Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Dinler bu sokakta buluşacak

Diyarbakır Sur Belediyesin cami, kilise, ve havrayı içinde barındıran sokağı “Kültürler Sokağı Projesi” kapsamında restore edecek. Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş Diyarbakır’ın sahip olduğu tarihî ve kültürel mirası açığa çıkarıp bunu insanlığın ortak malı olarak sunmayı ve bu mekânları yaşayan sosyal donatı alanlara dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Diyarbakır Sur Belediyesi, yaklaşık 1.5 kilometre uzunluğunda içinde 15 yüzyılda yapılanan Şeyh Matar Cami, hemen karşısındaki 19. yüzyıla ait Mor Petyum Keldani Kilisesi ve Ermeni Surp Gregos Kilisesi, 16. yüzyıla ait Havra, Osmanlılar dönemine ait Paşa Hamamı ile şehrin geleneksel sivil mimarî örneklerini yansıtan tarihî evlerin birarada bulunduğu Yenikapı Sokağı’nı Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve San’atkârlar Odası, Pir Sultan Abdal Derneği Diyarbakır Şubesi ile Yezidiler Birliği’nin desteğiyle restore ederek turizme kazandıracak.

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş Diyarbakır’ın sahip olduğu tarihî ve kültürel mirası açığa çıkarıp bunu insanlığın ortak malı olarak sunmayı ve bu mekânları yaşayan sosyal donatı alanlara dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Cami, 2 kilise ve bir Havra’nın bulunduğu ayrıca Alevî ve Yezidî kültür evlerinin de oluşturulacağı “Kültürler Sokağı Projesi”ni başlattıklarını ifade eden Demirbaş, “Biz sokağı düzenleyip buradaki tarihî mekânları da restore ederek turizme açacağız. Şu an tahmini bütçesi yaklaşık 4.5 milyon avrodur. Bu projede herkes bir rol dağılımı temelinde üstüne düşenleri yapmaya çalışıyor” dedi.

Demirbaş, Büyükşehir, Sur belediyeleri, İl Kültür Müdürlüğü, DTSO, Esnaf ve San’atkârlar Odası, Pir Sultan Abdal Derneği Diyarbakır Şubesi ve Yezidiler Birliği’nin projeye destek olduğunu, ancak bu desteklerin tek başına yetmediğini belirtti.

Türkiye’de Vakıflar Yasası’nın değişerek azınlık cemaatlerinin mülk edinebilme problemlerinin ortadan kaldırılabilmesi içini yasal değişikliğin gerektiğini kaydeden Demirbaş, şunları söyledi:

“AİHM bir ihlâl kararı da verdi. Biz bir önce yasal değişimin yaratılıp bu mekanların düzenlenmesi için adımların atılması ve kolaylaştırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu temelde bu projemiz, Diyarbakır’ın çok dilli, çok dinli tarihsel gelişimini de açığa çıkaracağına ve burada kültür ve inanç turizmin geliştirileceğine inanıyorum. Proje yaklaşık 4-5 yılı bulacak. 2007 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü 4 Ayaklı Minare’yi restore etmeyi programına aldı. Kültür ve Turizm Müdürlüğü Paşa Hamamını restore etti. Biz burada birkaç tarihi yapıyı restore etmek için kamulaştırdık. Sokağın bir bölümü Büyükşehir Belediyesi AB desteğiyle yürüttüğü proje kapsamında düzenleniyor. Temel yaklaşımımız bu dinî ibadetleri geliştirecek mekânların restore edilmesidir.”

DİNî LİDERLERLE GÖRÜŞME

Demirbaş, sokakta bulunan tarihi mekânların çok önemli olduğunu, proje için aralarında Fener Rum Patriği Bartholomeos, Musevi cemaatinin Hahambaşı, Vatikan’ın Türkiye Temsilcisi, Süryani Katolik temsilcisi, Ermeni Patriği, yerel kanaat önderleri, dinî liderler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri görüştüğünü belirterek, “Görüştüğümüz tüm kesimler projeye destek veriyor. Projede rol alan herkes kendi bütçesi oranında katkıda bulunacak” dedi.

