Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

“Reformdan vazgeçilmemeli’’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Anayasa Mahkemesinin kararının gerekçeleri dikkate alınarak gerekli düzenlemelerin ‘’tek sistem, tek çatı’’ temelinde en kısa zamanda yapılması ve reformdan asla vazgeçilmemesi gerektiğini bildirdi.

TOBB’dan yapılan yazılı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından üç yılı aşkın bir çalışma sonucunda sosyal tarafların da görüşleri alınmak suretiyle hazırlanmış olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile hem sosyal güvenlikte norm ve standart birliği sağlanması hem de sosyal güvenlik açığının makul boyutlara çekilmesinin hedeflendiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile birlikte değerlendirildiğinde, reform kapsamında ‘’tek emeklilik sistemi’’, ‘’tek sağlık sistemi’’ ve ‘’tek sosyal güvenlik kurumu’’ kurulması hedeflerinin gerçekleştirildiği belirterek, şunlar kaydedildi:

‘’1 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe girecek olan 5510 sayılı kanunun bazı maddeleri Anayasa Mahkemesinin 15 Aralık 2006 tarihli kararıyla memurlar yönünden iptal edilmiştir. Bu kararla; sosyal güvenlikte sağlanmış olan norm ve standart birliğinin bozulduğu, getirilen yeni emeklilik normlarının, işçiler ve kendi adına bağımsız çalışanlar bakımından Anayasaya uygun bulunurken, memurlar açısından Anayasaya aykırı görüldüğü anlaşılmaktadır.’’

Açıklamada, sosyal tarafların, iptal kararı üzerine ortaya çıkan yeni duruma ilişkin görüşlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığında 20 Aralık’ta toplanan Sosyal Güvenlik Danışma Kurulunda dile getirdiği ifade edildi.

‘’TOBB, 10 yıllık açığı 50 milyar dolar, son 3 senedeki açığı 30 milyar dolar olan ve yıllık açığı 20 milyar dolara ulaşması beklenen sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilir olmadığını bugüne kadar her ortamda dile getirmiştir’’ denilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

‘’Ülkemizin gelecek 70 yıllık dönemini gözeten bir sosyal güvenlik reformunun, toplumun çeşitli kesimlerinde bazı sıkıntılara yol açması doğaldır. Eğer 20-30 yıl önce soruna bu şekilde yaklaşılabilseydi, bugün karşılaştığımız sorunlarımızdan çoğu mevcut olmayacaktı. Bizler de sonraki kuşaklara olumsuz bir miras bırakmamak için güçlüklerden yılmamalı ve sorunu mutlaka çözmeliyiz.’’

Açıklamada, Anayasa Mahkemesi kararının gerekçeleri dikkate alınarak gerekli düzenlemelerin ‘’tek sistem, tek çatı’’ temelinde en kısa zamanda yapılması ve reformdan asla vazgeçilmemesi gerektiğine işaret edildi.

/ ANKARA

22.12.2006


 

Sosyal güvenlik reformu erteleniyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, “Ortak gelinen nokta, bir nefeslenme olması veya makul bir erteleme talebi şeklinde” dedi.

Bakan Başesgioğlu başkanlığında, sosyal taraf temsilcilerinin katılımıyla Sosyal Güvenlik Kurumunda gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu toplantısı yaklaşık 3,5 saat sürdü. Toplantının reformun geleceği açısından kendilerini umutlandırdığını ifade eden Başesgioğlu, şöyle konuştu: “Anayasa Mahkememizin gerekçeli kararı açıklandıktan sonra daha sağlıklı, sivil toplum örgütlerinin ve sosyal tarafların görüşleri alınarak bir düzenleme yapılması fikri galip geldi. Reformdan asla vazgeçilmesin ama Anayasa Mahkememizin iptal gerekçeleri dikkate alınsın ve yine önümüzdeki süreçte sosyal tarafların bu konudaki görüşleri dikkate alınsın şeklindeydi.”

