin “Muhammad” şeklindeki yazılışının da listede 44. sırada bulunduğu kaydedildi. 2006 yılında 1422 çocuğa da Muhammad adının verildiği bildirildi. Böylece Muhammed isminin iki ayrı yazılışının da İngiltere’de popüler isimler listesinin ilk 50 sırasında yer alması, önemli bir kültürel değişimin habercisi olarak değerlendirildi. İngiltere’de en çok konulan isimler listesinde erkek isimlerinde ilk 10’u “Jack, Thomas, Joshua, Oliver, Harry, James, William, Samuel, Daniel ve Charlie” oluştururken, kız isimlerinde ise liste “Olivia, Grace, Jessica, Ruby, Emily, Sophie, Chloe, Lucy, Lily ve Ellie” şeklinde oluştu.

/ LONDRA

22.12.2006


 

Pentagon’a para yetmiyor

Pentagon’un, Irak ve Afganistan’daki savaşlarda kullanılmak üzere Beyaz Saray’dan 99,7 milyar dolar ek bütçe istediği bildirildi.

AP Ajansı, Pentagon’un isteğinin Kongre tarafından da kabul edilmesi durumunda, bu bütçe yılı için Irak ve Afganistan savaşına harcanacak paranın 170 milyar dolara ulaşacağını kaydetti.

22.12.2006


 

‘Irak’ın tarihte benzeri yok’

Arap Birliği’nin Irak’taki temsilcisi Büyükelçi Muhtar Lamani, Bağdat ve civarında Sünnilerle Şiiler arasındaki mezhep çatışmalarının “eşi benzeri görülmedik” seviyeye ulaştığını söyledi.

Lamani, “Elimizdeki bilgilere göre, mezhep çatışmaları Bağdat ve komşu bölge Diyala’da eşi benzeri görülmedik seviyeye ulaştı. Örneğin, sadece geçen hafta bu iki bölgede 250 siyasî cinayet işlendi” dedi.

Bu cinayetler arasında, Bağdat’ta Başbakan Nuri El Maliki başkanlığında yapılan ulusal uzlaşma konferansına katılan Diyalalı 5 aşiret reisinin öldürülmesinin bulunduğunu belirten Lamani, cinayetlerin her kesimden insanı hedef aldığını söyledi. Irak’ta her birinin kendi gündemi olan 200 kadar silâhlı grubun aktif olduğunu ifade eden Lamani, mezhep çatışmaları yüzünden halkın göç etmeye zorlandığını da kaydetti. ABD’nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad ile şu anda Irak dışında bulunan ve Irak adaletince mezhep çatışmalarını kışkırtmakla suçlanan (Sünni) Ulemalar Komitesi lideri Hareth el Dari arasında bir görüşme ayarlamak için Arap Birliği’nin istişareler yürüttüğünü de belirten Lamani, bu çabaların Irak’ta ulusal uzlaşıyı kolaylaştırmak amacıyla sarf edildiğini de ifade etti.

3 Amerikan askeri öldürüldü

Bu arada, Irak’ın başkenti Bağdat’ta, olimpiyat bisiklet takımının baş antrenörünün öldürüldüğü bildirildi.

/ BAĞDAT

22.12.2006


 

Suud -İsrail teması doğrulandı

ABD’nin İsrail Büyükelçisi Richard Jones, aralarında diplomatik bağlar bulunmayan İsrail ile Suudi Arabistan arasında yüksek seviyede temaslar olduğu yönündeki haberleri doğruladı.

