Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Hoca bir gün Hollanda televizyonundayken...

Nasreddin Hoca’nın anlatıldığı belgesel, Hollanda 2. kanalında yayınlanan Nioscoop adlı programda ekrana gelecek. Türk mizahının sembollerinden Nasreddin Hoca’nın anlatıldığı belgesel, Hollanda 2. kanalında yayınlanan Nioscoop adlı programda ekrana gelecek. 30 dakikalık belgeselde, Türk ve Hollandalı tiyatro san’atçıları çeşitli yönleriyle Nasreddin Hoca’yı anlatacaklar.

Bugün yayınlanacak Hollandaca hazırlanan Nasreddin Hoca belgeselinde Hollandalı tiyatro sana’tçılarının kendi uyarladıkları Nasreddin Hoca hikâyeleri san’atsal bir anlatımla dile getirilecek. Belgeselde çocuk programı Susam Sokağı’ndaki rolü ile tanınan Cezayir kökenli Hakim, tiyatro sanatçıları Ömer Atif, Marco Holmer, Kültür ve San’at Vakfı Beleven’in eğitim sorumlusu Rens de Vette ve Mozaik Kültür ve San’at Vakfı yöneticisi Ali İhsan Ünal’ın kendi pencerelerinden Nasreddin Hoca’yı anlatacaklar.

Program yapımcısı Burhanettin Carlak, belgeselle ilgili olarak şöyle konuştu: “Gülerken düşündüren, insanların farklı bir bakış açısını telkinle fikirlerine zenginlik kazandıran Türk İslâm dünyasının mizah sembolünü anlatmak için bir değil on belgesel hazırlasanız yeterli gelmez. Doğu Türkistan’da Nasreddin Efendi, Fas’ta Coha, Endonezya’da Abu Newaz olarak biliniyor; ancak birçok temel özellik aynı. Yunus Emre’miz gibi bir çok ülkede mezarı, anıtı, heykeli var.”

Geçen aylarda Nasreddin Hoca’nın Brüksel’de heykelinin dikildiğini hatırlatan Carlak, şöyle konuştu: “Ortak hikaye ve fıkralarının yanı sıra farklı kültür coğrafyalarına göre değişen yeni karakteristik özellikler atfedilmiş. Hollandalı tiyatro sanatçıları en seçkin sahnelerde oyunlarını oynuyor hatta Hollanda şartlarına uygun yeni senaryo yazıyorlar. Hem entegrasyon hem de kimliğimizin muhafazası konusunda mücadele veren bizler için Nasreddin Hoca tam bir hazine. Kendi kültürel ortamından uzak diyarlar da, yine Anadolu kökenli bir Noel Baba veya Sinterklaas kahramanlarının yanı sıra Nasreddin Hocamızın hem kendi çocuklarımıza hem de Hollandalılara çok daha lâyıkıyla anlatılması şart.”

30.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hoca bir gün Hollanda televizyonundayken...

  Baş ağrısına uşşak, mide ağrısına rast

  SİYAD’da “en iyi film” yarışı

  Zeyrek Sarnıcı restore ediliyor

  İZTO İzmir'in tarihine sahip çıkıyor

  Ürgüp Kongre Merkezi, 2007’de tamamlanacak

  “Nuh’un Gemisi” Sergisi açıldı


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004