“Erteleme konusunda herhangi bir talep ya da öneri oldu mu?” şeklindeki soru üzerine Başesgioğlu, “Anayasa Mahkemesinin görüşlerini alma noktasına gelindiğinde tabi bir erteleme de onunla birlikte geliyor. Makul bir erteleme talebi de bir çok katılımcı tarafından dile getirildi” dedi. Başesgioğlu, kamu çalışanları açısından nasıl bir sistem düşünüleceğinin, sistem içinde kalıp kalamayacaklarının gerekçeli karardan sonra görebileceklerini ifade etti. Bakan Başesgioğlu, “Ortak gelinen nokta, bir nefeslenme olması veya makul bir erteleme talebi şeklinde” dedi.

BAŞESGİOĞLU: BİR HAFTA

İÇİNDE SON KARARI VERİRİZ

Öte yandan, gazetecilerin sorularını cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun kısa da olsa makul bir süre yürürlüğünü erteleme konusunda ortaya çıkan bir görüş bulunduğunu belirterek, 2007 yılının özellikleri de dikkate alınarak bir takvim belirlenebileceğini söyledi.

Başesgioğlu, “2007 yılının özellikleri de dikkate alınarak bir takvim belirlenebilir. Ama henüz bunu daha hükümet seviyesinde tartışmadık. Zannediyorum bir hafta içerisinde bu konudaki son kararı sizlerle paylaşırız” diye konuştu.

/ ANKARA

22.12.2006


 

Çalışan azaldı, verimlilik arttı

Türkiye’de bu yılın üçüncü çeyreğinde (Temmuz-Ağustos-Eylül), bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla imalat sanayiinde, üretimde çalışanların sayısında ve çalışılan saatte yüzde 0,2’şer azalma kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumunun, Kısmi Verimlilik Endeksi’nin 2006 yılı Üçüncü Dönem sonuçlarını açıklandı. Buna göre, söz konusu dönemde üretimde çalışan kişi başına verimlilik yüzde 5,4, çalışılan saat başına verimlilik de yüzde 5,5 arttı. Bu yıl üçüncü dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre devlet sektöründe üretimde çalışanların sayısında yüzde 5,7 azalma, kısmî verimlilikte yüzde 17,7, saat başına kısmî verimlilikte de yüzde 16,2 artış görüldü.

Aynı dönemde, özel sektörde ise üretimde çalışanların sayısı yüzde 0,3 azalırken, üretimde çalışan kişi başına kısmi verimlilik yüzde 3,9 arttı. Özel sektörde üretimde çalışılan saat başına kısmî verimlilik de yüzde 4 arttı.

/ ANKARA

22.12.2006


 

Borç stoku 348,5 milyar YTL

Merkezi Yönetim toplam borç stoku, 30 Kasım 2006 tarihi itibariyle 348,5 milyar YTL oldu.

Hazine’den yapılan açıklamaya göre, toplam borç stokunun 216,9 milyar YTL tutarındaki kısmı Türk parası cinsinden, 129,8 milyar YTL tutarındaki kısmı döviz cinsinden, geriye kalan 1,8 milyar YTL tutarındaki kısmı ise dövize endeksli borçlardan oluşuyor.

Bu arada 2006 Kasım sonu itibariyle toplam borç stokunun yüzde 52’si iç piyasaya, yüzde 20,6’sı ise kamu kesimine olan iç borçlardan oluşurken, dış borçların ağırlığı yüzde 27,4 olarak gerçekleşti.

/ ANKARA

22.12.2006


 

Kia 4x4’lere 5 yıldız

Kia Sorento ve Sportage, Amerika Ulaştırma Bakanlığı’nın Ulusal Trafik Emniyeti Kurumu (NHTSA) tarafından gerçekleştirilen, önden ve yandan darbe testlerinde, tüm oturma konumları için, kaza güvenliği değerlendirmesinden en yüksek derece olan beş yıldızı aldı.

5 yıldır üst üste yandan darbe testlerinde 5 yıldız alan Sorento, ilk kez önden çarpışmalarda da 5 yıldız almış oldu.

2.5 lt CRDI motor ve 170 PS güç üreten Sorento ve 2 lt. CRDI motorda 112 ps güç üreten Sportage, Türkiye’de ilk kez sunulan TV-DVD ve navigasyon özelliği ile de dikkat çekiyor.

22.12.2006


 

Elektrik tüketimi yüzde 12 arttı

Türkiye’nin elektrik üretimi, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 9,21 , tüketimi ise yüzde 11,62 oranında arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan elektrik üretim-dağıtımı ile ilgili verilere göre, Türkiye’de elektrik üretimi, Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını kapsayan bu yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,21 artarak 46 bin 360,4 gigavatsaate (Gwh) yükseldi. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde brüt elektrik üretimi, 42 bin 449,4 Gwh olarak hesaplanmıştı.

