Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

KOBİ’ler yönetmelik bekliyor

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) borçlarının yeniden yapılandırılmasını içeren Anadolu Yaklaşımı Yasasından yararlanmak isteyen firmalar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından çıkarılması gereken yönetmeliği bekliyor.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, yasaya göre Ocak ayı sonuna kadar çıkması gereken çerçeve anlaşması ve yönetmeliğin bir hafta içerisinde çıkacağını bildirdi.

Konuyla ilgili sorularını cevaplayan Çağlayan, ekonomik sıkıntıları sebebiyle üretimlerini durduran firmaların finansman sorununu çözecek ve kamuoyunda Anadolu Yaklaşımı Yasası olarak bilinen ‘’Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Malî Sektöre Olan Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun’’undan yararlanmak isteyen firmaların ay sonuna kadar beklemeden başvurularını yapma imkânına kavuşacaklarını bildirdi.

Yasaya göre ay sonuna kadar çıkması gereken çerçeve anlaşması ile yönetmelik konusunda BDDK, Bankalar Birliği ve katılım bankalarının çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Çağlayan, her iki düzenlemenin bir hafta içerisinde tamamlanmasını beklediklerini bildirdi. Çağlayan, böylece firmaların ay sonunu beklemeden yasadan yararlanmak için ilgili bankalara başvurularını yapabileceklerini anlattı.

Söz konusu düzenleme kapsamında borçları sebebiyle ödeme güçlüğü içinde bulunan firmaların borçlarının bulunduğu bankaya, birden fazla bankaya borcu olan firmaların da en yüksek borcu bulunan bankaya başvuruda bulunup bir çerçeve anlaşması imzalayacaklarını anlatan Çağlayan, söz konusu yasadan yararlanacak firmaların yaşayabilecekleri muhtemel sorunların izlenebilmesi için bir takip ofisi oluşturduklarını hatırlattı.

Söz konusu ofisin KOBİ’lere hukuki destek sağlayacağını belirten Çağlayan, firmalar için bankaların dosya hazırlaması gerektiğini ve bu dosyalar için fahiş rakamların istenmesini de ofis olarak önlemeye, böylece bu konudaki istismarları önlemeye çalışacaklarını bildirdi. Her gün 50 ile 100 arasında firmanın takip ofisine başvurarak bilgi istediklerini kaydeden Çağlayan, firmaların dosyalarını ASO takip ofisine vereceklerini sandıklarını, bu konuda bir yanlış anlamanın bulunduğunu bildirdi. Çağlayan, oysa firmaların bankalara yapacakları başvurudan sonrasında takip ofisinin devreye girerek muhtemel sorunları gidermede bir köprü oluşturacağını bildirdi.

/ ANKARA

12.01.2007


 

Bayraktar: Çiftçinin derdi bitmez

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ‘’çiftçinin en önemli sorununun üretim maliyetlerindeki artış olduğunu, bu sorun çözümlenmeden çiftçinin derdinin bitmeyeceğini’’ söyledi.

Bayraktar, Mersin’in Mut ilçesi Ziraat Odası’nın eğitim salonunun açılışında yaptığı konuşmada, toplumun sorunlarını sivil toplum örgütleriyle omuz omuza vererek çözmeye çalışan iktidarların başarılı olduğunu ifade etti.

İktidarlar, sivil toplum örgütlerinin eleştirilerini, önerilerini dikkate almadıkları sürece hiçbir yere varılamayacağını belirten Bayraktar, ‘’Biz bu mânâda uluslar arası toplantılar yaparak çiftçilerimizin sesini duyurmaya gayret gösteriyoruz’’ dedi. Bayraktar, Manisa ve Ordu’da iki büyük miting düzenleyerek hükümetin ve toplumun sorunlarına dikkati çektiklerini kaydederek, şunları söyledi: “Bugün benim çiftçim sanayiciden daha yüksek fiyatla elektrik, dünyanın en pahalı mazotunu, Avrupa’nın en pahalı gübresini kullanıyorsa daha işimiz bitmedi demektir. Demek ki, maliyet sorunumuz devam ediyor. Maliyetlerin aşağıya düşürülmesi için mücadelemiz devam edecek. Çünkü, maliyetler aşağıya çekilmediği sürece çiftçinin derdi bitmez.’’

Bayraktar, yapısal dönüşümle tarımsal potansiyel harekete geçirildiğinde, Türkiye’nin 10 yılda gayrisafi millî hasılasını, sadece tarımdan katlamasının mümkün olmadığını belirterek, ‘’Ben iddia ediyorum, Türkiye bu sorunlarını aştığı takdirde tarımsal ve hayvansal ürün ihracatı 30 milyar doları bulacak. Konya ovası kadar olan Hollanda 30 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatı yapıyor. Türkiye ise 8 milyarlarda geziyor’’ dedi.

