Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Akşemseddin’in mekânı Göynük

Bolu’nun şirin ilçesi Göynük, Selçuklu-Osmanlı mimarî tarzındaki evleriyle dikkat çekiyor. Hititler, Trak-Frikler, Frigler’in yaşadığı Göynük, Roma döneminde Bursa tekfurlarına bağlı olarak Aleksandros Kalesi adını alarak bir beylik olmuş. Osman Gazi’nin oğlu Süleyman Bey tarafından 1331’de Osmanlı’ya katılan Göynük ilk Osmanlı yerleşimlerinden biri olarak tarihte yerini almış.

Göynük’ten geçen önemli yollar

Yakın zamanlara kadar kervanların konakladıkları hanların bulunduğu Göynük, Osmanlı İmparatorluğu zamanında İstanbul-Bağdat kervan yolunun üzerinde bulunuyormuş. Gazi Süleyman Paşa’nın yaptırdığı bir cami bulunan Göynük’te yine aynı günlerde yapılan bir hamam günümüzde halen hizmet veriyor. Osmanlı’nın doğu ve güneydoğuya yaptığı seferlerde ikmal ve konaklama merkezi olarak kullanılan Göynük bu özellikleri yüzünden gelişmiş. İlçeden geçen ve 1960’lı yıllara kadar Ankara-İstanbul yolu olarak hizmet veren, ilk Bağdat yolu zaman içinde gelişimin en önemli elementlerinden bir tanesi olmuş.

Cumhuriyet döneminde Göynük

1830’lu yıllarda nüfusu 30 bin civarında olan Göynük 1865’de ilçe haline getirilmiş. Cumhuriyet dönemindeki idari yapılanmada, Gerede, Düzce, Mudurnu ile 1923 yılında Bolu’nun ilk ilçelerinde bir tanesi olmuş. İş imkânlarının kısıtlılığı yüzünden büyük şehirlere büyük göç veren Göynük’ün günümüzdeki nüfusu 5 bin.

Özel mimarî

Göynük , Selçuklu-Osmanlı mimari tarzında inşa edilmiş ve günümüzden 150 yıl öncesinin yapı özelliklerini taşıyan evlerle dolu. Konut olarak ahşaptan tasarlanan ve genelde iki katlı olan evler. Mimarî tarzları ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Sit alanı olan Göynük’te 160’a yakın ev korumaya alınmış.

Turizm değerleri

Göynük’te günümüzde dört adet eski ev sahiplerince onarılarak konaklama hizmeti verecek durumda yenilenmiş durumda. İlçede bulunan iki otel ile birlikte yatak kapasitesi üçyüz civarında. Eski evlerin onarımı özendirilerek hizmete açılma çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda tescilli evlerin projelendirilmesi kısmen tamamlanmış.

Göynük’ün diğer turizm değerleri arasında; Mayıs 2006’da restorasyonu bitirilerek açılacak olan Gazi Süleyman Paşa’nın yaptırdığı tarihi hamam, Hz. Akşemseddin, Hz. Ömer Sikkin ve Debbağ Dede Hz. türbeleri, Sakarya Zaferi’nin hatırasına zamanın kaymakamı Hurşit Bey tarafından yaptırılan Zafer Kulesi bulunuyor.

Göynük’te bulunan, Sünnet Gölü, Çubuk Gölü, Çayköy Göleti ve eşsiz güzellikteki orman ve yaylar tabiat meraklılarının ilgisini çekiyor.

Ahşap oymacılığı, tokalı örtü, yöresel peşkir imalatı, folklorik yöresel oyunlar ve yöresel yemekler ilçenin kültürel zenginliklerinden bazıları.

Fatih’in hocası Akşemseddin

Fatih Sultan Mehmed’in akıl hocası Şeyh Akşemseddin Hazretleri, İstanbul kuşatmasına katıldıktan sonra Göynük’e taşınmış. Hayatının geri kalanını burada geçiren ünlü düşünür, 1459 yılında hayatını kaybetmiş. Türbesi Süleyman Paşa’nın yaptırdığı caminin yanında bulunan Akşemseddin Hazretleri’ni anma günü her yıl Mayıs ayının sonunda Göynük’te halen düzenleniyor.

(TÜRSAB dergisinden alınmıştır)

03.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Akşemseddin’in mekânı Göynük

  “Eski Adana” canlanıyor

  Mevlânâ’ya rekor ilgi

  Lübnanlı çocuklara yardım sergisi

  Çankırı tarihi aydınlanıyor

  Köy muhtarları Bursa’nın tarihî mekânlarını gezdi


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004