Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yargı, darbecilere yine dokunmadı

Yargıtay Başsavcılığı, Darbe Karşıtı Platform’un 12 Eylül liderleri ve sıkıyönetim komutanları hakkındaki suç duyurusunu Anayas’nın geçici 15. maddesine dayanarak işleme koymadı. Platform karara itiraz etti.

Darbe Karşıtı Platform, 12 Eylül darbesinin Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ve sıkıyönetim komutanları hakkında şikayetlerinin, Yargıtay Başsavcılığı tarafından Anayasa’nın darbecileri koruyan geçici 15. maddesine dayanarak işleme konmadığını açıkladı.

Aralarında emek ve meslek örgütleri ile çeşitli siyasi parti ve örgütlerin bulunduğu Darbe Karşıtı Platform, Başsavcılığın kararına itiraz etti; iç hukuk yollarının tükenmesi halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracaklarını duyurdu.

Darbe Karşıtı Platform, darbecilerin 12 Eylül 1980 tarihinden önce de suç işlediklerini ifade ederek, bu dönem için Anayasa’nın geçici 15. maddesinin işletilemeyeceğine dikkat çeki. Platform, “Kenan Evren çeşitli konuşmalarında, darbeyi bir sene önce yapmayı planladıklarını ama sürecin daha da olgunlaşmasını bekledikleri için ertelediklerini beyan etmiştir. Bu beyan görev ve yetkilerini kötüye kullandıklarının kanıtı ve itirafıdır. Edindiğimiz bilgilere göre 1978 yılında 809 ölüm ve 6984 yaralama, 1979 yılında 1108 ölüm ve 5467 yaralama, 1980 yılının Eylül ayına kadar 2027 ölüm ve 4266 yaralama olayı gerçekleşmiştir” açıklamasında bulundu.

“GEÇİCİ 15. MADDE HUKUKA AYKIRI”

Geçici 15. maddenin darbeci generalleri korumak amacıyla hazırlandığını hatırlatan Platform, şunları kaydetti:

“Bu, generallerin suç işlediklerinin itirafı, suçluluklarının kanıtıdır. İktidarı zorla gasp etmiş bulunan ve hiçbir meşruluğu, kanuni ve hukuki dayanağı olmayan bir yönetimin çıkardığı yasaların hukukiliğinden ve meşruluğundan söz edilemez. Bu nedenle, sanıkların kendilerini yargılanmaktan bağışık kılan Anayasanın Geçici 15. maddesinin de hukuki bir temeli yoktur. Hukukun temel ilkelerine tamamen aykırı olup yok hükmündedir.”

“BAŞSAVCILIK SUÇ

DUYURUSUNU İNCELEMEMİŞ”

Darbe Karşıtı Platform, bu sebeplerle Başsavcılığın suç duyurusunu iyi incelemediğini vurguladı ve “adeta darbecilerin korunduğu izlenimini yaratan bir karar vermiştir” dedi.

Platform, başvurusunda 12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştiren cunta üyeleri; Ahmet Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer, Nurettin Ersin, Sedat Celasun ve dönemin Sıkıyönetim Komutanları hakkında Ceza Yasası’nın 309, 311, 312 maddelerine muhalefet etmenin yanı sıra şu suçları işlediğini iddia etmişti:

“Görev ve yetkilerini kötüye kullanmak. İşkence yapmak ve yaptırmak. İnsan öldürme.

Başta tutuklu, hükümlü ve gözaltında olanlar olmak üzere toplumun tüm bireylerine fena muamele. Haksız yere vatandaşları gözaltına aldırtmak ve hürriyeti tahdit.

Zorla alıkoyma. Mülkiyet hakkının gaspı. Mesken dokunulmazlığını ve haberleşme özgürlüğünü ihlal suçlarını işleme ve azmettirme.”

/ ANKARA

08.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  “Kutsal devlet”i koruma yemini

  İfade özgürlüğüne engel

  Yargı, darbecilere yine dokunmadı

  Dülger: Yahudi lobisiyle temasa devam

  Ağar: Tam üyelik gecikecekse Gümrük Birliği revize edilebir

  Mumcu: Hükümete 301 baskısı yapılmasın

  Aksu hakkında gensoru

  Kamyon dereye uçtu 2 ölü, 11 kayıp

  ÖSS’ye başvurular 12 Şubat’ta başlıyor

  Hakkari-Van karayolunda çığ

  Şiddet görüntüleri, çocukların psikolojisini bozuyor

  Nüfus kayıt sistemi 81 ilde başladı

  Mortgage Meclise geliyor

  Sigaranın esiri olmayın

  25 bin YTL'lik güvercin

  Kars’ın köylerinde su nöbeti


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004