Elektrik tüketimi ise üçüncü çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,62 artarak 34 bin 306 GWh olarak gerçekleşti. Bunun parasal karşılığı, 3 milyar 964 milyon 464,3 bin YTL olarak belirlendi. Bu yılın üçüncü döneminde elektrik enerjisinin yüzde 41,23’ü sanayide, yüzde 23,81’ü meskenlerde tüketildi. Türkiye’de elektrik üretimi, bu yılın 9 ayında ise 130 bin 609,5 gigavatsaat (Gwh) oldu. Elektrik tüketimi ise 9 ayda 95 bin 376 GWh olurken, bunun parasal karşılığı 10 milyar 808 milyon 659,5 bin YTL olarak belirlendi.

/ ANKARA

22.12.2006


 

“Yeni düzenleme yapılmalı”

Anayasa Mahkemesi’nin yılbaşında yürürlüğe girecek olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın bazı maddelerini yalnızca memurlar lehine iptal etme kararı karşısında, yasanın yürürlüğünün bir an önce durdurulması gerektiğini belirten Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, “Hükümet işçilerin kazanılmış haklarını koruyan, emeklilik yolunu tıkamayacak yeni bir düzenleme yapmalıdır” dedi.

Başoğlu şunları kaydetti; “Yeni düzenlemeye göre hemen hemen hiçbir işçi emekliliği hak edemeyecektir. Çünkü 9 bin iş günü (25 yıl) çalışmak ve kanunda belirlenen yaşı tutturmak, özelikle yılın 12 ayı çalışamayan geçici işçiler için emekliliği ortadan kaldırmaktadır. Sosyal hukuk devletinde çalışanların haklarını korumak devletin ve onun icra organı olan hükümetin birinci görevidir.”

Başoğlu, ülkenin çözüm bekleyen pekçok problemi varken Cumhurbaşkanlığı seçimini de günlük politikanın aracı haline getirilmesini doğru bulmadığını söyledi.

Ahmet TERZİ / ANKARA

22.12.2006


 

Nilüfer imajını yeniledi

Bursa ‘da Emniyet Müdürlüğün “Bozuk Para Operasyonu” kapsamında, TMSF tarafından tedbir konulan ve kayyuma devredilen Nilüfer Turizm’in Genel Müdürü Şerif Eren, TMSF görevlileri Ali Uysal ve Yavuz Kaçan, göreve geldikleri Temmuz ayından sonra ilk kez basın toplantısı yaptı.

Göreve geldiklerinde şirketin genel durumunu anlatan Genel Müdür Şerif Eren kaydettikleri ilerlemeleri şöyle anlattı; “Geçen yılın Temmuz-Kasım dönemi ile bizim göreve geldiğimiz aynı dönem içerisinde büyük fark var. Yolcu kapasitesi 150 bin arttı. Bu yüzde 10 fark demek. Ciro da yüzde 46, doluluk oranında yüzde 3 artış tespit edildi. Sefer sayısı ise yüzde 1 çoğaldı.”

Genel Müdür Eren, Nilüfer Turizm’in zedelenen imajını geri kazanmak için gazetelere yazın dondurma ve R amazanda iftar ilânları verildiğini, öğretmenler gününde yüzde 25, gidiş ve dönüş bileti alanlarda yüzde 20’ye varan indirim içeren kampanya düzenlediklerini, bunun da amacına ulaştığını açıkladı.

Hüseyin HİÇDURMAZ / BURSA

22.12.2006


 

İTO 2007 bütçesi 98,7 milyon YTL

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO), 98,7 milyon YTL olan 2007 bütçesi kabul edildi.

2007 iş programı ve bütçesinin görüşüldüğü İTO Olağanüstü Meclis toplantısının ikinci oturumunda, bütçe görüşmeleri yapıldı. Toplantıda, geçen yıl 85 milyon 242 bin YTL olan Oda bütçesinin, 2007 yılında 98 milyon 695 bin YTL olması oybirliğiyle kabul edildi.

/ İSTANBUL

22.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004