Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sadaka, kurban olmaz

Kurban kesmek yerine sadaka vermek, kurban ibadetinin yerine geçmiyor. Bu ibadet için kurban olacak hayvanın usulüne uygun kesilmesi gerekiyor. İhtiyaç sahiplerine yardım etmek, Müslümanlığın önemli vazifelerinden biri olsa da, bu iki ibadetin birbirinin alternatifi olarak sunulması doğru görülmüyor.

Kurban taksitle de alınabiliyor. Kişinin mülkiyetinde bulunan ve kurbanlık vasfı taşıyan tüm hayvanlar, kurban olarak kesilebiliyor. İster peşin ister taksitle satın alınsın, hayvan kişinin mülkiyetine geçtiğinden kurban edilmesinde sakınca bulunmuyor.

VEKÂLETLE KURBAN KESİMİ

Kurban mal ile yapılan bir ibadet olduğundan vekâlet caiz görülüyor. Vekâlet yoluyla kurban kestiren kişi, hem bulunduğu yerde birisine hem de başka bir yerdeki kişi veya kuruma vekâlet verebiliyor. Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçlarıyla verilebiliyor.

KİMLER KURBAN KESEBİLİR?

Akıllı, buluğ çağına ermiş, temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gram altın veya bu değerde para veya eşyaya sahip Müslümanlar, kurban kesmekle yükümlü sayılıyor. Bu şartlara sahip karı kocaların, ‘’ibadetlerde ceza ve ödül bireyseldir’’ anlayışından hareketle ayrı ayrı kurban kesmesi gerekiyor. Yolcular ise kurban kesmekle mükellef kılınmıyor.

HANGİ HAYVANLAR KURBAN EDİLİR?

Din İşleri Yüksek Kurulu, akıl ve temyiz gücüne sahip kadın-erkek tüm Müslümanların Kurban kesebileceğini bildirdi.

Din İşleri Yüksek Kurulunun ‘’kurban ibadeti’’ hakkında derlediği bilgilere göre, koyun, keçi, sığır, manda ve deve dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemiyor. Kurban edilecek hayvanın erkek veya dişi olması önem taşımıyor. Ancak hangi cins hayvanların öncelikli olarak kurban edileceği belirlenirken, ekolojik dengenin ve toplumun ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması gerekiyor. Kesim sırasında, hayvana acı çektirilmemesi, hayvanların ehil kişiler tarafından, süratle kesilmesi önem taşıyor. Kurban, akıl ve temyiz gücüne sahip kadın-erkek tüm Müslümanlar tarafından kesilebiliyor.

Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı olması, hem ibadet hem de sağlık bakımından önem taşıyor. Bu sebeple, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban edilemiyor. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine engel teşkil etmiyor.

/ ANKARA

26.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Seçmen listeleri askıda

  Yurtlarda tecavüz şoku

  Çiçek’e göre tecrit yok

  Hürriyet kendi yayın ilkelerini de çiğnedi

  Valiye tazminat Yargıtay'dan döndü

  AB nüfusu yaşlanıyor

  DYP'li Bilgiç CHP ve AKP gerilimden nemalanmak istiyor

  Tarım Bakanlığı 2 bin 500 sözleşmeli personel alacak

  Bakan Akdağ: İlâçta kısıtlama söz konusu değil

  58 bin sağlık personeline ‘lisans’ müjdesi

  Promosyon yerine eğitime destek

  Sadaka, kurban olmaz

  2007 sınav takvimi belirlendi

  Papa görüşmesini İslâm dünyası olumlu karşıladı

  Kurbanda et tüketimine dikkat

  Hollanda, Mevlânâ yılına hazırlanıyor

  Mülâkata eşlerin de çağrılması hukuka aykırı

  2 bin 800’e yakın aile evlât edinme için sırada bekiyor

  Okul gibi cezaevi

  Şehitler anılıyor


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004