İsrail’de çıkan Yedioth Ahronoth gazetesi, 25 Eylül tarihli sayısında İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Suudi Arabistan kraliyet ailesinin bir mensubuyla Orta Doğu barışı ve İran’ın nükleer programı konusunda görüşmelerde bulunduğunu duyurmuş, ancak bu haber İsrail ve Suudi Arabistan hükümetlerince doğrulanmamıştı. Jones, konuya ilişkin açıklamasında, bu yüksek seviyeli temasların yapılmış olduğunun ilân edilmesinin önemli bir gelişme olduğunu belirterek, ‘’Bu konu hakkında özel ayrıntılara sahip değilim ama bu bir hakikat... Her şeyden önce birbirleriyle iletişim kurdular ve birbirleriyle iletişim kurmaya arzulular. Ben bunun ciddi bir yaklaşım olduğu kanaatindeyim’’ diye konuştu.

Bazı İsrailli diplomatların, daha önce görüşmeleri başlatmaya elverişsiz bulduklarını açıkladıkları, Suudi Arabistan’dan önerilen, 2002 Arap-İsrail barış planı hakkında daha olumlu değerlendirmelerde bulunduklarına dikkati çeken Jones, şunları söyledi: “İsraillilerin, Suudi Arabistan’ın izlediği politikaların son yıllarda evrimleştiğini kabul ettikleri ve Suudi Arabistan’ın daha ilgili ve daha çok barıştan yana tavır sergilediği kanaatindeyim. Bunun bir sonucu olarak İsrailliler buna ısınıyorlar.’’

/ WASHINGTON

22.12.2006


 

‘Nasrallah efsanesi bitti’

ABD’nin Lübnan’daki Büyükelçisi Jeff Feltman, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora hükümetine karşı saldırgan tutumu nedeniyle “efsane statüsünü” kaybettiğini ileri sürdü.

Amerikalı büyükelçi, basın açıklamasında, “Hasan Nasrallah’ın Şiî nüfus üzerindeki popülaritesini küçümsemek istemiyorum. Sağlam bir halk temeli var, aksini iddia edemeyiz. Ama Lübnan’daki imajının değiştiğini düşünüyorum. Sadece 3 ay önce bir aziz, bir peygamber gibi algılanıyordu. Kendisini çevreleyen efsane kayboldu” ifadesini kullandı. Amerikalı Büyükelçiye göre Lübnan kamuoyundaki bu değişiklik, Hizbullah liderinin Aralık başında yaptığı bir konuşmada, “gösterilerin Fuad Sinyora hükümeti düşene kadar devam edecek” demesiyle meydana geldi.

/ WASHINGTON

22.12.2006


 

İran bugün oylanabilir

İran’ın nükleer programına karşı çıkan uluslararası kamuoyu, yaptırım için görüşmelerini sürdürüyor.

İngiltere’nin BM Büyükelçisi Emyr Jones Parry, yaptırım konusunda Cuma günü oylama yapılabileceğini ifade etti. Uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almayı reddederek, nükleer programını sürdüren İran’a karşı yaptırım uygulanması için biraraya gelen uluslararası kamuoyunun temsilcileri, yaptırımın ana hatları üzerindeki tartışmalarını sürdürüyor. New York’taki BM Genel Merkezi’nde yapılan görüşmeler konusunda açıklamada bulunan İngiltere’nin BM Büyükelçisi Emyr Jones Parry, söz konusu yaptırım için gerekli oylamanın Cuma günü yapılacağını tahmin ettiğini açıkladı.

/ NEW YORK

22.12.2006


 

Esad ile ABD birbirine kur yapıyor

Amerikan hükümeti, Suriye’de muhalif grupları desteklediğini itiraf etti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, “Muhalifleri destekliyoruz, ama bu faaliyet Devlet Başkanı Beşşar Esat rejimini istikrarsızlaştırmaya yönelik gizli kapaklı bir şey değil” dedi.

