Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Somali’de ABD katliamı

Somali’de, Amerikan ordusunun El Kaide militanlarının saklandığı gerekçesiyle son günlerde bombaladığı yerlerde ölen sivillerin sayısının 100 civarında olduğu bildirildi.

AFP muhabirinin görüştüğü görgü tanıkları, güneydeki Dobley ile Afmadow kasabaları arasındaki bölgeyi hedef alan ABD ve hükümet güçlerinin bombardımanlarında hayatını kaybeden sivillerin sayısının açıklanandan çok daha fazla olduğunu söylediler.

Bombardımanlarda 19 sivilin öldüğü bildirilmişti. Amerikan hava kuvvetleri, El Kaide militanlarının bulunduğu iddiasıyla Somali’de bazı hedefleri bombalamıştı.

Bu arada, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Somali’deki çatışmaların artmasından duyduğu endişeyi dile getirerek, askeri müdahalenin bir an önce sona ermesi çağrısında bulundu. İKÖ’den yapılan yazılı açıklamada, “İhsanoğlu’nun, Somali’de son dönemde artan çatışmalardan, özellikle de çok sayıda masum insanın hayatını kaybetmesine ve büyük bir maddi zarara neden olduğu bildirilen ülkenin güneyindeki hava saldırılardan duyduğu endişeyi yinelediği” kaydedildi.

Açıklamada, “bu gereksiz askeri faaliyetin ülkede bugüne kadar barış, istikrar ve uzlaşma konusunda sağlanan ilerlemeyi ciddi şekilde zayıflatabileceği” kaydedildi. İhsanoğlu’nun “tüm Somali halkını, özellikle de farklı grupların liderlerini, ülkelerinin istikrarını sağlamaya, düşmanlıkları sonlandırmaya ve gerçek bir milli uzlaşma konusunda çaba sarf etmeye çağırdığı” bildirildi.

Üst düzey bir İKÖ heyetinin Somali’yi ve komşu ülkelerini kısa bir süre içinde ziyaret edeceğinin kaydedildiği açıklamada, İhsanoğlu’nun BM’yi ve uluslararası toplumu Somali’deki durumun istikrara kavuşması için etkin rol oynamaya çağırdığı belirtildi.

/ MOGADİŞU

12.01.2007


 

Asker göndermek çare değil

Bush’un Irak’taki asker sayısını 21.500 arttırma planını Demokrat Partililer ağır dille eleştirirken, bazı önde gelen Cumhuriyetçi Partili isimler de destek vermedi. Temsilciler Meclisinin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi ve Senato'daki Demokrat çoğunluk grubu lideri Harry Reid, “Irak’taki askerî varlığımızı artırmak yanlış ve bu adıma karşıyız” dediler. Cumhuriyetçi Parti başkan adaylarından Senatör Sam Brownback de, “Irak’a daha fazla asker göndermenin doğru çözüm olduğunu sanmıyorum” dedi.

ABD’nin yeni Irak stratejisini açıklayan Başkan George W. Bush, başta başkent Bağdat olmak üzere Irak’ta güvenliğin ilerletilmesi amacıyla bu ülkeye 20 binden fazla ilave Amerikan askeri göndereceğini resmen duyurdu. Televizyondan Amerikan halkına seslenen Bush, Irak’ta süren direnişe ve mezhepler arası çatışmalara karşı daha önce alınmaya çalışılan önlemlerin başarılı olamadığını itiraf ederken, “Nerede hata yapıldıysa sorumluluk bana ait” dedi. ABD Başkanı, yeni planının ise başarıya ulaşacağını savundu.

Bu arada Başkan Bush, PKK terörü konusunu kastederek, ‘’Türk ve Irak hükümetleriyle birlikte çalışarak bu iki ülkenin sınırındaki sorunları çözmesine yardım edeceğiz” dedi. Bush, daha önce siyasi ve mezhepsel nedenlerle girilemeyen Bağdat’ın bazı mahallelerine bu defa girileceği konusunda Irak hükümetinden yeşil ışık aldıklarını söyledi.

