Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Sıcaklıklar artıyor, yağışlar azalıyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye’de sıcaklıklar artarken yağışların azaldığını, bunun da ülkeyi daha kurak hale getirdiğini söyledi.

Su Vakfı tarafından İSKİ Konferans Salonu’nda ‘’Küresel İklim Değişimi ve Türkiye’’ konulu toplantı düzenlendi.

Burada konuşan Su Vakfı Başkanı Zekai Şen, iklim değişiminin sadece Türkiye’nin değil dünyanın gündemindeki bir konu olduğunu söyledi. Şen, Türkiye’nin bu konuda millî bir modeli olması gerektiğini kaydetti. Toplantıda daha sonra konuşan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da iklim değişiminin işaretlerinin, buzulların erimesi, denizlerdeki su seviyesinin yükselmesi, her türlü göç, narin kuş türlerinde azalmalar ve dünyanın ısınmasındaki artış ile ortaya çıktığını belirtti.

Dünyanın daha önce 120 bin yılda 1 derece ısındığının belirlendiğini, buna karşın son 100 yıldaki artışın da 1 derece olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kadıoğlu, ısınmanın çok hızlı hale geldiğini vurguladı.

Kadıoğlu, dünyanın ısınmasında meydana gelen artışın sadece tabiî sebeplerle açıklanamayacağını ifade ederek, petrol, kömür ve doğal gazın tüketilmesinin, sera gazı üretimindeki artışın en büyük sebebi olduğunu söyledi.

Endüstriyel ülkelerde karbondioksit oranında çok büyük artış yaşandığını anlatan Kadıoğlu, Türkiye’nin de önümüzdeki yıllarda bu ülkeler sıralamasında ilk 20’ye girmesinin beklendiğini kaydetti.

TÜRKİYE’DE BEKLENEN AFETLER

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sıcaklık artışının küresel, ancak yağışın küresel olmadığını belirterek, ‘’Türkiye’nin sıcaklıkları artarken yağışları azalıyor. Bu tabiî, Türkiye’yi daha kurak bir ülke haline getiriyor’’ dedi. Değişen iklim ile beraber sel, kuraklık gibi ekstrem hava olaylarının arttığını anlatan Kadıoğlu, ekstrem hava olayları arttıkça afet sayısının üç kat, ekonomik kayıpların dokuz kat, sigorta kayıplarının on beş kat arttığını söyledi. Prof. Dr. Kadıoğlu, küresel iklim değişiminin mevcut problemleri derinleştirdiğini ifade ederek, Türkiye’de bu sebeple beklenen afetleri ‘’kuraklık -kıtlık, orman yangını, sıcak hava dalgaları-’’, ‘’ani seller’’, ‘’deniz su seviyesinin yükselmesi’’ olarak sıraladı. Kadıoğlu, Türkiye’de tarımdaki üretim artışının nüfus artışı karşısında yetersiz kaldığını ve bu durumda kişi başına düşen ürün miktarının azaldığını sözlerine ekledi.

/ İSTANBUL

07.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  301 makyajla düzelmez

  Adalet mülkün temeli

  ODTÜ’lü öğretim elemanları: 301 kaldırılsın

  Hükümet 301'de samimî mi?

  Dink hâlâ yargılanıyor

  Enkazdan 3 ceset daha çıkarıldı

  Kamu yararı bu işin neresinde?

  Yağışlar yetmedi

  Şu anda kuraklık yok

  12 bin camide din görevlisi yok

  Wilson: Türk yetkililerin temasları yararlı

  Rumlara baskı uygulayalım

  AB üyeliğimize destek

  Sezer'den kısmen iade

  Dayak iddiası yargıya gidiyor

  Yargıtay 1. Ceza Dairesi’ne yeni başkan

  Cumhurbaşkanlığına ilk aday

  AKP: Teklif eskiye dönüş

  9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü

  Ders kitapları yönetmeliğine kısmî durdurma

  Bu kış onlar artık üşümeyecek

  Fulya Balçık Camii hizmete açıldı

  Sıcaklıklar artıyor, yağışlar azalıyor

  Boşanma sebepleri mercek altında


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004