Sözcü, “Daha fazla hürriyet ve ifade özgürlüğü peşinde koşan ve yöneticilerini seçme hürriyeti isteyenleri” desteklediklerini belirtti. Bu desteğin, Orta Doğu’da diğer muhaliflere verdikleri desteğe benzediğini söyleyen sözcü, “Bunda gizli saklı bir şey yok. Bakanlığımızın bütün faaliyetleri gözler önünde. Herkes bunu görebilir” ifadesini kullandı. Time dergisi ise gizli bir belgeye dayanarak internet sitesinde verdiği haberde, Beyaz Saray’ın Esat’ın muhaliflerine gizlice malî destek sağlamayı tasarladığını yazdı. Time, bunun yabancı bir rejimi istikrarsızlığa sürükleme girişiminden başka bir şey olmayacağına dikkat çekti.

/ WASHİNGTON

22.12.2006


 

Kızılay’a ‘’özel’’ karşılama

Güney Asya’da yaşanan Tsunami felâketinin ardından başlattığı ‘’Asya Ağlıyor’’ kampanyası çerçevesinde Sri Lanka’da yaptığı kalıcı konutların teslim töreni için başşehir Colombo’ya gelen Türk Kızılayı heyetine, devlet konukları için düzenlenen özel karşılama programı uygulandı.

Türkiye’nin Sri Lanka Fahri Başkonsolosu Bharathi Wijeratne tarafından karşılanan Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali başkanlığındaki heyet, VIP salonunda ağırlandı. Polis eskortu eşliğinde kalacakları Cinnamon Grand Otel’e gelen heyeti, burada da yerel kıyafetli Srilankalı dansçılar karşıladı. Tsunami felâketinde hayatını kaybedenleri anmak için otel girişinde mum yakan Küçükkali, kendilerine uygulanan karşılama töreninin, Sri Lanka halkının Türk halkına duyduğu şükran ve vefanın güzel bir göstergesi olduğunu söyledi.

/ COLOMBO

22.12.2006


 

AB yeniden adım atıyor

Avrupa Birliği Daimî Temsilciler Komitesi’nin (COREPER) Brüksel’deki toplantısında, Türkiye ile müzakerelerde altyapısı tamamlanan dört başlıktan biri konusunda pozisyon belgesi hazırlanmasında uzlaşmaya vardı.

Dört müzakere başlığının altyapısı tamamlandı. Diğer üç başlığın açılması ise Kıbrıs’ın itirazı nedeniyle ertelendi.

COREPER’den çıkan uzlaşmaya göre Türkiye, ‘işletmeler ve sanayi politikası’ başlığında Avrupa Birliği ile müzakerelere başlayacak.

Görüşmeler sırasında Kıbrıs, diğer üç başlıkta müzakere başlıkların açılması konusunun, 1 Ocak 2007’den sonraya, Almanya’nın Dönem Başkanlığı’na bırakılmasını istedi.

Kıbrıs temsilcisi, Dönem Başkanı Finlandiya’nın Kıbrıs konusunu ele alma yönteminden hoşnut olmadıklarını ve Finlandiya’ya bu anlamda bir hediye verme niyeti taşımadıklarını söyledi.

Altyapısı tamamlanan ancak alınan karar uyarınca yılbaşından sonraya kalacak diğer üç başlık ise ‘malî kontrol’, ‘eğitim ve kültür’ ve ‘ekonomik ve parasal politikalar’.

AB Dönem Başkanlığı’nı 1 Ocak 2007’de Finlandiya’dan devralacak olan Almanya’nın Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya’nın Dönem Başkanlığı süresince Türkiye’nin müzakereleri konusuna değindi. Steinmeier “Avrupa Birliği son haftalarda Türkiye’yi tartışıyordu. Geçen hafta Avrupa Konseyi’nde Türkiye ile müzakereler konusunda önemli bir karar alındı. Bunu makul ve sorumlu bir çözüm olarak görüyorum. Alınan bu kararla bir yandan Türkiye’den beklentilerimiz güçlendirilirken öte yandan müzakerelerin devam etmesi için kapıyı kapatmamış oluyoruz” dedi.