Iraklıların, güvenliğin ilerletilmesi görevi için halen yeteri kadar güçlüolmadığını ifade eden Bush, bu yüzden ilave Amerikan askerlerine gerek olduğuna dikkat çekti. Bush, buna karşılık ABD’nin Irak’taki kararlılığının ucunun açık olmadığını da kaydederek, ‘’Eğer Irak hükümeti verdiği sözleri tutmazsa hem Amerikan halkının hem de Irak halkının güvenini kaybeder’’ dedi. Başkan Bush, Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin, güvenlik operasyonlarıyapılırken mezhep ve siyasi görüşlere karşı ayırım yapılmayacağı güvencesi verdiğini belirtti. Bush, yeni stratejiye karşın Irak’ta intihar saldırılarının, cinayetlerin vebombalı saldırıların hemen sona ermeyeceği uyarısında da bulundu. “Irak’taki düşmanlarımız, televizyon ekranlarımızın ölüm ve ıstırapgörüntüleriyle dolu olması için elinden geleni yapmayı sürdürecek” diyen Bush, ancak zamanla Bağdat’ta güvenlik durumunun ilerleyeceğini savundu. Irak’ta başarı için askeri operasyonların yeterli olmadığını anlatan Bush, günlük hayatın iyileştirilmesine yönelik şekilde Iraklılara ekonomik destek sağlayacaklarını da anlattı. Bush, “Irak’ta başarı, ülkenin toprak bütünlüğünün de korunmasını ve bölgenin aşırıların tehditlerine karşı istikrara kavuşturulmasını gerektiriyor” diyerek, İran ve Suriye’den terörist ve direnişçilere destek geldiğini savundu ve bu iki ülkeyi suçladı. Başkan Bush, İran’ın nükleer silah elde etmesini engellemek için diğer ülkelerle çalışacaklarını belirtti. ABD Başkanı George W. Bush’un Amerikan halkına hitaben yaptığı konuşmayla temel noktalarını dile getirdiği yeni Irakstratejisi, ABD’nin Irak’ta kaybetmesi durumunda teröre karşı yürütülen savaşın da kazanılamayacağı yaklaşımı üzerinde oluşturuldu.

Beyaz Saray tarafından yayımlanan “Irak’ta ileriye doğru yeni yol” adlı stratejinin unsurları arasında PKK terörüne karşı mücadelede çabalarınartırılması konusuna da yer verilirken, bu ve diğer unsurlarda uygulamada önderliğin Iraklılara ait olacağına işaret edildi. Beyaz Saray’ın belgesine göre stratejide şu 6 temel ilke yer aldı: ‘’Önderliğin Iraklılarda olması, Iraklıların halklarını koruması,aşırılık yanlılarının izole edilmesi, siyasi ilerlemeye imkan sağlanması, siyasi ve ekonomik çabaların çeşitlendirilmesi ve Irak stratejisinin bölgesel bir yaklaşım üzerine yerleştirilmesi.’’ Bu çerçevede yeni strateji, Iraklılara ve ABD’ye görevler verecek şekilde güvenliğe ilişkin, siyasi, ekonomik ve bölgesel konulardan oluştu. Bu arada, Bush’un yeni planı içte destek görmedi. ABD Başkanı George W. Bush’un Irak’taki Amerikan askeri sayısının yaklaşık 21 bin 500 artırılması yönündeki yeni stratejisi, Demokrat Partililer tarafından ağır dille eleştirirken, bazı önde gelen Cumhuriyetçi Partili isimler bile plana destek vermedi. Bush’un konuşmasının ardından ortak bir yazılı açıklama yayımlayan Temsilciler Meclisinin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi ve Senatodaki Demokratçoğunluk grubu lideri Harry Reid, “Irak’taki askeri varlığımızı artırmak yanlış ve bu adıma karşıyız” dediler.

Demokrat Partinin Senatodaki iki numaralı lideri Dick Durbin ise daha ileriye giderek “Bush’un da konuşmasında itiraf ettiği gibi Irak’ta kazanmıyoruz. Biz askerlerimizi çekelim, Irak da kendisini kurtarsın” dedi. Başkanlık yarışının bir başka iddialı Demokrat adayı olması beklenen senatör Barack Obama da Bush’un planını “yanlış strateji” olarak nitelendirdi.

/ WASHINGTON

12.01.2007


 

ABD birlikleri İran temsilciliğini bastı

Irak’ın kuzeyindeki Erbil’de İran hükümet temsilciliği bürosuna ABD birliklerince düzenlenen baskında 5 İranlı çalışanın gözaltına alındığı bildirildi.

Adlarının açıklanmasını istemeyen Iraklı Kürt yetkililer, birliklerin yerel saatle 03.00’de düzenlediği baskında bürodaki bilgisayarlara ve belgelere de el konulduğunu kaydetti. Irak devlet televizyonu tarafından duyurulan baskını Bağdat’taki bir Şii yetkili de doğruladı. ABD, İran’ı nükleer silah geliştirmeye çalışmakla ve Irak’taki şiddetin körüklenmesine yardımcı olmakla suçluyor.

/ BAĞDAT

12.01.2007


 

Çin’den ABD’ye İran resti

Çin, ABD’yi, İran ile ticari ilişkilerine karışmaması konusunda uyardı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Ciançao, yaptığı açıklamada, bu tür ilişkilerin ve işbirliğinin meşru olduğunu ve normal bir ilişkiye müdahale edilmemesi gerektiğini söyledi.

Sözcü, bunun, ABD’nin Çin’in İran ile ilişkilerine karıştığı anlamına gelip gelmediğine ilişkin bir soruyu, “Bizim fikrimiz bu” şeklinde cevapladı.

ABD geçen ay, Çin petrol şirketi CNOOC’nin İran’daki Kuzey Pars doğal gaz alanına yatırım yapmayı planlandığı konusunda endişe duyduğunu bildirmişti. Washington, nükleer programıyla ilgili BM kararlarına karşı geldiği bir zamanda Tahran’la büyük iş anlaşmalarının yapılmasının uygun olmadığı şeklinde görüş bildirmişti.