/ MUT

12.01.2007


 

Dünya un üretiminde üçüncü sıradayız

Uluslararası Hububat Konseyi (IGC), yıllık yayımladığı son raporunda, Türkiye’yi yaklaşık 10 milyon tonluk üretimiyle küresel sıralamada üçüncü sıraya yerleştirdi. Raporda, Türkiye’de un ihracatındaki olağanüstü büyümenin teşvik ettiği un üretiminin, 10 yıl öncesine kıyasla önemli ve düzenli şekilde yükseldiği vurgulandı.

Alınan bilgiye göre, Uluslararası Hububat Konseyi, her yılın sonunda yıllık olarak yayımladığı Un Raporunu açıkladı. Rapora göre, yılda en az 2 milyon ton un üretimi yapan 26 ülke önemli un üreticileri arasında yer alırken, Çin dışında bu ülkelerin 13’ünün 2004 yılında 2003 yılına kıyasla üretiminin arttığı, 9’unun azaldığı ve 3 tanesinin ise değişmediği belirtiliyor.

Çin, 2003 ve 2004 yıllarındaki 63.9 milyon tonluk üretimiyle oldukça önde olarak dünyanın en fazla un üreten ülkesi konumunda bulunuyor. Raporda Çin’in şu anki nüfusu 1,3 milyar olarak kabul edildiğinde, kişi başına un tüketiminin 45 kilogram olduğu vurgulanıyor. İstatistiklere göre, Çin’in un üretiminin üçte birinden daha az üretim yapan ABD ise ticari buğday değirmenciliğinde küresel olarak ikinci sırada yer alıyor.

ABD değirmenlerinin un üretiminin 2004 yılında, 2003 yılından daha düşük olarak, 17,6 milyon ton düzeyinde gerçekleştiği ve bu miktarın en yüksek düzey olan 2000 yılındaki 19,1 milyon tondan yüzde 7,4 aşağıda olduğu ifade ediliyor. IGC’nin son raporunda, 2004 yılındaki 10 milyon tonluk üretimiyle Türkiye, küresel un üretiminde üçüncü sıraya yerleştirildi.

Türkiye’nin 2003 yılı üretiminin, bugüne kadarki en yüksek düzey olan 11,4 milyon ton olarak gerçekleştiği belirtilen raporda, un ihracatındaki olağanüstü büyümenin teşvik ettiği un üretiminin, 10 yıl öncesine kıyasla önemli ve düzenli bir şekilde yükseldiği belirtiliyor.

/ KONYA

12.01.2007


 

BTC’den 33 milyon dolar gelir sağlandı

Yüzyılın projesi olarak gösterilen, resmî açılışı 13 Temmuz’da yapılan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattının Adana’nın Ceyhan ilçesindeki Haydar Aliyev Deniz Terminalinden, bugüne kadar 60,3 milyon varil yükleme yapıldığı bildirildi.

BTC Ham Petrol Boru Hattı işleticisi Botaş International Limited Şirketi (BIL) yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Hazar havzasının zengin hidrokarbon rezervlerini Türkiye üzerinden batı piyasalarına taşıyan boru hattının çıkış noktası olan Haydar Aliyev Deniz Terminaline bugüne kadar 84 tanker yanaştı.

1076 kilometresi Türkiye, 260 kilometresi Gürcistan, 440 kilometresi de Azerbaycan sınırları içinde olmak üzere, toplam 1776 kilometre uzunluğundaki BTC Ham Petrol Boru Hattının çıkış noktası olan Ceyhan’daki Haydar Aliyev Deniz Terminaline, ham petrol sevkıyatının başlandığı 4 Haziran 2006’dan bu yana yanaşan 84 tankere, toplam 60,3 milyon varil yükleme yapıldı.

Stoklarda ise 2,18 milyon varil ham petrolün bulunduğu terminalden gerçekleşen sevkiyatın yüzde 50’den fazlası, İtalya’ya yapıldı. İsrail, ABD, Brezilya ve Fransa’nın da sevkıyat yapılan ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye’nin bu faaliyetler sonucunda, işletme bedeli olarak 21 milyon dolar ve geçiş bedeli olarak da 12 milyon dolar gelir sağladığı kaydedildi. Yetkililer, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi’nin, Türkiye’nin stratejik önemini de artırdığını, böylelikle yörenin de yatırım açısından cazip hale geldiğini bildirdiler.

/ ADANA

12.01.2007


 

Külçe altın, reel getiri şampiyonu

Türkiye’de 2006 yılında yatırım araçları arasında reel getiri şampiyonu, külçe altın oldu.

Külçe altın geçen yıl yatırımcılarına, üretici fiyatları (ÜFE) bazında yüzde 16,33 , tüketici fiyatları (TÜFE) bazında yüzde 18,38 oranlarında reel getiri sağladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), seçilmiş finansal yatırım araçlarının 2006 yılı sonu ve Aralık ayı reel getiri oranlarını açıkladı. Buna göre geçen yıl yatırımcılara TÜFE bazında avro yüzde 7,52 , mevduat faizi yüzde 5,06 oranında reel getiri sağlarken, borsa endeksi yüzde 7,52, dolar yüzde 3,42 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

/ ANKARA-

12.01.2007


 

BİODER’den yeni ürün

Tüy azaltıcı sektörünün lideri Bioder, bir yeniliğe imza attı. 2003’te istenmeyen tüyler konusunda yeni bir kategori açan bitkisel formüllü Bioder, şimdi de bilimsel buluş niteliğindeki “Bioder Serum”u pazara sundu.