Kuzey Kıbrıs’a doğrudan ticaret tüzüğünün kabul edilmesi için de çaba göstereceklerini belirten Steinmeier, birkaç yıldır çözümlenemeyen bu konuda tıkanıklık yaşandığını ifade etti ve Kuzey Kıbrıs’a doğrudan ticaretin hangi unsurları kapsaması gerektiği konusunda üye devletler arasında görüş birliği sağlanamadığını ifade etti.

Brüksel’deki son AB zirvesinde bu konunun Ocak’ta görüşülmesi kararlaştırılmıştı.

/ BRÜKSEL

22.12.2006


 

Rumlar, Finlandiya’yı Türk taraftarı buldu

AB Dönem Başkanı Finlandiyalı bir yetkili, Rumların kendilerini daha çok Türkiye taraftarı olarak gördükleri için sorunu çözmelerini istemediklerini söyledi.

Fin yetkili, ABHaber’e yaptığı açıklamada, ’’Finlandiya olarak Brüksel’de elimizden geleni yaptık. Türkiye dosyasını Almanya’ya devrediyoruz, ancak yaptıklarımız bununla sınırlı kalmayacak üzerimize düşen görevi Finlandiya olarak yapmaya devam edeceğiz’’ dedi.

Yetkili, “Rumlar neden Finlandiya’nın bu işi (Kıbrıs sorununa çözüm) başarmasını istemediler” sorusuna, ’’Bizi daha çok Türkiye taraftarı gördüler, kişisel olarak anladım ki o yüzden Finlandiya’nın bu işi başarmasını istemediler” cevabını verdi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, “‘Avrupa kendi gücünün farkında değil’ şeklindeki görüşü ile aynı düşüncesinde misiniz” soru üzerine ise Finli yetkili şunları söyledi:

’’Şimdilik Avrupa Birliği kanunlarına göre hareket etmeliyiz. Ancak bu böyle devam edemez. Çünku böyle olması işimizi çok zorlaştırdı ve zorlaştırıyor. Yakında 27 üye olacağız ve kararların mutlaka çoğunluk kararlarıyla alınması gerekiyor.’’

Türkiye konusunun kendilerini çok yorduğunu ifade eden Finli yetkili, “şimdilik müzakerelerin tek başlıkta açılmasını sağladık. Önümüzdeki sene diğer başlıklarda müzakerelere devam edilecek’’ diye konuştu.

/ HELSİNKİ

22.12.2006


 

TSK, dünyanın en büyük 8’nci ordusu

İngiltere’de yayımlanan The Independent gazetesi, dünyanın en büyük 10 ordusunu gösteren bir liste yayımladı. Listeye giren tek Avrupa ülkesi olan Türkiye, dünyanın 8. büyük ordusuna sahip ülke olarak gösterildi.

Listenin birinci sırasında 2 milyon 225 bin askeri olduğu belirtilen Çin, ikinci sırada 1 milyon 426 bin 713 askerle ABD, üçüncü sırada 1 milyon 325 bin askerle Hindistan, dördüncü sırada 1 milyon 106 bin askerle Kuzey Kore orduları yer aldı. Beşinci sıraya yerleştirilen Rusya’nın asker sayısı 1 milyon 37 bin olarak gösterilirken, Güney Kore 687 bin askerle altıncı ve Pakistan 619 bin askerle yedinci sırada yer buldu. Listede asker sayısı 514 bin 850 olarak verilen Türk ordusu sekizinci sırada gösterilirken, dokuzuncu ve onuncu sıralara 484 bin askerle Vietnam ve 450 bin askerle Mısır orduları yerleşti.

Listede Türkiye’nin dışında hiçbir Avrupa ülkesinin yer almadığı dikkati çekti. Gazetenin haberinde, ABD Başkanı George Bush’un “aşırı uçları temizlemek ve terörle daha etkili savaş” için daha büyük bir ordu istediği kaydedildi.

/ LONDRA

22.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004