/ PEKİN

12.01.2007


 

Lokmacı krizi Talat’a yaradı

İngiliz Financial Times gazetesi, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la Türkiye Genelkurmay’ı arasında gerilime sebep olan Lokmacı geçidinin sökülmesinin Talat’ın konumunu güçlendirdiğini yazdı.

Financial Times’ta dün yer alan ve KKC Talat’la Türkiye Genelkurmay’ı arasında gerilime neden olan Lokmacı geçidine ilişkin yorumda şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye’nin 1974’teki işgalinden bu yana Türk ordusunun Kıbrıs üzerinde büyük ağırlığı vardır; ancak bu hafta durum değişti. Köprü, şahin Genelkurmay’ın muhalefetine rağmen, KKTC yönetiminin emri ve Ankara hükümetinin desteğiyle sökülmeye başlandı. Siyasi yorumcular, Kıbrıs politikasında askerin dışlanmasının nadir bir örnek olduğunu söylüyor. Türkiye’deki milliyetçiler, geçidin yıkılmasının Türk askerlerinin adadan çekilme sürecinin başlangıcı olabileceğini öne sürüyor. Kriz, Mehmet Ali Talat’ın konumunu güçlendirdi.”

/ LONDRA

12.01.2007


 

Sıra Mehdi ordusuna geldi

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin, Şii din adamı Mukteda Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu’nu, silahsızlanması ya da topyekun bir saldırıya hazır olması yolunda uyardığı bildirildi.

Adının açıklanmasını istemeyen Maliki’nin yakın bir danışmanı, Başbakanın silahlı gruplara karşı alınacak önlemlerde hiçbir grup karşısında ayrım yapılmayacağını söylediğini kaydetti. Yetkili, hükümetin, Sadr yanlılarına “Bir devlet kurmak istiyorsak silahlı gruplara saldırmaktan başka seçeneğimiz yok” dediğini belirtti. Üst düzey Iraklı yetkililer, yaptıkları açıklamalarda, ABD’den baskı gören Başbakan Maliki’nin en güçlü siyasi müttefiki Sadr’ın Mehdi Ordusu’na karşı önlem alınmasını, daha önce reddetmesine rağmen kabul ettiğini belirttiler.

/ BAĞDAT

12.01.2007


 

Olmert Meşal’in açıklamasını önemsemedi

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Hamas lideri Halid Meşal’in İsrail ile ilgili açıklamasını önemsemedi.

Olmert, Çin ziyaretinde kendisine eşlik eden gazetecilerin Meşal’in İsrail’in varlığını kabul ettiği açıklamasıyla ilgili sorularını, “Bugüne kadar değil miydik” şeklinde yanıtladı. Pekin’deki Saklıkent’i gezerken soruları cevaplayan Olmert omuzlarını silkerek, Meşal’in söylediklerini okumak ve denetlemek zorunda olmadığını ifade etti. İsrail Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü de Meşal’in açıklamarıyla ilgili olarak, Hamas’ın geçmişte “İsrail’i haritadan silmek istediğini” söylemiş olduğunu ve bu tutumunu değiştiğini gösteren bir işaret olmadığını kaydetti. Meşal, Reuters’e verdiği demeçte, İsrail’in “gerçek” olduğunu söylemişti.

/ PEKİN

12.01.2007


 

Zimbabwe, ‘Etiyapya Saddamlığını teslim etmedi

Zimbabve hükümeti, gıyabında müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Etiyopya diktatörü Mengistu Haile Mariam’ın “özel misafiri” olduğunu açıklayarak, eski lidere destek verdi.

Harare’de sürgünde yaşayan eski diktatör Mengistu, 11 arkadaşıyla birlikte yargılandığı soykırımı davasında suçlu bulunarak, ömür boyu hapisle cezalandırılmıştı. Zimbabve enformasyon bakan vekili Paul Mangvana, AFP muhabirine, “Etiyopya adaletinin kararına rağmen yoldaş Mengistu özel misafirimiz olarak kalacak” dedi.

/ HARARE

12.01.2007


 

Sudan’da Saddam gösterisinde 17 yaralı

Sudan’da, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in idam edilmesini protesto amacıyla düzenlenen gösteride 17 kişi yaralandı, 12 kişi tutuklandı.

Baas Partisi üyesi Muhammed Ziya, 12 Saddam Hüseyin destekçisinin tutuklandığını ve yaralanan 17 kişi arasında cop ve sopa kullanan polisin tartakladığı partinin genel sekreteri Osman Ebu Rass’ın da bulunduğunu söyledi.Tutuklanan kişilerin dün mahkemeye çıkarılacağını belirten Ziya, protesto gösterisi için izin alındığını ancak göstericiler toplandığında polisin göz yaşartıcı gaz, cop ve sopa kullanarak “saldırdığını” kaydetti. Sudanlı yetkililer ve İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili henüz açıklama yapmadı.

/ HARTUM

12.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004