Kullanım kolaylığı ve daha güçlü formüle sahip yeni ürün, epilasyon sonrasında ayda sadece 3 kez kullanımla, istenmeyen tüy problemine kalıcı çözüm sağlıyor. Geliştirilmiş formüllü Bioder Serum, hergün kullanım gerektirmeden, epilasyon sonrasında ayda sadece 3 kez kullanılacak. İstanbul Ünivrsitesi Eczacılık Fakültesi’nin Bioder Serum için yaptığı klinik testlere göre, 6 ayın sonunda tüylerde yüzde 56 azalma, yüzde 65 gecikme, yüzde 37 incelme gözlendi. Ürün 6 ile 10 ay sonunda ise istenmeyen tüylere kalıcı çözüm sağlıyor.

Bioder Serum’un basın toplantısı İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Kozmetoloji Bilimdalı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Yener ve Biota Laboratuarları Genel Müdürü Cihat Dündar’ın katılımıyla Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi.

Yeni Asya / İSTANBUL

12.01.2007


 

Şehit ailelerine konut kredisi desteği

Toplu Konut Fonu’ndan şehit ailelerine kullandırılan faizsiz konut kredisinin tutarı, enflasyon oranında artırılarak 44 bin 118 YTL’ye çıkarıldı.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yetkililerinden edinilen bilgiye göre, geçen yıl 40 bin 253 YTL olan şehit ailelerine ve malullere yönelik faizsiz konut kredisi miktarı, bu yıl için yüzde 9,6 artırılarak 44 bin 118 YTL’ye çıkarıldı.

TOKİ, ‘’Şehit Ailelerine, Malülleri ile Dul ve Yetimlerine Açılacak Faizsiz Konut Kredisi Yönetmeliği’’ kapsamında, geçen yıl 439 haksahibine 17 milyon 671 bin YTL faizsiz konut kredisi kullandırdı. Son 15 yılda, 11 bin 980’e yakın şehit ailesi ve malullere kullandırılan kredi tutarı 90 milyon YTL’ye yaklaştı.

Toplu Konut Fonu’ndan, şehit aileleri, maluller ile dul ve yetimlerine faizsiz konut kredisi verilmesine yönelik 1991’de çıkarılan yönetmelik uyarınca, söz konusu hak sahiplerine kullandırılan kredi tutarının, her yıl tüketici fiyat artış oranına (TÜFE) göre artırılması öngörülüyor.

/ ANKARA

12.01.2007


 

OPEC, fiyatları yakından izliyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Başkanı Muhammed el-Hamli, örgütün petrol fiyatlarındaki düşüşü yakından takip ettiğini, piyasanın istikrara kavuşması gerekirse harekete geçeceklerini söyledi.

Aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı da olan el-Hamli, şu ana kadar OPEC üyeleri tarafından 15 Mart’ta yapılacak olağan toplantı öncesinde acil toplantı yapılması yönünde bir karar alınmadığını belirtti.

Petrol piyasasını yakından takip ettiklerini ifade eden el-Hamli, OPEC’in, gerekirse, piyasayı dengeye kavuşturmak için hareket edeceğini kaydetti.

Bu arada, uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, ABD’de mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam eden hava sıcaklığının talebi düşürmesi sebebiyle geriliyor. ABD tipi ham petrolün Şubat teslimi fiyatı bir ara son 19 ayın en düşük seviyesine kadar gerileyerek varili 53 dolardan satılırken, şu sıralar varili 53,18 dolardan satılıyor. Şubat teslimi Brent petrol de 89 sent düşüşle varili 52,80 dolardan işlem görüyor.

/ DUBAİ

12.01.2007


 

Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliğinde değişiklik

Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) tarifeler yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmeliği, Resmi Gazetenin dünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından hazırlanan dağıtım tarifesi ile perakende satış fiyatında ilgili tebliğlerin hükümleri esas alınarak yapılacak hesaplamalar, “20 Dağıtım Şirketinin İlk Uygulama Dönemine İlişkin Gelir Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ’’ kapsamına giren dağıtım şirketleri için 31 Aralık 2010 tarihine kadar uygulanmayacak.

Otomatik fiyatlandırmaya dönük esaslar da bu tarihe kadar uygulanmayacak. Bu süre içerisinde ilgili dağıtım şirketlerine, “20 Dağıtım Şirketinin İlk Uygulama Dönemine İlişkin Gelir Düzenlemesi Hakkında Tebliğ’ esasları çerçevesinde işlem tesis edilecek. Söz konusu yönetmelik, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Bu arada, EPDK’nın elektrik piyasasına dönük 4 tebliği de Resmî Gazetenin dünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

/ ANKARA

12.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004