Diyarbakır’ın zengin tarihî geçmişiyle aslında hem kültürlerin hem dinlerin buluştuğu bir nokta olduğunu, yaklaşık 9 yıllık bir tarihi geçmişiyle şemsiler, sabiler, yezidiler, Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudilerin bir arada yaşadığını anlatan Demirbaş, bu tarihî zenginliği açığa çıkarılarak bugüne taşınması gerektiğine inandığını kaydetti.

AÇIK HAVA MÜZESİ

Demirbaş, projenin hem kültür hem de inanç turizmine büyük katkı sağlayacağını, getirisiyle yoksulluğu da önleyeceğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Dünyada dinler ve medeniyetler arası çatışmalar yoğunlaşmış. Ama biz 3 ayrı medeniyetle 3 ayrı dinîn buluştuğu sokakta aslında toplumsal barışın gerçekleşmesi gerektiğine dair bir mesaj veriyoruz. Burada İslâmiyet, Hıristiyanlık ve Yahudilik var. Ermeni, Keldani, Kürt, Türk halkları var.

Diyarbakır gibi barış kentinden dünyaya bir mesaj veriyoruz. Dinler ve halklar aynı sokakta barış içindeymişler. Yani bir yerde cami hemen aşağısında 2 kilise, biraz ötesinde de bir havra var. Bu güzelliği ortaya çıkarmak ve bu güzelliği insanların gelip görmesini istiyoruz. 1.5 uzunluğundaki sokaktaki yapıların dış cepheleri dokuya uygun yapılacak. Tahmin ediyorum Türkiye’de aynı sokak üzerinde 3 ayrı dinîn ibadethanesi yok. Diyarbakır’ın sahip olduğu medeniyetleri bir arada yaşayabilme kültürünü anlatmak istiyoruz.”

Demirbaş, 140 bin nüfuslu Sur beldesinde 162 ayakta kalan eski Diyarbakır Evi, yaklaşık 16 kilise, 28 cami, 32 çeşme bir çok han ve hamam bulunduğunu belirterek, beldeyi açık hava müzesi haline getirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

12.01.2007


 

Medreseden müzeye

Kayseri’de bulunan 800 yıllık geçmişe sahip Gevher Nesibe Şifahiye ve Gıyasiye Medresesi, Erciyes Üniversitesi’nden alınarak Selçuklu Eserleri Müzesi’ne dönüştürülecek.

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait tarihî medrese, 1982 yılında restorasyon şartıyla Erciyes Üniversitesi’ne (EÜ) tahsis edilmesine rağmen bu zamana kadar gerekli ödenek bulunamadığı için restorasyonu yapılmadı.

Tarihî medreseyi Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi’ne dönüştüren Erciyes Üniversitesi’nin 5’er yıllık süreyle tahsis sözleşmesi 4 kez yenilenmesine rağmen 20 yıllık süre içinde restorasyon şartını yerine getiremediği belirtildi. Medresenin bu sebeple de üniversiteden alınıp Selçuklu Eserleri Müzesi haline dönüştürüleceği belirtildi.

Restorasyon çalışmaları tamamlanamadığı için atıl bekleyen ve bazı bölümlerinde büyük tahribatlar meydana gelen tarihi medresenin üniversite ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında yaklaşık 5 yıldır devam eden bir sorun haline geldiğini aktaran Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tanyolaç, Büyükşehir Belediyesi, Rektörlük ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilerinin bulunacağı bir toplantı yapılarak medresenin Erciyes Üniversitesi’nden tamamen alınacağını söyledi. Tarihî eserleri bir kuruma verirken restorasyon şartı gözettiklerini kaydeden Tanyolaç, üniversitenin uzun yıllar boyunca ödenek bulamadığı için restorasyon çalışmasını yaptırmadığını ve artık eseri almak zorunda olduklarını açıkladı.

Medresenin üniversiteden alınmasının ardından kültür ve san’at hayatına katkı sağlaması amacıyla Selçuklu Eserleri Müzesi haline dönüştürüleceğini bildiren Tanyolaç, halka açık bir mekan olacağını ve isteyenlerin buradan yararlanabileceğini söyledi. Tanyolaç, Erciyes Üniversitesi’nin de gerektiği durumlarda medreseden faydalanabileceğini ifade etti. Selçuklu beylerinden 1. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1206 yılında kız kardeşi Gevher Nesibe Sultan adına yaptırılan Şifahiye ve Gıyasiye Medresesi, o dönemde hastahane ve tıp okulu olarak kullanılmıştı. İl merkezindeki Mimar Sinan Parkı içinde yer alan medresede bir de şifahane var. Tarihî medresede, akıl hastalarının su ile tedavi edildiği özel bir bölüm bulunuyor.

12.01.2007


 

Çürüyen tarihî hamamlar kurtarılıyor

Ordu’nun Türkler tarafından ilk kuruluş yeri olan Eskipazar mevkiindeki çürümeye terk edilen tarihi yapılar için sonunda harekete geçildi. Ordu Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Türk boylarından Hacıemiroğulları Beyliği tarafından 14. yüzyılda Eskipazar mevkiinde inşa edilen cami ve hamam gibi çürümeye terk edilen tarihî yapıların kurtarılması için çalışma başlattı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Eskipazar’daki tarihi yapıların köy tüzel kişiliği temlikinde bulunmasından onarım adına hiçbir şey yapamıyordu. Köy Muhtarlığı ile görüşen kurum yetkilileri, tarihî yapıların Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devrini istedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, devrin gerçekleşmesinin ardından başta hamamlar olmak üzere bütün eserlerin onarılacağını ve tarihe kazandırılacağını bildirdi. Bölgede bulunan caminin kapı ve pencereleri ise yıllar önce Etnoğrafya Müzesi’nde sergilenmek üzere Ankara’ya götürülmüş ancak bir daha geri gelmemiş.

Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Günay, ilin tarihî eser yönünden fakir olduğunu kaydetti. 1883 yılında meydana gelen büyük yangın ve 1939’da yaşanan Erzincan Depremi’nin etkisiyle sayısız tarihi yapıları kaybettiklerini ifade eden Muzaffer Günay, “Bu olaylar olmasaydı Safranbolu’dan çok daha fazla dokuya sahip olacaktık. Hiç olmazsa mevcutları korumak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Maalesef kimi kişiler yangın süsü verip tarihî konaklrı ortadan kaldırıyor. Bu şehrimizin zaten az olan tarihî dokusunu katletmektir.” diye konuştu.

12.01.2007


 

Gaziantep tarihî mirasına 3 proje

Avrupa Komisyonu, GAP İdaresi Başkanlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından “Kültürel Mirası Geliştirme Programı” çerçevesinde, şehir merkezinde 3 proje hayata geçirilerek turistlerin şehir merkezinde zaman geçirmesi sağlanacak.

Hazırlanan projeler kapsamında Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde de bahsedilen ve 1640 yılında inşa edilmiş olan Osmanlı eseri Naib Hamamı restorasyonu yapılacak. Yapılacak restorasyon çalışmalarının ardından hamam, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlere hizmet vererek Gaziantep hamam kültürünü tanımalarını amaçlayacak.

Gaziantep Kalesi eteklerinde 1947 yılında ünik mimarisi şeklinde inşa edilen Kır Kahvesi şehir hayatının sosyal boyutunu vurgulayan bir sembol olarak görülüyor. Restorasyonunun tamamlanmasıyla hem tarihî kültürel mirasın korunarak yaşatılması hem de yerli halkın yanı sıra, Kale gezmesinden yorularak dönen ziyaretçilerin dinlenebileceği, tarihin mistik gölgesinde sohbet edebilecekleri bir mekân haline getirilecek.

Yine Gaziantep Kalesi eteklerinde 1950 yılından önce yapılan Butik Otelin restore edildikten sonra turistler için konaklama, dinlenme, yemek yeme gibi yeni işlevleri de içinde barındıracak. Otelde toplam 8 oda ve 120 kişilik restoranı ile ziyaretçilerine hizmet verecek.

12.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004